Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de mare e riscul de recesiune tehnică a economiei României și ce ar trebui să facă guvernul pentru a reduce impactul bugetar și efectele negative asupra populației

piata - cumparaturi

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Am vorbit recent la Digi24 despre riscul de recesiune tehnică a economiei României și ce ar trebui să facă guvernul pentru a reduce impactul bugetar și efectele negative asupra populației.

Cred că două măsuri sunt foarte importante:

- investiții publice, fonduri europene și PNRR. Din păcate nu stăm bine, cheltuielile publice de capital pentru investiții în primele 8 luni ale acestui an au fost doar 16 mld lei, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu raportat la PIB. Știu că e ușor să majorăm salariile (minim brut la 3.000 lei, bugetarii +200 lei) și să promovam diverse măsuri populiste, dar nu așa rezolvăm cauza inflaționistă (dimpotrivă, alimentăm inflația prin cerere și deficitul bugetar), mai ales dacă sacrificăm investițiile și ne împrumutăm la dobânzi ridicate

- Nu trebuie adăugate taxe noi sau crescute cele din prezent. Trebuie să creștem gradul de colectare al taxelor din prezent, să reducem economia subterană prin reforme. Veniturile din TVA au crescut cu 20%, în linie cu dinamica PIB nominal, deci nu facem progrese privind gradul de colectare TVA, precum și a altor taxe. 

Sunt și industrii cu rezultate pozitive privind combatarea economiei subterane, de la care se pot promova bune practici. Spre exemplu, piață neagră a țigaretelor a continuat să scadă până la 6,1% în iulie 2022, minimul istoric. Impresionant, având în vedere că, în urmă cu un deceniu, traficul ilicit în acest sector depășea pragul de 20%. Autoritățile vamale au crescut cooperarea cu industria de tutun, legislația a fost înăsprită și taxele au fost crescute gradual și predictibil. Încă mai este mult de lucru, inclusiv în acest domeniu: România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, cu un prejudiciu fiscal anual provocat de circa 2 miliarde lei.

Nu uitați, am mai văzut acest film în 2008: au fost asumate cheltuieli populiste cu prognoze optimiste de venituri, ancorate pe o creștere economică fără piloni de susținere. Când cele din urmă nu s-au întâmplat, deficitul public a explodat și au fost implementate măsuri de austeritate. Într-adevăr, acum dezechilibrele sunt mai mici, un eventual impact (recesiune, austeritate) va fi semnificativ redus, dar contextul actual (război prelungit la graniță, inflație ridicată și alegeri politice multiple în 2023) complică foarte mult ecuația. Haideți să facem ce este corect și bine pe termen mediu-lung, nu doar ce este ușor pe termen scurt...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Alegerile la termen sunt in 2024 si da, atunci vor fi toate (europarlamentare, locale, parlamentare si prezidentiale).
    • Like 2
  • De ce trebuie sa defalcam cheltuielile de investitii in functie de sursa? Totalul investitiilor pe primele 8 luni a fost de 33 mld lei, in termeni reali, e drept, mai mici ca in 2021. In plus, statul nu prea face investitii in capacitati care ar putea creste oferta, astfel scazand inflatia, ci in lucrari de infrastructura - rutiera, energetica, sociala etc. Singurele care ar putea aduce un aport sunt cele in energie, dar, doar pe partea de energie electrica. Iar in conditiile in care pretul energiei in prezent este influentat de pretul gazului, de fapt nu ar avea nici un impact. Pe termen scurt, pe termen mai lung sigur ca da. Doar ca in prezent trebuie sa trecem iarna fara sa avem convulsii sociale si cu minimalizarea pierderilor in infrastructura de productie si servicii care sunt preponderent private.

    "Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 33,07 mld lei, în creștere cu 9,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 30,19 mld lei. De asemenea, se observă o creștere a ponderii investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 57,98% din totalul cheltuielilor pentru investiții" (sursa: Nota la executia bugetului consolidat, August 2022)

    Vrem, nu vrem, conform articolului nr 1 din Constitutia Romaniei, aceasta este un stat social, care, conform definitiei "este un concept de guvernare în care statul joacă un rol cheie în protejarea și promovarea bunăstării economice și sociale a cetățenilor săi." Iar in conditiile din prezent, din pacate, suntem intr-o etapa in care aceasta bunastare trebuie protejata, promovarea ei fiind destul de greu de realizat pe termen scurt. Pe intelesul tuturor, o pizza taiata in 8 sau in 12 felii tot o pizza ramane. Alternativa, ar presupune o crestere si mai mare a indatorarii statului care, nu numai ca nu este dezirabila, dar este si greu de obtinut in pietele financiare de azi. Prostia a fost in trecut, cand s-a "aruncat cu bani in popor" in conditii de crestere economica cand se puteau baga bani buni in dezvoltare, nu acum. acum suntem in situatia in care trebuie sa "trecem hopul", o situatie care in teoria managementului de risc inseamna "managementul crizei", cand nu ai solutii prefabricate si te adaptezi pas cu pas la evolutia situatiei.

    Situatia este ingrata. Cresterea impozitelor pe veniturile populatiei ar ajuta la scaderea inflatiei dar ar afecta intr-o masura semnificativa nivelul de trai erodat tocmai... de inflatie. Scaderea lor, ar impulsiona economia, dar ar contribui la inflatie si ar reduce capacitatea statului de a sustine persoanele aflate in nevoie. Sunteti destul de tanar pentru a va aminti clar situatia intre anii 1990-2000. Nu cred ca ne dorim revenirea la tensiunile sociale din acel deceniu ingrozitor. De aceea, pasii trebuie dozati cu multa atentie.

    In ceea ce priveste comertul ilicit cu produse de tutun, parerea mea, ca unul care chiar a lucrat cativa ani in combaterea lui (din partea producatorilor), este ca nu se datoreaza atat de mult activitatii statiului, cat conjuncturii. Mai mult de 90% dintre volumele care ajung in Romania au ca origine Ucraina, atat cele originale cat si cele contrafacute. Iar situatia din Ucraina probabil ca a contribuit la scaderea considerabila a ofertei.
    • Like 3
  • PNRR - PAM -PAM -PAMPARAM!!!! TRI -LU -LA -LU -LI!!! TRA - LI- LU -LA -LA!!!
    "Profesionistul" Ciuca Nicolae cu toti cei din jurul lui, vreti sa ia deciziile cele bune? Pai, omul asta nu-i capabil sa spuna doua fraze legate, nu poate articula o idee mai de Doamne ajuta si el e chemat sa administreze Romania.
    Tot timpul bolboroseste ceva la care nimeni nu-i atent, inconjurat de Ciolacu Marcel, Grindeanu Sorin, Daea Petre, Firea Gabriela, Bode Nicolae, Caciu Adrian, alti mari specialisti, profesionosti, ganditori ai neamului. Plus restul slehtei.
    Vom iesi in primavara mult mai ravasiti pentru ca toti acesti specialisti, experti, profesionisti, se ocupa de tarisoara. Al n-lea guvern care duce inca putin Romania in groapa.
    Care-i solutia? PSD, PNL si cu UDMR la guvernare, o opozitie firava din partea USR. Mai exista AUR despre care nu avem ce sa vorbim. Si mai exista minoritatile si neafiliatii. Sa vorbim despre acesti necunoscuti, niste neica-nimeni care sug si ei de la tarisoara ce pot si cum pot? Ei fiind cu toate guvernele, asa, ca romanu, impartial. Si daca este cazul sa o dea anonima, o semneaza si ei. Cum adica ce sa dea? Anonima, bre!!!
    • Like 1
  • Nume check icon
    Cu ce solutii veniti Dvs. sa trecem aceasta iarna cu preturile actuale la energie? Plafonarea pretului catre companii nu functioneaza. Populatia sa primeasca bani sa acopere cat de cat triplarea preturilor de acum 2 ani nu functioneaza pentru ca creeaza regim inflationist. Mergem pe varianta liberala in care "piata" regleaza totul si asteptam sa crape totul?
    Toata lumea stie sa comenteze si sa arate cu degetul, dar pe teren nu vrea sa joace nimeni. Tara noastra plina de specialisit nu este diferita de galeriile de fotbal sa stiu sa joace fotbal mai bine ca jucatorii si sa antreneze mai bine la antrenorii.
    • Like 1
    • @ Nume
      adevarat ! care specialisti? sunt morti sau in Germania specialistii ! investitii ???? e un vechi cintec fooarte cunoscut !!! pe ce lume traiti Domnule Guda????? aici e Romania !!!! hahahaha
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult