Câteva sugestii pentru învățământul superior românesc

Pentru simplu fapt că eram, de la bun început, la tablă, m-au tratat de parcă venisem să predic drumul adevărat și viața. (Foto: Guliver Getty Images)
Citește mai multPentru simplu fapt că eram, de la bun început, la tablă, m-au tratat de parcă venisem să predic drumul adevărat și viața. (Foto: Guliver Getty Images)
Citește mai multDeși industria IT a explodat în ultimii 20 de ani și ne place să ne numim un „Silicon Valley al Europei”, România este în continuare la coada clasamentului european privind digitalizarea, ocupând locul 26 din 28 de țări, depășind doar Bulgaria și Grecia. (Foto: Wavebreak / Profimedia)
Citește mai multÎn noiembrie 2015, înainte de a lansa platforma Republica, dezbăteam în discuțiile private despre cum ar putea arăta viitorul. Personal, etichetam (poate tardiv sau prea devreme, ori poate greșit, dar lipsit de aroganță) timpurile pe care le trăiam drept „deceniile imposturii”. În traducere barbară, „cine zice ăla e”.
Citește mai multAzi am avut ședință. Sau video call. Sau videoconferință. (Foto Robin Utrecht / Sipa Press / Profimedia)
Citește mai multNe concentrăm pe materiile de examen: matematică, română – de parcă ele sunt tot ce contează la finalul anilor de școală. Renunțăm la orele de muzică, arte, sport și turăm motorul la materiile care, credem noi, vor decide viitorul copiilor. Dar câți copii devin matematicieni sau lingviști? (Foto: George Călin/Inquam Photos)
Citește mai multEste prea mult spus? Asta este! Mă simt trădată! (Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca)
Citește mai multAm locuit până anul trecut în Pipera, adică în Voluntari. Toată lumea știe ce este Pipera: o zona de fițe de lângă București, cu terenuri supraevaluate și case scumpe, cu piscină.
Citește mai multDacă în 2000 aveam puțin mai mult de 10.000 angajați în industrie, reprezentând 0.02% din masa totală de angajați, 5.200.000, în 2020 ajungem la un număr de zece ori mai mare, 115.000, reprezentând 2% din masa totală a angajaților.
Citește mai multDisperarea de a face bani din afacerile de la mare în sezonul ăsta, chiar și în timp de pandemie, a ajuns să genereze o aberație socială. (Foto: Cristian Lică)
Citește mai multLagărele de tortură cărora le spunem în cuvinte neîncăpătoare „azilele groazei” developează imaginea risipei fondurilor publice. Da, acolo ajung parte din banii din taxele și impozitele colectate de la firme și cetățeni, ca să alimenteze structuri ale statului stăpânite de clanuri.
Citește mai multAi ajuns la final.
Asta e tot.