Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce ați alege între un autoturism premium achiziționat pe credit și 4 ani de facultate pentru propriul copil la o universitate de prestigiu?

familie - masina

Foto: Andrii Biletskyi / Alamy / Profimedia

Cea mai nocivă decizie pe care o poate lua un angajat care a beneficiat de o mărire de salariu sau care a „prins” un job plătit peste medie este să apeleze la un credit. Banca va aproba mereu un credit pentru un angajat care are un salariu peste medie. Iar peste medie înseamnă peste 4000 lei (mă raportez la cifrele actuale).

Evident, mulți angajați se află sub medie și apelează masiv la credite.

Într-o eroare și mai mare sunt cei care apelează nu doar la un credit, ci la două (casă+mașină). Eventual, un card de cumpărături separat (al treilea credit).

Bun acum. Vă veți întreba acum: cum putem face să achiziționăm bunuri fără a ne împrumuta în permanență?

Nu este o întrebare simplă. Acesta este un proces de lunga durată ce are la bază educația. Educația te poate scoate în față și indiferent cât de greu va fi veți câștiga enorm din asta. Apoi, având un bagaj bogat de cunoștințe veți putea beneficia de joburi mai bune. Ulterior, veți putea economisi.

Ați înțeles mecanismul, job mai bun, mai puține credite sau rate foarte mici care nu vă afectează modul de viață. Nu vă veți îmbogăți. Dar nici nu veți dispera.

Trebuie să privim și la partea negativă a unui credit. O datorie îți dă mai puține posibilități de mișcare.

Acea datorie lunară, recurentă, te va face vulnerabil. Angajații aflați într-o situație dificilă din punct de vedere financiar vor fi mai puțin productivi și dependenți de companie.

Un angajat cu datorii nu va putea investi în educația sa și îi va fi foarte greu să iasă din acest cerc vicios. Va fi de multe ori dependent de deciziile superiorilor ierarhici. Și dacă acolo nu găsește un sfat bun și o vorbă înțeleaptă nu îl văd prea bine.

Altceva - nu dați niciodată cu piciorul relațiilor sociale de calitate. Încercați mereu să fiți în preajma oamenilor de la care aveți lucruri pozitive de învățat. Lăsați mereu loc de bună ziua și nu-i dezamăgiți pe cei care v-au susținut dezinteresat. Așa veți putea rămâne mereu conectați la informații de calitate și oportunități.

Și încă o dată, evaluați mereu dacă este necesar să vă împrumutați. Dacă răspunsul este „nu”, nu o faceți. Investiți în educația voastră.

Mulți dintre cei din jurul nostru se împrumută pentru a achiziționa electronice, telefoane, autoturisme rulate sau pentru a merge în concediu. Unii se împrumută cu sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru un autoturism premium, însă investind o sumă echivalentă în educația lor sau a propriului copil vor ieși mereu în câștig, din toate punctele de vedere. În acest timp, mașina își va pierde masiv din valoare, va deveni o tinichea care cândva a costat enorm. Atât.

Ce ați alege între un autoturism premium și 4 ani de facultate pentru propriul copil la o universitate de prestigiu?

Un copil în vârstă de 9 ani mi-a spus că „nu este bine să avem datorii”, adăugând apoi „cum adică, de ce să avem datorii la bancă?”

Fără să își dea seama, copilul a emis o întrebare pertinentă. În primul rând, când aud asta de la un copil de 9 ani nu mă poate decât bucura. Copilul se va transforma într-un adult responsabil, foarte probabil independent, care va prețui libertatea, în primul rând! Întrebarea sa este… o misiune îndeplinită pentru părinții săi. Dar doresc să extrapolez acest caz la mediul de business.

Un credit luat fără cap este o prostie!

Afacerile care se împrumută la dobânzi reduse sau zero, cum au fost în ultimii 6-7 ani, sunt predispuse la faliment în perioade de contracție economică sau atunci când banii se scumpesc prin majorarea dobânzilor.

Un credit reprezintă, în primul rând, responsabilitate. Nu vă împrumutați mai mult decât puteți suporta din veniturile curente și aveți mereu o plasă de siguranță.

Dacă veți reuși asta veți fi mereu stăpâni pe situație. În caz contrar, vă veți restrânge libertatea de alegere, de acțiune. Un credit vă poate ajuta să obțineți bunuri, însă asigurați-vă mereu că puteți returna acel credit, că nu veți avea dificultăți în ce privește plata ratelor lunare și că nu va deveni o piatră de moară.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cu putina statistica economica, autorul ar fi vazut ca peste 50% dintre romani nu isi permit nici una, nici alta
    • Like 1
  • Evident că nu e normal să facem credite peste posibilitățile finanaciare proprii și e bine să fim atenți și calculați. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne ferim de credite pur și simplu. Sunt multe produse care nu pot fi cumpărate decât cu credit, de către oamenii obișnuiți, fără grămezi de bani strânse. Teoretic e mai avantajos financiar să economisești pentru a cumpăra ceva decât să faci credit. Dar creditul are totuși un mare avantaj: obții ACUM acel bun, nu peste ani. Mi-a plăcut odată o reclamă la creditarea dată de o bancă: era arătat un bărbat trecut bine de a 2-a tinerețe (cam spre a 3-a), cam înțepenit de spate, care se urca cu greu pe o motocicletă. Motocicleta era visul său din tinerețe, dar abia acum, pe la vreo 65-70 de ani putuse să strângă bani să o cumpere. Deci îndemnul era spre creditare. Într-adevăr, la tinerețe ai nevoie de o locuință decentă pentru familia cu copii, la tinerețe ai nevoie de o mașină bună ca să poți să îți faci treburile în viteză și să te bucuri de călătorii frumoase etc etc. Dacă strângi bani pentru mașină și o iei când ajungi la pensie, când de regulă devii mai sedentar și mai ”casnic”, sau când începi să nu mai poți conduce în siguranță, atunci degeaba o mai iei. Românul zice: ”fiecare lucru la timpul său”. Iar asta nu se poate decât cu creditare. Rămâne să ne socotim fiecare când, cât și pentru ce anume să apelăm la creditare.
    Oricum observ că o tendință a vremurilor actuale este propaganda către economisire, restrângere, în fapt reducerea consumului. Și eu sunt pentru limitarea risipei, dar restrângerea consumului, față de nivelul firesc într-o societate modernă civilizată, duce la contracție și chiar recesiune economică. La toate problemele economice pe care le avem în ultima perioadă, asta ne mai lipsea: propaganda pro-recesiune!!!!!
    PS Mă uit la poza articolului și nu înțeleg: asta crede autorul că e vreo mașină premium? Un Opel Astra H din anii 2000? Atunci un Audi Q8 ce mai e? :-) :-) :-)
    • Like 0
  • cox check icon
    Cred că azi de dimineață, pe când va beai cafeaua, te plictiseai tare rău, autorule. Și ce ți-ai zis: "hai să mai scriu ceva pentru Republica". Și ți-a ieșit o mărgică. Pe post de ditamai oul. Un fel de "foaie verde, foaie foaie". Sau, mai pe românește: "Pui vie și bei vin". Vorbeșți cu nonșalanța unuia ce da sfaturi din cărți. Pentru început, ia zi-mi: cu ce spumele marii trimiți un copil la o facultate de prestigiu dacă nu-ti faci un credit? Și te întreabă unul care a crescut si tinut prin scoli un copil, chirurg acum, la o facultate normală. Pentru mai multe sfaturi mă poți contacta. Cu plăcere!
    • Like 1
  • E simplu, am o corolla toyota care are 18 ani , Inca merge ,e ruginita dar e bine facuta.Prefer sa imi trimit copii la scoli private sa le ofere o baza.Masina noua mai poate sa astepte.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult