Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu mai am niciun chef să merg la vot în 2024!

Alegeri 1990, Ion Iliescu

Foto - Gerard Fouet / AFP/ Profimedia

Votez cu regularitate de 30 de ani. Îmi amintesc că am votat prima oară cu Crin Halaicu si Flor Pomponiu. Am ieșit mereu la vot, când am fost în țară, adică de peste 20 de ori. Uneori am traversat Bucureștiul să ajung până la circumscripția mea, alteori am insistat să trec prin complicatul proces de a vota, deși eram în provincie. Până acum, am fost la toate tipurile de alegeri locale, generale, europarlamentare, chiar și la referendumurile serioase. Totuși, ca un om care mi-am luat în serios rolul electoral de cetățean, timp de 30 de ani, pot spune că nu sunt prea mulțumit de ce a ieșit.

Nu e vorbă, de multe ori m-am bucurat de rezultate. Am jubilat prin piețe friguroase, fluturând stegulețe tricolore și ciocnind șampanie în stradă cu necunoscuți, atunci când câștigau ai mei. Și au câștigat deseori ai mei, pentru că eu am votat toată viața anti-FSN. Pe atunci credeam că FSN a fost cel mai mare rău care s-a abătut asupra acestei țări, după Revoluție. La fel cred și acum.

Cel mai mult m-am bucurat în 1996, atunci când a ieșit Emil Constantinescu. Aia a fost o noapte absolut fantastică. Aveam 20 de ani, eram naiv și înflăcărat, iar în ziua respectivă fusesem observator la alegeri, tocmai din partea CDR. Muncisem non-stop, de la 6 dimineața, iar după închiderea urnelor supervizasem cu mare atenție numărarea voturilor, etichetarea sacilor și ștampilarea proceselor verbale. Mă temeam să nu ne fure comuniștii.

Pe la miezul nopții s-au anunțat rezultatele. Câștigasem. Nu-mi venea să cred! În sfârșit, reușisem, la 7 ani după Revoluție, să scăpăm de comuniști. Am mers, bineînțeles, la Universitate, la km 0 al democrației. Lumea sărbătorea peste tot în jurul meu, pe bulevardul Magheru. M-am oprit pentru câteva secunde să savurez senzația victoriei. Am avut atunci certitudinea că marile probleme ale României se vor rezolva foarte curând. CDR, organizația pe care o reprezentam (și care avea 2000 de specialiști pregătiți) promisese 200 de zile. Urma să fie bine.

Am mai înghițit gogoașa asta de câteva ori, cu Băsescu, chiar și cu Iohannis. Sunt convins că și mulți dintre voi ați pățit la fel. Uneori am votat „răul mai mic”, adică am votat doar să nu iasă totuși Vadim sau Dăncilă. Adică, am votat un candidat antipatic, doar ca să nu iasă unul îngrozitor. Iar ăsta a fost un gest care m-a enervat mereu, pentru că era împotriva principiilor mele. Acum nu mai vreau să-l fac.

În concluzie, motivația mea e clară: Când a ieșit FSN, votul meu oricum nu a contat. Iar când au ieșit ai mei, am ajuns invariabil să regret că i-am votat. Inclusiv acum, ultima oară, îmi pare rău că am fost la vot și am pus ștampila pe Iohannis. Dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai face asta.

De fapt, dacă aș da timpul înapoi cu 30 de ani, n-aș mai vota deloc, niciodată. Mă simt păcălit și cred că nu mi-a folosit la nimic. Și, din păcate, asta este concluzia multor alegători români. Am votat doar ca să am pe cine să înjur ulterior. Și știu că, dacă nu mai votez, îmi voi pierde și dreptul de a înjura, dar renunț cu plăcere la el.

Și chiar și dacă aș vrea să votez, nu aș avea cu cine. Palierul nostru politic e simplu. La stânga e USR, la dreapta e AUR. În mijloc, tronează partidele vechi, corupte, cele ale baronilor locali, cele fără identitate sau doctrină, adică PNL și PSD. Eu mă consider de stânga, însă să votez ca și până acum cu USR mi se pare degeaba, partidul ăla scade de la un mandat la altul. În plus, mă enervează că oamenii ăia, chiar dacă sunt mai bine intenționați decât alții, habar nu au că ei sunt un partid de stânga. Ei încă se consideră, în mod eronat, un partid de dreapta. Iar eu aș vrea să votez cu stânga. Cine e stânga?

Însă, cel mai trist argument pentru care nu mai vreau să votez este faptul că nu mai am așteptări. Nu mai sunt nici eu idealistul din 1996. Acum, nu mai cred că țara se va umple miraculos de autostrăzi, nici că se vor îmbunătăți rezultatele testelor PISA, nici că se vor anula pensiile speciale. Aceste probleme mi se par imposibil de rezolvat, indiferent cine va câștiga alegerile. Iar cine promite că le va rezolva minte, la fel cum au mințit și cei dinaintea lui.

Alt argument de a nu merge la alegeri este faptul că voturile se manipulează oricum, iar procesul electoral este doar un joc de strategie al partidelor. Majoritatea voturilor se obțin cu primari, cu prefecți și cu baroni locali. Cu presă aservită, dar și cu autobuze cu flotanți și cu sticle de ulei schimbate pe voturi. E mai mult o competiție a abilităților de organizare logistică, decât un sufragiu.

Și oricum, majoritatea românilor nu votează. Doar o treime dintre ei ies la vot. Iar dacă un partid primește voturile unei treimi dintre participanți, câștigă alegerile. Asta înseamnă că ajunge să conducă țara fiind susținut de voturile efective a sub 10% din populație.

În plus, n-avem ce să facem, la alegeri se manifestă plenar acea jumătate de populație care constă în analfabeți funcțional. Este evident că oamenii ăștia nu înțeleg cum funcționează un parlament, un guvern sau ce e aia o platforma politică. Dar, paradoxul democrației este că ajung să voteze chiar și cei care nu înțeleg conceptul de democrație. Este firesc să voteze cei care nu înțeleg ce fac? Principiul esențial al democrației spune că da, însă rațiunea nu este în totalitate de acord.

Apoi, un argument subiectiv este că mi se pare că nimeni nu vrea, de fapt, votul meu. Cred că, dacă participarea la vot ar fi una din prioritățile organizatorilor alegerilor, atunci s-ar studia și s-ar implementa sisteme de vot electronic. Bineînțeles că aș vota, dacă votul ar deveni doar un click, pe telefon. Iar, în 2024 se poate, e chiar ușor. Faptul că încă folosim un sistem de vot aferent secolului 19, adică ștampilăm niște hârtii, nu este însă o problemă românească. Sunt puține țări care au dat o șansă votului electronic, pentru că paranoia politicienilor de modă veche, pe care sistemele digitale îi confuzează, le-a blocat cât a putut. Acum, sunt deja multe aplicații de vot disponibile, inclusiv unele care utilizează tehnologia blockchain, cea care nu poate fi fraudată. În mediul privat sau în organizațiile moderne, votul electronic este demult acceptat și folosit, în mod curent.

Și chiar dacă e prea devreme pentru a vota pe telefon, totuși, cabinele de vot ar fi trebuit să fie de mult înlocuite cu tablete. Și aici, tehnologia există de mult și este dovedit că este mult mai eficientă. Face inutile toate hârtiile, ștampilele și tușurile, iar rezultatele se obțin instant și sigur, fără a mai manevra și depozita mii de saci cu buletine de vot.

La sfârșit, nu pot să nu amintesc și vechiul argument filozofic, respectiv acela că votul meu este oricum inutil. Conceptul Paradoxului Votului a fost explicat de Anthony Downs, continuând o teorie din secolul 18, inițiată de Marquis de Condorcet. Conform acestei teorii, votul nu poate fi înțeles decât ca un gest altruist al votantului. Contribuția individuală a fiecăruia dintre noi la rezultatul final al alegerilor, este minusculă, adică atât de nesemnificativă, încât costul acțiunii noastre este bineînțeles mai mare decât beneficiile rezultate. Așadar, rațional, oricum nu merită să mergi la vot, pentru ești mult prea mic și oricum nu contezi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • TREBUIE mers la vot.
    Pentru ca cei care tin cu Putin, care sunt anti-europeeni, care-l lauda pe Orban, aia se vor duce la vot, pentru ca sunt bine incadrati.
    O fi PSD mai corupt, sau PNL, sau altul, dar nu sunt fanatizati dacopati paraleli cu istoria.
    Vreti AUR?
    Nu va duceti la vot.
    • Like 0
  • e un mesa aici, ca USR primeste din ce in ce mai putine voturi. o spune un um care nu agreeaza psd, pnl si nci haur. dar mai spune ca nu va vota cu USR. Oare de ce primeste USR din ce in ce mai putine voturi ?
    • Like 0
  • Vladix check icon
    Cred ca In situatia actuala, cind cei ce sint alesi nu au obligatia de a-si respecta promisiunile electorale, de fapt alesii aleg pe alegatori si nu invers. Adica poti sa vezi din sondaje cam citi cetateni vor vota anumite idei si sa le promovezi pentru a intra in Parlament. Singura grija ar fi de a face cunoscute cit mai multor cetateni ideile respective si de a da impresia ca esti serios si ai intentia de a le pune in aplicare. E ceea ce fac partide ca AUR, PSD sau PNL Evident ca trebuie sa mergi la vot, incercind sa votezi raul mai mic, dar cred ca după 34 de ani de cind tot votam trebuie sa tragem niște concluzii și sa aducem niște îmbunătățiri, altfel ceea ce facem e definiția prostiei, adica sa facem acelasi lucru in acelasi fel si sa speram la rezultate diferite.
    Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. 
    E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
    • Like 0
    • @ Vladix
      Frumoasă utopie. Funcționează asta undeva, într-o țară reală?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Vladix check icon
      Pe principiul acesta nu se schimba nimic pe lume, toți așteptau sa facă altii. Acesta nu e un argument, este doar un alt fel de lene morala. Acum se poate implementa pentru ca exista mijloacele, exista votul electronic. Vei putea vota de acasa, de pe telefon sau calculator sau pot exista cabine de vot ce îți vor recunoaște fata si amprenta folosind un card de identitate biometric.
      De ce ar fi o utopie? Dacă nu vrei sa votezi ar fi ca pina acum, voteaza parlamentarul pentru tine. Îți garantez ca nu va trebui sa votezi de multe ori peste capul parlamentarului tau, pentru ca acesta va ști ca poate fi revocat oricind daca o ia pe aratura, adică va simți povara răspunderii.
      Și apoi, de ce sa pierzi timpul cu ieșitul în strada? De ce sa inghiti gaze lacrimogene si sa iei bastoane pe spinare? Nu e mai simplu sa poți demite pe cei responsabili cu o apăsare de buton? Mi se pare mai civilizat
      • Like 0
    • @ Vladix
      Când am spus utopie, nu m-am referit la votul electronic (doooh!) ci la "Ba chiar îl poate demite (pe parlamentarul ales) dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele."
      Asta ar fi o foarte mare realizare care ar necesita schimbarea Constituției. Dar evident că neîntrunirea minimului de votanți ar duce la același rezultat, ca al referendumului prin care votanții (așa puțini câți au fost) au decis micșorarea aparatului legislativ. Pentru o reușită ar trebui să crească mult nivelul educației civice. Poate peste 100 de ani... cine știe? Sunt prea optimist.
      • Like 0
  • Titlul corect al articolului ar fi fost: Nu mai am niciun chef să merg la vot dar totuși sunt conștient că trebuie să votez. Argumentele pentru “nu mai am niciun chef” le-am văzut și rezonez cu ele 100%.
    Dar și argumentele pentru a merge totuși la vot sunt limpezi: participarea redusă la vot va da câștig de cauză PSD-ului, AUR-ului, șoșocilor.
    Știu că nu prea mai avem cu cine să votăm dar neparticiparea nu este o opțiune. E suficient să vedem cum se construiește bugetul pentru 2024 ca să ne imaginăm ce (ni) se pregătește pentru anul postelectoral. Șoc și groază.
    • Like 1
  • De ce sa mergeti la vot? Poate nu ati aflat:
    „Urmează un an crucial pentru omenire: jumătate de Planetă va da un test major în 2024”, dupa cum spune chiar colegul dvs., Marco Darius Badea, si asa cum stim cu totii, chiar e un an important.

    Votul e o datorie fata de cei care au murit in decembrie 1989 pentru ca noi sa fim liberi. Indiferent de ceea ce s-a intamplat in acesti ani, indiferent de cat de scarbiti suntem, indiferent de cat de mintiti suntem, trebuie sa cautam mereu calea cea mai buna, drumul cel mai corect. Prin alegerile noastre sa incercam mereu sa amelioram starea noastra.

    Vom vedea pe parcurs ce oameni vor fi propusi la vot si vom incerca sa alegem cat mai bine. Si eu votez din 2004 si am s-o fac in continuare.

    A sta acasa nu e o optiune. Democratia se face si se pastreaza cu participarea oamenilor.
    • Like 2
  • Gabriel check icon
    simt nevoia sa adaug unele detalii:
    in primul rand, strategia partidelor la vot inseamna ceva educatie. unii mai educati, apeleaza la specialisti si ii asculta. specialistii fac sondaje din care reies liste de temeri ale populatiei. asta se face stiintific. strategia consta doar in a selcta unul sau mai multe temeri si in a transmite mesaje pe acele temeri. pentru ca suntem oameni, punem botul indiferent cine suntem. cand votam pe x ca sa nu iasa y, am pus botul la o poveste ca y este bau-bau. nu se bazeaza pe fapte, pe cifre sau pe date ci se bazeaza pe o frica, pe o temere personala.
    daca priviti de sus felul in acre ati votat, veti vedea ca excat asa au stat lucrurile. unii au avut grija sa ne spuna cine e dusmanul, nu ce ii califica pe ei. daca au spus vreodata ce ii califica pe ei, au facut-o pentru ca asta era temerea populatiei in momentul ala. de ce a pierdut Geoana cu Basescu? ca era mai bun Base? nu! pentru ca Geoana nu a stiut sa raspunda la "vizita lui de la miezul noptii" prin ceva bun si a lasat-o sa para in ochii tuturor o vanzare de tara. temerea era ca "vand si o sa vanda astia tot". ne-a vandut Base, deci indiferent cum ati votat nu a fost o alegere in cunostiinta de cauza ci una eminamente bazata pe temeri.
    Daca intelegeti asta aveti sanse sa intelegeti ceva din procesul electoral.
    Cu referire la USR, eu nu cred ca sunt de stanga. cred sincer ca pentru cineva care face eforturi sa ii pozitioneze, da, pot fi pusi pe stanga. in realitate, habar nu au, nici nu intentioneaza sa lamureasca si nici nu are importanta unde sunt. pur si simplu politica de astazi nu mai poate tine cont de stanga sau de dreapta. lumea s-a schimbat si politica este la un nivel semnificativ mai mare, lucru ce te forteaza sa treci peste orientare si sa iei orice fel de masuri. Lucrul asta conduce la "sa ai cu cine". Sa ai macar o parte dintre oameni cu ceva competente decizionale (foarte multi nu au competente decizionale dar au organizatorice si atunci sunt "premiati" cu diverse functii caldute dar si cu ordine de genul "te pun acolo dar nu iesi din cuvantul meu").
    Concluzia este asa: cu cat partidul este mai mare, cu cat are acces la bani, va avea acces si la sondaje/specialisti mai buni. Pe langa specialistii cu sondarea e nevoie si de specialistii cu comunicarea, cu formularea mesajelor care sa accentueze temerile alese din lista. Asta inseamna in teorie ca e mai greu de batut. Pentru a usura lucrurile, e nevoie ca decidentii din partid sa faca greseli si credeti-ma, se fac multe. adica e loc. apoi, e nevoie de alinierea planetelor. Asta inseamna ca uneori, in ciuda sondajelor, se intampla lucruri in societate si apar emulatii care conduc la rasturnarea temerilor, la schimbarea prioritatilor oamenilor. vedeti aici exemple recente, gen colectiv, dragnea, aparitia PLUS (peste 30000 de oameni dornici de implicare politica in mai putin de o luna) - este de departe cea mai mare miscare politica meteorica, mai mare decat M5 din Italia. Daca cei implicati stiu sa profite de asta (au cativa oameni cu experienta in a conduce la rezultat), pot rasturna usor statisticile specialistilor. procentul mentionat de dvs nu este decat un calcul de specialitate facut de partide. ala este numarul de voturi care mai conteaza in ziua de astazi. ar trebui sa va arate opusul! ar trebui sa va arate cat de usor este sa faceti primul pas in a schimba ceea ce va nemultumeste de 30 de ani.
    Da, concluzia este ca rezultatul alegerilor este doar primul pas si el nu garanteaza nimic. daca nu am fi avut comunism stiam deja asta, dar pentru ca am avut, ne-a luat 30 de ani sa invatam (data viitoare cand ne mai credem un popor de destepti poate ne amintim asta). Nu ar trebui sa votati cu USR nu pentru ca scad, ci pentru ca "nu aveti cu cine". nu este nimeni acolo cu intentii bune. NIMENI, si va spun pentru ca am facut parte din conducere la un nivel ridicat! daca mai mergeti cumva la vot, incercati sa intelegeti ca e important sa creem cadre din care sa nu iasa nimeni daca vrem sa avem rezultate si dupa momentul alegerilor. separatia puterilor, legi si reguli pe termen lung, justitie functionala, politie functionala, sunt multe de facut.
    ca ultim lucru, as vrea sa va spun: cand renuntati la putinul ala cu votul, luati in calcul ca cineva promoveaza asta cu buna stiinta, ca efortul lor, al celor care ies la vot sa fie cat mai mic si cat mai sigur.



    • Like 0
  • Am citit doar titlul si ma mir! Presupun ca cineva care scrie aici are capul pe umeri. Si totusi! Chiar nu realizezi ca daca toti cei dezamagiti, ca si tine, am sta acasa, victoria ar fi a extremistilor? Ca votantii lor merg la vot. Mai ales ai sosoacii.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Un articol gresit in o gramada de privinte. In primul rand FSN-ul a castigat o gramada de alegeri prin FSN, PDSR, PSD, PD, USL si asa mai departe. PSD intr-o forma sau alta s-a aflat la guvernare in jur de 75% din timpul scurs de la revolutie. Apoi daca nu castiga CDR-ul in '96 si ne punea pe traiectoria europeana acum Belarus scria pe noi. Stanga a guvernat la greu la noi si e o minune ca nu ne-am dus de rapa ca alte tari unde stanga a lasat dezastre in urma, a se vedea cazul Argentinei. Problema cea mai mare e ca nu am avut un partid de dreapta care sa si impuna astfel de masuri in ultimii 15 ani. De la Boc incoace mare lucru nu s-a mai facut in aceasta privinta.
    USR s-a constituit ca o platforma politica a celor cu sentimente anticoruptie in primul rand, astfel a atras oameni cu puncte de vedere diferite. Posibil ca baza partidului sa fie orientata spre stanga iar conducerea, formata de persoane cu realizari demonstrate, mai spre dreapta. Aici lucrurile nu s-au transat.
    Cireasa de pe tort este ca votul nu conteaza si mai ales ca nu merita efortul lucru care vine perfect partidelor cu electorat captiv si a celor extremiste. Partidele isi fac anumite calcule cum sa atinga anumite procente si isi ajusteaza discursul si politicile in functie de proportia in care voteaza categoriile sociale. Din acest motiv au fost rasturnari de situatie cand prezenta la vot a fost masiva iar cand nu a fost cazul, PSD a avut procente ridicate. Ideea e de a merge la vot si de a le strica calculele daca nu din alte motiv iar prezenta redusa practic multiplica valoare votului tau. In plus se pot verifica listele de candidati pentru a alege una mai digerabila. Cateva ore pierdute o data la 4 ani nu e mult. Si da, poate nu castigi dar iti asiguri o nota de plata mai mica plus ca obligi partidele sa ia in calcul mai multe categorii sociale. Altfel voteaza doar bugetarii, pensionarii mai mult sau mai putin speciali, sinecuristii si alte categorii favorizate de FSN iar cadoul va fi impozitul progresiv cu cota de 40% din 2025. Atunci cand vei face un calcul si vei vedea ca 70-80% din ceea ce castigi se duce practic direct la stat poate realizezi ca merita sa votezi. Probabil asa au procedat si rusii, ca nu au cu cine vota iar la urne fie nu s-au dus, fie au votat cu tarul. In final, indiferent de optiune, nota de plata o achiti.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult