Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cazul medicilor falși ne pune oglinda în față: Ce se vede dincolo de o diplomă contrafăcută

Diploma Raluca Bîrsan

Cine suntem de fapt? Ce consumăm cu adevărat și ce ne produce repulsie? Ce valori promovăm și ce valori denigrăm? Câtă ambiție alocăm dezvoltării, inovării și cât scandal putem genera, revoltându-ne împotriva deviațiilor de la dreptatea socială?

În ultima perioadă, lumea s-a revoltat împotriva medicilor falși. Cu siguranță, toți am vrea să fim tratați de persoane competente, competență pe care nu o putem valida decât cu premisa existenței unei diplome și a unor certificări prealabile. Nimeni nu s-ar fi agitat dacă un maistru ar fi deținut funcția unui inginer sau dacă un fost șofer ar fi director general al unei companii. Dar medic fals? De neacceptat. Îmi amintesc că în 2014, un neurochirurg școlit la Stanford nu reușea să primească echivalarea diplomei pentru că cei de la Minister îi rătăciseră un document. A fost nevoie de o conferință de presă acidă, pentru ca ceea ce stagnase șase luni să se deblocheze într-o zi. Îmi pare rău să spun, dar primim ceea ce votăm. Votăm nepotism și conflicte de interese, primim incompetență. Votăm inerție și corupție la toate nivelurile cu scuza că și în Germania există corupție, primim în schimb nedreptate.

Totul pornește de la Educație. Iar educația este cea care pune la treabă un tip sau altul de inteligență, după caz. Nici societățile avansate nu excelează. Acolo, inteligența academică acționează în locul celei a străzii, pentru că membrii acestor societăți sunt feriți de stimuli ca șmecheria, necinstea, superficialitatea sau pur și simplu atmosfera de junglă urbană în care noi trăim în fiecare zi. Cu titlu de exemplu, un olandez se va învârti prin centrul Bucureștiului până când va găsi un loc de parcare legal, unde să nu deranjeze pe nimeni, în timp ce un șofer autohton va parca pe două sau trei rânduri paralele, lăsând la vedere un număr de telefon și fiind astfel împăcat cu propria conștiință, ca și cum acel număr de telefon l-ar face invizibil. Asta ne caracterizează: această inteligență a străzii. Fără una academică însă, vom vota în continuare cu corupția și incompetența, ne vom ridica glasul împotriva nedreptăților la nivel superficial și vom tolera incompetența instituțiilor, pentru că, nu-i așa?, e o lume paralelă cu care noi nu avem nimic în comun.

Această lipsă de educație nu ni se datorează nouă, elevilor. Nici profesorilor, oricât de mult am vrea să găsim repede un vinovat. Lipsa de educație este problema instituțiilor statului, a celor pe care îi plătim pentru a avea grijă de funcțiunile sociale. O educație solidă a tuturor categoriilor sociale ne poate ajuta să facem un pas uriaș înainte. Dar cum să convingi un bunic să părăsească confortul, echilibrul stabil pe care l-a obținut pe parcursul vieții, pentru promisiunea unui echilibru mai bun pentru nepoții săi? Bunicul va spune mereu că în înțelepciunea lui, știe ce e mai bine pentru nepot în pofida convingerilor celor din jur. În afară de a aștepta trecerea timpului, secretul vindecării acestor răni istorice pare a sta în educație, facilitată de influența discretă a celor civilizați. În felul în care interesul acestora coincide cu interesul nostru pe termen lung. Dar totul stă într-un final în leadership. În capacitatea noastră, a celor norocoși, de a ridica stindardul educației din sentimentul datoriei, fără a aștepta din nou, ceva înapoi. Numai așa vom scăpa de medicii falși și vom face din educație cea mai solidă condiție a bunăstării materiale și spirituale. La nivel social, la nivel de business, a arunca gunoiul selectiv sau a parca numai în locuri permise, toate acestea vor fi facilitate de educație, atunci când aceasta va fi luată în serios cu adevărat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exact, domnule. Dincolo de diploma contrafacuta se vede calitatea mizarabila a educatiei. Cata educatie aveau medicii cu diplome in regula, daca nu au putut identifica impostorii printre ei? Faptul ca oameni fara liceu au putut sa treaca - ani de zile! - drept egali ai unor oameni cu facultate, arata care e valoare profesionala a asa-zisilor medici cu acte in regula.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult