Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce a căutat Cardinalul Richelieu pe Arena Națională la meciul dintre Franța și Elveția

Richelieu

Foto: Facebook Marian Rădună

Luni seară, la meciul Franța-Elveția de pe Arena Națională, și-a făcut apariția Cardinalul Richelieu, însoțit de un muschetar. Reprezentând răul și binele, Marian Rădună și Răzvan Bușulescu, de la Asociația Geeks for Democracy, au vrut să se folosească cel mai popular eveniment sportiv european pentru a atrage atenția asupra unui mare rău al zilelor noastre: atacul la adresa libertății de exprimare și a drepturilor omului. Și, oricât de interesante ar fi fost costumele, miza erau de fapt două tricouri albe care purtau, în franceză, mesajele „Europa să nu taci!” și „Belarus și Ungaria au nevoie de vocea ta!”

„Obiectivul nostru a fost să scoatem în evidență mesajul de pe tricouri. Campionatul European de fotbal este despre valori europene. Dar iată că, pe zi ce trece, aceste valori sunt puse în pericol în țări din apropiere și nu numai. Apar probleme legate de libertatea de exprimare și drepturile omului și de aceea am vrut să transmitem un mesaj. Europa nu trebuie să tacă, din compromisul de a tăcea se vor naște doar extremism și probleme”, a declarat Marian Rădună pentru Republica.

El consideră insuficientă poziția luată de UE în cazul arestării jurnalistului Roman Protasevici de către autoritățile din Belarus. „Nu s-a întâmplat nimic, Europa a avut o poziție și atât. Aș vrea să-i văd și pe politicienii noștri care au ajuns în Parlamentul European apărând mai mult valorile europene. Aș vrea să văd mai multă activitate din parte lor exact pe valorile pe care le promovăm, dar doar la nivel  declarativ”, a continuat Marian Rădună.

Francezi, elvețieni sau români, spectactorii i-au privit cu simpatie pe cei doi și și-au făcut poze cu ei și cu mesajele de pe tricouri. „Am râs că Dan Barna își făcea poze cu Figo, dar lumea de pe stadion venea să își facă poze cu noi”, spune el.

În timpul meciului din optimile Euro 2020, Marian Rădună spune că s-a simțit în Europa: „Organizarea fost excepțională din toate punctele de vedere, eu am fost la toate cele patru meciuri de pe Arena Națională. Uite că se poate și la noi, dacă se vrea, cu ghidajul celor de la UEFA, dar se poate. Am putut să afișăm mesajul de pe tricouri, deci am avut libertate de exprimare.

Luni seară am fost, prin sport, în Europa și mi-aș dori să înțeleagă toată lumea că valorile europene chiar contează și că le putem avea.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult