Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesoara care a contrazis-o pe Gabriela Firea și l-a acuzat de minciună pe ministrul Pavel Năstase, dată afară din școală

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru, care în ianuarie i-a trimis pe Facebook un mesaj primarului Gabriela Firea în care o anunța că nu va respecta „dispoziția” ei de a nu pune absențe elevilor până la ora 9:30, a fost dată afară din școala unde predă fără a i se preciza motivul. 

Cristina Tunegaru a scris joi pe Facebook că fără să fie anunțată, un funcționar al inspectoratului „a alocat din pix orele mele altui profesor”. 

„Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017”, scrie Cristina Tunegaru. 

„Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară !

Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017.

Nu mă interesează locul de muncă în sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe București anul trecut) pot să găsesc oriunde un loc într-o școală publică sau privată. Dar eu am lucrat alături de elevii mei atât de frumos, am investit emoțional, am luptat și am muncit pentru progrese uimitoare, neașteptate care au surprins școala întreagă. Nu îi pot lăsa să regreseze, să piardă totul. E o responsabilitate pe care vreau să o duc până la capăt.

Și totuși, nimic din toate astea nu are vreo relevanță pentru inspectorat. Interesul elevilor e călcat în picioare. Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază”, scrie joi pe Facebook Cristina Tunegaru.

În ianuarie profesoara de limba română i-a scris Gabrielei Firea pe pagina sa de Facebook că nu va da curs „«dispoziției» de a nu pune absențe miercuri până la ora 9:30, întrucât primarul nu are atribuții de manager al procesului didactic."

Într-o altă postare, din 2 mai, profesoara îl acuză pe ministrul educației, Pavel Năstase, că a mințit când a spus că „60 de profesori din Singapore au învățat lotul englez cum să performeze la testele PISA”.

„Englezii văd rezultatele elevilor lor, și le asumă și încearcă să le îmbunătățească prin schimburi de experiență, în timp ce noi interpretăm acțiunile lor tendențios ca să decredibilizăm testarea PISA, să o ducem în derizoriu. Totul asezonat cu frumoșii noștri olimpici; și am escamotat realitatea. În felul acesta rămânem închiși, izolați și nu schimbăm nimic în educație”, a scris pe pagina sa de Facebook profesoara Cristina Tunegaru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Stimata dn editor Loredana Voiculescu, inainte de a scrie un articol, ar fi bine sa va documentati.
  1)D-na profesoara Tunegaru este o mincinoasa, nu a fost data afara, ei i-a expirat contractul, ea avea contract de la 1 septembrie 2016 pana la 1 septembrie 2017.
  2)Tinand seama insa de afirmatia ei ,,declar că nu respect, în mod premeditat, programa şcolară de limba română, asemenea unui element duşmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici;... în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinţ” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare ”, consider caci ea chiar trebuia data afara. Tot asa cum orice om trebuie sa respecte legea ca ii place ori ca nu ii place legea respectiva, tot asa un profesor trebuie sa respecte programa, ca ii place ori ca nu ii place programa respectiva
  • Like 1
 • Acum fără să bag mîna în foc că știu tot pe această temă,după ce am frunzărit ceva presă pe această temă am înțeles cam așa:
  1.Tînara profesoară nu este angajată permanent în acea școală,fiind suplinitoare,în locul cui și de ce nu știu.
  2.Nu lucra cu normă întreagă,dar cît o fi normă întreagă iar nu știu,poate 16-18 ore pe săptămînă lucra direct cu elevii.
  3.Contractul ei muncă cu școala se încheie pe 31.08.2017,adică peste 4 luni.
  4.Inspectoratul școlar de sector,al municipiului,deja a informat-o că va putea preda în altă școală din București,ce mare nenorocire e?
  Sunt persoane care real pierd locul de muncă,acolo e tragedia,nu în cazul acestei cotcodăcitoare.Nu e mulțumită de situație?Salutare și un praz verde,demisia,nu e legată de o anumită școală.
  • Like 2
  • @ Sorin Constantin
   Elevii nu sunt piese de motor sau cutite pe care le poti slefui/repara in alte locuri.Copiii se ataseaza de profesori si invers.Politicienii sunt atasati numai de bani si ii gasesti in toate circumscriptiile din tara chiar daca nu au calcat pe acolo dacat in campania electorala.Transmite-i "vrancioaiei" ca ti-ai facut datoria,ia-ti banii si scuteste-ne.
   • Like 0
  • @ Nicu Dimitriu
   Profesoara plîngăcioasa și pseudo victimă a unui abuz are un contract de muncă de un an,subliniez,contract,face pe naiva cum că nu ar ști asta,aici nu e nimic politic,e vorba de clauze contractuale dintre angajator,o școală,un inspectorat școlar și o persoană angajată la un moment dat.
   Despre calitatea unei părți însemnate din personalul didactic din școli?Execrabilă!Se mimează actul didactic și nimeni nu bagă de seamă,40% din elevii de clasa a 8-a nu pot rezolva o ecuație de gradl I cu o necunoscută,scrisul corect în limba română,un idealism.

   • Like 0
 • Deci doamna 'gaina mare' pare ca si-a imprumutat pene de paun,da, chipurile, sfaturi mamoase elevilor de prin scoli,la fel ca decedata impuscata.Pe asta nu cred sa o impuste careva ca nu se merita.Eventual o bataie buna la fund cred ca ar calma-o.Cat despre schimbarea profesoarei Tunegaru,s-ar parea ca merge inca smecheria cu titulaturi obtinute pe cai ocolite si apoi,hartia inainte, prostul dupa ea.Probabil sunt o gramada de titulari depasiti care ,in felul lor,au dreptate sa se tina cu dintii de post dar asta nu cred ca e spre folosul copiilor. Ce-ar fi, domnilor sefi din invatamant,s-o lasati naibii de titulatura si sa-i puneti pe absolut toti profesorii la examen? HAI,TITULARI CARE SUNTETI INCOMPETENTI,HUIDUITI-MA!!! Tot doar niste daunatori ve-ti ramane pentru educatia copiilor.
  • Like 1
  • @ Emil Bodnariuc
   check icon
   Stimate domn Emil Bodnaras: Un profesor pana ce a terminat facultatea a dat examen an de an ca student, pe urma trebuie sa dea examen ca sa se titularizeze, pe urma dupa 3 ani examen de definitivat, dupa alti 3 ani examen de gradul 2 iar dupa alti 3 ani examen de gradul 1. Va rog sa ne spuneti cum doriti sa dea examen profesorii: an de an, luna de luna sau saptamana de saptamana ? Sau cel mai bine va rog sa ne dati exemplu de la locul dvs. de munca: spuneti-ne ce profesie aveti si cate examene ati dat in ultimii 10 ani ?
   • Like 0
  • @
   Bogdan check icon
   Stimate Doamna/Domn,

   Daca imi permiteti si mie va pot spune ca eu sunt total de acord cu ceea ce domnul Emil a spus, da as vrea ca profesorii sa fie evaluati (poate nu anual ci la 3 ani printr-un nou examen). De ce? Pentru ca majoritatea cadrelor didactice din Romania sunt sub nivelul minim necesar.

   Va pot da eu un exemplu de la locul meu de munca, sunt inginer software, sunt evaluat la fiecare 6 luni (o evaluare care as putea spune ca este mult mai stricta decat orice fel de examen din invatamant). Lucrez pentru o companie de renume la care pentru a obtine un loc de munca cred ca inveti de cca zece ori mai mult decat au invatat 99% din actuali profesori (aici ma refer mai ales la profesori mai tineri de 45 de ani, generatia post decembrista).

   Este o diferenta enorm de performanta si interes intre oamenii care au un loc de munca asigurat pe viata si cei care se lupta pentru locul lor de munca in fiecare zi, luna, an. Trebuie sa intelegeti ca modelul de titularizare din romania duce la plafonarea cadrelor didactice care nu au nici un motiv sa evouleze sau sa se perfectioneze. Acest sistem duce doar la plafonarea profesorilor si scaderea nivelului de invatamant.

   Da stiu, salarile sunt mici si sunt total de acord ca trebuie marite, dar din pacate 90% din profesorii din ziua de azi nu isi merita nici acele mici salari, ma uit la colegii din generatia mea si in invatamant au ajuns numai cei mai slab pregatiti (da stiu si ei au trecut examenele de care mentionati, dar totusi erau cei mai slab pregatiti).
   • Like 0
  • @
   D-le dbrocambole,Numele meu este Bodnariuc,nici o legatura cu fostul comunist.N-ar fi rau sa dea examen an de an pentru a fi siguri ca intre timp nu au luat-o razna.Vad ca va simtiti cam intepat de comentariul meu,ma refeream la profesorii incompetenti,titulari sau nu. Daca va numarati printre ei,i-mi pare rau pentru elevii d-voastra. Eu sunt pensionat pe caz de boala,nu e treaba d-voastra ce profesie am avut dar examene am dat destule.Sa faci o facultate,mai ales in zilele noastre,e par la ceas.Important e sa nu fie ca in zicala: 'Diploma inainte si prostul dupa ea!'.Sau,marog,titulatura inainte.Retine-ti inca o data,m-am referit la incompetenti,inadecvati,nepotriviti pentru munca de educator.Paniemaies?
   • Like 0
 • Chiar daca numarul claselor a scazut si orele au fost alocate unui profesor titulat... tot miroase a sclipuci comunist !
  • Like 0
 • Foarte probabil numărul claselor a scăzut, iar orele au fost alocate unui profesor titular al școlii respective, lucru prevazut de lege. În momentul în care doamna a semnat contractul de munca, dânsa a fost conștientă că acesta este pe perioada determinata, adică până la 31.08.2017. Pare mai degrabă o tentativă de victimizare.
  • Like 3
 • Aşa ceva nu trebuia să se întâmple.
  • Like 0
  • @ Constantin
   Ca de obicei, pentru România, atunci când cauţi o altă sursă afli altceva. În cazul doamnei profesoare, cică era suplinitoare şi orele dânsei au fost date unui profesor titular... Este altceva. Altă speţă.
   • Like 0
 • Nu înțeleg:doamna era suplinitoare?Știam că directorul repartizează orele.A primit ore la alte clase,la alta școală?Ciudat...
  • Like 0
 • check icon
  O-ho-hooo, e vai de capul lor!
  Doamna Tunegaru, dați-ne aici un număr de cont pentru donații și angajați-vă cel mai tare avocat pe dreptul muncii. E vai de capul lor, vai de steaua mamii lor...
  • Like 2
  • @
   De la septembrie va preda în altă școală și știe,ce mare nenorocire?
   • Like 0
 • check icon
  Este revoltător, așa este, dar este „normal” într-o țară condusă de submediocri complexați și de milițieni.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Ce este revoltator ?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Ce se întâmplă, mai ales, cu învățământul preuniversitar, dar și cu cel universitar. Am înțeles din cele scrise de dv. că sunteți un apărător fervent al ordinii și disciplinei militare în școli, felicitări. Eu v-aș promova ca director SRI, să vă simțiți în largul dv. la ordine și disciplină. Ce ziceți?
   • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  In viziunea mea, este momentul ca asa zisa "generatie cu cheia la gat" sa trimita la pensie "generatia carnetul rosu".
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult