Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Câteva semne că Dacian Cioloș vrea să rămână

Operațiunea de astăzi, prin care patru miniștri au fost schimbați din funcție, este un indiciu că Dacian Cioloș își face planuri politice dincolo de toamnă. Foarte atent la imaginea sa și a Guvernului său, Dacian Cioloș i-a sacrificat pe miniștrii care-i aduceau cel mai mare deficit de imagine:

1. Ministrul Bostan. De când a fost pus în funcția de ministru al Comunicațiilor, a deschis gura o singură dată semnificativ: să zică o prostie. N-a vorbit de contractele de sute de milioane ale lui Sebastian Ghiță, de felul în care crapă sistemul informatic care deservește cardul de sănătate sau de plata electronică la Fisc, problema dlui Bostan era educația. Zicerea lui că e „o imbecilitate” ca profesorii să se plângă că au salarii mici i-a stricat premierului Cioloș cea mai frumoasă zi din anul de guvernare: cea în care anunța succesul comisiei de tăiat hârtii. E ca și când, în momentul în care se aduce tortul la nuntă, unul mai chefliu urlă că s-a furat mireasa. 

2. Ministrul Costescu. Al doilea vorbete a plecat cu trenul de lux. N-a mișcat vreun kilometru de cale ferată, dar a descoperit că „trenul este un lux pe care oamenii plătesc să îl aibă”. Premierul îl luase de mai multă vreme la împins vagoane, suspectându-l că este mult prea îndrăgostit de funcție și dornic să schimbe macazul spre politică. De altfel, dl. Costescu a fost și singurul dintre cei patru care n-a acceptat să fie remaniat și și-a dat demisia în spirit de frondă.

3. Ministrul Curaj. Inimă de iepure. S-a dovedit prea mic pentru o misiune atât de mare: extirparea cancerului reprezentat de doctoratele plagiate. A plecat fără să-și mai pună semnătura pe documentul prin care i se retrage titlul de doctor lui Victor Ponta pe motiv de furt intelectual. Premierul l-a scos din schemă pe dl. Curaj, dar l-a păstrat pe dl. Petre „Apud” Tobă, semn că în orchestra de la Palatul Victoria unii au instrumentul mai tare.

4. Ministrul Stoenescu. Nu știm nici ce a făcut, nici ce n-a făcut pentru „românii de pretutideni”. Deși la câți români din diaspora s-au înscris să voteze prin corespondență (puțin peste mie din, teoretic, vreo patru milioane), putem bănui ce l-a nemulțumit pe premier.

Dl. Cioloș i-a schimbat pe cei patru cu răceală, ca la corporație, fără să arate vreo urmă de regret față de plecarea lor. Premierul nu arată un atașament de ordin sentimental față de miniștrii săi, nu-i cocoloșește și-i schimbă fără prea multe discuții dacă aceștia calcă pe bec și aduc atingere imaginii Guvernului și imaginii personale. Senzația de famiglie pe care am simțit-o la Guvernele politice, cu pupături pe amândoi obrajii (sau cu pupatul mâinii, ca la CJ Prahova), lipsește la tehnocrați. Am văzut asta și azi, am văzut-o și cu ocazia altor demiteri. Dl. Cioloș este foarte atent la imaginea Executivului, semn că nu-i este indiferent cum îl percepe populația. Pare că dl. Cioloș s-ar pregăti de alegeri.

Cu aceeași atenție cu care lucrează la imaginea sa, dl. Cioloș deschide șantiere cu bătaie pe termen lung. Planurile de dezvoltare a României anunțate săptămâna aceasta nu se pot realiza în șase luni, dar interesul premierului este să apuce să scoată prima cupă de pământ în cât mai multe domenii: ideea e ca aceste proiecte să demareze și să devină ireversibile. Iar publicul să ajungă să înțeleagă că rămânerea dlui Cioloș în funcție și după alegerile din toamnă este o garanție a continuității acestor investiții și reforme începute.

Dl. Cioloș a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare, dar dă din ce în ce mai multe semne că vrea să rămână la Palatul Victoria. Asta depinde în definitiv de scorul pe care îl va lua PSD la alegerile din toamnă. O victorie categorică a PSD îi va da un argument greu lui Liviu Dragnea să i se propună premier lui Klaus Iohannis și mi-e greu să cred că președintele va putea să se opună. În schimb, un scor relativ egal între PSD și PNL și eventuala trecere a pragului electoral a unor partide ca PMP, USR sau ALDE vor deschide calea negocierilor și a calculelor aritmetice pentru o majoritate care să-i dea premierului Cioloș ceea ce nu are acum: o forță politică din spate care să-i susțină planurile de guvernare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciolos a demonstrat ca merita sa ramana !!!
    • Like 0
  • check icon
    Cioloș, omul cu alura unui elev silitor, e numai bun pentru cei care l-au trimis să conducă guvernul României. Foarte probabil pentru că se întrezăreau ceva semne că precedentul guvern începuse o oarecare însănătoșire economică, ceea ce nu intra în planurile acestora. E părerea mea, pentru că există prea multe coincidențe. Mai pe scurt, întrebarea e de ce a fost nevoie de schimbarea unui guvern cu un altul care funcționează mult, muult mai prost ?
    • Like 0
  • În penuria de oameni de stat Cioloş are toate date unui premier de succes : onestitate ,pricepere ,dăruire civică şi susţinetea şefului statulu .Îi doresc o majoritate parlamentară care să - i permită să evite greşelile actuale evidente .
    • Like 3
  • check icon
    Viitorul prim-ministru va fi cineva agreat de Băsescu, dacă nu cumva Băsescu însuși.
    • Like 0
    • @
      Pane Rumburaku: să nu privim înapoi cu mânie! Eu zic că va fi de fapt agreat de GDS...
      Punem pariu?!
      • Like 0
  • check icon
    gandind tehnocrat, guvernul lui ciolos este o oaste de stransura, deci nici o asteptare prea mare, in nici o directie. hai, maxim in ceea ce priveste furtul si asta numai pentru ca au fost scosi de pe linia parlamentului. nu tu o betie a guvernului unitar si unipartinic la munte/mare sub forma de sedinta de guvern in teritoriu (vezi toate guvernele de pana la ciolos), dar nici o unitate in apararea prostului. problema devenise cronica, caci in ultimele guverne ponta, numarul prostilor depasea de departe numarul critic.
    • Like 0
  • check icon
    Într-o dictatură mascată cum e România ultimilor ani, nu are nicio importanță cine câștigă alegerile, ci cine împarte funcțiile. Cum toți liderii sunt șantajați și șantajabili, este evident că nu are nicio relevanță ce crede și ce vrea dl Dragnea, iar PNL, în formula actuală, este o caricatură cu o cucoană și un cocon pe post de marionete. Să fim serioși...
    • Like 2
  • Da ar fi bine sa fie asa,ar deveni mai respirabil aerul de Romania .Dupa atata palavrageala dupa atata deriva...
    • Like 3
  • N-ar fi rău, n-ar fi rău!!!!!!!!
    Ciolosss la Osss!!!!
    BaftaNaftaLeone!!
    • Like 1
  • check icon
    Niște unghiuri interesante.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Singurul guvern care a lucrat necondiționat de comisioane în România. Inclusiv pentru trompetele de la Antena 3 și România / Realitatea TV care îl atacă.
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult