Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce a căutat Cardinalul Richelieu pe Arena Națională la meciul dintre Franța și Elveția

Richelieu

Foto: Facebook Marian Rădună

Luni seară, la meciul Franța-Elveția de pe Arena Națională, și-a făcut apariția Cardinalul Richelieu, însoțit de un muschetar. Reprezentând răul și binele, Marian Rădună și Răzvan Bușulescu, de la Asociația Geeks for Democracy, au vrut să se folosească cel mai popular eveniment sportiv european pentru a atrage atenția asupra unui mare rău al zilelor noastre: atacul la adresa libertății de exprimare și a drepturilor omului. Și, oricât de interesante ar fi fost costumele, miza erau de fapt două tricouri albe care purtau, în franceză, mesajele „Europa să nu taci!” și „Belarus și Ungaria au nevoie de vocea ta!”

„Obiectivul nostru a fost să scoatem în evidență mesajul de pe tricouri. Campionatul European de fotbal este despre valori europene. Dar iată că, pe zi ce trece, aceste valori sunt puse în pericol în țări din apropiere și nu numai. Apar probleme legate de libertatea de exprimare și drepturile omului și de aceea am vrut să transmitem un mesaj. Europa nu trebuie să tacă, din compromisul de a tăcea se vor naște doar extremism și probleme”, a declarat Marian Rădună pentru Republica.

El consideră insuficientă poziția luată de UE în cazul arestării jurnalistului Roman Protasevici de către autoritățile din Belarus. „Nu s-a întâmplat nimic, Europa a avut o poziție și atât. Aș vrea să-i văd și pe politicienii noștri care au ajuns în Parlamentul European apărând mai mult valorile europene. Aș vrea să văd mai multă activitate din parte lor exact pe valorile pe care le promovăm, dar doar la nivel  declarativ”, a continuat Marian Rădună.

Francezi, elvețieni sau români, spectactorii i-au privit cu simpatie pe cei doi și și-au făcut poze cu ei și cu mesajele de pe tricouri. „Am râs că Dan Barna își făcea poze cu Figo, dar lumea de pe stadion venea să își facă poze cu noi”, spune el.

În timpul meciului din optimile Euro 2020, Marian Rădună spune că s-a simțit în Europa: „Organizarea fost excepțională din toate punctele de vedere, eu am fost la toate cele patru meciuri de pe Arena Națională. Uite că se poate și la noi, dacă se vrea, cu ghidajul celor de la UEFA, dar se poate. Am putut să afișăm mesajul de pe tricouri, deci am avut libertate de exprimare.

Luni seară am fost, prin sport, în Europa și mi-aș dori să înțeleagă toată lumea că valorile europene chiar contează și că le putem avea.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult