Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce au reușit ungurii și nu am reușit noi. În jurul lacului Balaton, pistele de biciclete au peste 200 de km

Piste biciclete

Am ajuns alaltăieri la Balaton, iar ieri am zis sa fac ce știu mai bine: să biciclesc. Pistele de biciclete din jurul lacului Balaton au peste 200 de km. Fiecare oraș/sat e legat cu pistă de biciclete, astfel încât tu ca vizitator să poți să vizitezi ștrandurile sau punctele de atracție din fiecare loc cu bicicleta, nu doar cu mașina. Am închiriat două biciclete decente pe o zi pentru 76 de RON. Cele electrice erau 170. La noi, cele mai ieftine sunt 250 pentru 4-6 ore.

Piste late, mulți bicicliști din toate categoriile de la familii cu copii mici până la bătrâni, multe restaurante drăguțe de-a lungul pistelor, unde poți să ți tragi sufletul la o bere sau un suc. Am cheltuit vreo 50 de euro de a lungul traseului, bani care merg spre localnici și businessurile lor. Plus că pistele erau marcate, îngrijite și cu semne astfel încât tu ca biciclist să știi cât ai mers și încotro te îndrepți. 

Și poate cel mai important, respectul șoferilor pentru bicicliști. Ei aveau întâietate, la fiecare trecere mașina oprea de fiecare dată pentru a permite bicicliștilor să treacă pe cealaltă parte.

Cred că România are șansa mare acum să construiască infrastructura necesară pentru a dezvolta cicloturismul, cultura bicicletei și businessurile locale din sate sau stațiuni.

Piața cea mai dezvoltată din punct de vedere a cicloturismului este reprezentată de Germania, a cărei „industrie” s-a ridicat la aproximativ 9 miliarde euro în anul 2009, incluzând aici şi industria de biciclete. De altfel, la nivelul aceluiaşi an, pe teritoriul acestei ţări existau peste 5.000 unităţi de cazare de tipul „Bett & Bike” (Pat şi bicicletă), distribuite în 3.412 localităţi. (Lucian Tanasă/2011)

Ce bine ar fi să înțelegem că cicloturismul este un business în creștere în Europa și că avem șansa să facem în România, sute, mii de km de piste de biciclete care să unească obiective turistice și sate, tradiții și antreprenori locali, care să promoveze gastronomia locală.

Nu e rocket science, se întâmplă aici la Balaton de ceva timp. Nu la Copenhaga, Amsterdam sau în Alpi, ci la vecinii noștri unguri, la Balaton, la lac.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Am trecut pe acolo anul acesta si deja am planificat o excursie cu bicicleta pentru anul viitor. Este un loc superb si merita sa fie vizitat.
    Cicloturismul este un altfel de turism, care din pacate nu prea atrage multi fani la noi in Ro, nici macar pe corporatistii "fini" si "ecologisti de tastatura". Nu numai ca faci o activitate fizica, dar poti sa simti natura si locurile pentru ca le vizitezi mult mai bine decat din masina.
    • Like 0
  • Eu am aflat, in urma cu vreo 25 de ani, ca de la Budapesta pana la Viena poti sa mergi cu bicicleta de-a lungul Dunarii. Si chiar imi propusesem sa fac o escapada, dar , din pacate, nu am ajuns pana acum. Danube Bike Trail – Full GPS Route Map – Vienna to Budapest MockCyclist’s Weblog
    • Like 1
    • @ Cristiana Terenche
      Nume check icon
      Traseul incepe de fapt de la Passau din Germania de-a lungul Dunarii. Sunt putin peste 250 de km. Traseul merge de-a lungul Dunarii in special, in multe zone pe digurile de protectie. Este un traseu spectaculos si placut.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult