Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Vineri, coaliția de guvernare și-a recunoscut oficial intenția de a schimba „ceva” la Pilonul II de pensii. Mai exact, vrea să diminueze contribuția salariaților la Pilonul II, administrat privat, și să o crească pe cea la Pilonul I, administrat de stat. „Dezbaterile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a declarat premierul Mihai Tudose.
A venit și cu o explicație pentru care acest lucru ar trebui să se întâmple: în viziunea guvernării PSD-ALDE, statul ar fi un mai bun administrator al pensiilor decât fondurile private. „Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor. (...) Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a susținut premierul.
„Când generaţiile actuale vor intra în pensie, cei care vor cotiza pe Pilonul I, vor fi foarte puţini”
Jurnalistul Stelian Muscalu a explicat într-o analiză de ce afirmația lui Tudose este falsă și de ce viitorii pensionari nu vor avea cum să aibă mai mulți bani dacă contribuția la Pilonul I va crește, în detrimentul celei de la Pilonul II. „Când generaţiile actuale vor intra în pensie, cei care vor cotiza pe Pilonul I, cel bazat pe solidaritate, vor fi foarte puţini, prin urmare şi sumele vărsate în acest pilon vor fi tot mai mici. Dacă la intrările în scădere aducem şi deficitul uriaş (actualmente 14 miliarde de lei/an), rezultă că statul nu prea va mai avea de unde să plătească pensiile celor care azi cotizează. Pentru că, repet, nu contează că azi contribuţia ta sau a mea este de 1000 de lei lunar, importantă o să fie contribuţia celui care va fi atunci angajat când tu sau eu vom fi pensionari!
Dacă este să ne uităm acum la Pilonul II, acolo lucrurile sunt total diferite. Sumele cu care azi cotizăm sunt investite, în general, în instrumente foarte sigure dar cu randament scăzut. Chiar şi în aceste condiţii, de la înfiinţare şi până în prezent randamentele principalelor fonduri de pensii sunt în medie la peste 90%.
Altfel spus, banii s-au înmulţit. Scăzând comisioanele celor care administrează aceşti bani, sau mai bine spus ale celor care-i înmulţesc, rezultă că la final există un profit. Banul depus azi îl voi avea şi mâine, atunci când mă voi pensiona şi, mai mult decât atât, el va fi şi purtător de profit”.
„Randamentul” după Tudose
Ulterior, Tudose a revenit cu o teorie originală a randamentului, prin care a încercat să își justifice afirmația inițială, ignorând în continuare faptul că deficitul Fondului de Pensii era în 2016 de 21 de miliarde de lei. „Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II. Un exemplu concret îl reprezintă cei care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim. Acesta a avut o creștere de aproximativ 180% în această perioadă în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puțin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creștere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat și pentru Pilonul II. Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”, a scris Tudose pe Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tare as vrea sa-i rog sa-mi traduca:
Ctrl*c---Ctrl*v.
După ditamaI "pilonii" economiei cred ca se descurca ....Sau nu!?
De ceva ani buni am hotărât să celebrez sfârșitul verii cu o scaldă la mare! Și din aproape-n aproape, am constatat că în
în "vecini"-la Bulgari-este mai bine pentru felul în care înțeleg eu confortul și relaxarea. Ce au înțeles ei și noi românii nu prea, este faptul că ei sunt conștienți că turismul este o sursă mare de venituri, practic " trăiesc de pe urma lui", și prin urmare, fac eforturi constante și vizibile de la an la an pentru asta, hotelierii au devenit foarte amabili și condițile de cazare și masă tot mai bune. Chiar au învățat și ceva engleză! Ce mi se pare renarcabil, este faptul că dacă în anii trecuți când românii călătoreau în Bulgaria se plângeau- uneori justificat- de abuzul poliției bulgare pentru amenzi la depășirea vitezei legale în multe zone-între localități-nu se justifică, am observat în această călătorie lungă-până în sudul Bulgariei- că toți românii întâlniți pe drum, dar și bulgarii, de frica amenzii și a suspendării pe loc a carnetului auto la depășirea de 50 km/h nu depășesc viteza legală, merg încet, sigur și probabil bombănind furioși! Ca să nu rateze un concediu și să suporte consecințe pe termen lung, românii respectă legea doar în vecini, și doar de frică, din păcate nu și la ei acasă!
Amenzile date românilor de poliția bulgară erau și sunt perfect justificate, deoarece unii conduceau ca imbecilii, pe unii i-am văzut și eu și i-am văzut ulterior și opriți de poliția bulgară.
Prostul nu înțelege că odată cu creșterea salariului crește și contributia (proporțional) pe pilonul 2. Nu dau cu pietre, dar asta reiese din declarația lui de mai sus.
Nu ştiu cât de relevant este exemplul dat de premierul Tudose, trebuie analizat cu atenţie, dar nici domnul Muscalu nu este convingător. Mai ales că spune un neadevăr: "Dacă la intrările în scădere aducem şi deficitul uriaş (actualmente 14 miliarde de lei/an), rezultă că statul nu prea va mai avea de unde să plătească pensiile celor care azi cotizează". Cum să susţii aşa ceva? Deficitul de la Bugetul de pensii este suvenţionat de la Bugetul de stat, indiferent cât este acest deficit. Iar pensia de stat nu se stabileşte în funcţie de cât de mare sau mic este deficitul Bugetului de pensii, ci în funcţie de salariul mediu pe economie. A...când România nu va mai avea buget de stat, da, nu se vor mai plăti pensii, dar nici România nu va mai exista. Este o absurditate. De ce ne duce pe o asemenea extremă domnul Muscalu? Folosirea unui neadevăr ca argument mă îngrijorează.
Contribui la Pilonul II de pensii şi nu vreau să-mi fie diminuată contribuţia, dar vreau să mă asigur că administratorii pe care îi plătesc sunt corecţi. Toate semnele de întrebare ridicate în aceste zile trebuiesc lămurite până în cel mai mic detaliu. Chiar merităm acest efort.
Rezum şi spun: Pensiile de stat nu se stabilesc în funcţie de mărimea Bugetului de pensii sau a deficitului, ci în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Dacă Bugetul de pensii are deficit, atunci este suvenţionat de la Bugetul de stat. Când nu vom mai putea asigura buget pentru pensii şi salarii, vă garantez, România nu va mai exista.
Am ascultat destui oameni inteligenţi care au spus că aşa ceva nu se poate întâmpla. Dacă nu mă înşel, domnii Coşea şi Isărescu.
Desigur, ideal ar fi să nu ai deficit la Bugetul de pensii şi banii de la Bugetul de stat să-i foloseşti pentru investiţii, dar pentru asta trebuie redusă economia subterană şi create mai multe locuri de muncă. Asta trebuie să fie principala preocupare a actualilor guvernanţi şi a celor care vor veni. Restul este gargară.
Statul va modifica această valoare (prin lege/HG) sau nu, in funcție de cât îi permite bugetul.
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-03-17-19662682-0-nascuti.jpg)
un lucru e clar, un val de persoane nascute intre 1967 pana in 1990 vor iesi la pensie incepand din 1934 si vor trebui sa fie sustinuti de un numar din ce in ce mai mic de persoane.
Se poate întâmpla ca un premier să vină să spun că nu mai are bani de pensii şi scade valoarea punctului de pensie la 20%. Cum a făcut Băsescu în 2010 cu salariile (25%...). Apropo, în 2010 nici chiar FMI-ul nu a fost de acord cu tăierea salariilor în România. Am fost noi... Da, dar dacă stăm ca momîile, atunci o merităm. Soluţia corectă este următoarea: "Domnule premier, înţelegem că nu mai aveţi soluţii, dar poate sunt alţii care au soluţii, hai, demisia! Dacă ai dus ţara într-o asemenea fundătură, noi nu mai credem în tine. Acasă şi parlamentarii! Facem alegeri anticipate". Că nu-i corect să plătească doar poporul incompetenţa lor. Cum au spus că nu mai sunt bani...demisia! Să vedeţi pe urmă cum caută şi găsesc soluţii. În Italia anilor 70 (1968-1978), în 10 ani au fost 12 guverne şi Italia nu s-a prăbuşit, ci s-a ridicat. Cum e la noi? Vine premierul şi ne spune că nu mai sunt bani şi noi ce face? Ne spunem unul altuia că nu mai sunt bani... Aşa?!
PS Am reţinut că PSD-ul trebuie să mai mărească pensiile pentru că aşa prevede legea, nu că ar fi pomană :))
În ce privește Pilonul 2 ăia sunt investiți,iar banii vin înapoi de la titlurile de stat când își au maturitatea,și firesc cu dobândă.
Pilonul 1 sunt bani care decât se indexează cu inflația,cu punctul de pensie.
Pilonul 2 sunt bani investiți în titluri de stat și nu numai,iar la maturitate se achită dobânda la care au fost angajați banii respectivi.