Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CCR apără pensiile speciale ale magistraților și retrimite legea care le modifică în Parlament

Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu, care influențau modalitatea de calcul a pensiilor magistraților.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat președintele CCR, Marian Enache pentru News.ro.

Modificările legislative prevedeau calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii. 

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%, relatează Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai da, cum sa nu isi apere ei interesele personale in dauna celor ale unei vaste majoritati si chiar in dauna unei echitati clare, adica, fratioare, pensia sa se calculeze la toata lumea la fel, nu unii sa aiba dupa vechime iar altii dupa salariul din ultima luna lucrata!
    Sa fie clar, am lucrat pe vremuri intr-un proiect cu finantare europeana unde in echipa de experti era o persoana care acum e judecator CCR. Persoana a profitat din plin de faptul ca avea cheia biroului ca sa vina duminica la birou, si nu ca sa lucreze, ci ca sa vorbeasca ore intregi la telefon cu un prieten din Franta (pe banii firmei, fireste, desi era bine platita persoana....). Am aflat asta dupa ce am cerut un desfasurator telefonic.... Persoana avea de redactat o lucrare pentru un doctorat si a facut rost de o cheie care sa se potriveasca la cheia dulapului cu rechizite (de care eu eram raspunzatoare) ca sa sustraga literalmente de acolo tonere color pentru a folosi imprimante in scop personal, tot atunci cand nu era nimeni in birou... Am descoperit cheia in mod accidental (o fi uitat-o pe birou din prostie) si am vazut ca se potrivea la broasca dulapului, mi-am explicat atunci disparitia tonerelor.... Pai, oameni cu un asemenea caracter si comportament credeti ca pot forma o Curte Constitutionala serioasa?
    • Like 1
  • Aceasta hazna plina de basinosi, gangaviti, ramoliti si hoti se prevaleaza de o constitutie mosita scremut de un iorgovan in umbra ticalosului de iliescu. Avortonul de constitutie trebuie abolita si facuta alta. Dar de catre cine? Tot de psd?
    • Like 2
  • Nume check icon
    Vai, dar ce supriza...Numai noi romanii nu am invatat inca ce inseamna conflict de interese...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult