Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cappadocia 2022, capcana turistică de sute de euro

cappadocia.

Foto: Getty Images

“Bună ziua. Am ajuns în Cappadocia Goreme, vrem să zburăm cu balonul. Știam că un zbor costă 80- 100 euro de persoană la agenție, am ajuns aici și totul este rezervat. Din câte am înțeles foarte mulți localnici turci cumpără bilete în avans și le revând la suprapreț. Un zbor pentru o persoană pentru a doua zi costă 300 euro de persoană. Se pare că fac același lucru ca la meciurile de fotbal importante, speculează sezonul turistic. Voi cum ați procedat?”

De la acest mesaj a plecat articolul pe care îl veți citi astăzi. Cappadocia este una dintre destinațiile care a avut parte de un marketing exemplar. Fotografii cu zeci de baloane la apus sau la răsărit umplu și acum rețelele de socializare. Puțini sunt și cei care recunosc că au rămas doar cu fotografiile de jos. Haideți să vedem și de ce!

Până în 2022, un zbor de maximum o oră cu balonul la Cappadocia îl puteai cumpăra din România sau de la fața locului cu tarife cuprinse între 80 și 160 de euro de persoană. Diferența o făcea perioda în care alegeai să te duci, dar și când era programat zborul. Dar, după doi ani de pandemie, pare că proprietarii baloanelor au reușit să-și construiască o adevărată piață neagră, iar acum aceeași călătorie și-a dublat sau chiar triplat prețul.

“Am fost, am văzut cu ochii mei. N-a costat excursia de 7 zile cât am dat pe 40 minute de plimbat prin aer”

Informațiile despre ceea ce se întâmplă la Cappadocia au fost oferite, sub protecția anonimatului, de managerul turc al uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România care are în portofoliu și această destinație. “Este o bubă a turismului turcesc, iar statul nu face nimic acolo”- aceasta a fost prima lui reacție.

Dar cum s-a ajuns aici? Înainte de pandemie, la Cappadocia ajungeau oficial 2 milioane de turiști. Țineți bine minte această valoare. 70% dintre ei plăteau, în medie, 120 de euro pentru un zbor de 40 de minute cu balonul, bilet achiziționat fie de la agențiile de turism, fie de la companiile locale care gestionează zborurile. La începutul sezonului turistic 2022, Turcia a anunțat că relaxează restricțiile impuse de coronavirus, iar peste noapte aproape toate zborurile cu balonul apăreau fully booked. Iar dacă, din întâmplare, mai găseai bilete disponibile, tariful trecea lejer de 300 de euro de persoană. Îmi veți spune că oriunde în lume, tarifele au explodat. Vă dau dreptate, dar rar vei găsi dublu prețului pe care îl găseai în 2019.

Să revenim la milioanele de turiști care vor o poză în balon, la Cappadocia, ca să înțelegem ce s-a întâmpat. Localnicii și-au creat un adevărat “sindicat” al celor care cumpără toate biletele oferite de companiile care gestionează baloanele. Cum era pe vremea lui Ceaușescu, la noi, la cinematografe: te duceai la casa de bilete, dar nu mai găseai, iar casiera îți indica un bișnițar de unde puteai cumpăra biletele. Cam așa stă treaba acum și în Cappadocia. Nu mai găsești niciun bilet la hotel sau companie de zbor, dar vei primi un contact al unui localnic care îți vinde locuri în balon chiar și pentru a doua zi. Doar că biletul ajunge pînă la 400 de euro de persoană, în loc de 120.

Acest “sindicat” funcționează cu sprijinul autorităților din zonă, al hotelierilor și chiar al agențiilor de turism din Turcia. Deși poate vă sună exagerat, mafia locală a baloanelor (așa este cunoscută în Turcia) a decis să blocheze toată piața liberă și să profite de turiștii care ajung în Cappadocia. La mijloc sunt milioane de euro!

Ce soluții ai în 2022 ?

Nu prea ai! A fost răspunsul turcului care conduce una dintre cele mai cunoscute agenții de turism cu afaceri în România și Turcia. Fie îți asumi că vei plăti până la 400 de euro de persoană pentru un singur bilet, fie ai noroc și cauți un pachet de vacanță în Cappadocia, care să conțină cazarea și biletele aferente zborului cu balonul.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mihaiu check icon
    am fost la inceput de noiembrie cu Cristian Tour; pretul cerut de ghid a fost de 240 euro si multi au luat cu acest pret. Noi am preferat sa rezervam pe internet si am avut aceleasi servicii si o calatorie frumoasa cu 129 euro. Am fost luati cu microbuz dimineata devreme de la hotel la 5.15 si am fost adusi la hotel la 8.45. am vazut oferte pe viator si am ales sa cumparam de la urgup ballons. trebuie sa recunosc ca ne-am temut un pic sa nu pierdem banii platiti dar totul a fost OK. foarte mare diferenta intre preturi, Rusine CRISTIAN TOUR
    • Like 0
  • Eu cred cu tărie că experiența în tara Semilunei se simte altfel de la om la om; fiecare om are așteptările lui, implicit și dezamăgirile lui. Experiența mea, de luna trecută, a fost una neașteptat de buna, întrucât nu avem absolut nicio așteptare; după un circuit acum 2 luni in Egipt, mă așteptam la un comportament agasant al turcilor, la fel ca n Egipt! Am stat 4 zile in Istanbul și 4 in capadoccia......și a fost o atmosfera foarte "europeana"! La cumpărături, nicio negociere in bazar, niciun tras de tricou, nimic nimic...preturi foarte bune la mâncare, suveniruri, totul ok...In capadoccia am zburat cu balonul 50 de minute și am platit 150 de euro, înainte de rezervarea călătoriei pe booking, cu aproximativ o lună înainte de plecare..rezervarea balonului am făcut o prin hotel, la fel și "green tour-45 de euro " și "Red tour- 35 de euro"...merita cu prisosință! V am împărtășit pe scurt aici, pentru că m am întors recent și încă am amintirile bine întipărite..daca pot ajuta cu ceva, cu vreun pont de călătorie, cazare, restaurante, locuri de vizitat scrieți mi la adresa ionutzlolo2017@gmail.com! Va doresc o viață minunată!
    • Like 0
  • Am fost acun 2 saptamani in Cappadocia, Total fals!!! 150 euro bilet pentru zborul cu balonul cumparat de la o agentie de langa hotelul unde am fost cazati, daca il cumpăram de la recepția hotelului era 180 euro, Multumesc!
    • Like 0
  • Absolut de acord cu "Nume" si cu Dl. Luigi. Sanchi Travel scrie de mult timp articole cu dedicatie sau la comanda. Asta nu va aduce mai multi turisti pe litoralul nostru. Si da, puterea este în mâna consumatorului educat, el regleaza piata. Am fost cu ani în urmà în Turcia, Tunisia, Maroc, Egipt; deh, cum se spune, ca sa nu mor prost si ca sà vad înainte de a'mi da cu pàrerea. Impresia generala a fost undeva pe la mijloc, dar ce mi'a ràmas ca si concluzie este ca e un gen de turism "de bazar" unsuros, cu mentalitate de tarabà, de tocmealà, de ciupealà. Exact motivul pentru care evit litoralul nostru si tarile cu semilunà si prefer destinatii mai respectuoase cu turistul.
    • Like 2
    • @ KapetanMavromati
      Salutari & simpatie . Sunt in linii generale de acord cu dumneavoastra si probabil convietuim in interiorul aceleiasi specii - calatorul liber , individual si individualist , iubitor de Creatie umana si Creatie a Naturii , iubitor de Grecia si elenism , iubitor de hoinareala chiar si cu parul grizonat - deh , daca au plecat copiii de acasa ... O singur dezacord cred ca am fata spusele domniei voastre , anume - turismul ,, in tarile cu semiluna ,, ; nu am calatorit prin altele decat TR si AL , in trecere pri BiH , insa pot afirma cu tarie ca m-am simtit precum in Ellada in Epirul de Nord - din nefericire in Albania si mai ales , subliniez , pe Coasta Marii Egee , hat pana in Kayseri / Cezareea Capadochiei . Peisaje , arhitectura particulara , figurile oamenilor , o anumita curtoazie , comportamentul oamenilor ce mi - a parut prea putin unsuros , totul iti insufla starea si trairea de Grecia si de elenism . Si sa nu uitam , Turcia detine de cateva secole acest pamant binecuvantat , Antiohia , Licia , Doria , Caria , Cappadochia - dupa Cataclismul din 1453 si Tratatul de la Sevres , insa acolo a fost Ellada 3 milenii , semiluna nu a reusit decat sa poleiasca vag aceasta civilizatie , nu a alterat-o nicidecum . Nu mentionez , din pacate , Constantinopole - aici din pacate , este Asia . Sanatate si vacante frumoase .
      • Like 1
    • @ Luigi Cosma
      De acord cu dvs; poate am gresit generalizand prea mult; aici a ramas totusi o mostenire, chiar si dupà mii de ani, cum bine spuneti; si da , din nefericiere o parte din Epir este dincolo de granità. Interesanta (si nu intâmplatoare) campania de marketing de anul acesta a dregatorilor de la curtea turismului otoman. Promoveazà regiunea"Turkaegean", pedaland pe termenul Aegean, nu doar din considerente politice si pentru a mai zgândàri putin Grecia dar si în încercarea de a'i mai ciupi ceva turisti în sezonul àsta. Vacante faine cu sanatate si dvs asemenea !
      • Like 1
  • Dar e obligatoriu să te „baladezi” cu balonul în Cappadocia?
    Nu e obligatoriu nici să îți faci vacanța în Turcia!Sunt Grecii,Spanii,Croații,Italii etc.!
    • Like 4
    • @ Maria Rusu
      Exact. Turismul din Turcia va fi în sezonul acesta "sub respiratie asistatà", càci va functiona doar cu compatriotii nostrii care nu stiu ce'i asteaptà si cu rusii care nu prea mai sunt bineveniti prin alte pàrti.
      • Like 0
  • Interesantă comparația cu bișnițăreala cu biletele de cinema din România ceaușist-deviaționistă. Fiindcă să fie clar un lucru: nu Turcia are "năravuri comuniste", ci specula este un nărav capitalist!

    Doar se stie că, odată cu ieșirea ei din feudalism, Turcia a fost mereu și este și acum o țară capitalistă, nu a avut parte de eliberarea sovietică și de binefacerile socialismului ca țara noastră România!

    Specula este categoric o tară capitalistă, nu este o creație a socialismului. Ba dimpotrivă, în socialismul autentic, marxist-leninist, prosovietic și internaționalist, adică pe vremea tovarășilor Ana Pauker și Vasile Luca, specula a fost puternic combătută, fiind eradicată aproape total! Doar se știe poezioara aceea frumoasă atribuită chiar tovarășului Vasile Luca, fost ministru de finanțe al României: "Leul la stabilizare, speculanții la scos sare!"

    Atunci a existat dreptate socială și, cu adevărat, prin grija Partidului și a Statului, s-a înfăptuit justiția poporului și toți bandiții, speculanții, sabotorii Statului și exploatatorii oamenilor muncii, toți dușmanii Statului și ai poporului chiar au ajuns în binemeritata pușcărie!

    Comparația speculei din țara capitalistă Turcia cu specula din România deviaționist-ceaușistă este foarte utilă, deoarece demonstrează tocmai deviaționismul ceaușismului, natura criptocapitalistă a acestuia, mai ales în ultimii ani, în care peste tot în magazine nu se găsea mai nimic, dar cam toată lumea "se descurca" și avea de toate, desigur cu concursul securisto-speculanților criptocapitaliști.

    A nu se uita că nici măcar după finalizarea plăților datoriilor externe tot nu se găsea mai nimic în magazine, s-au perpetuat cozile și penuria, nu fiindcă nu ar fi fost de unde să se găsească și să se umple magazinele cu mărfuri cât să se ajungă la întregul popor, ci tocmai pentru a se perpetua specula, tocmai pentru ca aceste căpușe securiste criptocapitalisto-speculante care sugeau sângele Statului și al poporului să își facă mațul și mai gros în continuare!

    Ei, criptocapitaliștii regimului deviaționist-ceaușist, sunt cei care s-au îmbogățit din speculă și apoi s-au căpătuit peste noapte, devenind, în urma jafului național numit "privatizare", neoburghezia postdecembristă...

    Asta a fost ceaușismul deviaționist: un regim dictatorial ultranaționalist, fascistoid, antisemit, antisovietic, pseudosocialist și criptocapitalist construit în jurul clanului ceaușeștilor, despre care, pe bună dreptate, Ion Iliescu a spus în decembrie 89 că erau niște "conducători care s-au autointitulat conducători, s-au autointitulat aleși ai poporului, s-au autointitulat comuniști. Ei n-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului științific; au întinat numai numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care și-au dat viața pentru cauza socialismului în această țară!" Este o critică justă, de pe pozițiile corecte marxist-leniniste, adevărata condamnare a ceaușismului, nu circul din 2006 făcut de securistul - dovedit! - de rit vechi și nou băsescu-petrov și de gașca tismăneanu!

    Cât despre speculă, tocmai fiindcă ea este un nărav capitalist, ea nu numai că nu a fost eradicată în capitalismul postdecembrist, ci a fost perpetuată și există și azi, la adăpostul pieței capitaliste "libere și concurențiale", în care fiecare poate cere ce preț dorește pentru produsele și/sau serviciile oferite/intermediate...
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Salut . Specula are un singur ucigas , anume oferta / excesul de oferta . Respectiv la articol & comentariul dumneavoastra - specula cu ref. la datu' cu balonu' , are mai multe elemente si o singura cauza - momentul ales / lacomia ofertantului / pe de o parte si prostia beneficiarului / in varii forme si ipostaze , pe de cealalta parte ... Anul trecut in iulie , am fost , am vazut si am constatat la fata locului , cele pe care le sustin mai sus . Cu ref la restul textului ( Marx , Engels Lassale , alti creatori sau apologeti ai acestei utopii tembele - hohotiti cu lacrimi ! ) Ana Tobosar & Co ,Roza Luxemburg , comunism gresit aplicat , Iliescu , Basescu , narav capitalist , insul de la Tismana , samd - cred ca de mult nu m-am amuzat atat de copios ... Ce bine ca totul este si va ramane trecut , probabil pentru 500 - 1000 de ani ! Ce vremuri minunate traim - avem cu totii loc sub soarele Libertatii si al Capitalismului . Stiu , Capitalismul este rau , veros , nemilos , insa este functional si verificat in cele 7-8 milenii de vietuire sociala a Umanitatii ... Voi citi cu multa multa curiozitate si interes comentariile dumneavoastra . Va urez sanatate , domnule .
      • Like 3
    • @ Ovidiu Jurj
      Cumetre, ok, cum zici matale, dar ia-ți medicamentele.
      • Like 3
    • @ Andrei Olaru
      Like .
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Hai că nu te-am mai prins demult pe-aici: pașol na turbinca, jigodie rusofilă !
      • Like 1
  • Nume check icon
    Va contrazic. Exista o solutie. Nu te duci, pur si simplu. Un boicot ar pune foarte repede lucrurile la punct. Scrie undeva ca trebuie NEAPARAT fiecare locuitor al planetei sa faca o tura cu balonul in Cappadochia indiferent de cost? Trebuie sa fi cel putin anormal ca pentru 30 minute cu balonul sa platesti 400 de euro pe persoana, daca acei bani sunt castigati cinstit.
    P.S. Observ de o perioada o serie de articole care denigreaza turismul din strainatate. Nu cred ca astfel de articole vor aduce mai multi turisti pe plaiurile mioritice, ci dimpotriva, Daca tot va erijati intr-o portavoce a litoralului romanesc in lor sa ii denigrati pe altii, mai bine - impreuna cu asociatiile locale din C-ta si eventual oficiali din turism - ati incepe o campanie de educare a proprietarilor de hotel si sa dati exemple de hoteluri bune , care au servicii decente pentru inceput, preturi corecte si alte lucruri memorabile.
    P.S. Am fost la Rimini in Italia. Un fel de Eforie Sud, varianta italiana. Hotel de trei stele exemplar. 115 EURO camera dubla cu mic dejun inclus. Parcare in hotel 15 EURO/zi. Curat, foarte curat. Aerul conditionat functiona excelent. Personalul de nota zece - curios nici un roman pe acolo, numai italieni. Apa plata si minerala gratis. La restaurante preturi ca in Bucuresti.
    • Like 4
    • @ Nume
      Salutari . Fix in iulie anul trecut , am vizitat Turcia / Litoral M Egee- Mugla - Konya - Aksaray - si sa te tii , Capadochia , 4 nopti ( Cave Suit Hotel , Goreme ) Romanesti , cu duiumul , adusi cu autocarele din zona Antalya - papuci , maiouri , burtzi lasate , zbierete , copii razgaiati , consoartele bortzosilor galagioase si ginitoare ... etc , cunoasteti , tot tacamul ... Zbor cu balonul 130-150 eur . Noi stiti cat am platit ? 0 euro ! De ce ? Am refuzat acest moft inventat prin anii 80 - ne informa hotelierul nostru ; Anatolia Centrala , respectiv Capadochia , are mmmuuuuult mai multe de oferit decat sa te urce niste jmecheri la cca 200 m altitudine , pe banii tai munciti & fitze & bife ,, am facut-o si pe asta ,, & si ,, sa moara Tantza de la Contabilitate ca m-am dat cu balonu' , soro ! ,, ( de regula bugetarese ... ) Deci , dragi conationali , vedeti ca in apropiere este Urgup , Valea ilhara , Uhcisar , sate si orasele minuscule , istorie , mancare in restaurante strict pt. localnici , targuri / iarmaroc saptamanal , etc . Scuze , daca am fost prea lung si am plictisit . Apropos de Fanchii Travel si al sau Litoral autohton - faceti-le frate , un instructaj mioriticilor , inainte de ai caza si plimba , pe ici pe colo ... Stiu este aproape imposibil - deh , daca va bazati in proportii gigantice pe beneficiarii unor bani aruncati din elicopter - voucherele de vacanta ... Astea vin impreuna cu tarele specifice sistemului & cu septelul aferent . Salutari , inca o data si felicitari pentru vacanta din Italia .
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult