Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce a căutat Cardinalul Richelieu pe Arena Națională la meciul dintre Franța și Elveția

Richelieu

Foto: Facebook Marian Rădună

Luni seară, la meciul Franța-Elveția de pe Arena Națională, și-a făcut apariția Cardinalul Richelieu, însoțit de un muschetar. Reprezentând răul și binele, Marian Rădună și Răzvan Bușulescu, de la Asociația Geeks for Democracy, au vrut să se folosească cel mai popular eveniment sportiv european pentru a atrage atenția asupra unui mare rău al zilelor noastre: atacul la adresa libertății de exprimare și a drepturilor omului. Și, oricât de interesante ar fi fost costumele, miza erau de fapt două tricouri albe care purtau, în franceză, mesajele „Europa să nu taci!” și „Belarus și Ungaria au nevoie de vocea ta!”

„Obiectivul nostru a fost să scoatem în evidență mesajul de pe tricouri. Campionatul European de fotbal este despre valori europene. Dar iată că, pe zi ce trece, aceste valori sunt puse în pericol în țări din apropiere și nu numai. Apar probleme legate de libertatea de exprimare și drepturile omului și de aceea am vrut să transmitem un mesaj. Europa nu trebuie să tacă, din compromisul de a tăcea se vor naște doar extremism și probleme”, a declarat Marian Rădună pentru Republica.

El consideră insuficientă poziția luată de UE în cazul arestării jurnalistului Roman Protasevici de către autoritățile din Belarus. „Nu s-a întâmplat nimic, Europa a avut o poziție și atât. Aș vrea să-i văd și pe politicienii noștri care au ajuns în Parlamentul European apărând mai mult valorile europene. Aș vrea să văd mai multă activitate din parte lor exact pe valorile pe care le promovăm, dar doar la nivel  declarativ”, a continuat Marian Rădună.

Francezi, elvețieni sau români, spectactorii i-au privit cu simpatie pe cei doi și și-au făcut poze cu ei și cu mesajele de pe tricouri. „Am râs că Dan Barna își făcea poze cu Figo, dar lumea de pe stadion venea să își facă poze cu noi”, spune el.

În timpul meciului din optimile Euro 2020, Marian Rădună spune că s-a simțit în Europa: „Organizarea fost excepțională din toate punctele de vedere, eu am fost la toate cele patru meciuri de pe Arena Națională. Uite că se poate și la noi, dacă se vrea, cu ghidajul celor de la UEFA, dar se poate. Am putut să afișăm mesajul de pe tricouri, deci am avut libertate de exprimare.

Luni seară am fost, prin sport, în Europa și mi-aș dori să înțeleagă toată lumea că valorile europene chiar contează și că le putem avea.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult