Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce-ar fi dacă tot anul ne-am face curat în case și pe străzi, nu doar de Crăciun?

Crăciun 2021

Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu

Sărbătorile vin! Sărbătorile vin! Ho-ho-ho! Ho-ho-ho! Îmi urlă în cap de când mă trezesc până la culcare.

Îmi amintesc că atunci când eram copil, în câțiva ani, prin centrul orașului primăria pusese instalații cântătoare care scoteau un sunet robotic horror pe acorduri de colind. Primele 2 ore erau compromise pentru că încă auzeam Jingle Bells cu voce de robot în loc de logaritmi și integrale. Mă întreb cum rezistau oamenii care aveau apartamente în blocurile din centru. Era un privilegiu să stai acolo ... dar nu iarna .

În România Crăciunul începe undeva pe la 1 Decembrie, poate chiar puțin înainte, de pe la jumătatea lui noiembrie când avem și Black Friday, și se termină pe 10-15 ianuarie, după Sfântul Ion sau Revelionul pe rit vechi.

În toată această perioadă toată lumea se gândește cum să împodobească bradul, ce rețete noi de cozonaci au mai apărut, ce InstaStories în decor de Crăciun să posteze, care este lumina cea mai bună pentru pozele cu familia fericită în jurul bradului, la friptura de porc și salata bœuf perfectă, câte sărmăluțe și castroane de piftie să gătească și multe, multe altele.

România e paralizată cam 2 luni, traficul e infernal, chiar și pe timp de pandemie, lumea se bulucește în mall-uri sau prin magazinele mai mici în cazul în care nu au certificatul verde, rafturile se golesc, se cumpără orice de la ață dentară și hârtie igienică până la adidași pentru piftie, castraveciori murați și ceafă de porc cu șorici.

Pe Facebook și Instagram apar brazi de prin noiembrie, care mai de care mai împodobiți, aranjamente cu lumânărele și con de brad, ghetuțe lustruite pentru Moșul, copii fericiți și tot tacâmul.

Moșii, adevărați sau falși, sunt la mare căutare. Bine, în unele cercuri moșii sunt la căutare tot anul și li se spune uneori „Moșule, ce tânăr ești!”.

Petardele bubuie la tot pasul deși teoretic sunt interzise până în ajunul Crăciunului,însă românii descurcăreți și inventivi cum sunt găsesc mijloace să le procure.

Toate geamurile, curțile și intersecțiile sunt decorate măcar cu o instalație luminoasă, unele cu forme mai bizare (pentru cei interesați un search pe Google), dar important e că sunt acolo să bucure ochii cetățenilor.

Mașinile își iau în primire coarnele de ren și nasul roșu de Rudolf care a zăcut în sacul cu globuri timp de 10 luni, iar proprietarii își decorează frumos bâta de baseball din portbagaj cu fundițe roșii și beteală.

Porcii sunt pregătiți pentru tăiere, afumătoarele încărcate cu lemne, pozele cu Ghiță afumat agățat cu capul în jos de sârma afumătorii gata de pus pe Facebook și Instagram.

Colindele pregătite și Ștefan Bănică gata de concert. Să nu-l uităm totuși și pe Hrușcă, tot Ștefan. Ca o paranteză aici, întotdeauna m-am întrebat ce-i „lerul” dar probabil nu voi afla vreodată.

Damigenele pline cu vișinată, țuică, pălincuță așteaptă (sau nu) cuminți în beci alături de sticlele de vin de toate culorile și pentru toate gusturile.

Goana după cadouri începe de prin vară uneori. Facem liste cu toate rudele de la mama soacra (n-are cum să lipsească) până la mătușa Tamara, ruda de a 10-a spiță cu noi. Ne muncim, ne gândim, ce să cumpărăm, să nu fie nici prea ieftin dar nici prea scump, să nu uităm pe cineva cumva. Cu lista plină dăm buzna în magazine, petrecem ore întregi printre rafturi și după ce ieșim cu coșul plin cu daruri tot nu ne place cu ce ne-am ales.

În ziua cu pricina ne trezim la prima oră și după ce băgăm friptura la cuptor ne apucăm să căutăm meme-uri și urări de Crăciun pe net. Sau dacă suntem mai leneși așteptăm să vedem ce ne trimit alții după care retransmitem SMS-ul la toată agenda. Mai nou, SMS-ul nu prea mai e la modă, s-a trecut la WhatsApp unde poți trimite și urări mai deocheate cu Crăciunițe în chiloței roșii de dantelă sau cu Moși Crăciun cu pectorali de Brad. Brad Pitt ;)

Toată România sărbătorește și e clar că ne pricepem la asta (nu ca ăia din vest care la 12 încheie Revelionul)!

O energie uriașă se consumă timp de 2 luni pe an cu toate aceste pregătiri !

Ce regret e că doar 2 luni pe an e Crăciunul. Aș vrea să văd aceeași energie investită tot anul dar de preferat în alte proiecte care chiar ar face diferența.

Ce-ar fi dacă tot anul ne-am face curat în case și pe străzi, nu doar de Crăciun? Ce-ar fi dacă ne-am lustrui mașinile chiar dacă n-au nas de Rudolf ?

Am putea dona pentru diverse cauze tot anul nu doar de Crăciun, pentru că da, de cele mai multe ori aceste cauze au nevoie de bani tot anul nu doar în Decembrie.

Ce ar fi dacă am fi mai responsabili și am umple coșul mai puțin ? Statistic vorbind jumătate din alimentele cumpărate de Crăciun sau Paște ajung la ghena de gunoi.

Dar ce atâtea întrebări retorice în prag de sărbătoare?

Crăciun Fericit vă doresc! Și dacă se poate, tot anul! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Aș vrea să văd aceeași energie investită tot anul dar de preferat în alte proiecte care chiar ar face diferența..."

    Cred că avem o problemă...
    Oamenii aceia se simt bine pe trotuarul lor.
    Iar doamna autor vrea sa ii treaca strada.

    In paralel, dacă vreunaltul i-ar solicita dumneaei un comportament diferit, s-ar supăra.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Superb!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult