Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CCR apără pensiile speciale ale magistraților și retrimite legea care le modifică în Parlament

Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu, care influențau modalitatea de calcul a pensiilor magistraților.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat președintele CCR, Marian Enache pentru News.ro.

Modificările legislative prevedeau calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii. 

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%, relatează Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai da, cum sa nu isi apere ei interesele personale in dauna celor ale unei vaste majoritati si chiar in dauna unei echitati clare, adica, fratioare, pensia sa se calculeze la toata lumea la fel, nu unii sa aiba dupa vechime iar altii dupa salariul din ultima luna lucrata!
    Sa fie clar, am lucrat pe vremuri intr-un proiect cu finantare europeana unde in echipa de experti era o persoana care acum e judecator CCR. Persoana a profitat din plin de faptul ca avea cheia biroului ca sa vina duminica la birou, si nu ca sa lucreze, ci ca sa vorbeasca ore intregi la telefon cu un prieten din Franta (pe banii firmei, fireste, desi era bine platita persoana....). Am aflat asta dupa ce am cerut un desfasurator telefonic.... Persoana avea de redactat o lucrare pentru un doctorat si a facut rost de o cheie care sa se potriveasca la cheia dulapului cu rechizite (de care eu eram raspunzatoare) ca sa sustraga literalmente de acolo tonere color pentru a folosi imprimante in scop personal, tot atunci cand nu era nimeni in birou... Am descoperit cheia in mod accidental (o fi uitat-o pe birou din prostie) si am vazut ca se potrivea la broasca dulapului, mi-am explicat atunci disparitia tonerelor.... Pai, oameni cu un asemenea caracter si comportament credeti ca pot forma o Curte Constitutionala serioasa?
    • Like 1
  • Aceasta hazna plina de basinosi, gangaviti, ramoliti si hoti se prevaleaza de o constitutie mosita scremut de un iorgovan in umbra ticalosului de iliescu. Avortonul de constitutie trebuie abolita si facuta alta. Dar de catre cine? Tot de psd?
    • Like 2
  • Nume check icon
    Vai, dar ce supriza...Numai noi romanii nu am invatat inca ce inseamna conflict de interese...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult