Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Carmen Iohannis, despre sistemul homeschooling: Este mult mai bine ca un copil să fie într-o şcoală. Suntem fiinţe sociale, trebuie să fim cât mai mulţi împreună

Soţia șefului statului, Carmen Iohannis, a declarat că este mult mai bine ca un copil să fie într-o şcoală, iar acest lucru este atât în beneficiul lui, cât şi al familiei, adăugând că oamenii sunt „fiinţe sociale” şi trebuie să fie cât mai mulţi împreună.

„Este mult mai bine să fie (n.r. - copilul) într-o şcoală, într-o comunitate, este în beneficiul lui şi al familiei. Nici nu se compară, suntem fiinţe sociale, trebuie să fim cât mai mulţi împreună, aşa ne simţim bine”, a spus duminică, la Sibiu, Carmen Iohannis, potrivit news.ro

Soția președintelui Klaus Iohannis a participat duminică la Sibiu la turneul de tenis Sibiu Open.

Cântăreaţa Dana Nălbaru a scris pe blogul său, săptămâna trecută, că, împreună cu soţul său, actorul Dragoş Bucur, şi cu fiica lor de nouă ani, Sofia, au decis să o retragă pe fetiţă de la şcoală şi să înveţe în sistem „home schooling”.

Dragoș Bucur a scris pe blogul 4 în aventură despre problemele din sistemul de învățământ care l-au determinat să ia această decizie.

„Am retras-o din sistemul de învățământ de stat, am înscris-o la o școală tip umbrelă și ne-am aruncat în necunoscut. Sofia a fost într-o clasa care avea o învățătoare foarte bună, dar nici chiar o învățătoare foarte bună nu poate acoperi găurile dintr-un sistem care funcționează după reguli cu care noi (eu și Dana) nu mai suntem demult de acord. Sunt convins că acest „sistem”(ce o fi de fapt asta) se va modifica la un moment dat, dar nu sunt dispus sa aștept , așa că prefer să mergem pe propriul nostru drum. Am citit un articol interesant in care sistemul era comparat cu un mare vapor care atunci când vrea să schimbe direcția are nevoie de timp si spatiu pentru asta, în timp ce bărcile micuțe din jurul lui pot face schimbarea pe loc. Îmi place să cred că suntem o mică bărcuță și că, în timp, sistemul de învățământ se va adapta vremurilor în care trăim”, a scris actorul. 

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a atras atenţia, la Digi24, că legislaţia este neclară în privinţa sistemului de home schooling și a spus că pot apărea probleme legate de înscrierea la liceu sau facultatate, din cauza cursurilor care nu pot fi echivalate sau a diplomelor nerecunoscute. 

„Riscul este că atâta timp cât în România nu există o legislaţie clară care să îţi definească o rută de trecere din home schooling în sistemul public formal de şcoală, care sunt condiţiile de a accede din home schooling în gimnaziu, liceu, universitate, poţi să fii în situaţia ca, odată ce ai terminat patru sau opt clase în sistemul şcolarizare acasă să nu poţi să te întorci în sistemul public. Să ai dificultăţi pentru că nu ai o diplomă care e acreditată, un număr de credite, ore”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  eu nu pot uita tăierea copacilor din curtea Cotrocenilor. câți au fost tăiați și care era starea lor? prefer tăcerea în detrimentul minciunilor. sau adevărul. dar nu lașitatea ori nebunia (fie ea și temporară) psihopată. asta e ce știu despre această femeie. și este imposibil să pleci mai departe, spre alte fapte/lucruri/declarații/pretenții/luări de poziție/indignări/asumări/clamări.
  • Like 0
 • Pot să spun din experienţă că home-school este de fapt un sistem bun. Chiar aici în statelor unite guvernul a realizat că majoritatea studenţilor care au făcut home-school sunt mai avansaţi academic decât cei care au făcut școala la o școala publică. Am făcut home-school și am mers și la facultate. Fratele meu a făcut homeschool și a mers la Babeș și a făcut școala de programator de calculatoare. Deci, se poate dacă ai resurse și un "curriculum" bun cu care să lucrezi. Programele de home-school americane sunt făcute de universităţi sau de o școală acreditată. Tot programul este preparat, și dacă copilul are nevoie de ajutor, poate vorbi cu un profesor.

  Este mai ușor să îţi faci studiile acasă și să primești atenţie 100% decât să împarţi atenţie pe care ai nevoie cu zeci de alţi studenţi.
  • Like 0
 • Trebuie sa fim cat mai multi impreuna?..fara numar,cum ar veni.Dar voi cand plecati prin Florida ,cati sunteti?Numai voi doi? De ce nu ne luati si pe noi? Sa fim cat mai multi...sa mergem pas cu pas in acelasi glas.
  • Like 3
 • Anon check icon
  Dar Klaus ce zice? Observa cu atentie?
  • Like 1
 • de cateva zile citesc continuu despre homeschooling si despre avantaje. Am gasit un adult cu homeschooling, unul dintre colegi. A calatorit mai mult decat ceilalti. A citit mai mult decat multi altii (si eu am aproape dublul varstei lui). Are mai multa liniste si incredere in el decat multi altii. Are bacalaureat si admitere la facultate si a terminat-o cu brio (ca de aia lucreaza aici, pe langa mine). Vorbeste cu pasiune despre ce face si spun ca directia asta o are din adolescenta (mda, a avut timp in liceu sa isi contureze o pasiune, nu sa faca teme de 20 pagini de caiet, ca mine). Stie sa critice o carte si sa vada parti bune si proaste ( eu stiam sa reproduc un comentariu si luai un 4 cand indraznii sa spun ca am alta parere). Stie mai multa fizica si chimie aplicata decat stiam eu de pe la olimpiade. Stie sa isi asume riscurile si greselile. Mi-au trebuit ani si ani de greseli la serviciu sa nu mai stau cu frica unui 4 sau unui pix rosu, sa gresesc si sa invat. Stie sa ia o decizie la acelasi nivel ca managerul de 50 de ani si stie sa si-o sustina. Si mai ales stie ca are de ales si ca poate schimba. Sa nu uit, are educatie financiara, de la primele salarii si-a pus deoparte pt pensie si a investit (mi-e rusine sa intreb cum). Stie sa se distreze, stie sa lucreze in grup, stie sa manager-uiasca un deadline de echipa si singur (eu dupa 30 ani invatai, dupa 10 ani lucrati). Eu a trebuit sa anulez cele prost invatate de scoala romaneasca si sa ma adaptez.... Draga tovara Iohannis, mai bine taceai.
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   check icon
   Īntelesei! Te îndragostişi şi nu stiuşi cum s-o spui mai bine! :-) (tratează textul ca pe o gluma). Oricum madam Iohanis merita taxată pentru desele-i aparitii la tv cu păreri despre "de toate". Mai ceva ca "toa'şa". Mai stiu o invațătoare in parlament care, după o greva foamei, şi-a atins scopul. Potentialul oricum şi-l atinsese când a terminat liceul pedagocic.
   • Like 0
  • @
   mai, tu imi strici casnicia, acum la batraneturi!! :))
   • Like 0
 • check icon
  Asa este !!! Tovarasa Iohanis are dreptate!!Trebuie sa fim cat mai multi impreuna,exact ca oile !!Si cu cat turma e mai mare si mai spalata pe creier , cu atat mai bine!!Asta-i spilul in realitate !!!Cat mai multi ,care sa stea drepti si sa asculte comenzile clasei conducatoare.Ce, voi vreti sa aveti si oameni care sa iasa din sistem si sa faca probleme???
  • Like 3
 • Valentin check icon
  Dacă vorbim de un sistem de învăţământ normal, bazat pe dezvoltarea abilităţilor practice, pe experiment, pe curiozitate şi pe colaborare colegială atunci sistemul clasic trece de 100 de puncte, fiind în mod clar mult mai potrivit. Problema apare în cazul sistemelor bazate pe informaţie inutilă, unde memorizarea e preferată experimentului, unde proiectele săptămânale sunt înlocuite de teme zilnice, de teste-surpriză atunci homeschooling-ul e o alternativă relativ ok. Nu e cea mai fericită alegere, dar merge. Din nou există confuzii. Homeschooling-ul e o comunitate strânsă, unde oamenii se cunosc, schimbă experienţă etc. Copii învaţă împreună sau se joacă împreună, merg la diferite cursuri opţionale, la care merg şi mulţi copii din sistemul de stat. Deci nu se pune problema de socializare. Învăţatul e oricum asigurat de mama, tata şi bunica chiar şi în şcoala de stat, ştiut fiind că la şcoală primeşti vagonul de informaţie, pe care îl piaptănă acasă mama şi tata, ca să nu mai vorbim de meditatori veniţi să descurce încâlceala creată de sistemul nostru mioritic, care intervin atunci când adulţii se uită neajutoraţi la cine ştie ce bălmăjeală ce critică literară, servită eminenţilor critici în pantaloni scurţi de pe la noi.
  • Like 3


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult