Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât de neajutorați suntem dacă virusul chinezesc ajunge în România?

Wuhan coronavirus

Foto: Guliver Getty Images

Este un scenariu destul de plauzibil, deja putem să admitem. Perioada de incubație, fără simptome, este estimată la circa 10 zile, iar virusul se transmite prin respirație, ca orice gripă. Prin urmare, există mii de potențiali purtători, fără simptome, care circulă chiar acum prin gări și aeroporturi și care pot transmite cu ușurință virusul. Chiar în acest moment, 56 de milioane de locuitori din Hubei, o provincie chinezească cât România, stau izolați într-o imensă carantină, unii dintre ei povestind pe net despre izolarea sinistră din apartamente, despre orașul Wuhan cel pustiu sau despre frica de a rămâne fără proviziile alimentare, pe care statul încă le furnizează. În următoarele zile, întreagă Chină va deveni probabil o mare carantină, procesul de izolare a început deja, SUA, Australia și alte țări, interzicând accesul chinezilor în granițele lor și inițiind demersurile de recuperare a propriilor cetățeni din China. Până și Apple și-a închis pentru o săptămâna toate magazinele din China.

Este o panică mondială zilele astea. Pe net circulă filme cu occidentali care evită asiaticii, se feresc de ei prin magazine sau traversează strada când îi văd, prin metropolele lumii. A trecut o lună de la identificarea virusului, sunt deja peste zece mii de persoane infectate, iar cifra se dublează la fiecare 6,2 zile. Există și o hartă actualizată, a pandemiei. Cifrele neoficiale vorbesc deja de peste 50 de mii de persoane infectate. Purtarea unei măști sanitare, deși aparent insuficientă, a fost recomandată, motiv pentru care produsul respectiv a fost epuizat instantaneu din farmacii, nu numai în întreagă Chină, ci și în centre comerciale din întreaga lume. Unii specialiști spun că următoarele două săptămâni sunt critice. Vom afla dacă autoritățile, specialiștii și mass-media, din China și nu numai, au acționat suficient de repede pentru a izola virusul. Sau el a ajuns deja printre noi? La momentul la care scriu, există deja vreo 20 de cazuri, răspândite prin Europa.

Ce am putea face noi? Cât de neajutorați suntem?

În primul rând, să nu ne panicăm, cum zice orice manual de management al crizei.

Apoi, să măsurăm realist proporțiile problemei, adică să ne informăm. Informarea corectă este esențială în cazul pandemiilor. Din acest motiv, atât facebook, cât și twitter, au promis să elimine toate știrile false pe acest subiect. Un estimat provizoriu ne indică că, până acum, doar 3% dintre cei infectați au fost răpuși de virus, respectiv cei mai în vârstă sau cei care sufereau și de alte afecțiuni. Nu există încă un vaccin, însă ne imaginăm că cei mai capabili oameni din lume lucrează pe brânci la acest proiect, chiar dacă estimarea cea mai optimistă este de minim 1 an, pentru obținerea unui vaccin eficient.

Ne putem proteja și singuri, prin metodele deja cunoscute, spălat mâini, fructe și legume, evitat persoanele cu simptome sau strănuturile în public. Iar în cazul în care avem simptome, trebuie să ne prezentăm la medic. Aici încep problemele specifice fiecărei țări în parte. În societățile cu sisteme medicale funcționale, soluția indicată este într-adevăr cea de a merge la medic. Însă în zonele cu sisteme medicale disfuncționale, cum pare să fie și China centrală, efectul poate fi invers. Foarte mulți chinezi și câțiva thailandezi reclamă că au mers la spital cu simptome de gripă și au luat virusul de acolo.

Cam asta este momentul în care ne amintim inerent că în spitalele românești oamenii iau foc pe masa de operație iar dezinfectanții sunt apă chioară. Și la noi se iau boli din spitale, toți știm câteva cazuri, așa cum știm și că se moare cu zile, am văzut asta la Colectiv. Uneori pare că spitalele sunt periculoase oricum, chiar și fără coronavirus. Unii dintre noi ar avea argumente serioase să nu se expună riscului de a merge la spital, chiar dacă ar începe să aibă simptomele aferente. Temerea specialiștilor din vest, că virusul se va propaga cu mare ușurință în sistemele medicale naționale nepregătite, este o îngrijorare realistă pentru toți cei care sunt familiarizați cu vulnerabilitățile sistemului medical românesc. Discuția nu mai este daca suntem varză, ci cât de varză suntem?

Izolarea este până acum cea mai insistentă recomandare în fața eventualelor pandemii, precum cea a coronavirusului chinezesc. Nu ieșiți pe străzi, nu va expuneți! Însă izolarea ne face incapabili să ne obținem resursele necesare traiului. Ea este astfel limitată. Mediul rural a fost întotdeauna refugiul împotriva pandemiilor, încă de pe vremea ciumei și holerei, un exod al orășenilor însoțind fiecare nou val al molimelor. Și acum, izolarea în mediul rural poate fi considerată o opțiune bună, în cazuri extreme. Totuși, noi oamenii, nu mai suntem capabili sa ne izolam prea eficient sau pentru prea mult timp. Din izolare trebuie să ieșim periodic, măcar pentru a merge până la magazin, la fel ca și chinezii din Wuhan. Din poveștile lor aflăm că viața din ultimele săptămâni a fost ca o detenție voluntară, în propriile apartamente, cu speranța că alimentarea cu curent, apă, alimente și internet, va continua și în următoarele zile.

În scenariul fantasmagoric, care va exista probabil doar sub formă de serial Netflix, virusul scăpat de sub control ar putea declanșa o isterie generală, în orice societate nouă si vulnerabilă, în care își face apariția. După dispariția de pe piața a măștilor sanitare, presiunea va fi pe apa potabilă și pe alimentele ușor de conservat, care se vor epuiza fulgerător. Transporturile se vor bloca, mai întâi organizat, apoi complet. Spitalele vor deveni pușcării, păzite cu arma, de soldați dotați cu măști de oxigen. Iar de aici, scenariștii au libertate totală să-și imagineze proporțiile dezastrului.

Câteva scenarii înspăimântătoare există deja. În Rusia s-a articulat teoria comform căreia virusul reprezintă un atac american asupra Chinei, cu scopul de a-și slăbi economic rivalul mondial. Mai multe alte teorii ale conspirației vor apărea și în următoarele zile, dacă situația se îngroașă sau dacă autoritățile acceptă că au scăpat-o de sub control. În cel mai grav scenariu prezentat de profeții internetului, pandemia coronavirusului își va atinge maximul în aprilie-mai. Totuși, până să ne îngrijoram de scenarii catastrofale, cu milioane de oameni infectați, să urmărim graficele infecțiilor din următoarele zile. Opinia generală este că evoluția răspândirii virusului din următoarele două săptămâni este crucială. Așadar, ori va regresa, ori va declanșa o panică nemaiîntâlnită. Aparent, vom ști pe la jumătatea lui februarie.

*** 

Acum vreo douăzeci de ani m-am nimerit întâmplător la un curs al unui profesor celebru, la facultatea de Medicină. Am reținut o singură idee de acolo: Întreaga istorie a umanității trebuie înțeleasă că o continuă luptă între om și viruși. Până acum, omul a câștigat! Atât de dramatic sunau cuvintele ilustrului profesor. De-a lungul vremurilor, în dauna pierderilor incuantificabile de pe drum, oamenii au reușit să dezvolte arme mult mai puternice împotriva virușilor și protecții mult mai eficiente. Chiar și în secolul 21 s-au dat lupte grele cu Ebola, Zika sau cu gripa porcină. Iar oamenii sunt încă în avantaj. Însă războiul, proclamat de distinsul profesor, pare departe de a fi încheiat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu afirm cu certitudine ca in Romania sistemul medical este incompetent si format din Oamenii Ignoranti privind respectarea normelor de Igiena colectiva si individuala ,cu lipsa totala de respect fata de juramantul lui Hipocrate ; singurul criteriu al actului medical oferit fiind SPAGA. Dar avem 18300 de Biserici ce sunt gata sa ne primeasca; dupa 30 de ani de Marete Impliniri ale clasei politice din Romania .
    • Like 2
  • check icon
    O-hooo... dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
    Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
    • Like 1
  • pai cred ca multi politicieni s-ar bucura: virusul loveste majoritar in aia batrani, mai putine pensii de platit. Pana acum niciun copil (sub 15ani) nu a fost diagnosticat cu coronavirus.
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Parerist check icon
      Ba sunt. Insa mortalitatea la 10-19 ani e 0.2%, iar sub 9 ani 0%. Sub 15 ani exista imbolnaviri, insa toate sunt usoare.
      • Like 1
  • Rasa umana prin lepadare de Dumnezeu, de legile naturii si a fizicii, mai exact de Tot si de toate, si-a pecetluit soarta.. Sfanta scriptura profeteste de mii de ani, savantii tipa de vreo zece ani cu referire la schimbari climatice, lucrurile se intampla deja sub ochii nostri, virusuri sufera mutatii, se adapteaza, cadavre inghetate de animale ori oameni ucisi de antrax sau holera sant expuse datorita dezghetarii, iar, Homo Sapiens(sac) tamp isi admira geniala opera, cu ochii in celular si asteapta........ la capatul lantului trofic sa-i vina randul.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Sfanta Scriptura....profeteste ceea ce vrea omul sa creada....Pana acum a profetit de cateva ori sfarsitul lumii....si inca nu s-a confirmat profetia....Omenirea ar putea oricand sa dispara ....in mod natural....indiferent de oricare profetie....
      • Like 0
  • Acest ,,virus ,, este produs prin biotehnologie militară,si nu va fi stăpânit pana nu își va atinge scopul ,de a distruge o tara, un continent ,sau mai mult...
    Autoritățile din Romania sint incapabile sa previna ,n-au făcut nimic pana acum ,habar nu au ce au de făcut!
    • Like 2
    • @ Mihai Narcis Panait
      Parerist check icon
      Normal, ca doar ele l-au produs, în laboratoarele secrete din Bucegi!
      • Like 3
    • @ Mihai Narcis Panait
      Conspirationistii lucreaza ...tot timpul...adica mintea lor paranoica...lucreaza....
      • Like 0
  • Cred ca daca virusul asta idiot va ajunge in Romania si eventual se va raspandi, poate nu cu aceeasi viteza ca in China sau unele tari asiatice in Romania va gasi teren propice de dezvoltare, ca la noi in situati de urgenta nimeni nu va stii ca sa faca , ISU e plin, arhiumplut de oameni de ai sistemului (ala cu unchi, natusi, cuscrii, nepoti, nasi etc), sistem sanitar in cazul unor multimi de oameni nu exista, avertizari prin mass=media nu exista (dar exista reclame la suplimente alimentare de parca jumatate din Romania si Germania au un deficit de vitamina D ) . Si cred foarte tare ca in cazul unei situatii de urgenta singurul ajutor va venii de la bunul Dumnezeu (in primele zile), dupa aia se vor misca si autoritatile. Oare o cauza nu ar fi ca populatia din tarile asiatice nu prea le au cu bautul bauturilor spirtoase tari ? Oare o sticla de horinca pe cine ar baga primul sub masa sa numere furnicile ce trec pe acolo , pe nea Vasile , drojdierul sau un chinez care lucra la Apple ? :)
    • Like 4
  • check icon
    Păi, se pare că nu numai rușii au concluzionat că e mâna omului.
    Ia uitați-vă aici ce zic cercetătorii indieni (studiu pe bune): https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927871v1.full.pdf
    Mai exact, cercetători indieni au descoperit că părți din secvența de aminoacizi a virusului 2019CoV seamănă suspect de mult cu secvențe din virusul ce cauzează HIV, ceea ce nu se întâmplă la coronavirusurile naturale. Aceste secvențe cel mai probabil au fost inserate cu metode biotehnologice. Se pare că acest coronavirus a fost creat în laborator!
    • Like 3
    • @
      Parerist check icon
      Hmmm, întrebarea e cine a inserat la început secventele alea în virusul hiv...
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Putem să facem câte teorii vrem. Realitatea e ca aceste virusuri se modifică în mod natural prin pasajul de la o gazdă la alta. Virusul gripal -și nu numai- are acea caracteristică, variabilitate antigenică. Adică virusul de anul viitor va fi diferit de cel de anul ăsta. Unele virusuri se modifică altele nu. Oare poate omul " fabrica " virusuri? Nu ajung cele care deja existente?
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Omul poate fabrica virusuri....dar in mod cert aici nu e mana omului....e doar mana naturii....Conspirationistii interpreteaza orice in stilul lor....alarmist....au multa imaginatie neagra....asa cum le e subconstientul...
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    hai sa nu folosim cuvantul "ilustru" deoarece se pierde sensul aiurea
    • Like 1
  • Problema principala a comunitatilor, pe plan mondial, va fi sa incerce sa opreasca nebunia din China sa se raspandeasca peste tot, spun nebunia pentru ca deja boala a facut-o, e un fapt.
    Daca civilizatia chineza a fost doborata de acest virus si instinctele primare deja au iesit la iveala, nu imi pot imagina macar ce se va intampla in Europa sau America in marile orase si nu numai.
    Fiecare tara se va descurca asa cum poate. Se vor demonstra slabiciunile din sistemele medicale mondiale " bolnave" si puterea unor sisteme medicale "sanatoase". Pretul va fi enorm.
    Coronavirus se raspandeste alarmant si nu trebuie sa ne punem baza in vaccin pentru ca nu va aparea in urmatoarele luni.
    Infectia trebuie prevenita, nu tratata pentru ca virusul este letal in conditiile unui sistem imunitar slabit.
    Sa speram ca nu vor fi foarte multe cazuri pentru ca societatea romaneasca nu este pregatita sa intre in carantina. Sistemul medical romanesc este printre cele mai slabe. Mergi sanatos si pleci bolnav, vii cu o boala si pleci cu 7 sau intre 4 scanduri.
    O alta problema majora o reprezinta faptul ca boala poate fi raspandita de oameni care nu au nici un simptom, iar asta nu poate fi impiedicat.
    In schimb, reprezentantii Ministerului Sanatatii din Romania spun ca dansii nu cred ca virusul se va raspandi si la noi in tara. Nu stiu daca dansii constientizeaza ce este ala virus sau daca inteleg ce se intampla in China in acest moment.
    Tot ce putem sa facem este sa prevenim si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.


    • Like 1
  • Gabi check icon
    Ei, na! desigur că de vină sunt americanii. Sau Băsescu. Sau extratereştrii. Nicidecum falimentul politicilor socialo-comuniste care i-au înfometat îndeajuns de mult pe orientali ca să recurgă la a mânca... şerpi.

    Toate acestea, în timp ce la noi cad şi se îneacă mortal copiii în latrinele din fundul curţii.
    Şi Iliescu - după 30 de ani - este încă considerat nevinovat şi nepedepsit pentru crimele comunismului!

    Pandemiile sunt rezultatul unor boli generate de incompetenţă, ignoranţă şi sărăcie - toate fiind rezulatul amatorismului politicienilor. Este rezultatul conducătorilor care au fost aleşi în mod „democratic" de către nişte votanţi „optimişti socialişti” oligofreni, cărora li s-a promis bună stare şi protecţie împotriva „duşmanului străin”.

    La modul legal, cu cine votează aceşti votanţi oligofreni este numai alegerea lor. Însă, până la urmă, rezultatul final este că suntem cu toţii vraişte în cazul unei pandemii sau cutremur major.
    Aşadar, cei răspunzători trebuie expuşi imediat oprobiului. ACUM - nu după!
    • Like 6
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Bre, iar faci spume ideologice pe lângă subiect.
      În primul rand, chinezii n-au votat nimic.
      În al doilea rand politicile alea ale lor i-au cam scos din foame. De vreo 30 ani își dublează gdp/capita la fiecare 10 ani. În 1980 erau la același nivel cu India, acum e aproape triplu, deși China e comunista iar India e democrație, și are și o demografie mai buna.
      Aia cu comunismul lor sunt capabili sa construiască spitale în câteva zile, au pus gheara pe majoritatea resurselor lumii, încep usure sa dezvolte singuri tehnologii cheie și dacă noi ăștia democrațiile liberale nu suntem atenți s-ar putea sa ne cumpere într-o zi cu totul... Par ca au învățat sa nu mai confunde ideologia cu afacerile și pragmatismul. Nu te lasă prostit că-s auto intitulati socialiști, în materie de economie și afaceri n-au nimic socialist.
      Noi ne agitam cu slogane sterile și pericole imaginare iar ei gândesc pe termen lung și avansează pas cu pas...
      • Like 4
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Citeam un articol (altundeva) care zicea că, în China oamenii mănâncă absolut orice, exceptând carne de om. Iar copiii chinezi minori sunt exploataţi câte 10-12 ore, ziua şi noaptea, în fabricile Apple. În statistici, politicile lor economice sunt bune. Însă, în practică, avuţia rezultantă se împarte prost şi rezultatele economice pe care le-ai menţionat NU folosesc populaţiei. Aşa că, pentru chinezul de rând - care e nevoit să mănânce câini, lilieci, gândaci şi şerpi - sunt doar nişte statistici nefolositoare. Rezultate socialiste şi mai devastatoare sunt în Cuba, ca să nu mai vorbim de Venezuela. Dar, leftiştii anti-americani adoră să argumenteze de pe poziţia avocatului diavolului, ca de obicei..
      • Like 5
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Modelul lor social e unul oribil. Muncesc ca furnicile pentru "patrie", într-o societate nu departe de Orwell sau de Black Mirror. Tocmai de aia tre sa ne trezim la realitate și sa nu lăsăm aburiți de prostii ideologice, eu unul n-aș vrea să trăiesc într-o lume dominata de modelul asta.
      Americanii se întorc în cochilia lor, iar europenii se cearta între ei pentru interese meschine și locale. Singurii în expansiune în momentul asta sunt chinezii,
      Problema distribuției bogăției e peste tot, nu doar în China. Mulți se plâng de asta și în lumea libera, și, privind cifrele, pe buna dreptate.
      Nu confunda modelul chinez cu cel comunist "traditional", de tip sovietic. Cele doua au luat-o in directii diferite inca din anii '80. Gorbaciov a venit cu perestroika, si a incercat sa deschida politica pastrand economia comunista centralizata. Chinezii au ales sa pastreze politica centralizata si sa liberalizeze economia (cu proprietate, concurenta, faliment, samd). Dpdv economic china nu are mare lucru comunist. Tocmai asta e partea ce mai scary, nu e deloc un model falimentar cum era cel sovietic, care cand s-a prabusit a luat cu el si comunismul....
      Ca mananca serpi o fac din acelasi motiv pentru care francezii mananca melci. Candva au facut-o din nevoie, acum o fac din alte motive.
      • Like 3
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Mie mi se pare ceva inexplicabil; ce te-ar atrage să mănânci un şarpe-cobra? Chiar ţi s-au terminat toate lucrurile din frigider pe care le-ai putea mânca? Şi, chiar dacă nu mai ai nimic prin frigider, caută nene prin dulap - e pe-acolo o pungă de mălai. Fierbe domne' nişte apă într-o oală, pune nişte mălai în ea, amestecă puţin şi uite mămăliga! Pune pe ea nişte brânză de burduf şi puţin unt, sparge o ceapă şi bagă la ghiozdan!
      Şarpe?...NU! Or fi chinezii mai cu moţ decât noi..dar dacă consumă şerpi cu viruşi care se transmit la om.. atunci nu sunt un popor demn de admirat. Sorry!
      • Like 4
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Poti fi convins ca li se rupe lor daca le admiram noi sau nu gusturile culinare. La fel cum mi se rupe mie ca dezgust un musulman ca mananc porc, sau un vegan ca manac carne, cand am la dispozitie toata iarba din lume.
      Americanii crezi ca pentru gastronomie sunt admirati?
      • Like 3
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Maître, dar de ce tot insişti să faci referie la americani, (că nu înţeleg). Subiectul acestui articol este: „Cât de neajutorați suntem dacă virusul chinezesc ajunge în România?”
      Matale ai tot încercat, în mod repetat şi inexplicabil, să deviezi forţat discuţia înspre americani deşi, până la urmă, nu reiese unde vrei să baţi şi cui foloseşte retorica ta. Eşti cumva vreun niscaiva anti-american?
      • Like 2
    • @ Gabi
      Adi check icon
      nu cred ca e antiamerican,,,probabil doar un fel de idealist util,,,care crede ca daca Adam si Eva ar fi mancat sarpele in loc sa manace marul,,,atunci nu am fi ajuns niste pacatosi,,am fi ajuns cu totii in paradis! Hahaha!
      • Like 3
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Chinezii mănâncă tot ce mișcă. Si nu că n-ar avea ce. N-au pur și simplu treabă cu asta. Piețele lor sunt în mod normal mișcătoare și nu sunt numai șerpi. N-au treabă sa mănânce câini, pisici, etc. E altă cultură.
      Apropo, carnea de șarpe e considerată afrodisiac...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Şarpele e afrodisiac? O fi, (n-am încercat). Un fel de Viagra a omului sărac, nu? La noi nu cred c-ar ţine scuza. Îmi închipui cum ar reacţiona o damă de companie dacă, după ce-ai stins lumina în dormitor, bagi şi-un şarpe sub plapumă! Cred că s-ar auzi zbieratul sărmanei femei până-n Caracal!
      A doua zi, ar urla toate televiziunile de ştiri, s-ar umple din nou de comentatori, analişti, psihologi... Cumpănaşu ar zice că Dincă a fost un mic copil pe lângă „Noul-Monstru-cu-Şarpele”.
      Aşa că, nu ştiu ce să zic...cred că încă suntem un popor cam neinformat în privinţa ultimelor noutăţi din domeniul erotic :-)

      • Like 1
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Nu nene, tu ai adus vorba de americani, nu eu. Ia mai citeste odata... noroc cu memoria electronica.
      Nu-s deloc antiamerican, nu stiu de unde ai scos prostia asta. Dimpotriva, cred ca avem multe de invatat de la ei.
      Matale in schimb ai transformat o problema de sanatate intr-una ideologica fara nicio legatura cu subiectul inca din primul mesaj. Crezi ca virusii isi aleg victimile dupa orientarile politice?
      • Like 0
    • @ Adi
      Parerist check icon
      Nu-s idealist, sunt pragmatic :D Idealurile sunt bune pentru discutiile in cafenele, insa nu construiesc spitale si nici nu descopera tratamente. Asta incerc sa-i spun din prima amicului Gabi.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, nu, funcționează doar mâncat. Viagra locală si naturală 100%. Cică. Și nu-i o noutate, ei papă șerpi demult. Supa de lilieci la ei e delicatesă, bleah. Noi nu considerăm scoicile afrodisiac?
      • Like 0
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Coane, io' am adus în discuţie pe americani şi pe Băsescu doar aşa, la modul ironic, fiindcă se făcea aluzie pe-undeva că, „cineva” ar fi fabricat acest virus. Chiar matale ziceai c-ar fi interesant de aflat „cine a înserat la început secvenţele alea în virus”. Ironizam (la modul general) teoriile conspiraţioniste de care e plin netul şi mafia-tv, nimic personal.
      Am menţionat amatorismului politicienilor noştrii, care au fost aleşi de votanţi „optimişti socialişti”, oligofreni încrezători. Asta nu e ideologie, e un adevăr. Iar rezultatul final este că suntem cu toţii vraişte în cazul unei pandemii sau cutremur major. Dacă nu mă crezi, uită-te la ce se întâmplă prin spitalele româneşti în ultima vreme.
      Şi, ca să-ţi răspund la întrebare; nu - nu cred că viruşii îşi aleg victimile după orientările politice, însă nişte politicieni incapabili, care nu le pasă de oameni, ci doar de putere şi interesele lor meschine - cred că asta nu va ajuta deloc în cazul unei pandemii.
      Dacă corona-virusul ar ajunge prin spitalele noastre şi ar vedea ce virusuri exista deja acolo, şi-ar cere scuze ;-)
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Ah, da! la aia nu m-am gândit, mersi ptr. explicaţie. Scoicile sunt o bunătate, deşi eu le prefer gătite, cu usturoi şi vin alb, nu crude (e mai safe aşa).
      • Like 0
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Iar eu m-am referit la China, si "socialismul" lor, nu la Romania. Cand da virusul peste noi o sa fie destul de oabla, nu am niciun dubiu. Insa nici macar asta nu are legatura cu idologiile, la noi nu exista "stanga" si "dreapta", sau cel putin nu a existat pana acum, iar cand interesul le-a dictat-o n-au avut nicio jena sa guverneze impreuna. La noi singura ideologie e oportunismul si tunul la banii publici. Si stanga si dreapta au construit fix la fel de multe spitale.
      De americani am adus vorba atunci cand am vorbit de toate marile puteri (US, china, Europa).... si tot ironic atunci cand vorbeam de gastronomia lor, de parca asta e masura unei civilizatii...
      Cu teoria conspiratiei e buna, nu? Hmmmm.... intreaba-l si tu pe Horia, HIV o fi aparut intamplator? Mai crede "informat" cineva povestea aia cu maimutele?
      • Like 1
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Mulţumesc pt. clarificări. Sunt de acord cu afirmaţia matale că, în practică, la noi nu există „stânga” şi „dreapta”, singura ideologie fiind oportunismul şi tunul la banii publici. E un enunţ de nota 10, care ar trebui citit de toată lumea.
      Dar, nu crezi că ar trebui să ne hotărâm la un moment dat? poate că ar trebui să definim odată pentru totdeauna ce naiba sistem vrem să avem, apoi să-l urmăm pentru cel puţin câteva generaţii. Căci, pe parcursul ultimilor 30 de ani, pendulările astea nu ne-au adus nimic bun - doar lipsă de predictibilitate şi o mulţime de răsturnări politice. Iar poporul e lăsat de izbelişte, ca un copil cu părinţi divorţaţi care schimbă partenerii la fiecare 3-6 luni. Nu-i de mirare că, „copilul” devine dezorientat şi fuge de-acasă.

      În legătură cu apariţia corona-virusului şi diversele teorii conspiraţioniste de tot felul; păi depinde ce surse de informaţii urmărim. Personal, eu evit să aplec urechea la unii sau la alţii, fiindcă deobicei, deocamdată, sursele încearcă prin fake-newsuri şi propagandă să acuze cealaltă parte după cum le e interesul.
      Dacă-ţi aminteşti, în trecut, şi cu HIV-ul şi cu Ebola s-au lansat diverse acuze de ambele părţi (est <-> vest), acuze care până la urmă NU s-au dovedit la modul ştiinţific. Aşadar, până când nu sunt sigur, prefer să nu devin partizan al vreuneia din părţi. Dar, desigur, fiecare e liber să facă ce vrea...
      • Like 0
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Daca vreau sa fiu cinic, as spune ca ala, conspiratorul care a inginerit virusul fie e cam prost, fie de fapt e pro-chinez. Un virus din asta care omoara stiu eu, 1% din populatie, si ii omoara pe aia batrani sau bolnavi (cam ca orice alt virus) pe termen lung ii va ajuta pe chinezi. Ca au prea multi batrani care nu mai folosesc musuroiului... aaa, pardon, economiei. Daca vrei sa lovesti in economia chineza conspira un virus care sa-i afecteze pe aia tineri, si care muncesc, nu pe pensionari... Hmmm, unul transmisibil sexual ar fi bun (presupunand ca aia tineri fac sex mai mult decat aia batrani, desi nici asta nu mai e sigur in ziua de azi).
      Daca ma uit la alte democratii mai avansate ca ale noastre, am impresia ca pana ne hotaram noi o sa se cam demodeze si stranga si dreapta. Sper sa nu se demodeze democratia cu totul...
      • Like 0
    • @ Gabi
      FOAMEA! te va atrage si pe tine la nevoie. Sa inceapa foametea pe glob asa cum se contureaza scenarii cumplite si realiste ei, atunci sa te tii.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Gabi, gresesti in afirmatia ta cum ca chinezii mananca serpi de foame.
      De fapt animalele alea exotice sunt (si au fost intotdeauna) foarte scumpe.
      E exact pe dos, chinezii care se hranesc cu lighioane care misuna prin salbaticie, sau sunt specii protejate, sunt de fapt cei bogati, cei care isi pot permite luxul.
      Avintul economic pe care l-ai inteles exact pe dos, a facut ca mai multi chinezi sa aiba acces la “ delicatesele” lor.
      Stii cit costa un penis de tigru, gatit in stil chinez?
      Acum 8-9 ani era 1000-1500 dolari o portie. Nu mai stiu azi, s-au imputinat tigrii...
      Intelepciunea chinezeasca spune ca ei maninca absolut orice care se misca cu burta spre pamint si cu spinarea spre soare. Si sunt mandrii de asta !
      Acum de acord sa injuram comunismul, dar asta nu e cauza meniului chinez.
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Gabi check icon
      După cum a scris şi Delia mai sus: e o altă cultură. Faptul că, chinezii mănâncă diverse lighioane, inclusiv şerpi - care au transmis coronavirusul la om – nu îi face pe chinezi superiori civilizaţiei noastre. În contextul în care locuitorii care trăiesc în Nord-Coreea mănâncă orice, inclusiv iarbă - și China e o țară localizată la doar doi pași, dar e mult mai populată decât N.Coreea - nu știu dacă ei [chinezii] sunt oare chiar atât de bogați, sau unii din ei mănâncă diverse lighioane de nevoie, (sau nu).
      Atâta timp cât, deocamdată, tu nu ai comunicat sursele unor statistici oficiale (pro sau contra a ceea ce spui); atunci eu pot presupune că unii chinezi s-ar putea să mănânce pisici, câini și alte lighioane din simpla nevoie de supraviețuire (nu doar ca delicatese). Bagă aici link-uri ca să mă contrazici, dacă vrei.
      Da, pot fi de acord să constatăm diferențele dintre cultura și obiceiurile gastrononomice ale chinezilor comparativ cu alte culturi - inclusiv ale noastre - dar asta nu ne face pe noi „greşiţi” în selectivitatea noastră culinară tradiţională. Un român căruia i se face greață atunci când observă un chinez mâncând un șarpe, nu e greșit deloc. Românul e rațional în baza culturii în care el s-a născut.
      Acum desigur, tu poți „împrumuta” din „înţelepciunea chinezească” și să mănânci câţi şerpi vrei. Dar, nu mă obliga și pe mine să fiu de acord cu astfel de apucături mortale - că nu mai vorbesc cu tine ;)
      • Like 0
    • @ Gabi
      Le cam intelegi pe linga subiect...
      De unde ai tras concluzia ca vorbim aici de superioritatea culturii chineze?
      Crezi ca daca China are granita cu N Coreea si pentru ca Kim ii face pe coreeni sa manince nisip, obiceiul se transmite in China? Ce fel de logica e asta? Nu stiu de unde iti iei informatiile, dar daca crezi ca veniturile din orasele dezvoltate ale Chinei (asa ca Wuhan) sunt comparabile cu cele din N Coreea mai ai multe de facut.

      Chinezii maninca serpi de sute, daca nu mii de ani.
      Sunt obiceiurile lor, sunt ciudate pentru noi dar nu cred ca lor le pasa de asta. Cum, drept sa spun nu-mi pasa nici mie de gusturile lor.
      Tot ce am spus in postarea anterioara e ca gresesti daca crezi ca maninca lighioane de foame, pentru ca nu au altceva.
      Daca tot vrei articole, uite aici ceva despre supa de sarpe, care poate ajunge la 50 de dolari portia. (E adevarat ca poti gasi si surogate in piata cu doar 5 dolari farfuria)
      Acum ce crezi, daca nu-ti place sarpele, nu te-ai duce la McDonalds cu cei 5 dolari?
      www.inkstonenews.com articol din 08 martie 2018
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Gabi check icon
      Nu știu ce să zic. Eu am presupus că tu ai scris în sensul admirativ, de unde rezultă superioritatea culturii gastronomice a chinezilor bogați (zici tu), şi care „mănâncă absolut orice care se mişcă cu burta spre pământ şi cu spinarea spre soare”. Da, în unele privinţe chinezii or fi mai cu moţ decât noi românii dar, pentru mine (și cred că ptr. mulți alții), faptul că consumă lighioane – inclusiv şerpi-cobra, care au provocat nenorocirea cu coronavirusul, nu îi face deloc civilizați.
      Astăzi, aproape jumătate din cei 1,3 miliarde de oameni din China trăiesc în zonele rurale. Peste 70 de milioane de locuitori din mediul rural trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi. Malnutriţia este o problemă în China.
      Sursa: www.borgenproject.org/malnutrition-in-china
      Așadar, oricine poate presupune că, datorită acestor condiții precare de trai mulți chinezi sunt nevoiţi să mănânce orice mișcă - dar nu ca delicatese sau din cauză că sunt „bogați”. Dealtfel, poţi găsi aceleași raţionamente pe majoritatea forum-urilor occidentale unde se discută despre sursa și cauzele coronavirus-ului, respectiv lipsa de civilizaţie, sărăcia și nerespectarea unor principii gastronomice safe, de bază. Mă miră atunci când citesc ceva admirativ – orice – în legătura cu nişte sărmani care, în secolul 21, încă mai mănâncă lighioane. Și nu e doar părerea mea, ci şi a multor alţi comentatori occidentali din lumea civilizată.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon