Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât de rău stăm cu bugetul după 3 luni, dincolo de propagandă: mai puțin TVA colectat, și mai multe cheltuieli cu aparatul bugetar

Tanczos Barna - guvern

Foto: Inquam Photos / George Călin

M-am uitat pe structura execuției bugetare pe primul trimestru și sumarizez următoarele:

  • ce se colectează dinspre economie

- venituri curente +10.4%, dintre care: impozitul pe profit, impozitele pe proprietate, accizele sunt peste acest ritm de 10%, însă cea mai mare problemă rămâne la..... la ce?

La TVA: s-a colectat cu 3% mai puțin față de primul trimestru al anului trecut, în loc să se strângă cu 10% mai mult, cât ar fi indicat ritmul economiei. Diferența asta înseamnă vreo 3 miliarde de RON, nu știu dacă e temporară, sau așa cum spunea cineva „sunt și mai mulți bani lăsați hoților, care fură TVA-ul".

Asta vom vedea în următoarele luni.

Oricum, o notă proastă și pentru actualul ministru de Finanțe la acest capitol, ministru despre care am o părere mai bună decât despre ultimii doi.

Deci colectezi cu 3% mai puțin și vorbești în spațiul public de creșterea TVA-ului la 21%. 

Mergând mai departe:

- contribuțiile la pilon I pensii sunt în linie cu acel +10% vs anul trecut,

- sumele intrate pe relația cu Uniunea Europeana (adică și fonduri europene clasice, dar și PNRR-ul) sunt mai mici cu 3.1 miliarde de RON vs trimestrul I 2025.

De aici rezultă în mare parte faptul că veniturile totale încasate de stat sunt doar +6.9%

  •  categoriile majore de cheltuieli:

- cheltuielile cu personalul bugetar: +15,3% . Abia s-a reușit stagnarea plăților lunare la nivelurile din noiembrie-decembrie 2024, dar nu s-a dat afară mai nimic.

Însă s-a apărut pe la TV că se restructurează treburile, s-a ieșit cu pancarte pe holuri, asta da. 

- bunuri și servicii - aici am observat o diminuare a creșterii (+2.7%), cam singurul semn bun pe cheltuieli

- dobânzile în primul trimestru au fost cu 4.9 miliarde de RON mai mari an/an (+64%), de parcă nu știam... Asta e pentru cei care susțin în continuare că suntem bine, că avem o datorie publică/ PIB încă mică, în comparație cu alte țări.

- asistență socială (pensii pilon I, șomaj și alte indemnizații) +12%, să zicem ok, adică bine că nu e mai mult, după boom-ul nesustenabil din toamna trecută.

- cheltuielile cu investițiile, dacă le adunăm pe cele cu finanțare europeană + cele de la buget sunt aproape în aceeași sumă cu anul anterior. 

Aici stagnare, dar nu zic neapărat că e un semn rău, că prea vedeam investiții aiurea (orașe mici cu câte două stadioane, de exemplu).

Per total când tragem linie, deficitul pe primul trimestru este cu 7.8 mld lei mai mare (43.7 miliarde RON vs 35.9 miliarde RON).

Dacă ar fi colectat TVA-ul măcar în ritmul creșterii PIB nominal, adică și acei +3 miliarde RON pe care nu îi văd acum, am fi avut deficit cam 2% din PIB după primele 3 luni, în loc de 2.3%.

Nu cu mult mai bine, dar oricum, mai credibil pentru a scădea deficitul vs PIB.

Deocamdată, demersul nu este credibil.

Sau nici n-a început, probabil începe peste două luni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Sumarizez” și eu, domnule Tudorescu. La mine în sat toate taxele și impozitele locale adunate de la trăitorii comunei ajung pentru trei luni de salariu al amploiaților din primărie.

    Curată eficiență: la o populație de 1500 de săteni (pe listele electorale sunt mai mulți, ca să aibă comuna 9 consilieri) sunt angajați cu acte în regulă 17 funcționari.

    Că altfel nu merge treaba...



    • Like 1
    • @ Francisc
      ....după care ar putea să-și caute ceva de lucru. De lucru, nu serviciu.
      • Like 0
    • @ Dan Filip
      Bănățeanul de rând îi spune vecinului care merge la lucru „spor la treabă”. Angajații statului își „urează” între ei serviciu ușor. Asta dacă vin la „serviciu”...

      Nu vă mint, domnule Filip. Sunt vecin cu Centrul de Informare Turistică din sat, unde sunt angajați doi „agenți de turism” pe care nu i-a văzut nimeni la slujbă...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult