Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cât să poată și Ponta?

Victor Ponta inundații

Sigur că s-au găsit mulți amuzați de conduita celor de la Digi 24, pentru că au respectat niște reguli în timp ce se aflau în una dintre cele mai periculoase zone de pe Glob la momentul actual. Dar, dintre toți cei care au găsit motive de râs în felul în care a ales o femeie să respecte conduita corespondentului de război, cel mai viteaz pare să fie Ponta. Victor Ponta.

Cel care umbla alături de Dragnea și de „Fă, Doino” într-o bărcuță printr-o comună din Teleorman, afectată de inundații, în timp ce presa și o parte a administrației locale îi urma pe picioare în vizita prin năpăstuita zonă. Atât putea el…

Imaginile de atunci, expunere pură a ridicolului, au circulat prin lumea întreagă ani buni, demonstrând că eroismul politicianului român nu poate merge mai departe de un banc nesărat. Dar a fost o filă de istorie politică românească, s-a râs, s-a practicat misoginismul, s-a vorbit ca la țară, s-au făcut meme-uri… Atât au putut ei atunci.

Acum, Ponta a demonstrat că pentru el nu s-a schimbat absolut nimic. Că femeia care transmite de pe front e, în cele din urmă, un bun subiect de amuzament.

Un fel de „Fă, Doino!”, adaptat la timpul istoric. Și a exploatat momentul, deși nu-l întrebase nimeni în ce măsură cunoaște el situațiile care pot apărea pe front. Și nici care e reacția corectă a celor care nu sunt militari, dar trebuie să respecte niște rigori, ca să trăiască. Căci despre asta e vorba, până la urmă. Despre miza echipei de la Digi 24 și despre miza lui Ponta. Cele două sunt diametral opuse.

Primii respectă regulile ca să supraviețuiască, celălalt nu le cunoaște, nu e interesat să le cunoască, dar râde de ele din confortul locuinței sau biroului personal, fără să fi auzit vreodată pe viu sunetul unei rachete. 

Și, fără s-o știe, Ponta s-a întors în timp, în bărcuța care trecea prin comuna inundată a Teleormanului. Nu mai e nici Dragnea lângă el, nici „Fă, Doino”, până și apele s-au retras, iar el stă singur în barcă și râde cu poftă. Râde de o femeie care a plecat într-o zonă de conflict cu un cameraman după ea ca să documenteze un război. În interes public.

Râde de conduita unei echipe de televiziune aflată într-o situație pe care unii jurnaliști n-o trăiesc niciodată într-o carieră întreagă. Râde pentru că nu înțelege. Căci el n-a fost niciodată într-o zonă de război, ca să priceapă cum se banalizează răul pentru localnici. Ca să știe că, după ce auzi zeci de rachete, începi să te obișnuiești cu sunetele și mergi mai departe la treburile tale.

Cea mai periculoasă situație din viața lui Ponta a fost cea din bărcuța în care s-a plimbat printr-un Teleorman inundat, însoțit de presă și administrație locală, care, pentru că nu e era loc în barcă, mergeau relaxat pe lângă cei trei viteji de la centru. Așa că e firesc să râdă Ponta de o situație limită. Fiecare om face atât cât pricepe. Cât să poată și Ponta?

Articol publicat inițial pe Investigatoria.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rar ai dreptate, dar de data aceasta ai scris cum trebuie despre meritul Cristinei Cileacu de a culege informația din chiar mijlocul unui război. Trist, foarte trist este faptul că mulți ziariști (?!) colegi de breaslă au făcut haz prostesc despre reacția spiritului firesc de conservare a neobositei jurnaliste când pericolul a ajuns alături de ea.
    • Like 0
  • Who the f**k is Ponta?
    De câte ori pomeniți numele ăstora, gen Ponta, Șoșoacă, Simion etc. nu faceți decât să le creșteți ratingul.
    Mai lăsați-ne!
    • Like 0
  • Rick si Morty de Romania.

    Se stie tema: serialul urmărește un genial om de știință sociopat care își atrage nepotul timid în cele mai trăsnite și periculoase aventuri din univers. Rick Sanchez locuiește cu familia fiicei sale, Beth pe care o implică, alături de ginerele Jerry și nepoții Summer și Morty, în aventurile sale intergalactice.

    ( A se citi fara „genial”, „de stiinta” si „timid”. In distributia din Romania nu e cazul. Romania, oricum, e mereu originala. La noi nici dinozaurii n-au fost dinozauri, la noi au fost dinozauri pitici. Cica sufereau de nanism insular. Deci de acum 65 de milioane de ani in urma, Romania e altfel).

    Distributia si vocile sunt asigurate in Romania de:
    Rick - Ciolacu (fost Dragnea, fost Nastase);
    Morty - Victoras;
    Romania per total (Ion, Maria, Gheorghe, Ana, Andrei) - familia (Beth, Jerry, Summer).
    Romania e atrasa si implicata, de niste sociopati (poate psihopati?), in cele mai trasnite si periculoase aventuri de pe planeta si cred ca si din univers (pana la proba contrarie). Romania bajbaie prin lume ca o corabie in deriva, esuata la toate capitolele, condusa de insi goi de orice continut.
    Victoras a ramas mereu in umbra unui sef: Nastase, Dragnea, Ciolacu. A avut la un moment dat o ocazie sa evolueze pe scena in rol principal, dar a esuat lamentabil pentru ca a fost/este in afara sanselor pe care le-a avut.

    Pana la urma nu-i nici macar vorba despre respectarea protocoalelor, e vorba despre a-ti salva viata si daca la momentul acela asa simti, asa faci. Cand suna alarma si auzi rachetele suierand pe deasupra capului incerci sa faci ce-i mai bine pentru tine fara a-i pune pe cei din jur in pericol (adica sa nu impingi pe cineva dintr-un loc care ti se pare mai bine pus la adapost, ca sa te asezi tu). E elementar.

    O micuta statistica ce ascunde drame teribile, publicata in 2015:
    Raportul anual întocmit de Reporters Without Borders (RWB / Reporteri Fără Frontiere) arată că în 2014, 66 de jurnaliști și-au pierdut viața, 119 au fost răpiți, iar alți 178 au fost încarcerați. Două treimi dintre decesele înregistrate s-au petrecut în zone de război, inclusiv în Siria, țară aflată pe primul loc în topul celor mai periculoase pentru angajații din presă, Palestina – în special în Fâșia Gaza -, estul Ucrainei, Irak și Libia. - https://www.gandul.ro/stiri/harta-libertatii-de-exprimare-cati-ziaristi-au-murit-in-ultimii-10-ani-in-zone-de-conflict-13757579

    Un fragment din Raportul publicat in 2023. Parlamentul European - Comisia pentru afaceri externe Raportoare: Isabel Wiseler-Lima
    „întrucât, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, în 2022, 67 de jurnaliști au fost uciși și 64 au fost declarați dispăruți; întrucât, în conformitate cu datele publicate de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), 1 668 de jurnaliști au fost uciși între 2003 și 2022 în întreaga lume în legătură cu activitatea desfășurată și un număr total de 533 de jurnaliști erau reținuți în 2022 pentru că și-au făcut meseria...;” - https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0206_RO.pdf

    Ce zice, spre exemplu, cineva bine pregatit. Articol din 2022:
    „Sfaturi de supraviețuire pentru jurnaliștii care informează din zone de conflict - locotenent-colonelul Ianec Deli, comandant locțiitor al Brigăzii Nr. 2, fost comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova, în cadrul unei instruiri organizate de Celula de criză a jurnaliștilor a Centrului de Jurnalism Independent.
    Dacă ați nimerit sub un foc, indiferent unde vă aflați – în încăpere, în câmp – primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să luați poziția culcat, după care trebuie să faceți o analiză rapidă a situației.
    ...
    Respectați protocoalele de siguranță din localitatea în care vă aflați. Ele pot fi impuse fie de o entitate militară, fie de una civilă care administrează localitatea. Dacă protocolul de siguranță nu este respectat și vă aflați într-o regiune unde este declarată stare de război, puteți fi arestați și extrădați în țara de proveniență, în cel mai bun caz, la finele ostilităților”. - https://media-azi.md/video-sfaturi-de-supravietuire-pentru-jurnalistii-care-informeaza-din-zone-de-conflict/

    Sa nu uitam si sa mentionam ca Victoras e obisnuit cu „jurnalistii emisiunilor de dezbateri” de la Antene si cu cei de la RTV.

    Si din partea focilor si pelicanilor (familie si prieteni) pentru Victoras: tu ai treaba si noi te retinem.

    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Eu cred ca asa functioneaza in general omul, cu o viziune limitata. Ia de bun doar ce se vede din ceea ce se intampla in realitate. La fel face si autorul afirmand gratuit ca cea mai periculoasa situatie din viata lui Ponta a fost aia din barca. Ponta e cetatean de onoare al republicii Serbia. stiti voi prin ce a trecut pentru asta? Prietenia cu Vucic nu e usoara. :))
    • Like 1
    • @ Gabriel
      Probabil ca si ghita e.
      • Like 1
  • Nicu check icon
    Pentru o mai mare acuratețe , să revedem scena : - Huiduma de Ponta , Dragnea și "fă Doina " stăteau într-o barcă pneumatică pe care o duceau niște jandarmi , ca pe o lectică , prin apa de 30 cm.
    Presa și slugile circulau prin apă fără să se temă că s-ar putea îneca.
    Acum eroul Ponta , după ce a supraviețuit vitejește potopului biblic , face mișto de niște reporteri care , într-o zonă de război , respectă regulile și vor să-și protejeze viața .
    Poate că ar trebui să fie dus măscăriciul în Israel , să ne arate cum ține el piept rachetelor.
    • Like 1
  • John check icon
    Si Ponta e capsoman, dar si reportajul respectiv e ridicol... iar daca nu ai alte argumente in afara de alte chestii vechi, ridicole si taxate la vremea lor impletite cu "misoginism" si altele nedemostrabile, incep sa ma indoiesc de calitatea articolului tau. Partinitor? Prea feminist? si mie mi-e usor sa arunc adjective, la fel mi-ar fi greu sa demontez acuzatii de misoginism. Concluzia mea? mai usor cu mobila pe scari, ca zgârii peretii...
    • Like 3
  • Individul este un ratat pe toate planurile. Apropo: din ce traieste acest parazit? Procuror nu mai este. Nici avocat n-am auzit a fi. Cumva din banii tatalui socru si ai mamei sale? Si "deosebita" lui sotie cu ce se ocupa? Deja incaseaza pensia de parlamentar european? A, si-a mai facut pomana ciolacu si la luat"consilier", iar o televiziune de mahala il cheama periodic, in ultimul timp, sa-si dea cu parerea desi nu intereseaza pe nimeni mizeriile pe care le debiteaza. Si ca el sunt multi dintre "marii ratati" ai politichiei dambovitene. Am zarit chiar si mutra intaiului sinucigas ratat.
    • Like 4
  • Nume check icon
    Ii acordati prea multa atentie politrucului de Victor Ponta care a iesit din politica inainte sa intre...si care incearca din rasputeri sa isi mai gaseasca "menirea" politica, dar nu prin a propune un program politic concret si tangibil, ci numai prin denigrari...sau este cumva portavocea "demiurgului" ascuns in Serbia pentru a creste audienta celui mai toxic post de TV din Romania?
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult