Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Prima prostie bufă a premierului Tudose

Mihai Tudose - Ziua Franței

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Râdeți. Este pe banii dumneavoastră. Până la alegerile viitoare oricum nu aveți altceva de făcut decât să le plătiți masa și dansul, fie că vreți, fie că nu. Intrăm în epoca solidarității pesediste.

De la premierul Tudose citire: Guvernul îi pregătește contribuabilului care câștigă peste medie o „taxă de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”.

„Nu am stabilt încă de la ce prag în sus (...). Taxa de solitaritate nu e o taxă pe persoane juridice, cum am mai auzit, e o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea”, mai spune dl. Tudose. Domnia sa „înțelege” (ole!) că taxa de solidaritate „funcționează în toată lumea” (ole, ole!), la câteva zile distanță după ce propriul său consilier - ulterior demis - domnul Teodorovici spunea că taxa de solidaritate este „o aberație” care nu funcționează nicăieri în lume.

Dar să spunem că socialiștii întotdeauna au visat la o taxă de solidaritate și că ideea că cei care câștigă mai mult trebuie să plătească mai mult este o obsesie de stânga justificată oarecum ideologic. Sigur, ea ar putea fi încercată ca un experiment în țări cu o clasă de mijloc consolidată și cu o clasă de oameni bogați prosperă, în care se produce bunăstare în mod sănătos și în care se poate gândi o repartiție echitabilă a bogăției după ce ea a fost produsă. În țări sărace precum România, taxa de solidaritate este împărțirea prafului de pe tobă, este ideea fixă și păguboasă a PSD de a ține marea masă a populației într-un egalitarism în sărăcie, în timp ce un procent mic de oameni ai Partidului acumulează averi fabuloase din căpușarea statului. 

99 la sută sărăcie, 1 la sută oligarhie care le cere „solidaritate” calicilor!

Dacă dl Tudose i-ar cere dlui Dragnea o taxă de solidaritate cu România care l-a ajutat, într-adevăr, să câștige atâția bani, nu cred că cineva ar avea de obiectat.

Sunt atâția milionari care au lucrat toată viața lor la stat, că dl. Dragnea s-ar pierde printre ei.

Sunt atâția miliardari din afaceri cu statul, încât, pe lângă ei, dl. Dragnea e un pârlit.

Sunt atâția nababi de stat, cu salarii de zeci de mii de euro pe lună (ZF: Daniela Lulache, Nuclearelectrica - 55.370 de lei pe lună, Petru Văduva, Transgaz - 86.000 de lei pe lună, Virgil Metea, Romgaz - 93.000 de lei pe lună, Radu Ghețea, CEC - 94.000 de lei pe lună, Traian Halalai, Eximbank - 108.000 de lei pe lună, ca să nu mai pomenesc de liota de neamuri și pile de la ASF, ultimul pe listă fiind fostul soț al doamnei Lia Olguța Vasilescu, dl. Wlassopol, care încasează 62.000 de lei pe lună), încât salariul de la Camera deputaților al dlui Dragnea s-ar face mic de rușine.

Dar nu la ei se referă dl. Dragnea, prin glasul dlui Tudose, nu lor le cere solidaritatea, nu pe ei vrea să-i mulgă. Ținta sunt puținii români care iau lunar 2000, 3000, 4000 de euro, muncind la privat, unii la mult hulitele multinaționale, alții care își mai iau un job part-time după serviciu. Ținta sunt micii antreprenori care reușesc să câștige cumva peste medie, fără weekend-uri libere și fără concedii. Ținta sunt profesiile liberale și PFA-urile, oamenii care aleargă printre mai multe contracte, printre furnizori, luptându-se cu birocrația înnebunitoare. Ținta sunt micii producători, muncitorii cu cârca sau cu mintea, care refuză să depindă de stat și de mărinimia unui șef de județeană de partid. Ținta sunt mințile tinere și dinamice din IT care nu se știe cum au rămas în țară încercând să câștige și să trăiască decent. Ținta sunt odioșii „corporatiști”, „tefeleii” care au adus atâta supărare în familia PSD începând cu luna februarie.

Cine le-a dat bani să meargă la Electric Castle și la Untold? Cine le-a dat bani să bea cafea la Starbucks? Cine le-a dat bani să se îmbrace de la mall? Cine le-a dat bani de Grecia și de Bulgaria? Cine le-a dat bani de mașină nemțească? Ia să dea ce le prisosește statului, pentru că statul știe ce să facă cu banii, are atâtea guri de hrănit, nu ca ei care aruncă banii pe toate prostiile.

Această clasă de mijloc, care începe să prindă cheag în România, este adevărata vacă de muls a domnilor Dragnea și Tudose. Oriunde în lume, această categorie de populație este protejată, este încurajată să se dezvolte, pentru că poate produce bunăstare în jurul ei și, în același timp, pentru că ia de pe umerii statului o parte din povara cu ajutorul social. Nu și în România, unde inițiativa privată este privită cu suspiciune, unde „privatizații” sunt dușmanii poporului, unde „corporatiștii” sunt plătiți de Soros și unde oamenii liberi sunt în general trimiși în pribegie în Spania, Italia, Marea Britanie... La noi, din păcate, clasa de mijloc e încă formată în mare măsură din angajați, care se chinuie să trăiască de la un salariu la altul. În alte țări, acești oameni ar fi considerați săraci. La noi, un angajat de 2000 de euro pe lună este socotit noul chiabur care trebuie de îndată jupuit metodic și demonizat la televizor.

În fine, prefer să cred că fraza dlui premier, potrivit căreia acest bir este „o taxă de solidaritate cu statul care i-a oferit (contribuabilului) prilejul să câștige atâția bani”, este doar o prostie bufă, nu o mostră de cinism odios comunist de sorginte ioniliesciană. Întrebarea firească este ce i-a oferit în anii aceștia statul contribuabilului, altceva decât batjocură, corupție, birocrație sufocantă și stat la cozi pentru plata taxelor? Ce i-a construit statul contribuabilului din banii pe care i i-a luat prin taxe și impozite? Cumva o autostradă nouă sau un spital nou de stat în 27 de ani? Care sunt lucrurile alea multe de care beneficiază plătitorul de taxe din partea statului? De ce or da românii un sfert de miliard de euro în fiecare an ca să se trateze în Austria, când ar putea beneficia de solidaritatea domnilor Dragnea și Tudose? Sau cum e cu educația gratuită, plătită de părinți, despre care vorbea dl ministru al Educației?!

Să-i acordăm deocamdată dlui Tudose prezumția de prostie. Altfel, ar fi o ticăloșie de stat și o condamnare la subdezvoltare să sufoci clasa de mijloc cu noi taxe, numite pompos de solidaritate, când ele sunt de fapt o japcă de stat îndreptată împotriva privaților. Care stat? Cum care? Ne spune dl. Dragnea: statul „care ne fură”.

Teorema lui Moustache: dacă a) „Statul sunt eu” și b) „Statul ne fură”, să se demonstreze cine ne fură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne intalnim pe strada (la protest!!!).
    • Like 4
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    da...
    • Like 1
  • “Se spunea ca Romsuintest este al PSD-ului, in special al lui Dragnea pentru ca erau directori din Teleorman”
    “Nu a mai ramas nimic, au distrus tot cand au plecat. Au taiat porcii, au luat instalatii si le-au dus la fierul vechi. Au facut totul cu ciuda."
    Acum intelegeti unde merge taxa pt. solidaritate? http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21911786-unde-disparut-porcii-din-rezerva-stat-peris-cum-profitat-firme-din-anturajul-lui-dragnea-ferma-faliment-afacere-actionari-din-teleorman-din-care-statul-pierdut-150-milioane-lei.htm
    • Like 1
  • Este dezolant totul!
    O societate putreda de bolnava!
    • Like 2
  • Asta imi aduce aminte, si imi lasa un gust amar, cum am fost cu sotia la spitalul Sf Pantelimon cand a avut o criza de rinichi, si am fost tratati ca ultimii oameni, desi se chinuia de durere. Amandoi "corporatisti" la 30+ de ani, care in viata noastra nu am folosit spitalele de stat pentru ca "multinationalele hraparete" ne-au oferit la alegere abonamente de business la toate clinicile private. Dar situatia a fost de natura urgentei, eu avand locuinta la 5 minute de spital. Bineinteles, in fata noastra era o turma de rromi care asteptau la avorturi si ma indoiesc sincer ca aveau vreo asigurare medicala, in conditiile in care eu cu sotia am cotizat la stat ani de zile minim 2000 de lei numai taxe din salariu (nu mai vorbesc de angajator). Facultatea, am facut-o la privat, mi-am platit-o singur cu putin ajutor de la bunici, ca mai traiau atunci. Si ma uit acum cum unii o injura pe Halep cand pierde, cand si ea face parte din categoria astora care doar au cetatenie si buletin de Romania, pentru ca altceva nu primesc nici direct nici indirect. Pe mine doar istoria si curajul stramosilor ma tine inca sa am drapelul in casa si cetatenia romana, in niciun caz dragnea, parlamentul, sau guvernul. De fiecare data cand vin acasa, odata pe an, trebuie sa primesc privirea de scarbita a lucratorului de la Politia de Frontiera, care probabil ma uraste cand vede vizele de pe pasaport pentru ca sunt un "chiabur" de dreapta. Apoi mai primesc privirea scarbita a lucratoarei de la hipermarket, care desi plina de bratari si inele de aur, parca ar astepta un post de director numai pentru ea dar cineva rau voitor a pus-o la casa in hipermarket. Cat despre subiect, cu siguranta nu e prostia domnului Tudose, ci asa gandeste psd-ul , in ansamblul lui. Cele cateva personaje precum Chirica de la Iasi, sunt doar niste "bug-uri" in sistemul de operare PSD, niste "virusi", sau cum vrei sa ii numiti. Adica impotriva sistemului pe care il folosesc pentru a parazita, dar si ei in sinea lor niste entitati fara coloana vertebrala.
    • Like 6
  • Excelent articol, dle Negruțiu!
    • Like 4
  • Nu este prostie bufă! Este exact tot ceea ce ați descris înainte dar mai ales încercarea de a ne tine pe toți săraci și jos, așa încât ei să ne poată mulge bine. Exact oamenii vizați de aceste măsuri sunt cei care au fost și cei mai activi în iarna, în stradă. Suntem dușmanii de clasă. Exact asta suntem pentru ei.
    Hai ca Tudose e un domn! El doar ne ia taxa de protecție, ce ne plângem atâta? Era un cretin care în iarna ar fi scos la noi mitraliera.
    • Like 4
  • Pana nu punem cu toti umarul ca sa distrugem mafia guvenamentala si statala.nu rezolvam nimic
    • Like 4
  • Iar au aparut pupincuristii psdisti pe aici. Taxa asta este visul pesedistilor inca de cand au venit la guvernare, inca de atunci au pus tinta pe clasa de mijloc, demonizand mediul privat si corporatiile, ITul, mentalitatea socialista este ca statul spre exemplu, te-a ajutat sa fi un bun it-ist, cum sa se refere inteligentilor doar la firmele de stat cand in conducerea firmelor de stat sunt tot ei? Dar revin la discursul lor, si asta ar trebui sa faceti si voi inainte sa comentati, reflectati un pic la discursul lor de pana acum.
    • Like 2
  • bluenavy check icon
    "Mai multi romani in clasa de mijloc"... pe hartie?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult