Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu, care influențau modalitatea de calcul a pensiilor magistraților.
„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat președintele CCR, Marian Enache pentru News.ro.
Modificările legislative prevedeau calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%, relatează Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa fie clar, am lucrat pe vremuri intr-un proiect cu finantare europeana unde in echipa de experti era o persoana care acum e judecator CCR. Persoana a profitat din plin de faptul ca avea cheia biroului ca sa vina duminica la birou, si nu ca sa lucreze, ci ca sa vorbeasca ore intregi la telefon cu un prieten din Franta (pe banii firmei, fireste, desi era bine platita persoana....). Am aflat asta dupa ce am cerut un desfasurator telefonic.... Persoana avea de redactat o lucrare pentru un doctorat si a facut rost de o cheie care sa se potriveasca la cheia dulapului cu rechizite (de care eu eram raspunzatoare) ca sa sustraga literalmente de acolo tonere color pentru a folosi imprimante in scop personal, tot atunci cand nu era nimeni in birou... Am descoperit cheia in mod accidental (o fi uitat-o pe birou din prostie) si am vazut ca se potrivea la broasca dulapului, mi-am explicat atunci disparitia tonerelor.... Pai, oameni cu un asemenea caracter si comportament credeti ca pot forma o Curte Constitutionala serioasa?