Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Când vorbește Zelenski îți vine să strigi „Slava Ukraini”. Când vorbește Zelenski al nostru îți vine să spui „Deșteaptă-te, române!”

Volodimir Zelenski vorbind în Bundestag

Foto: Getty Images

Nu mă văd luptând pentru Iohannis. Nici pentru Cîțu, Ciolacu, Drulă sau Simion.

Sper să nu trebuiască să o fac, dar, dacă va fi, nu va fi pentru ei. Sper să se găsească în politica noastră unul pentru care să merite să o fac. Știu cât de importantă de propaganda în război, știu că există regie elaborată pentru însuflețirea poporului și armatei sale și mai știu că noi nu am găsi un Zelenski nici să dai cu tunul.

Mă întreb ce îi animă pe ucraineni să lupte. Cu siguranță, nu clasa politică. Într-o societate mai coruptă chiar decât a noastră (greu de crezut că există așa ceva, dar văzând șpăgile cerute de vameșii ucraineni inclin să cred astfel) nu politicienii îi inspiră. Și ei fug de politicieni ca și noi. 

Vladimir Zelenski însă nu e perceput ca șeful partidului de guvernare. E ca ei. Obosit, nebărbierit, în haine ponosite de război și nu are nicio reținere să le spună tuturor lucrurile „în față”, nici americanilor, nici germanilor, nici britanicilor, nici israelienilor.

Imaginea liderului ucrainean este una extrem de disputată: unii îl consideră cel mai carismatic politician al lumii, alții cel mai bun actor în războiul informatic. Categoric, imaginea lui Vladimir Zelenski este una extrem de puternică și de vie.

Și aceasta nu mai ține numai de propagandă sau comunicare – omul se adresează tuturor și are pentru fiecare un mesaj direct. Vorbește cu Congresul american dimineața, la prânz cu parlamentul canadian, seara cu răniții, iar noaptea i se adresează lui Putin. Iar asta nu mai ține numai de propagandă. Ține de om.

Lumea în care trăim este o lume de imagini. În politică, artă și război, uneori are mai puțină importanță ceea ce suntem cu adevărat, ci mai degrabă imaginea, proiecția, reflexia a ceea ce vrem să arătam că suntem. Asta contează cu adevărat. Pentru asta plătim și pentru asta suntem plătiți.

În lumea politică, o lume de conflict, imaginea are mai multă importanță decât în rest. În vremuri de restriște, în cazul revoluțiilor, conflictelor sociale, crizelor economice sau morale, imaginea oamenilor politici devine fond, nu formă. Altfel spus, imaginea pe care o avem azi despre Zelenski este imaginea rezistenței ucrainene și generează rezistența ucraineană. Forma își produce fondul.

Revenind la noi: am auzit multe păreri că am avea și noi nevoie de un Zelenski. Sondajele ne indică faptul că românii simt nevoia unui lider asumat, puternic, încăpățânat, abraziv.

Zelenski a fost un actor care a interpretat rolul unui pofesor de istorie care visa să ajungă președinte. Și care chiar a ajuns la un moment dat. Zelenski-ul nostru este un președinte care și-a înghețat postul de profesor de fizică în Sibiu, gândindu-se, probabil, că se va întoarce la catedră la un moment dat. Nu e nimic greșit în visul președintelui, doar că visul lui nu produce nici emulație, nici elan, ci doar un imens căscat. Pentru Zelenski n-a fost nevoie de multă propagandă ca acesta să devină un erou. Cu președintele nostru, propaganda are provocări mai mari: cum să facă să pară viu.

Așadar, nu mă văd luptând cu Iohannis. Și știți de ce - pentru că nici el nu se vede luptând. Atunci când vorbește Zelenski îți vine să strigi „Slava Ukraini”. Când vorbește Zelenski al nostru îți vine să spui „Deșteaptă-te, române!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol ca…. nuca in perete!
    Cine era Zelensky cu ani in urma si cati suporteri avea conform sondajelor? Cum arata viata politica din Ucraina? Cat de grava era coruptia si cum functionau oligarhii? Ar fi pariat cineva pe Zelensky? Cum arata economia Ucrainei?
    Eroii nu exista, eroii devin. Sunt oameni obisnuiti care asteapta momentul potrivit sa metamorfozeze si sa isi implineasca destinul.
    Unica meteahna majora pe care o vad la semenii mei este vaicareala. Una eminamente irationala, izvorata din frustrare individuala. Dam vina pe tara de parca tara nu am fi noi. Fiecare dintre noi!
    Tara aceasta, atat de mult hulita din interior, de cate ori i-a venit momentul, si-a generat eroii. Asa a aparut constiinta de roman, Romania, Romania Mare, Romania actuala. Asa am propasit, cu bune si cu rele.
    Daca si inaintasii ar fi gandit ca nu se merita sa lupti pentru tara pentru ca politicul este prost, probabil ca noi nu am mai fi fost acum, aici.
    Sper, sa nu avem “oportunitatea” sa ne descoperim eroi noi. Ne este bine asa si ar trebui sa fim recunoscatori pentru asta, nu sa ne punem intrebari fara rost la care sa raspundem ingropandu-ne si mai mult in frustrare si nesemnificatie.
    Dar daca momentul va veni, fiti convinsi ca ne vom descurca. Vor fi si eroi si vor fi si barbati care sa faca ce trebuie facut. Cu siguranta, aidoma barbatilor ucraineni care trec ilicit granita si tocmesc calauze in Romania, vom avea si noi cacaciosii nostri. As paria pe faptul ca cea mai mare parte a lor sunt dintre cei care astazi posteaza motive pentru care nu se merita sa lupti. Probabil ca isi cauta aliati in neputinta.
    Dar ca intotdeauna in istorie, vor fi altii care vor ramane si isi vor face datoria stfel incat, la final, toata lumea sa aiba un “acasa” unde sa revina.
    Seara buna tuturor!
    • Like 0
  • Nu știu cum să vă explic dar în Ucraina oamenii lupta cu dinții pentru țara lor și pentru perspectiva reală a unei țări noi. Mai bune și mai corecte.
    Fără supărare dar mie îmi este greu sa plec la război că să apar un sistem corupt la nivel de mecanisme legislative.
    Noi avem pensii speciale, salarii substantial diferite pentru aceeași muncă, judecători corupți de la ultima judecătorie și până la CSM...
    Cam greu sa spui că te duci bucuros să aperi aceste lucruri.
    • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      dan check icon
      Sunt convins ca ucrainienii isi cunosc clasa politica corupta , cu toate astea isi apara tara.
      Apropo de clasa politica din Romania , imi place ca gasesc unii motive de a nu lupta dand vina pe clasa politica dar tot aceia nu gasesc motive de a o schimba.
      • Like 7
    • @ dan
      Îți place sau nu: grupul celor care dorește să schimbe clasa politică e de app 15%. Restul de 85% sunt fie corupți, fie prosti.
      • Like 6
    • @ dan
      Foarte corect răspunsul pentru Mircea Rusu. Vroiam să-i răspund și eu cam la fel, dar mi-ai luat-o înainte.
      • Like 2
    • @ dan
      Și ai dreptate: ucrainenii cunosc corupția din țara lor. Dar ei vad luminița de la capătul tunelului ucrainian.
      Eu, de pildă, nu o mai vad pe cea din tunelul românesc.
      • Like 3
    • @ Mircea Rusu
      E o exagerare. Nu poți ști ce luminiță văd sau nu ucrainenii, care aveau, cred, o corupție mai mare ca a noastră. Și apoi luminița asta e de fapt speranța. Iar ea aparține celui care crede că există. Dacă am vrea să o vedem, am vedea-o și noi.
      • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      dan check icon
      Lasati ca nu e asa catastrofica situatia in Romania cat suntem membri UE si NATO , nu s-a stins luminita tunelului ba din contra , chiar si faptul ca comentam pe aici e o mare realizare , Ucraina ce sa mai zica care abia aspira si are o tara distrusa pe zeci de ani.
      • Like 3
    • @ Mircea Rusu
      Nume check icon
      Fara suparare nici o problema. Cei care nu vor sa lupte vor emigra si vor asteapta rezultatul. Daca am pierdut razboiul si tu este plecat esti norocos. Vei scrie pe site-uri ce rai sunt rusii, post-uri emotionale cu ce buni eram o data si incerci sa trimiti ajutoare celor din tara care nu vor ajunge niciodata. Oricum nu cred ca te vei mai putea intoarce in RO pentru ca NIMIC nu va mai fi ca inainte: posibil sa nu mai ai casa, chiar daca mai este in picioare nu o sa poti intra in ea ca nu iti va mai apartine. Toate drepturile de proprietate la orice vor trece la rusi. Firmele romanesti profitabile si straine vor trece in proprietatea statului rus sau chiar mai rau oligarhilor rusi. Salariile vor fi de mizerie. Cat sa supravietuiesti. Totul va fi in ruble. Toata agricultura va merge la rusi. Nu vor exista alimente si nici macar trascau sa te imbeti ca sa uiti de toate. Daca o sa comentezi impotriva regimului rus vei intra in inchisoare - cel mai fericit caz - sau in lagare de concentrare si vei munci pana pe vei muri. Romana va fi limba straina si cea rusa cea oficiala. Si dupa razboi cine stie cine o sa mai ramana in viata din prieteni, familie, cunostiinte? As putea sa mai enumerez multe motive pentru care sa lupti. Voi chiar credeti ca dupa un razboi cu Rusia totul o sa fie ca inainte? Chiar credeti ca o sa ramanem cu casele din cartierele rezidentiale, citybreak-urile, vacante exotice, masini de lux, haine de lux, restaurante de fite, teambuilding-uri cu betii crunte pe banii firmelor, celebrele 4-5 ore in drum spre Poiana Brasov pentru o ora de schi, coaching, training, remote working, energie verde, piste de biciclete si alte abureli hipsteriste? Sunt destule motive sa lupti? Daca nici acestea nu sunt, atunci la revedere si drum bun.
      • Like 3
    • @ dan
      Nume check icon
      De acord. Coruptia si clasa politica in Ucraina este mult mai rea decat in RO. Acolo nici marca nu sti ce se intampla. Cel putin la noi este mai mult sau mai putin pe fata, ca vedem din circul zilnic. Imi vine greu sa zic, dar prefer de 1000 de ori prostii nostrii din politica si economie decat politicientii rusi si oligarhii lor.
      • Like 2
    • @ Nume
      Pai tocmai asta e problema! La noi e pe fata!, La ucrainieni mai au un pic de bun simt si se ascund.
      Noi avem Lege: Unii sunt mai egali decat altii! La noi coruptia este stabilita prin Lege!!!
      • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      Pentru ca la noi sunt foarte multi agenti de influenta ai rusilor cuibariti in structurile cele mai subtile si, de acolo, stiu exact ce sa faca pentru a submina evolutia acestei natii. Totusi, luptand pentru Romania, poate avem noroc sa o derusificam intr-o buna zi...
      • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Delia MC Delia MC check icon
      He he, ia uitați aici ce coloană a V-a zdravănă avem. Iar ambasadorul Kuzmin joacă un rol esențial. Se pare că a fost trimis acolo unde Rusia chiar avea interese:
      https://m.digi24.ro/opinii/analiza
      /misiunile-domnului-kuzmin
      -1273103

      Evident sunt multe cozi de topor rusești, lucrează pe mai multe planuri. Chiar și eșecul campaniei de vaccinare li se datorează parțial. Nu se poate să înceapă bine și să se împotmolească în așa hal.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      La razboi s-a cam vazut dezorganizare, dar la agenti si propaganda pro-rusa si antioccidentala sunt niste experti!!!
      • Like 2
  • dan check icon
    Vad ca de cateva luni anumiti jurnalisti tot lanseaza pe piata tampenia asta anti motivationala " Nu as lupta pentru , pentru Johannis , Ciolacu...si clasa politica in general" , cam limitat mod de gandire ca sa nu spun ticalos.
    Este scuza celui care gaseste motiv sa isi argumenteze propria lasitate.
    Probabil in caz de razboi ar fi primul care fuge .
    Daca e sa luptam pentru ceva si vedem foarte bine in Ucraina la ce poate duce un razboi cata distrugere si pierderi de vieti omenesti facute cu o ura de nedescris de catre aceia care au invadat , luptam ca sa avem unde trai dupa razboi, unde sa ne crestem copiii , unde sa avem un viitor , si nu in ultimul rand unde sa mai putem pune o floare in cimitirele pline de cei pe care nu ii mai avem langa noi.
    Nu lupta nimeni pentru politicieni .
    Luptam pentru a ne putea uita in ochii copiilor nostri fara sa fim priviti ca niste lasi.
    • Like 7
    • @ dan
      Nume check icon
      Superb. Asa este. Eu nu am nimic impotriva celor ca nu vor sa lupte, dar nici sa vina cu scuze penibile de genul nu lupt pentru Johannis...
      • Like 2
  • Nume check icon
    Daca va fi un razboi vei lupta pentru tine, pentru familie, pentru existenta noastra ca natie independenta si pentru libertate si nu pentru Johannis, Ciolacu si etc. Iar daca nu te intereseaza aceasta tara si acest popor nu trebuie sa lupti. poti sa pleci, dar cat mai repede, ca cine stie daca o sa poti mai tarziu. Prin urmare cred ca ar cam trebui sa terminam cu astfel de articole "inspirationale" in care atunci cand nu avem un subiect ne legam de clasa noastra politica. Chiar pare o propaganda prin care noi romanii nu trebuie sa luptam ca nu avem pentru cine sau pentru ce. Chiar asa sa fie?
    Ca nu avem conducatori care sa inspire ca Zelenski in cazul unui conflict- cu mai mult sau mai putine abilitati actoricesti - de acord din pacate. Dar astfel de lideri nu se nasc in vremuri de pace, de confort, de mancare buna, bauturi fine, excursii exotice, city-break-uri, masini scumpe si haine de firma. Nu, astfel de lideri apar in momente critice si sper sa nu ajungem acolo. Iar daca ajungem acolo sa speram ca apare, iar daca nu apare este si vina noastra, a TUTUROR. Apropo de Zelenski, cota lui de popularitate inainte de razboi era destul de redusa. Acum este foarte mare. Times a spus foarte fain: Zelenski a fost un Charlie Chaplin care s-a transformat in Winston Churchill.
    • Like 10
    • @ Nume
      Excelentă replică!
      Și mie îmi este silă de „gânditorii”care confundă Patria cu o guvernare vremelnică.
      Dacă ar fi făcut la fel cele 800000 de țărani români din timpul Primului Răazboi Mondial,nu ajungeam să rămânem nici ce/cât suntem azi,în AD 2022.
      ;
      • Like 4
  • În 2014,România a ratat la mustață pesedizarea, Ponta&Ghiță&A3&Co, au pierdut deoarece un popor groggy s-a trezit în al 12-lea ceas...
    Pe acel moment de trezire a demnității, serviciile&KJW au micționat cu boltă!
    Am văzut pe Netflix primul sezon, a fost ciudat...nu ai cum să scapi de imaginea nouă a lui Zelenski de azi, îți revine gustul amar și remarci stridenta asemănare cu România bolnavă dar plină de „doctori” în ticăloșii în frunte cu „profesorașul” nostru laș KJW..
    • Like 2
    • @ Constantinoaia Sorin
      Deci ce să înțelegem? În 2014 poporul ”groggy” s-a trezit brusc și a ales... PROST? Poate fiindcă era mahmur... Sau vreți să spuneți altceva: că poporul a ales bine, dar persoana aleasă e de vină, că nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor idilice ale electoratului exaltat. Rezultă deci mutarea responsabilității dinspre electorat, către persoana aleasă. Interesantă logică. Doar ca să nu accepte votanții lui KWJ că au fost ei înșiși fraieri grămadă. Deci eu dacă mă duc la cumpărături și iau un produs care se vede cu ochiul liber că e prost, nu sunt eu de vină, ci produsul care nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor mele și m-a dezamăgit. Dar eu tot deștept mă cred și după faza asta.
      • Like 3
  • mRNA check icon
    Al cui razboi?

    Extras din comentariul lui Hans-Jürgen Nagel

    Este cu adevărat războiul lui Putin?  De ce Federația Rusă, ca stat european multietnic, nu a devenit membru direct al NATO după încheierea razboiului rece?

    Pasajul relevant din discursul lui Putin din 21 februarie 2022 nu a fost încă citat sau comentat.  [...]

    Elitele de conducere de la Casa Albă și de la Kremlin au inspirat, inițiat și accelerat războiul din Ucraina pentru a-și implementa politicile prin alte mijloace, și anume militare.  Nu este nimic altceva decât un război imperialist prin reprezentare pentru sferele politice de influență, piețele și rezervele de materii prime. 

    Sub Elțin și Putin, Federația Rusă a fost deformată într-un stat capitalist de oligarhi.  Putin a împărțit puterea cu ei și este beneficiarul lor, așa că trebuie să le asigure sinecurele împotriva accesului din exterior, indiferent de cost.

    Situația politică internă din Ucraina și tacticile de întârziere ale UE în ceea ce privește admiterea sa i-au oferit  Washingtonului ocazia de a câștiga influență cu Revoluția Portocalie și de a profila țara ca un vârf de lance NATO împotriva Rusiei.  [...]

    Acesta este exact punctul în care în loc de libertate, democrație, drepturile omului și drept internațional, adevăratul unchi Sam iese la lumină, iar sancțiunile se dovedesc a fi o capcană perfidă și un bumerang. 

    Totul este despre petrol, gaze, cereale, piețe și profituri pentru economia SUA.  [...]

    De ce nu vorbește nimeni despre interesele economice primordiale ale Washingtonului? 

    Odată cu sancțiunile, SUA împovărează aliații săi cu consecințe și riscuri economice imense, incalculabile, sugrumându-le bugetele cu cheltuieli sporite cu armamentul și lăsând în seama lor soarta refugiaților de război.  [...]

    De altfel, Washingtonul a lăsat rolul conducator în UE Republicii Federale Germania.  În sfârșit, întreg potențialul SUA trebuie mobilizat împotriva inamicului favorit numărul 1, Republica Populară Chineză. 

    Partenerii coaliției roșu-verde-galben  vor conduce Republica Federală în regim de război pentru anii următori. 

    „Odată cu atacul asupra Ucrainei, suntem într-o nouă eră”, a declarat cancelarul federal Olaf Scholz și a donat 100 de miliarde de euro în plus Bundeswehr „pentru investițiile și proiectele de armament necesare”.  [...]

    După cum a scris Carl von Ossietzky în urmă cu aproape 100 de ani,  clarvăzător: „Războiul este o afacere mai bună decât pacea.  Nu am cunoscut pe nimeni care s-a bazat pe păstrarea și promovarea păcii pentru a-și satisface setea de bani.  Canalia avida dupa prada a speculat întotdeauna războiul.”
    • Like 0
    • @ mRNA
      Canalia cea mai canalie e Putin. Asta e evident. Degeaba imbracati totul in interese economice ale SUA. NU PUTETI PACALI PE NIMENI. SUNTETI UN PUTINIST SINISTRU.
      • Like 8
    • @ mRNA
      Băi canalie, începi să ne împroști acum și cu explicative la nu'ș ce discurs al criminalului ????
      • Like 4
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Știi deja ce-o să spun, nu?
      Deci ca să nu te țin în suspans, pașol na turbinca, drac împuțit! și mai haide când te-oi chema eu!
      Oare ce leafă o fi având m-oița asta cretinoidă de înghite atâta m-carne și vine înapoi după încă o porție?
      • Like 4
    • @ Adriana Negruti
      corne check icon
      acest ipochimen se face cu indarjire remarcat de la o vreme, afisand un registru conversational de o varietate si stupiditate ce frizeaza impecabilul, anesteziind orice incercare de replica rationala si de bun simt. astazi, cateva articole mai sus, unul dintre noi, ceilalti, consider ca a reusit o definitie ce ar merita multiplicata:
      "Dac-ar lumina prostia, tu ai fi un soare. Ala de pe stema PMR." - Dana Vanatoru


      • Like 2
    • @ mRNA
      corne check icon
      "Dac-ar lumina prostia, tu ai fi un soare. Ala de pe stema PMR." Dana Vanatoru
      • Like 2
  • Fiecare popor are ceea ce a votat de bună voie și nesilit de nimeni. Ucrainenii îl au pe Zelenski, care a dovedit că, în ciuda aparențelor, este un adevărat bărbat de stat și chiar erou. Nici nu mai contează dacă pozițiile sale au și o componenetă de imagine. Și dacă ar fi așa, foarte bine. El face EXACT ce trebuie în situația în care se află Ucraina și nici nu fuge, nici nu se ascunde ca să-și apere propria piele. Bravo lui și tot respectul. Noi în schimb, îl avem pe Johannis. Un personaj găunos, o formă fără fond. Un tip fără empatie, fără inteligență politică, fără curaj, fără frământări pentru bunăstarea poporului său, total nepăsător în legătură cu orice altceva în afara propriului confort. Dar pentru români nu a fost suficient un mandat întreg de 5 ani ca să se dumirească ce hram poartă personajul. A fost nevoie să-l mai voteze o dată și abia în al doilea mandat să se trezească la realitate. Exact așa a fost și cu Băsescu. N-are românul nicio îndoială să voteze pe cineva și a doua oară, chiar dacă realizează că 5+5=10 ani înseamnă un timp lung, în care nu mai poate face nimic dacă îi vine mintea la cap ulterior. Vor fi fost deci ALȚI 20 de ani pierduți de România în drumul său șovăielnic către un eventual viitor mai bun. Dar de fapt ce ne miră? În fond am reușit să pierdem toți anii de după 1989 într-un fel sau altul. Singurele lucruri bune în acești ani au fost aderarea la NATO și UE. În rest, economia a fost făcută praf și pulbere, iar națiunea e într-o criză profundă, pe toate planurile.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Nu stiu , de ce , unii ,o tot dau cu ;
      --Johanis este de vina ptr totate relele care ni se intampla !
      --Dar nu fac ,asa un exercitiu simplu de imaginatie ,si sa ,vada cam cum ar fi fost situatia , daca ,era votata ,,veorica presedinte ????
      --Domnul Johanis ,nu spun ca este ,cel mai bun ,dar ,trebuie sa intelegem ca , este raul cel mai mic ,,fata de altii presedinti ,
      ---Domnul Presedinte Johanis ,cred ca a gestionat ,destul de corect si bine situatia ,cu razboiul din vecini ,in raport cu Conducerea UE ,
      ---Domnul Presedinte Johanis , ne reprezinta tara in Lumea Civilizata ,asa pe limba lor !! Apoi a facut demersuri cu americanii ptr ,construirea in Romania a unor Centrale electrice nucleare cele mai moderne din estul Europei ,
      -- Oare de ce ,suntem ca ,,Femeia ,rea ,care vede numai lucrurile rele pe care le face barbatul ,, dar ce face bine pe langa casa NU VREA SA VADA !!! Si sa nu uitam ca ,multe din prerogativele Domnului Presedinte ,,au fost mult reduse ,de gasca psd-ista ,,
      CIORDACHE ,, CATANICIU ,, MARTON ,,,nipulicea ,,,etc,,
      • Like 4
    • @ Dan Capitan
      Dacă ar face lucruri bune cu siguranță le-aș vedea, nu aș fi părtinitor și ipocrit. Dar...
      Așa pe scurt:
      - Nu e numai Johannis de vină pentru toate relele, evident, dar nu e nici pe departe un președinte nici măcar mediocru, darămite bun;
      - În 2019 nu au fost doar 2 variante (Veorica proasta sau Johannis ficusul), asta e o teză falsă. Ia imaginează-ți un Mircea Diaconu președinte;
      - Răul cel mai mic în acești ani de după revoluție a fost Emil Constantinescu, între 1996-2000. Restul președinților: praf și pulbere. Stiluri total diferite (Iliescu, Băsescu, Johannis), dar la fel de dăunători pentru țară;
      - Cum adică Johannis ”a gestionat ,destul de corect si bine situatia ,cu razboiul din vecini ,in raport cu Conducerea UE”? Păi războiul e la ei, nu la noi. Ce merit are Johannis și în ce aspect? Că de refugiați s-a ocupat mai mult societatea civilă, spre cinstea ei! Iar în rest ce a făcut? A participat, pasiv, la videoconferințe? Hai să fim serioși!
      - Johannis ne reprezintă foarte SLAB țara în UE și SUA. Nu știe nimic altceva decât ”poziția ghiocelului”. Face, cuminte, ce i se spune și atât. Nu se zbate deloc pentru interesele țării noastre. De aia suntem EGALI CU ZERO în ochii partenerilor occidentali, care nu ne pot respecta nici ei dacă noi înșine nu ne respectăm deloc. În plus, centralele alea nucleare au fost, din nou, mai mult la inițiativa americanilor. Altfel nu e explicabil de ce astea de la americani sunt luate în considerare cu entuziasm, în timp ce unitățile noastre de putere mare de la Cernavodă, care mai pot fi date în funcțiune, nu mai sunt demult luate în considerare. Dar putem spera - ca să fiu corect - că acum, în criza asta de energie, să fie din nou în atenție. Aici sunt de acord, că Johannis a declarat lucruri încurajatoare despre ținta de a deveni independenți energetic. Dacă ar acționa în acest sens, l-aș lăuda cu toată convingerea;
      - Deci nu văd numai ce e rău la Johannis. Dar tare sunt curios ce prerogative zici că i-au fost reduse de pesediștii cei răi. Eu cred că asta e doar propagandă ieftină. Are, stai liniștit, destule puteri cât să facă lucruri mărețe sau să pună bețe în roate tuturor dacă vrea una sau alta. Dar deocamdată nu prea face nimic, nici bine nici rău. Practic trăiește în puf, pe banii contribuabililor, fără să livreze nimic societății. Doamne ferește de un război și la noi. Poate doar atunci să se mai trezească din somn și Johannis, de voie - de nevoie. Dar să sperăm că nu va fi cazul, că ar fi jale.
      • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Comentariu dublat.
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Johannis nu e vinovat ca e autist si, probabil, afon la muzica, devreme ce insasi intonatia lui cand vorbeste, nu pare normala, adica, efectiv, el intoneaza ca un robot, nu cu talent retoric. Nu are nicio vina. El incearca sa-si faca datoria, asa cum poate el, fara a fi empatic, dar nici nu e dusmanos, pentru ca buna lui educatie l-a facut respectuos fata de oameni. El a intrat in jocul de a fi presedinte pentru ca a fost convins de niste jmecheri ca merita sa faca asta. E un copil constiincios care s-a jucat in toti acesti ani de-a oamenii mari. Un robotel reusit, dar nu un om reusit. Eu, chiar si asa, tin la el. Nu stiu ce ne-am fi facut fara el.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Si puteti scoate din maneca un presedinte mai bun peste noapte?!!! Demolati-l si dati satisfactie pro-rusilor. Poate iesim la liman cu acest razboi si vom putea sa derusificam tara asta napadita de agentii de influenta ai rusilor.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Hai sa vedem in 2024 Mircea Diaconu Presedinte, dan puric/sosoaca/simion prime minister...
      • Like 0
  • mRNA check icon
    Ah da. Deci modelul este un Zelenski si nu un Gandhi sau Nelson Mandela, oameni intelepti ce si-au atins telul prin mijloace pasnice.

    De la Goebbels incoace Propaganda s-a dezvoltat considerabil. Hollywood a exersat destule scenarii. Nu ca Moscova ar face altfel.


    Din pacate focul de paie se consuma repede, dar arde suficient incat sa incedieze toata sura.
    Istoria ne va arata adevarul. Deocamdata
    Pentru mine Zelenski este persoana aleasa sa practice santajul emotional. Si cam atat. Relatiile sale cu extrema dreapta din Ukraina spun multe.

    Apropos, stiti ca a desfintat opozitia? Si ca toata media este subordonata lui din cauza legii martiale?
    Cred ca vestul tocmai isi da acordul si aplauda vesel existenta unui stat cu adevarat fascist la granita cu Romania.

    Vom vedea in curand cum aceasta se va extinde dincolo de granitele Ukrainei. Cum fiecare tara NATO va adopta legislatia Ukrainei si libertatile vor fi ingradite....

    Deci vom avea in curand si in tarile libere dictatura. Probabil miliitara. Si va dura probabil 1 -2 decenii.
    Oamenii se uita gura casca si nu vad decat una Rusia, Rusia. Cum se gestioneaza conflictul,
    ce consecinte are si va avea aceasta, nu e interesant. Hai sa urlam si sa tinem partea echipei preferate ca pe stadion. Si hai sa ne batem intre noi galeriile ..... va fi perfect.
    • Like 0
    • @ mRNA
      Te-ai trezit și azi, nemernicule ? Ce ordine ai mai primit, cu ce ne mai împroști ?
      • Like 9
    • @ mRNA
      Sunteti una dintre persoanele ale caror comentarii le urmaresc cu mult interes...

      Astfel reusesc sa identific tehnicile si temele folosite de propaganda pro rusa.
      Btw, sunteti zvoner sau raspandac? Adica, creati teme sau doar le rostogoliti?
      • Like 8
    • @ mRNA
      Marsavia rusilor e inimaginabila. O dovada sunteti dumneavoastra, aici, printre noi!!!! Marsava interventie aveti!!!! Otravitoare!
      • Like 9
    • @ mRNA
      Tu stii perfect ca in cazul in care o tara este in razboi intra in functiune Legea Martiala. De la razboi ii vine numele.
      Si ca in nici un caz nu este o lege democratica.
      Dar de ce sa nu mananci ce nu trebuie, fara rusine. Dupa cum scrii este evident ca esti educat in Romania. Dar roman sigur nu esti, ci doar o coada de topor ruseasca.
      • Like 7
    • @ Florin Daniel Lazar
      E raspandac, nu are nici o idee noua.
      El vrea sa ne convinga ca libertatea e cea mai importanta pentru el, dar model e Rusia.
      • Like 6
    • @ Adriana Negruti
      Delia MC Delia MC check icon
      Pe mine nu mă mai impresionează în mod deosebit. Mă limitez să văd unde-i punctul slab. Un mesaj manipulativ e construit în jurul unui astfel de punct ( în acest fel manipulativ, tehnici sunt multe). Mai multe indică disperare de a convinge ( la zvonar) credulitate extremă ori rea voință de-a dreptul. O minciună îmbrăcată în adevăr așa încât omul o înghite împreună cu adevărul. Și întregul eșafodaj e așa conceput încât să ducă la o cu totul altă concluzie.
      Ce face dl micro-material genetic:
      1. compară chestii care nu se pot compara. Cum să compari o personalitate de pace cu una de război? Procedeul: scoatere din context.
      2. Inversează cauza cu efectul. Adică, dle, nu Rusia e vinovată că a invadat o ȚARĂ INDEPENDENTĂ a cărei independență o recunoscuse deja. Ci Ucraina și NATO i-au dat cu tifla și au scos limba peste gard la Rusia. Și Rusia, scoasă din țâțâni, s-a înfuriat și acuma distruge tot ce prinde ca un elefant căpiat.
      3. Preferința pentru conspirații. Și poate asta-i cauza esențială. Conspirația e superstiția modernă, când nu înțelegi știința ( ori nu ai incredere in oamenii de știință, care câteodată greșesc și ei ) apelezi la conspirație, explicația universală pentru orice. La îndemână și nu poate fi demonstrată. One size fits all.
      Așa că ar fi amuzant dacă n-ar fi revoltător. Și se mai alătură alți idioți utili, yesmen care aprobă.
      Stiu perorațiile dlui din vremea pandemiei. Nici o mirare că din antivaxxer a dat-o pe pro-putinism.
      Consumul exagerat de teorii ale conspirației dăunează grav sănătății mentale.
      • Like 7
    • @ Delia MC
      Bravo pentru limpezimea cu care analizati. Eu nu numesc derapajele acestor oameni lipsa de sanatate mentala. Ei sunt lipsiti de empatie pentru lumea pe care o vizeaza Rusia(Putin pe moment) pentru subjugare. Atat. Si atunci mintea le fabrica usor propaganda adecvata rapacitatii ruse. Noi trebuie sa le aratam ca nu ne pacalesc!
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Eu mă întreb cum se privește singur/singură în oglindă când știe ale cui interese le servește...
      Nu se poate să te simți confortabil în pielea ta când știi că esti sluga unui genocidar.
      • Like 3
    • @ mRNA
      corne check icon
      "Dac-ar lumina prostia, tu ai fi un soare. Ala de pe stema PMR." - Dana Vanatoru
      • Like 0
  • Emotionant. Si trist, in acelasi timp.
    • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      E un cosmar ceea ce traim. Ne uitam la Ucraina si ne gandim la Romania. Fereasca Dumnezeu, dar tare ma tem ca rusii mai au multe rele de facut pana sa priceapa omenirea ca trebuie sa li se dea o lectie acestor mizerabili.
      • Like 6
    • @ Nicu Niculescu
      E un cosmar ceea ce traim. Ne uitam la Ucraina si ne gandim la Romania. Fereasca Dumnezeu, dar tare ma tem ca rusii mai au multe rele de facut pana sa priceapa omenirea ca trebuie sa li se dea o lectie acestor mizerabili.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Noroc ca desi au vointa nu prea au putirinta. A vazut toata omenirea ca imparatul este de fapt gol.
      • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult