Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cazul Bodnariu. Barnevernet, poate poftiţi şi pe la noi!

Dacă nu mă înşel, Norvegia a fost prima ţară din lume care a introdus o lege a copilului. Era anul 1900. Prin comparaţie, în jurul anului 1900 noi eram ocupaţi cu pregătirea şi implementarea răscoalei ţărăneşti de la 1907, care a fost înfrântă de guvern prin uciderea unei părţi a populaţiei rurale. 

Motivul oficial pentru introducerea legii copilului de către guvernul norvegian a fost legat de o preocupare a statului cu privire la protejarea copiilor faţă de efectele sărăciei şi violenţei domestice. Criticii legii vorbesc însă de o dorinţă a statului de a controla masele sărace.

Se pare că, în medie, în fiecare zi cinci copii sunt luaţi din familiile biologice şi încredinţaţi unor familii angajate de stat care pot avea grijă de ei pe perioada clarificării situaţiilor în care se află. Unii părinţi biologici consideră această intervenţie ca fiind un uz de forţă, dar, conform unei cercetări din 2012, 50% dintre părinţi cooperează cu autorităţile şi sunt de acord atunci când copiii sunt luaţi din familie pentru o perioadă mai scurtă sau lungă de timp. 

În teorie, sistemul de protecţie a copilului e construit pentru a oferi copilului maximum de protecţie. Criticii sistemului spun că punctul slab al acestuia este faptul că autorităţile sau copiii înşişi nu trebuie să dovedească vinovăţia părinţilor: suspiciunea de abuz şi neglijare este suficientă pentru ca aparatul de stat să se pună în mişcare şi să ia măsuri ce pot fi considerate represive de către cei care nu se consideră vinovaţi pentru încălcarea legii care protejează copiii. Aceasta este o interpretare a conceptului de „interes superior al copilului”, care e consfinţit în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.

Cele mai vizibile cazuri în care autorităţile norvegiene de protecţie a copilului au intrat în coliziune cu familiile nemulţumite de acţiunile lor au implicat familii de imigranţi, una dintre acestea fiind şi familia Bodnariu. Conform legii copilului, toţi copiii care trăiesc în Norvegia au dreptul să fie trataţi conform „Standardului norvegian”. Iar acest lucru poate să fie considerat un alt punct slab în sistemul de protecţie a copilului din Norvegia: diferenţele culturale şi practicile de creştere a copilului pot să fie foarte diferite în ţările din care provin aceşti migranţi, deşi toate statele din lume (mai puţin SUA şi Somalia) au semnat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului care spune explicit că abuzul şi neglijarea copilului nu pot să fie tolerate.

La fel de sensibil este şi faptul că autorităţile norvegiene respectă întocmai dreptul copilului la viaţă privată şi nu oferă detalii despre diferitele cazuri în care decide să se implice. Situaţii care la noi ar crea un scandal mediatic, cu copii exploataţi în direct pentru lacrima în plus care să stoarcă punctul de audienţă, în Norvegia sunt tratate cu maximum de confidenţialitate, pentru a nu face şi mai mult rău copiilor. 

Pe Mădălina am cunoscut-o când încă nu împlinise 18 de ani. Deci, conform definiţiei legale, avea încă statutul de copil. Eram la metrou într-o dimineaţă de vară şi ea cerşea cu un sugar în braţe. Nu ştiu nici acum de ce m-am oprit, dar am intrat în vorbă cu ea şi de atunci încerc să o ajut cum pot. S-a dovedit că sugarul, o fetiţă, avea şi un frăţior. Copila de nici 18 ani era mama a doi copii, deşi în România sexul cu persoane mai tinere de 15 ani este considerat corupere de minori. 

Legea e rareori temută sau aplicată şi circa 8.000 de fete devin mame înainte de a deveni majore. Împreună cu mulţi oameni care i-au citit povestea scrisă de Decât o Revistă, i-am construit o căsuţă, pentru că locuia în nişte condiţii absolut mizere. Nu ştiu dacă am făcut bine. Norocul care a dat peste ea a creat invidie în familie şi în comunitate. Au început presiuni pentru ca ea să îi ajute şi pe ceilalţi membri ai familiei. După câteva telefoane date de o prietenă deputat, serviciile de asistenţă socială au vizitat familia şi au făcut o anchetă socială. Au lăsat în urmă un cărucior pentru copii, câteva obiecte donate de o fundaţie şi câteva sfaturi legate de importanţa planificării familiale.

În aceeaşi curte locuiesc şi cumnaţii Mădălinei care au cinci copii. Exact câţi are şi familia Bodnariu. În fiecare zi, mama lor vine la Bucureşti cu cel mai mic dintre copii, cel care inspiră mai multă milă şi astfel, din cerşetorie, asigură traiul zilnic pentru o familie numeroasă. Deşi exploatarea copilului prin muncă este teoretic infracţiune şi nu de puţine ori femeia a fost ameninţată că i se vor lua copiii.

Relaţia cu Mădălina e una amarnic de reciproc avantajoasă. Nu numai eu o ajut pe ea, dar şi ea mă ajută pe mine. Să înţeleg cât de ticăloşit e sistemul în care trăim noi. Autorităţile ştiu ce se întâmplă în comunitatea şi în familia tuturor Mădălinelor din ţara noastră, dar închid ochii. Copiii nu merg la şcoală şi nimeni nu îi trage pe părinţi de mânecă, aşa încât avem cea mai mare rată de analfabetism din Uniunea Europeană, deşi pe vremea comunistă analfabetismul era aproape eradicat. 

În ţara în care peste 60 % dintre părinţi consideră că bătaia e o metodă legitimă de educaţie, copiii sunt duşi la cerşit sau bătuţi crunt şi nimeni nu îi întreabă dacă mai pot să ducă o astfel de viaţă. Oameni fără scrupule fac bani cu nemiluita de pe urma inocenţei copiilor (ce vor intra în prostituţie, de exemplu) şi a iresponsabilităţii părinţilor lor şi noi dăm mai degrabă vina pe victime. Negăm că am avea probleme de dezvoltare sociale, ca să putem să cumpărăm voturi pe o pungă de mălai.

Dar în acelaşi timp ne indignăm cu privire la ce se întâmplă în ţara care a inventat protecţia copilului. Şi protestăm pe facebook şi în faţa ambasadelor acestei ţări pentru că într-o familie mixtă, româno-norvegiană, în care am putea să presupunem că partea norvegiană ar fi putut să fie la curent cu legea de protecţie a copilului, copiii au fost îndepărtaţi din familie pentru că există suspiciuni că au fost abuzaţi fizic şi psihic.

Poate sunt radicală, dar de când încerc să o ajut pe Mădălina îmi doresc fix acelaşi lucru. Ca autorităţile să îşi facă treaba. Teoretic, orice cetăţean poate să denunţe o familie abuzatoare, cu speranţa că acei copii vor fi luaţi de acolo şi plasaţi în grija statului. Dar trăim în ţara în care de curând am avut o adevărată epidemie de sinucideri în rândul copiilor plasaţi în grija statului şi în ţara în care mulţi copii care ies din sistemul de protecţie a copilului mor neştiuţi. Sânge nevinovat, de care eu ca cetăţean român sunt pătată, pentru că acest sistem funcţionează din taxele pe care eu le plătesc.

În aceste condiţii, poate o să vă surprindă, însă eu aş vrea ca Barnevernet să poftească şi pe la noi. Dintre două rele, mi se pare clar care e răul cel mai mic. Ba mai mult: mi-aş dori să văd proteste similare şi pentru copiii români care sunt bătuţi zilnic, trimişi la cerşit, forţaţi să se prostitueze sau să muncească, etc. Aş vrea să văd un protest în faţa Guvernului pentru starea deplorabilă în care se află copiii din România, unde 50% din copii (mai ales cei din mediul rural) sunt la risc de sărăcie şi marginalizare socială. Asta, ca să ne fie tuturor foarte clar, înseamnă că nu merg la şcoală, că se culcă flămânzi, că nu au haine de iarnă, că sunt exploataţi de către cei care ar trebui să îi îngrijească şi aşa mai departe. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ia zi-ne tu, Mireluta, cum mai faci apologia acelei mizerii, cand BBC l-au demascat pe seful Barnevernet ca fiind PEDOFIL ( de fapt au publicat stirea ca POLITIA norvegiana l-a ridicat pe porc, adunand si dovezi irefutabile)? Bai, ce va mai place sa pupati dosuri, pentru un ban, sau ca sa fiti la moda stangii liberale din vest.
    • Like 0
  • Dtimata d-na Mirela Oprea, va rog sa-i invitati pe cei de la Barnevernet doar la dvs. acasa. Noi nu ii dorim. Inainte de a face astfel de invitatii, ar trebui sa va documentati mai temeinic ce face acesta institutie din Norvegia.
    Dvs. ati citit legea norvegiana: Child Welfare Act? Cu siguranta ca nu, altfel ati fi gasit urmatorul paragraf, care revolta pe cei care inca gandesc sanatos. Cititi cu atentie punctul (d), va rog. Iata textul in lb. engleza a Sectiunii 4-12 . "Ordine de preluare in custodie.":
    Section 4-12 . Care orders.
    A care order may be made
    (a) if there are serious deficiencies in the everyday care received by the child, or serious deficiencies in terms of the personal contact and security needed by a child of his or her age and development,
    (b) if the parents fail to ensure that a child who is ill, disabled or in special need of assistance receives the treatment and training required,
    (c) if the child is mistreated or subjected to other serious abuses at home, or
    (d) if it is HIGHLY PROBABLE that the child's health or development MAY BE seriously harmed because the parents are unable to take adequate responsibility for the child.
    Link: https://www.regjeringen.no/contentassets/049114cce0254e56b7017637e04ddf88/the-norwegian-child-welfare-act.pdf
    Acest paragraf da posibilitatea Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia sa sanctioneze parintii INAINTE de a comite vreo fapta. Astfel parintii sunt sanctionati pentru ceva care PROBABIL se va intampla in VIITOR. Nici un stat in acesata lume, nici macar Buddha, Allah sau Dumnezeu nu pedepseste / sanctioneaza o fapta INAINTE de a fi comisa sau care nu a fost comisa. Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia exact asta face. Se pare ca institutia amintita este in stare sa prevada viitorul! Nu vi se pare absurd? Dincolo de absurditate, acest lucru este o incalcare grosolana a drepturilor parinitilor, care unii nici macar nu au posibilitatea de a-si demonstra calitatea de parinte, pentru ca Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia le rapeste copii direct din MATERNITATE. Iata 2 cazuri a 2 cupluri norvegiene:
    1. Cazul Natasha and Erik careia i-au fost luat gemenii in maternitate direct din sala de travaliu, in urma cu 3-4 saptamani:
    http://www.tv2.no/a/8225758
    http://www.tv2.no/nyheter/8222722/
    http://www.tv2.no/nyheter/8222365/
    http://www.tv2.no/nyheter/8219172/
    Avocatul norvegian Gro Hillestad Thune, care a lucrat 15 ani ca judecator la CEDO, sustine: "A violation of human rights": http://www.tv2.no/v/1035003/
    2. Cazul Aria a familiei Olsen, care a fost luata din maternitate in ianuarie 2015: https://www.facebook.com/search/top/?q=justice%20for%20baby%20aria%20and%20her%20family

    Va pot trimite cel putin inca 10 cazuri, alaturi de statistici oficiale, luari de pozitii ale expertilor psihologi norvegieni si avocati pe aceasta tema.
    Poate ar trebui sa va documentati MULT mai serios inainte sa scrieti ineptii, ca articolul de mai sus.
    Nu e vorba doar de cazul Bodnariu, ci de multe familii, inclusiv de norvegieni carora nu le sunt respectate Drepturile Omului in Norvegia.
    • Like 0
  • Naivi. Atâta timp cât însusi statul norvegian nu are autoritatea de a verifica mersul lucrurilor in interiorul acestei ciudate institutii, cât nu există posibilitatea de a contracara cu un alt psiholog si fratii sunt despărțiți (asta ajută la...ce???? acei copii), lucrurile sunt, cel puțin, dubioase. Apoi, cred cu tărie că poți transforma o țară intr-un dobitoc (vezi Germania sub Hitler, vezi România sub Ceausescu ). Nu trebuie să ne tampim si noi de la distanță. Cazul ăsta nu are treaba celorlalte cazuri de abuz. Sunt cazuri separate si trebuie analizate ca atare. Nici religia familiei nu înseamnă viciu in caz - asa vorbim ca să nu tacem.
    • Like 0
  • Un singur search pe Google.com in English (ca să nu fie plin de rezultatele optimizate pentru românia unde vor apărea linkuri spre cazul Bodnariu) şi cred că îţi vei schimba părerea.

    Este vorba de mii de copii pe an, şi majoritatea covârşitoare imigranţi. Este vorba de aproape fiecare ţară din europa, plus americani, chinezi, indieni, (în afară de musulmani, râdem glumim dar cu kalashnikovurile nu ne jucăm).

    Sunt absolut de-acord cu dreptul la liberă exprimare, dar ca acea exprimare să aibă vreo valoare, cred că trebuie să ne documentăm înainte despre ceva ce vrem să emitem o părere.

    Din ce am citit în articol, consideri extremele din România, care este o ţară săracă şi fără cantităţile de petrol pe care le are Norvegia, ca şi motiv de admiraţie pentru sistemul lor. Ca şi cum din moment ce noi suntem praf, automat asta înseamnă că ei sunt buni, şi trebuie luaţi ca reper.

    Nu are nici o logică. Norvegia e extrem de admirată doar din statistici. Standarde de viaţă, drepturile omului, în toate cifrele arată bestial, paradisul din Eden-ul Biblic e zero pe lângă Norvegia.

    Apoi sapi un pic mai adânc şi afli că întreaga presă e subvenţionată de stat. Desigur, ei vor susţine că au presă liberă, dar putem fi aşa de naivi şi să credem asta când salariile lor depinde de stat? Cum zic americanii: Follow the money.

    Ca şi fapt divers, nu au nici o companie în afară de rafinării şi petrol. Nu există nici o companie norvegiană serioasă, toată ţara aia trăieşte din petrol. Sunt un fel de saudiţi europeni. Ikea, Saab, Volvo, Koenigsegg, Ericsson şi o grămadă alte firme sunt suedeze, nu norvegiene. Mică mare diferenţă. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_companies_of_Norway)

    Să nu uităm că în perioada comunistă, românia era vizitată de turişti, şi în toate statisticile de-afară eram o ţară de vis. Ceauşescu a fost singurul comunist ce-a păşit la Casa Albă (până la Gorbaciov, acolo e altă poveste). Ştiţi de ce? Pentru că în cifre stăteam extraordinar! În orice ziar românesc citeai, România rupea toate statisticile. Eram cei mai cei la drepturile omului. Dacă ziceai la un neamţ că securitatea vinde cetăţeni străini pe bani, ziceau că eşti nebun, doar ei văd la TV că România e singura ţară comunistă deschisă, modernă, liberă, etc.

    Nu vreau să jignesc sau ceva, dar înainte de a emite o părere, consider că o minimă documentare ar fi necesară, şi nu un argument emoţional bazat pe o experienţă personală proastă, care cred că e adevărată, în românia stăm praf la protecţia copiilor, şi nu avem nici o scuză pentru asta, dar asta nu înseamnă că alte ţări sunt imaculate.

    E ca şi cum ai zice că fascismul este bun, bazat pe experienţa proastă ce-am avut-o noi cu comunismul.


    • Like 0
  • Poate ca statul ar trebui sa intervină si înainte ca copiii sa fie concepuți, la modul sa ofere asistenta in rezolvarea problemei principale si anume băgatul unui obiect in altul.
    Ma refer in mod general la orice democrație sau orice forma de organizare statală sau tribala. Mai mult, vreau ca statul sa se implice si in decizia cu cine pot sa fac copiii sa îmi aducă partenere compatibile din punct de vedere genetic.
    • Like 0
  • Un sistem care afirma ca principiu de baza "Copii apartin statului" nu poate fi justificat in nici un fel, fiindca, prin definitie, cand o fiinta umana apartine altcuiva decat sie insasi, asta e sclavie. Si asta se practica in Norvegia - sclavia. Copiii sunt sclavi; sunt vanduti la licitatie familiilor adoptive, care primesc in schimb bani si ajutor de la stat sa-si cumpere casa. Foarte multi copii povestesc despre abuzuri foarte grave, batai si chiar sclavie sexuala (vezi cazul din Stavenger). Cat despre Romania, dat fiind ca e destul abuz cand il practica numai particularii, nu inteleg ce rost ar mai avea sa se amestece si statul in treaba asta. Deja cam toate institutiile publice si financiare au iz de organizatii mafiote; nu ne ajung aia care-i iau omului si ultimul ban, la ce naiba ne-ar trebui inca un rand de mafioti, care de data asta sa-ti intre in casa si sa-ti ia copiii?
    • Like 0
  • Since 2013 781 children disappeared without a trace from Norwegian asylum centers: http://www.dagen.no/Nyheter/nyheter/781-asylbarn-forsvunnet-fra-norske-mottak-294991.
    • Like 0
  • Dezamagitor de slab articolul dvs. Am crezut ca aceasta platforma va fi una profesionista si echilibrata...echidistanta insa vad ca m-am inselat si de aceatsa data.

    Nu stiu daca aveti copii dar tind sa cred ca nu.

    Cine nu are copii ar trebui sa nu aiba drept de cuvant sau comentarii...este o conditie de baza pentru intelegerea corecta a ceea ce inseamna sa fii parinte.

    Daca autoarea are copii nu cred....nu cred ca nu a tipat vreodata la ei...sa nu dai niciodata in copil este posibil si nu este ceva greu dar sa nu fi ridicat niciodata tonul sau sa ii ameninti cu anumite pedepse precum: ¨... in weekend nu ai voie sa te joci cu iPadul pentru ca ai pierdut timpul in loc sa studiezi pt examen si ai luat nota proasta...¨etc.

    Copilul are nevoie de directie si de buna voie ar alege numai jocurile si strada, ei bine doamna legea Barnevernetului interzice pana si acest tip de corectii sau pedepse considerandu-le manipulatoare si daunatoare psihic copilului.
    faceti bine si investiti mai mult timp in cercetare inainte sa va publicati parerile personale.

    Un articol revoltator de superficial....chiar prost...prost pentru aceasta platforma.
    ...ma gandesc daca voi mai continua sa fiu abonat aici...
    • Like 1
    • @ TheTabans Spain
      Eu am pus intrebarea si nu am primit nici un raspuns: este pozitia doamnei impartasita in mod oficial de catre organizatia pe care o reprezinta aci (World Vision)? Daca da, poate ca lucrul acesta ar trebui sa ne puna pe ganduri...
      • Like 0
    • @ Marian Zaharia
      Bună seara. Multumesc pentru întrebare. As dori sa precizez că articolele pe care le scriu atât aici, cât și pe blogul meu personal www.mirelaoprea.com, sunt scrise în nume propriu și nu reprezinta opinia nici uneia dintre organizațiile pentru care lucrez sau am lucrat vreodată. Sunt strict opiniile mele personale. Consider că am dreptul la opinie și ma simt îndreptățită sa o exprim liber, atâta vreme cât trăim într-o tara democratica. De altfel cred ca asta e o regula general valabila pentru multi dintre cei care publica în mediul online și nu numai. O seara plăcută.
      • Like 0
    • @ Miru Oprea
      Multumesc pentru clarificari.
      • Like 0
  • Adela check icon
    Si de ce trebuie sa pofteasca aici Barnevernet? Nu inteleg de ce aceasta institutie e asa romantata.
    • Like 0
  • Mai bine un 1907 decat Lebensborn...

    Am explicat in cel putin trei comentarii dar mi-au fost cenzurate aici, ce reprezinta si cine e in spatele actiunilor Barnevernet.
    Legat de cazul Bodnariu ma intreb, cum e posibil asa ceva: romani contra romani!?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult