Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Candidatura Rovanei Plumb, blocată în Comisia Juridică a Parlamentului European

Rovana Plumb

(Foto Inquam Photos)

Comisia Juridică a Parlamentului European a blocat candidatura Rovanei Plumb la funcția de comisar european. Motivul: neconcordanțe în declarația de avere. Membrii comisiei au convocat-o joi la o „audiere extraordinară”.  

Rovana Plumb va trebui să dea lămuriri cu privire la diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București, după ce miercuri nu a reușit să-i convingă pe membrii comisiei, care i-au cerut să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii despre împrumuturi de un milion de euro, anunță Digi24.

În cazul în care comisia ajunge la concluzia că există un conflict de interese care nu poate fi soluționat, audierea pentru obținerea protofoliului de Transporturi va fi amânată, iar procedura prevede că președintele Parlamentului trebuie să o anunțe pe Ursula von der Leyen în legătură cu situația creată. Viitorul președinte al Comisiei Europene va decide dacă acceptă propunerea sau poate cere altă propunere pentru postul de comisar. 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: În cazul în care Comisia JURI va constata existența unui conflict de interese, atunci poate recomanda soluționarea conflictului sau poate constata că Plumb nu își poate exercita funcțiile

Europarlamentarul Siegfried Mureșan explică, într-o postare pe Facebook, faptul că informațiile transmise de Rovana Plumb cu privire la nepotrivirile din declarațiile de avere nu au convins Comisia JURI și de aceea forul legislativ a decis să o audieze.

„Înaintea audierilor în Parlamentul European, Comisia juridică din Parlament are obligația de a examina declarațiile de interese financiare ale tuturor candidaților la funcțiile de comisar europeni. Fără confirmarea din partea Comisiei juridice a absenței conflictelor de interese în declarație se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat. În cazul în care Comisia juridică constată nereguli în declarațiile de interese financiare, comisarului desemnat i se solicită să furnizeze informațiile suplimentare și poate decide, atunci când este cazul, să îl invite pe comisarul desemnat la o discuție. Acesta este și cazul doamnei Rovana Plumb. Comisia juridică a solicitat mai multe informații în scris din partea doamnei Plumb după ce a constat mai multe diferențe între declarația de interese financiare prezentată la Bruxelles și declarațiile oficiale din România.Doamna Plumb a răspuns în scris solicitărilor Comisiei juridice însă informațiile transmise nu au convins. De aceea, Comisia juridică a trecut la următorul pas și a invitat-o pe doamna Plumb mâine la o audiere extraordinară”, a scris miercuri Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Europarlamentarul a precizat că, în cazul în care Comisia JURI va constata existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese, atunci poate recomanda soluționarea conflictului sau poate constata că Plumb nu își poate exercita funcțiile.

„Ce urmează: În cazul în care Comisia constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea doamnei Plumb, Comisia poate recomanda pentru soluționarea conflictului de interese, renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei; în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului European îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte”, a adăugat Mureșan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult