Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CARD? Ha, ha, ha! Ia citiți invers... Mihai Tudose, locatarul care „rezolvă” apometrele, care pune magnetul pe contorul electric și care fură net de la vecini

Mihai Tudose - declaratii

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Imaginați-vă cum e administrată România cu adevărat, cum au loc ședințele de guvern sau interministeriale, dacă primul om din Executiv își dă în petec, în fiecare seară, la ore de maximă audiență, arătând un primitivism și analfabetism de speriat în materie de termeni economici, financiari și bancari.

Practic, în capul mesei s-a instalat comod acel subiect reprezentativ pentru studiile care plasează România pe ultimul loc în Europa în privința nivelului de financial literacy (n.r. educație financiară), la același nivel cu cetățenii din Kosovo, Albania și Armenia.

Considerațiile legate de randamentul mai bun al pensiilor administrate de stat comparativ cu pensiile administrate privat și calitățile de bun manager ale instituțiilor statului comparativ cu privatul au părut o gafă pe care Mihai Tudose a dorit să o repare printr-o postare pe Facebook. Însă declarațiile domniei sale de marți seara, despre relația sa cu instituțiile bancare, sunt siderante. „Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită (...) Eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun”.

Dacă Mihai Tudose a avut experiențe cu băncile, poporul a avut și el, nu una, ci mai multe experiențe cu Guvernul României și toate instituțiile de stat. Și e pe cale să mai aibă una- oamenii au niște bani adunați la Pilonul II pe care statul român vrea să-i confiște și apoi să-i anunțe prin telefon că nu mai au banii: am avut și noi de plătit niște pomeni electorale, de mituit categorii largi de votanți, de achitat niște pensii speciale de 14.000 de lei / lună, de făcut niște terenuri de fotbal în pantă cu ministerul lui Shhaideh, de construit niște stadioane strâmbe în Teleorman. Nu mai avem nici banii, de spitale, autostrăzi și căi ferate nu poate fi vorba, nu am avut de unde. 

Îți recomandăm

Carevasăzică, premierul e unul din domnii aceia care în anumite zile ale lunii stau la coadă la ghișeu ca să-și retragă toată leafa la o singură extragere? Numărul 1 în Executiv face parte din inșii aceia care-și adună averea ban peste ban și o îngrămădesc, la propriu, în saltea, o ascund în buzunarele paltoanelor pe care le rod moliile sau își pun bijuteriile într-o cutie cu încălțările despre care nevasta nu știe și o aruncă la gunoi?

Mihai Tudose dovedește de fiecare dată când deschide gura că e dominat de sentimente de adâncă antipatie față de instituțiile unei economii de piață libere și funcționale, că urăște tot ce înseamnă investiții străine și că e unul dintre cei care, în alte cuvinte, este un simpatizant al lozincii din negurile anilor 90 - nu ne vindem țara.

Anticipez, deja, următoarele dezvăluiri pe care le va face prim-ministrul României la televiziunile prietene la care insistă să ne surprindă seară de seară, cu atacuri la toți furnizorii de utilități și de tehnologie:

1. Sunt un român care a fost nevoit să se descurce pe timpul lui Ceaușescu și nu mi-e rușine să recunosc că folosesc un sistem cu magnet la contorul de curent. Îi știu eu pe ăștia, dom’le, niște bandiți care ne umflă facturile!

2. La apometre, ce să zic, am ajuns cu familia să consumăm 2 metri cubi pe lună. Unul de apă caldă, unul de apă rece. Păi nu e greu, trebuie să dai drumul la apă să curgă un firicel gros cât un fir de ață.

3. Mașina? Niciodată în service autorizat! Îi știu, eu, dom’le, pe ăștia, îți iau plăcuțele de frână dacă-s puțin roase și le dau altuia, pe bani. Te trezești că îți înlocuiesc piesele bune! Autorizat îi zice la ăla care încearcă să te fure, vor să fie mai deștepți ca statul. Eu ori îmi schimb singur ce am de schimbat, ori merg la vecinul meu, ’nea Livache, se pricepe la toate.

4. Sisteme de plată online, pe internet? Ce-s alea? O prostie, ăștia te fură. Eu merg frumos, stau la coadă la poștă sau la ghișeul fiecărui furnizor de utilități, mă cert cu ei, le achit frumos cash. Iau frumos chitanța, să am dovada în mână că am plătit, nu să mă trezesc dator. Că nu-s vremuri pentru plăți digitale sau cum le zici matale, acolo.

5. Cablu? Pentru ce? Am o antenă foarte bună pe bloc, e de pe timpul lui ‘nea Nicu, prind Ostankino, prind televiziunea de stat din Bulgaria, TVR, Antena, ce-mi trebuie mai mult? Ca să mă fure ăia? La ce-mi trebuie posturi cu seriale? Ca să-i bage în cap prostii la nevastă-mea?

6. Mașină de spălat? Aș! Consumă apă, consumă detergent, curent! Nu vă spusei mai devreme că pun magnet pe contor și că las firicelul de apă ca să nu se ducă mai mult de 1 metru cub pe lună? Păi ce, nevastă-mea nu are mâini, maglă și săpun de casă (maglă= O bucată de lemn crestat orĭ de tablă de zinc undulată de care se freacă rufele la spălat). Cablu n-are, la cumpărături nu merge, are timp de spălat și călcat.

7. Internet? Eu vă spun drept, au toți vecinii, le-am cerut parola pe rând sub diverse motive, că ba am routerul stricat, ba mi s-a pișcat cablul undeva și dacă am nevoie, așa, să mai intru pe Facebook ca să mai explic cum e cu randamentul la pensiile de stat, intru de la ei, că bate semnalul de la ei până la mine în casă. Rețeaua Viorica e a lu' vecinul de la trei, Mariana 123 e a lu' ăla de la parter, da' nu-i așa de bun. Altfel, ăștia cu internetul, le zice provaidări, niște hoți ordinari, dom’le!

8. Restaurant? N-ai să mă vezi! Ies frumușel în fața blocului ca tot românul, iau bere la pet, bag niște ceafă de la magazinul din colț, niște mici și gata. Patronii de restaurante să-mi spună de ce iau carnea crudă cu 10 lei kilu' și mi-o pun în farfurie gătită cu 20.

9. Liceu, bac, facultate, masterat, doctorate? Le-am rezolvat repede, ca tot românu'. Am copiat din cărți, am folosit copiuțe, fițuici, ia uite unde am ajuns!

10. CARD? Ha, ha, ha! Ia citiți invers...

Dincolo de glumele nevinovate, indiferent de poziția pe care o ocupă în societate, cetățenii își administrează veniturile și averea așa cum cred că e bine. Afirmațiile premierului ar trebui să dea frisoane fiecărui om cu un minimum de educație. Dacă ar fi un cetățean de rând, care s-ar pierde în masa celor needucați, care nu cred în rolul instituțiilor financiar bancare, bursei, instrumentelor de investiții, riscurilor și beneficiilor pe care acestea le presupun- poate nu ar fi atât de grav.

În funcția sa de șef al Guvernului României, Mihai Tudose pare un domn care, odată ajuns pe scaunul puterii, caută să se răzbune pentru presupusele comisioane luate de bancă dintr-un cont de economii, cine știe în ce termeni și condiții, în ce înțelegere. Chiar și așa, dacă ar fi adevărat că a rămas fără 500 de dolari la bancă dintr-un cont de economii, nu demonstrează decât că nu a știut să citească contractul înainte de a-l semna. Acest domn administrează o economie cu un PIB de peste 759 miliarde de lei.

Dacă domnul premier Tudose ar scoate capul din peștera în care încearcă să ne tragă pe toți să vedem cum e întunericul minții, ar constata că există bănci care percep 0% comision la extragere, că există pachete de servicii bancare cu o taxă fixă lunară absolut rezonabilă, că există programe de finanțare cu costuri preferențiale dedicate start-up-urilor, studenților, pensionarilor. Piața este plină de oferte peste oferte, oamenii se pot porta de la o bancă la alta și pot să negocieze în termeni duri, de la egal la egal, comisioanele cu instituțiile bancare. În plus, mult înfierata justiție care trebuie reformată cu tot dinandinsul de Tudorel Toader a dat câștig de cauză clienților care au plătit comisioane abuzive sau au cerut recalcularea ratelor. 

E o realitate economică și financiară pe care oricât ar încerca să o nege sau să o arunce în derizoriu comparând-o cu Terente, ea există. Mediul financiar-bancar este unul poate dintre cele mai dezvoltate din România și este foarte aproape de un pas pe care statul român nu l-a făcut și nici nu este în stare să-l facă- digitalizarea și trecerea serviciilor în aparatele mobile. Cu alte cuvinte, mai puține documente, mai puțină bătaie de cap, mai puține cozi la ghișee, mai multă tehnologie, tranzacții prin intermediul calculatorului și mobilului.

Și o ultimă idee- Suedia, țara europeană care a introdus bancnotele, renunță complet la cash. Oare domnul premier Tudose ce părere o fi având despre amărâții de suedezi, care rămân fără nicio lețcaie în buzunare, dar au portofelele doldora de carduri și unul din cele mai înalte standarde de viață?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Putinistul Dancu trebuie schimbat rapid,chiar si cu Tudose,daca nau altul mai bun
    • Like 0
  • Gabriei check icon
    Pe de alta parte domnul Tudose face un mare serviciu băncilor prin introducerea TVA splitat. Vor creste likiditatile in baci prin deskiderea noilor conturi de TVA iar Firmele vor fi nevoite sa se împrumute si mai mult la bănci ca sa-si suplimenteze capitalul de lucru diminuat prin blocarea TVA-ului. Deci povestea s-ar putea sa fi fost spusa la cacialma ca vezi Doamne sa nu-l bănuim pe Dl. Tanase ca face de fapt jocul băncilor...
    • Like 0
  • Articolul este pertinent si simpatic - felicitari! O scurta mentiune legat de sustinerea ideii de societate fara bani fizici: lucrurile sunt mai complexe decat sunt prezentate. Pe de o parte se amintesc beneficiile: reducerea infractiunilor, lupta contra terorismului, a afacerilor ilegale si a economiei subterane (desi toate acestea pot avea loc si in absenta banilor fizici - vezi delapidarile de conturi electronice, santajele rasplatite in bitcoins, etc.). Pe de alta parte este pierderea anonimatului tranzactiei si a libertatii individuale in final (inclusiv cu riscul de a fi eliminat din societate in conditiile in care nu judeci si actionezi conform liniilor general acceptate) si dezavantajarea marii mase a cetatenilor cu mijloace reduse de trai, care nu mai pot fi recompensati pentru micile activitati, micile servicii pe care le-ar putea presta (ca sa il platesti pe amaratul care ti-a maturat curtea sau ti-a reparat gardul sau ti-a spalat masina ii ceri sa scoata terminalul POS?). Cred ca trebuie sa cantarim atent ce dam si ce primim in aceasta afacere.
    • Like 2
    • @ Vlad Gheorghita
      SmurfK check icon
      Un individ al societății moderne nu merge cu "șpăguța". Nu-i dă bani ăluia care i-a măturat curtea, ci cheamă o firmă sau o persoană autorizată să-i facă curățenie. Nu-l cheamă pe vecinu' Gigel să-i repare gardul și nici să-i facă instalația electrică, cheamă firme și indivizi care desfășoară aceste activități.

      Acum îmi vei spune că-i scump la autorizați. E scump pentru că n-au de lucru. Dacă am merge cu toții pe ideea că fiecare activitate pe care n-o putem/vrem face noi este activitate impozitabilă, și prețurile ar fi rezonabile. Orice ban care trece prin economie și e impozitat e mult mai benefic bunăstării tuturor decât plata și munca la negru.

      "Amărâtul" care-ți mătură curtea și-ți repară gardul își poate face un PFA, poate mătura curți și repara garduri la toată strada. Poate face contracte să facă asta săptămânal. Dacă e cerință mare, își face societate, mai angajază 3-4 "amărâți" și devine un factor important și pozitiv al economiei.

      Pierderea anonimatului... Ghici ce... Nimănui nu-i pasă. Din momentul din care ai pășit în afara casei scării/casei există camere de luat vederi care-ți pot reproduce tot traseul în ziua respectivă. Dacă pe cineva interesează în mod special persoana ta, nu ai o "libertate individuală" și nu ești nici anonim. Adevărul e că nimănui nu-i pasă. Nu are nici o țară fonduri să te urmărească pe tine, un individ oarecare și să vadă ce faci.

      "Riscul de a fi eliminat din societate". Mai degrabă riscul de a te elimina singur. Pentru bunică-miu era normal să ia un vițel din gospodărie, să se ducă la târg și să ia grâu pe el. Dacă eu mă duc acum cu vițelul să-mi cumpăr mașină de spălat, mi se pare absurd să mă consider eu dezavantajat sau respins de societate. Eu resping societatea. Societatea evoluează, nu te poți aștepta să-ți satisfacă ție toate chichițele.
      • Like 0
    • @ SmurfK
      Dupa comentariul tau imi permit sa speculez putin :probabil ca lucrezi in domeniul finantelor/banci si ai sub 40 de ani. Dupa cum subliniezi beneficiile pentru societate ale impozitarii pare ca nu locuiesti in Romania ci in Islanda, Danemarca sau Finlanda (alte exemple de state mai putin corupte nu am), sau lucrezi pentru sistem. In fine, ceea ce iti propun este sa parcurgi putin link-urile urmatoare (cu sufletul si mintea deschise, ca altfel nu are rost). Si atat. Succes in viata!
      http://www.letslearnfinance.com/advantages-disadvantages-cashless-economy.html
      https://nexusnewsfeed.com/article/geopolitics/the-perfect-robbery-the-cashless-society/
      • Like 0
  • Pai atunci poate ne spune prim consumatorul țării de ce a dat statul roman adică banul poporului pe toate sistemele astea de plata electronica , făcute prost cu bani grei de către firma partidului pina mai ieri , Ghiță SRL ?
    • Like 1
  • check icon
    Chestia cu băncile spusă de premier recent, m-a uns pe suflet. Are maaaaare dreptate:toate bancile fara nicio exceptie sunt puse pe afaceri pe spinarea fraierilor care depun bani in depozite cu dobinzi care in realitate nu ca sunt infime, dar in fapt sunt negative. Explicația este cat se poate de puerilă, adică LMC: banca investește bani în diverse afaceri si împrumută bani altor afaceriști, la dobinzi marisoare, tocmai si din banii deponentilor. Cand vad tineretul spilcuit din banci cat de frumos sunt îmbrăcați si cat de poetic iti vorbesc despre banii pe care vrei sa le dai sa ti-i ''administreze'' ma apuca o greață de nedescris. Oare asta e capitalismul construit cu asemenea oameni si acest fel de a face afaceri????!!
    • Like 2
    • @
      valserg check icon
      Da, capitalismul se construieste ( si cu ) banci, dar si cu oameni capabili sa discearna si sa nu apeleze la credite, de exemplu, decat in deplina cunostiinta de cauza. Da, bancile poate sunt dusmanul electoratului cu educatie precara al psd-ului. Dar fara banci si credite, ne intoarcem in epoca de piatra. Nici macar comunismul nu functiona fara banci. Asta-i tristul (pentru unii) adevar.
      • Like 6
    • @ valserg
      Ca omul sa discearna ii trebuie mai intai educatie financiare de care noi am fost privati inainte de 1989.

      Cat despre capitalism, e o diferenta intre cel din SUA de exemplu, unde omul de rand are metode de a lupta cu mastodontii financiari, si Romania unde capitalismul de cumetrie profita de "timidatea" romanului si nu e decat o continuare a sistemului de dinainte de 1989: cetateanul continua sa fie scalvul institutiilor; inainte eram "stapanati" de PCR, azi i-au luat locul bancile si alte institutii "fara suflet".
      • Like 0
    • @ valserg
      Nu e vorba de credite. E vorba că pentru o munca prestata legal, pentru a beneficia de rezultatul muncii, adică retribuție, salariu, trebuie sa dau obolul și la bănci. Și asta prin lege, statul hotărăște că trebuie să plătesc o taxa băncilor private, adică să le fac profit.
      • Like 0
    • @ valserg
      Dl.premier a vorbit pt marea majoritate a electoratului propriu si mai putin pentru ceilalti, care se pare ca nu au mai adus bani de acasa pentru "intrtinerea" contului.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Nu am vreo simpatie pentru domnul Tudose ori PSD. Dimpotrivă, consider partidul o forță retrogradă puternică și periculoasă. Dar... nici ăsta nu e jurnalism. Cică rezolvă apometre, pune magnet pe contorul electric și fură net de la vecini. Pe ce vă bazați? Numai pentru că nu are încredere în bănci? Știu, erau niște glume.
    • Like 0
  • valserg check icon
    Este adevărat că cele zise și făcute de dl. Tudose sunt absolut siderante pentru un prim ministru al unei țări europene, membră UE, în anul 2017. Dar trebuie să aveți în vedere că dl. Tudose este reprezentantul numit al unui partid ai cărui votanți sunt EXACT la nivelul acesta intelectual și educațional. Și atunci nu ni se mai pare chiar așa de anormală situația.
    • Like 8
  • Stimati republicani, aveti si voi grija la editarea articolelor, mai ales atunci cand faceti misto de cineva. Va pierdeti toate credibilitatea: http://prntscr.com/gezxuu
    • Like 0
    • @ Adrian Rafail
      Marcu check icon
      LOL. Cat de troll sau plictisit sa fii ca sa stai sa cauti greseli in URL-ul unui articol :) Si in asta consta credibilitatea unei publicatii pentru tine? Deci in urma citirii unui articol despre faptul ca ne conduce un incult, incapabil, care traieste in alt secol, singura ta problema a fost ca a scapat o greseala de tipat in URL??? Nu ai niciun alt comentariu pe subiect? Esti fenomenal! Era o vorba: "tara arde..."
      • Like 2
    • @ Marcu
      Daca in urma citirii unui thread in care am postat 3 comentarii, intelegi doar ca m-am legat de greseala lor, credibilitatea ta nu exista. De "unde nu-i cap vai de... " auzit?
      • Like 0
  • check icon
    Domnule prim ministru, o intrebare simpla: esti timpit sau doar te prefaci?
    • Like 0
  • Vizavi de plati pe card, cand pensiile se iau de la postas, am vazut ca oamenii ii lasa pana la 5 lei postasului, deci nici varianta cash a pensiilor nu e netaxata.
    Domnul Tudose are dreptate cred eu, in sensul ca sunt mari comisioanele de administrare, poti pune 500 de dolari si sa te trezesti ca nu mai ai nimic. De ce e neovie de comisioane de administrare a contului, e logic sa fie doar comisioane pe transferuri.
    Bineinteles cardurile se folosesc in epoca asta, dar bancile sa nu puna comsioane inutile.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult