Foto: Getty Images
“Bună ziua. Am ajuns în Cappadocia Goreme, vrem să zburăm cu balonul. Știam că un zbor costă 80- 100 euro de persoană la agenție, am ajuns aici și totul este rezervat. Din câte am înțeles foarte mulți localnici turci cumpără bilete în avans și le revând la suprapreț. Un zbor pentru o persoană pentru a doua zi costă 300 euro de persoană. Se pare că fac același lucru ca la meciurile de fotbal importante, speculează sezonul turistic. Voi cum ați procedat?”
De la acest mesaj a plecat articolul pe care îl veți citi astăzi. Cappadocia este una dintre destinațiile care a avut parte de un marketing exemplar. Fotografii cu zeci de baloane la apus sau la răsărit umplu și acum rețelele de socializare. Puțini sunt și cei care recunosc că au rămas doar cu fotografiile de jos. Haideți să vedem și de ce!
Până în 2022, un zbor de maximum o oră cu balonul la Cappadocia îl puteai cumpăra din România sau de la fața locului cu tarife cuprinse între 80 și 160 de euro de persoană. Diferența o făcea perioda în care alegeai să te duci, dar și când era programat zborul. Dar, după doi ani de pandemie, pare că proprietarii baloanelor au reușit să-și construiască o adevărată piață neagră, iar acum aceeași călătorie și-a dublat sau chiar triplat prețul.
“Am fost, am văzut cu ochii mei. N-a costat excursia de 7 zile cât am dat pe 40 minute de plimbat prin aer”
Informațiile despre ceea ce se întâmplă la Cappadocia au fost oferite, sub protecția anonimatului, de managerul turc al uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România care are în portofoliu și această destinație. “Este o bubă a turismului turcesc, iar statul nu face nimic acolo”- aceasta a fost prima lui reacție.
Dar cum s-a ajuns aici? Înainte de pandemie, la Cappadocia ajungeau oficial 2 milioane de turiști. Țineți bine minte această valoare. 70% dintre ei plăteau, în medie, 120 de euro pentru un zbor de 40 de minute cu balonul, bilet achiziționat fie de la agențiile de turism, fie de la companiile locale care gestionează zborurile. La începutul sezonului turistic 2022, Turcia a anunțat că relaxează restricțiile impuse de coronavirus, iar peste noapte aproape toate zborurile cu balonul apăreau fully booked. Iar dacă, din întâmplare, mai găseai bilete disponibile, tariful trecea lejer de 300 de euro de persoană. Îmi veți spune că oriunde în lume, tarifele au explodat. Vă dau dreptate, dar rar vei găsi dublu prețului pe care îl găseai în 2019.
Să revenim la milioanele de turiști care vor o poză în balon, la Cappadocia, ca să înțelegem ce s-a întâmpat. Localnicii și-au creat un adevărat “sindicat” al celor care cumpără toate biletele oferite de companiile care gestionează baloanele. Cum era pe vremea lui Ceaușescu, la noi, la cinematografe: te duceai la casa de bilete, dar nu mai găseai, iar casiera îți indica un bișnițar de unde puteai cumpăra biletele. Cam așa stă treaba acum și în Cappadocia. Nu mai găsești niciun bilet la hotel sau companie de zbor, dar vei primi un contact al unui localnic care îți vinde locuri în balon chiar și pentru a doua zi. Doar că biletul ajunge pînă la 400 de euro de persoană, în loc de 120.
Acest “sindicat” funcționează cu sprijinul autorităților din zonă, al hotelierilor și chiar al agențiilor de turism din Turcia. Deși poate vă sună exagerat, mafia locală a baloanelor (așa este cunoscută în Turcia) a decis să blocheze toată piața liberă și să profite de turiștii care ajung în Cappadocia. La mijloc sunt milioane de euro!
Ce soluții ai în 2022 ?
Nu prea ai! A fost răspunsul turcului care conduce una dintre cele mai cunoscute agenții de turism cu afaceri în România și Turcia. Fie îți asumi că vei plăti până la 400 de euro de persoană pentru un singur bilet, fie ai noroc și cauți un pachet de vacanță în Cappadocia, care să conțină cazarea și biletele aferente zborului cu balonul.
Articol preluat de pe Funky Travel
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu e obligatoriu nici să îți faci vacanța în Turcia!Sunt Grecii,Spanii,Croații,Italii etc.!
Doar se stie că, odată cu ieșirea ei din feudalism, Turcia a fost mereu și este și acum o țară capitalistă, nu a avut parte de eliberarea sovietică și de binefacerile socialismului ca țara noastră România!
Specula este categoric o tară capitalistă, nu este o creație a socialismului. Ba dimpotrivă, în socialismul autentic, marxist-leninist, prosovietic și internaționalist, adică pe vremea tovarășilor Ana Pauker și Vasile Luca, specula a fost puternic combătută, fiind eradicată aproape total! Doar se știe poezioara aceea frumoasă atribuită chiar tovarășului Vasile Luca, fost ministru de finanțe al României: "Leul la stabilizare, speculanții la scos sare!"
Atunci a existat dreptate socială și, cu adevărat, prin grija Partidului și a Statului, s-a înfăptuit justiția poporului și toți bandiții, speculanții, sabotorii Statului și exploatatorii oamenilor muncii, toți dușmanii Statului și ai poporului chiar au ajuns în binemeritata pușcărie!
Comparația speculei din țara capitalistă Turcia cu specula din România deviaționist-ceaușistă este foarte utilă, deoarece demonstrează tocmai deviaționismul ceaușismului, natura criptocapitalistă a acestuia, mai ales în ultimii ani, în care peste tot în magazine nu se găsea mai nimic, dar cam toată lumea "se descurca" și avea de toate, desigur cu concursul securisto-speculanților criptocapitaliști.
A nu se uita că nici măcar după finalizarea plăților datoriilor externe tot nu se găsea mai nimic în magazine, s-au perpetuat cozile și penuria, nu fiindcă nu ar fi fost de unde să se găsească și să se umple magazinele cu mărfuri cât să se ajungă la întregul popor, ci tocmai pentru a se perpetua specula, tocmai pentru ca aceste căpușe securiste criptocapitalisto-speculante care sugeau sângele Statului și al poporului să își facă mațul și mai gros în continuare!
Ei, criptocapitaliștii regimului deviaționist-ceaușist, sunt cei care s-au îmbogățit din speculă și apoi s-au căpătuit peste noapte, devenind, în urma jafului național numit "privatizare", neoburghezia postdecembristă...
Asta a fost ceaușismul deviaționist: un regim dictatorial ultranaționalist, fascistoid, antisemit, antisovietic, pseudosocialist și criptocapitalist construit în jurul clanului ceaușeștilor, despre care, pe bună dreptate, Ion Iliescu a spus în decembrie 89 că erau niște "conducători care s-au autointitulat conducători, s-au autointitulat aleși ai poporului, s-au autointitulat comuniști. Ei n-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului științific; au întinat numai numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care și-au dat viața pentru cauza socialismului în această țară!" Este o critică justă, de pe pozițiile corecte marxist-leniniste, adevărata condamnare a ceaușismului, nu circul din 2006 făcut de securistul - dovedit! - de rit vechi și nou băsescu-petrov și de gașca tismăneanu!
Cât despre speculă, tocmai fiindcă ea este un nărav capitalist, ea nu numai că nu a fost eradicată în capitalismul postdecembrist, ci a fost perpetuată și există și azi, la adăpostul pieței capitaliste "libere și concurențiale", în care fiecare poate cere ce preț dorește pentru produsele și/sau serviciile oferite/intermediate...
P.S. Observ de o perioada o serie de articole care denigreaza turismul din strainatate. Nu cred ca astfel de articole vor aduce mai multi turisti pe plaiurile mioritice, ci dimpotriva, Daca tot va erijati intr-o portavoce a litoralului romanesc in lor sa ii denigrati pe altii, mai bine - impreuna cu asociatiile locale din C-ta si eventual oficiali din turism - ati incepe o campanie de educare a proprietarilor de hotel si sa dati exemple de hoteluri bune , care au servicii decente pentru inceput, preturi corecte si alte lucruri memorabile.
P.S. Am fost la Rimini in Italia. Un fel de Eforie Sud, varianta italiana. Hotel de trei stele exemplar. 115 EURO camera dubla cu mic dejun inclus. Parcare in hotel 15 EURO/zi. Curat, foarte curat. Aerul conditionat functiona excelent. Personalul de nota zece - curios nici un roman pe acolo, numai italieni. Apa plata si minerala gratis. La restaurante preturi ca in Bucuresti.