
Foto: Inquam Photos / George Călin
M-am uitat pe structura execuției bugetare pe primul trimestru și sumarizez următoarele:
- ce se colectează dinspre economie
- venituri curente +10.4%, dintre care: impozitul pe profit, impozitele pe proprietate, accizele sunt peste acest ritm de 10%, însă cea mai mare problemă rămâne la..... la ce?
La TVA: s-a colectat cu 3% mai puțin față de primul trimestru al anului trecut, în loc să se strângă cu 10% mai mult, cât ar fi indicat ritmul economiei. Diferența asta înseamnă vreo 3 miliarde de RON, nu știu dacă e temporară, sau așa cum spunea cineva „sunt și mai mulți bani lăsați hoților, care fură TVA-ul".
Asta vom vedea în următoarele luni.
Oricum, o notă proastă și pentru actualul ministru de Finanțe la acest capitol, ministru despre care am o părere mai bună decât despre ultimii doi.
Deci colectezi cu 3% mai puțin și vorbești în spațiul public de creșterea TVA-ului la 21%.
Mergând mai departe:
- contribuțiile la pilon I pensii sunt în linie cu acel +10% vs anul trecut,
- sumele intrate pe relația cu Uniunea Europeana (adică și fonduri europene clasice, dar și PNRR-ul) sunt mai mici cu 3.1 miliarde de RON vs trimestrul I 2025.
De aici rezultă în mare parte faptul că veniturile totale încasate de stat sunt doar +6.9%
- categoriile majore de cheltuieli:
- cheltuielile cu personalul bugetar: +15,3% . Abia s-a reușit stagnarea plăților lunare la nivelurile din noiembrie-decembrie 2024, dar nu s-a dat afară mai nimic.
Însă s-a apărut pe la TV că se restructurează treburile, s-a ieșit cu pancarte pe holuri, asta da.
- bunuri și servicii - aici am observat o diminuare a creșterii (+2.7%), cam singurul semn bun pe cheltuieli
- dobânzile în primul trimestru au fost cu 4.9 miliarde de RON mai mari an/an (+64%), de parcă nu știam... Asta e pentru cei care susțin în continuare că suntem bine, că avem o datorie publică/ PIB încă mică, în comparație cu alte țări.
- asistență socială (pensii pilon I, șomaj și alte indemnizații) +12%, să zicem ok, adică bine că nu e mai mult, după boom-ul nesustenabil din toamna trecută.
- cheltuielile cu investițiile, dacă le adunăm pe cele cu finanțare europeană + cele de la buget sunt aproape în aceeași sumă cu anul anterior.
Aici stagnare, dar nu zic neapărat că e un semn rău, că prea vedeam investiții aiurea (orașe mici cu câte două stadioane, de exemplu).
Per total când tragem linie, deficitul pe primul trimestru este cu 7.8 mld lei mai mare (43.7 miliarde RON vs 35.9 miliarde RON).
Dacă ar fi colectat TVA-ul măcar în ritmul creșterii PIB nominal, adică și acei +3 miliarde RON pe care nu îi văd acum, am fi avut deficit cam 2% din PIB după primele 3 luni, în loc de 2.3%.
Nu cu mult mai bine, dar oricum, mai credibil pentru a scădea deficitul vs PIB.
Deocamdată, demersul nu este credibil.
Sau nici n-a început, probabil începe peste două luni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Curată eficiență: la o populație de 1500 de săteni (pe listele electorale sunt mai mulți, ca să aibă comuna 9 consilieri) sunt angajați cu acte în regulă 17 funcționari.
Că altfel nu merge treaba...
Nu vă mint, domnule Filip. Sunt vecin cu Centrul de Informare Turistică din sat, unde sunt angajați doi „agenți de turism” pe care nu i-a văzut nimeni la slujbă...