Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Ce aș fi vrut să știu la primul job despre cum să economisesc bani

Tânără angajată

Foto: Profimedia Images

La primul job serios crezi că l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior cum se spune. Ești cât de cât independent financiar, fie că stai cu părinții sau nu. Tu hotărăști de acum cum îți vei cheltui veniturile. Când ai 23 de ani e destul de simplu pe ce ai vrea să le cheltuiești: pe haine mai bune - îți trebuie și la serviciu, și pentru viața de după, pe un telefon cât mai performant, pe petreceri, călătorii oriunde te ține punga, cosmetice, cafele, mâncare de la curieri, bilete la concertele naționale, un hobby, mașină sau motor, poate chiar un restaurant ceva…În nici un caz nu pui pe primul loc cum să economisești pentru pensie, să pui deoparte pentru educația copiilor tăi în viitor sau să îți cumperi o casă. Cel mult ești curios să vezi cum merge bursa de acțiuni sau mania cripto. Băncile îți spun cum să economisești, sunt câteva programe bune pentru asta dar ai impresia că nu vorbesc cu tine care încă nu ai casa și familia ta.

Dacă stai cu părinții îți poate fi mai ușor financiar că mama nu-ți cere bani pe ce îți gătește, dar cu ceva la întreținere și la cumpărături tot trebuie să participi. Dacă stai în chirie costurile sunt toate ale tale. Oricare ar fi situația ta și oricât de tentantă e libertatea pe care ți-o dă un salariu bunicel este obligatoriu să economisești de la primul fluturaș. Așadar: pune deoparte 10% din veniturile tale lunare. Într-un cont separat, că acum nu mai costă să deschizi, într-un cont virtual, sub saltea, oriunde, dar pune deoparte. Uită-te le inflație - acum toate monedele au inflație, dar unele mai tare ca altele, așa că e preferabil să ții economiile în monedei mai tari (adică nu în lei în această perioadă). Fă asta în ziua în care ți-a intrat salariul - dacă amâni, apuci să cheltui și nu vei mai putea pune deoparte.

Un exemplu: presupunând că începi să economisești de la 23 de ani 10% din venitul mediu net, care azi e 4003 lei, și ești bărbat, adică ieși la pensie la 65 de ani, vei avea adunată la pensie suma de 40,320 euro la cursul de acum. Bani care se vor aduna pensiei. Dacă ești femeie reușești să pui deoparte 36,480 euro. Presupunem că vei face treabă bună profesional și că vei avea salarii mai mari decât cel mediu național, deci sumele date exemplu vor fi mult mai mari. Dar începe să pui 400 de lei deoparte în fiecare lună.

Creează-ți un fond de urgență pentru situații neprevăzute, cum ar fi probleme medicale personale sau ale părinților, reparații sau achiziții neprevăzute, datorii către prieteni sau chiar o perioadă în care ai rămâne fără job. El poate fi 5% din veniturile lunare și, în timp, dacă te ții de el poate primi și altă destinație.

Pune 200 de lei în portofel și nu te atinge de ei. Sunt banii pe care trebuie să îi poți accesa dacă nu merge nimic electronic și te afli într-o situație unde îți trebuie cash.

Abia după ce ai pus deoparte plătește-ți facturile. Pare contraintuitiv, dar e singurul fel în care poți economisi. Chiria sau întreținerea, rate dacă ai, curentul electric, gazul, apa, gunoiul, taxele. Nu sări peste facturi sau rate - vor mușca din banii tăi cu dobânzi de întârziere și vei avea un stres în plus.

Fă un tabel în care scrie timp de o lună fiecare cheltuială. În felul acesta vei realiza cât cheltui și pe ce și vei putea decide unde reduci luna viitoare. Știu oameni care fac asta de o viață întreagă lună de lună. Ține bonurile și arhivează-le lunar.

Învață să gătești rețete simple și mănâncă acasă. Cheltuiala cu mâncarea e cea mai mare, vine imediat după facturi. E mult mai ieftin decât să comanzi sau să mănânci în oraș sau să cumperi mâncare gata făcută de la supermarket. Să faci paste acasă este de 5 ori mai ieftin decât să le mănânci la restaurant. Există o grămadă de tutoriale și poți învăța să gătești orice.

Întreabă la HR sau la Juridic ce facilități fiscale au tinerii. Nu ai cum să știi, dar au început să apară și la noi diverse programe și scutiri de taxe. Nu lăsa banii tăi pe masa statului.

Consultă aplicațiile de educație financiară - cele de la noi dar și Mint, PowerWallet sau iGrad

Cam astea ar fi de spus pentru început pe această temă. Mai menționez că, dacă ne uităm peste statistici, suntem pe continentul cel bun - în Europa tinerii economisesc cel mai mult din lume, 11,3%, iar în interiorul spațiului european elvețienii și danezii sunt cei mai harnici. Cei mai grijulii cu banii dintre tineri sunt totuși în Singapore - 16,7%. Banca Mondială face o legătură directă între nivelul de educație și gradul de economisire în rândul tinerilor, de aici și prezența acestor țări în top.

Și mai e ceva: băieții economisesc mai mult ca fetele. Ca procent și sumă. Peste tot pe glob, inclusiv la noi.

Mi-ar fi plăcut să știu aceste lucruri la primul meu job serios. Mi-aș fi cumpărat mai puține rujuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dave Ramsey are recomandari de bugetare ce se invata copiii de dinainte de primul job:
    - o treime din venit pt locuinta
    - 15-20% din venit pt mancare
    - 10% pt economii
    -pana la 10% pt transport
    -10% distractii
    etc
    Daca scoala nu stie sa ii invete, atunci parintii. Si la primul job o sa stie sa economiseasca ceva.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult