Alexandru Șolot, un tânăr student la Calculatoare, poartă pe mâna dreaptă o mănușă neagră cu senzori. Este prototipul unui dispozitiv care ar putea în viitor să ajute la diagnosticarea mai rapidă, dar și la monitorizarea pe termen lung, a bolnavilor de Parkinson.
„Mănușa este dotată cu accelerometre, senzori care măsoară accelerația cu care mâna omului se deplasează în spațiu. Acestea mai au și niște giroscoape incluse, care monitorizează orientarea în spați a mânii persoanei și, folosindu-ne de aceste date, putem vedea cu ce frecvență oscilează mâna pacientului”, explică tânărul.
Ana Drăgan, colega sa de echipă, spune că boala Parkinson produce un anumit tip de tremur. „În literatura de specialitate, este cunoscut faptul că mâna unei persoane bolnave de Parkinson tremură cu o frecvență între 4 și 6 Hertzi. Sunt și alte boli care pot da tremur, dar sunt pe alte frecvențe. În momentul de față, nu există o metodă obiectivă de a diagnostica Parkinsonul. Sunt foarte mulți care sunt diagnosticați cu alte boli înainte să fie diagnosticați cu Parkinson”, spune această.
Din echipă face parte și un medic, Raluca Badea, care este în anul trei de rezidențiat la Neurologie, la Spitalul Universitar.
Alexandru Șolot spune că mănușa ar putea fi folosită și în clinicile mai mici din provincie, care nu au experiență în tratarea bolii Parkinson, dar și în ambulatoriu de către pacienți. În acest ultim caz, Tremdix, cred creatorii săi, i-ar putea transmite medicului date exacte despre starea pacientului, care l-ar putea ajuta să vadă cum evoluează boala și să stabilească doza corectă de tratament.
Prototipul Tremdix a costat în jur de 200 de euro, dar tinerii speră să rușească să creeze o versiune mai ieftină, dar și cu o greutate mai redusă. „Trebuie să faci dispozitivul și să creezi un soft care să fie foart ușor de folosit de către medici”, pune Alexandru Șolot.
„E o problemă pe termen lung, pentru că populația Europei îmbătrânește și incidența bolii Parkinson este mai mare în rândul vârstnicilor”, spune Radu Dragan, developer în cadrul echipei.
Tremdix a fost prezentat în cadrul pre-acceleratorului Innovation Labs, care a avut loc în weekend la București, și a fost selectat printre proiectele câștigătoare care vor beneficia de susținerea unor mentori din domeniul hi-tech, dar și din business pentru a fi transformate în produse viabile. Dintre cele 62 de echipe înscrise, 41 au intrat în hackaton și au dezvoltat un prim prototip, iar cele mai bune 21 beneficiază de programul de mentorat Innovation Labs.
O altă idee câștigătoare este Nightingale, dispozitivul care îi ajută pe pacienți să își ia medicamentele la timp și în doze corecte. Sergiu Dudă, student în anul 3 la calculatoare, a lucrat la el gândul la bunicul său.
„A crescut volumul de medicamente pe care un pacient le ia. Unii dintre ei iau între 15 și 20 de medicamente zilnic, bunicul meu ia 16. Multe seamănă între ele, unele au denumiri apropiate și există riscul să le încurci. Atunci poate apărea supradozajul, care trebuie tratat cu alte pastile. Sunt anumite medicamente a căror prezența în sânge trebuie reglementată foarte bine. Avem o rozetă care conține 17 compartimente, iar fiecare compartiment va conține un singur tip de medicament. Un braț robotic, care face pick and place, ia pastila respectivă și o pregătește pentru pacient să o ia. El cunoaște ce pastilă se află în fiecare compartiment și care este programul pacientului”, explică el. Echipa vrea să creeze posibilitatea ca Nightingale să transmită familiei sau îngrijitorilor o alertă de câte ori pacientul nu și-a luat medicamentele, dar și să îi amintească acestuia, prin semnale luminoase și sonore că este vremea să o facă.
Printre proiectele ajunse în etapa finală a programului se mai numără și o priză inteligentă, EMMA Socket, dar și o aplicație, Swipe Fit, care te ajută să îți alegi hainele potrivite.
Următoarele sesiuni Innovation Labs vor avea loc la Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.