Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Care este animalul?

Câine abandonat

În Central London, astăzi și mâine se organizează „The Big Woof” – festival dedicat câinilor și stăpânilor lor umanoizi, de Ziua Internațională a Câinelui. Ținute vestimentare noi, accesorii, spectacole, zonă de wellness, de distracție și cele mai recent apărute pe piață dog treats, totul pentru ei...

România. Mașina mea rulează pe un drum județean. Sunt cu gândul la știrea de mai sus și încerc să o diger. Încerc să nu privesc decât înainte, altfel, știu ce mă așteaptă. Ce m-a așteptat de fapt, în fiecare călătorie pe vreun drum județean, ca să nu mai spun comunal. O imagine dezolantă cu atâția câini aruncați, ai nimănui, fară perspectivă, poate decât cea a morții.

Trebuie să recunoști, dragă cititorule, că am trăit împreună atâtea episoade de acest gen. Am trecut impasibili mai departe. Unii din noi au făcut un cât de mic bine. Am văzut câini aruncați cu sacul, am văzut cățele cu pui abandonați și m-am întrebat de fiecare dată, de ce... în timp, am găsit răspunsul pe care nu mi l-aș fi dorit.

În primul rând, conștiința românului de a îngriji un animal. Conștiința acelui român care, dincolo de rele tratamente, preferă să își bea ultimii bani la crâșma din sat în loc să sterilizeze un câine. Acel român care atunci când se vede depășit de situație, aruncă puii la margini de drumuri sau păduri, fără nicio tresărire.

Apoi, politicile publice ale statului român. A eșuat el, micul nostru stat, în multe dintre domeniile esențiale, acesta fiind unul în care se pare că e impotent de-a binelea. Am parcurs, rând cu rând, Legea 205/2004 actualizată și îți mărturisesc, dragă cititorule, că n-am mai râs atât de amar demult. Textul de lege, în sine, creează o lume idilică, în care fiecare animal din România poate avea un festival propriu al lui, în curtea stăpânului său, fiind celebrat în fiacare zi cum se cuvine.

Realitatea? - adăposturi pline, serviciile de protecție a animalelor, ineficiente.

Nici nu vreau să mă gândesc la alte țări și la felul în care își prețuiesc cel mai bun prieten al omului. Trebuie să fac o depășire. Privesc în stânga. Uit de depășire pentru că tocmai am văzut trei suflete la margine de drum. Probabil aruncate de un stăpân iresponsabil. Ce ființe superioare suntem! Parcă așa e vorba, nu?

PS. La mulți ani, dragul meu prieten, și iartă-ne că am eșuat și de data asta!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Galin check icon
    Articolul tratează prea blând problema. Omul nu e depășit de situație, în condițiile în care exista campanii de sterilizare gratuite și si-ar păstra și banii de crâșmă. Pur și simplu nu-i pasa, considera ca un animalutz e nu o jucărie, ci de-a dreptul în obiect fără valoare. Referitor la autorități, nu doar ca legea e proasta, dar se străduiesc cât pot sa întrețină abandonul, doar se cheltuiesc o grămadă de bani din buget pentru capturarea și eutanasierea sufletelor străzii, metoda care e și barbara și ineficienta. Dar nu interesează pe nimeni, nici jn jurnalist nu scrie despre asta, nici o autoritate nu a făcut vreodată vreo ancheta.
    • Like 0
  • În momentul în care ţi-ai luat un animal „de companie”, ţi-ai luat o responsabilitate. Nu este nicio exagerare când se spune că este un membru al familiei. Din păcate, la noi nu există această responsabilitate; tratăm aceste animale ca pe nişte jucării. Când se strică, sau ne plictisim de ele, le aruncăm.
    • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Hai să nu generalizăm.
      Părinții mei s-au trezit cu un cățeluș aruncat în curtea lor și l-au inclus imediat în familie, cu toată grija. I-au spus Grivei dar când a mai crescut au văzut că e fată și i-au schimbat numele în Griva. A avut o viață fericită, 17 ani.
      Eu sunt fan pisici. Am cules de pe maidan un motănel negru de câteva săptămâni care are acum 12 ani. Și i-am luat o colegă de joacă, o pisică (tot neagră), de la o pensionară care nu mai putea avea grijă de ea.
      Acum m-am întors din vacanță. Ce e pe șosele... carnagiu. Am oprit de vreo 3 ori să nu calc câte un câine rătăcit pe drum.
      Cine tratează rău un câine, o pisică, ăla nu e om...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult