Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce a căutat Cardinalul Richelieu pe Arena Națională la meciul dintre Franța și Elveția

Richelieu

Foto: Facebook Marian Rădună

Luni seară, la meciul Franța-Elveția de pe Arena Națională, și-a făcut apariția Cardinalul Richelieu, însoțit de un muschetar. Reprezentând răul și binele, Marian Rădună și Răzvan Bușulescu, de la Asociația Geeks for Democracy, au vrut să se folosească cel mai popular eveniment sportiv european pentru a atrage atenția asupra unui mare rău al zilelor noastre: atacul la adresa libertății de exprimare și a drepturilor omului. Și, oricât de interesante ar fi fost costumele, miza erau de fapt două tricouri albe care purtau, în franceză, mesajele „Europa să nu taci!” și „Belarus și Ungaria au nevoie de vocea ta!”

„Obiectivul nostru a fost să scoatem în evidență mesajul de pe tricouri. Campionatul European de fotbal este despre valori europene. Dar iată că, pe zi ce trece, aceste valori sunt puse în pericol în țări din apropiere și nu numai. Apar probleme legate de libertatea de exprimare și drepturile omului și de aceea am vrut să transmitem un mesaj. Europa nu trebuie să tacă, din compromisul de a tăcea se vor naște doar extremism și probleme”, a declarat Marian Rădună pentru Republica.

El consideră insuficientă poziția luată de UE în cazul arestării jurnalistului Roman Protasevici de către autoritățile din Belarus. „Nu s-a întâmplat nimic, Europa a avut o poziție și atât. Aș vrea să-i văd și pe politicienii noștri care au ajuns în Parlamentul European apărând mai mult valorile europene. Aș vrea să văd mai multă activitate din parte lor exact pe valorile pe care le promovăm, dar doar la nivel  declarativ”, a continuat Marian Rădună.

Francezi, elvețieni sau români, spectactorii i-au privit cu simpatie pe cei doi și și-au făcut poze cu ei și cu mesajele de pe tricouri. „Am râs că Dan Barna își făcea poze cu Figo, dar lumea de pe stadion venea să își facă poze cu noi”, spune el.

În timpul meciului din optimile Euro 2020, Marian Rădună spune că s-a simțit în Europa: „Organizarea fost excepțională din toate punctele de vedere, eu am fost la toate cele patru meciuri de pe Arena Națională. Uite că se poate și la noi, dacă se vrea, cu ghidajul celor de la UEFA, dar se poate. Am putut să afișăm mesajul de pe tricouri, deci am avut libertate de exprimare.

Luni seară am fost, prin sport, în Europa și mi-aș dori să înțeleagă toată lumea că valorile europene chiar contează și că le putem avea.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult