Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce e mai obscen?

Gheboasă

Porția zilnică de ipocrizie publică ne face să “comentăm” versurile “obscene” ale unui băiat care a cântat “la Untold” (unde au fost pe cele 8 scene sute de artiști). Sentința oamenilor serioși de pe Facebook este implacabilă ca un verdict al Înaltei Curți: ia uite ce mizerii li se bagă în cap copiilor noștri!

Știu ce cântă Gheboasă. Ca părinte, ești deseori nevoit să ieși din lumea certitudinilor tale și să încerci să înțelegi și lucruri care nu-ți plac. Mie nu-mi place genul muzical numit trap din pricina versurilor, care au mai puțin din revolta hip-hop și mai mult din universul manelelor. Nu este nimic acolo din valorile în care cred. Nu cred că o viață “de succes” înseamnă lovele, mașini scumpe și femei tunate, cred că băieții la început de drum ar trebui să priceapă că fetele sunt mai mult decât un organ sexual, cred că un om cu bani nu e neapărat un om de valoare, ba dimpotrivă. Asta nu înseamnă însă că, dacă eu consider că versurile lui Gheboasă sunt o mizerie, mizeria nu există. Pentru că ipocrizia asta face: condamnă forma, dar ocultează fondul.

Dacă sunteți atât de dezgustați de ce cântă un tânăr de 20 de ani care a fost părăsit de mamă, care a avut un tată la pușcărie și care a crescut la orfelinat, poate veți fi la fel de revoltați de soarta zecilor de mii de copii ca el - părăsiți, abuzați, pierduți (de familii, de școală, de societate), de zecile de mii de tineri pe care școala îi abandonează și pe care lumea interlopă îi recuperează, de miile de mame minore, de rețelele de prostituție și cerșetorie, de generații întregi de adolescenți dezorientați, lipsiți de valori și de modele în viață. În lumea aceasta nemiloasă, dură, în care ești atât de vulnerabil și de singur, băiatul acesta care și-a luat numele de scenă Gheboasă este, pentru puștii care îl ascultă, un model de reușită în viață, un exemplu de a-ți depăși condiția.

Iar nouă, severilor moraliști de pe Facebook, ne rămâne să răspundem onest la întrebarea cum de nu am reușit să le oferim copiilor noștri mai puține modele ca Gheboasă și mai multe ca David Popovici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hai să-mi dau și eu cu părerea, ca un participant la Untold (nu și la Geboasă, despre care am auzit doar după întâmplare, până atunci habar n-aveam că există).
    Am citit o mulțime de articole și de păreri pro și contra acestei reprezentații, și iată părerea mea. Nu îmi place deloc vulgaritatea exprimată într-un asemenea mediu. Mă prostesc și eu împreună cu prietenii cu un Mărgineanu și folclorul său urban (de exemplu), dar doar în cadru restrâns, cum ar fi la la cabană la munte, dar niciodată într-un cadru mai larg. Nici măcar la o nuntă nu paticip la aceste momente, prefer să ies din sală.
    Scuza că acest băiat are probleme comportamentale din cauza greutăților familiale nu stă în picioare, La fel, prin comportament a dat cu bâta-n baltă Florin Chilian, pentru care aveam un respect deosebit. Dar s-a dus....
    • Like 3
  • Ba, eu m-am cam saturat de promovarea si mediatizarea fara limita a unor rebuturi sociale fie "albi" fie tigani. Ajunge! Totul trebuie sa aiba o limita. Aratarea asta scarboasa e numit artist? Chiar atat de cretini sunteti incat nu mai faceti diferenta intre arta si dejectiile unor indivizi dubiosi? Atunci carati-va dracului si nu o mai faceti pe oamenii de presa. Sunteti niste rebuturi sociale ca si gheboasele neamului. Patronii vostri, indivizi controversati, s-au invatat cu mite de la toate cazaturile. Sa va fie rusine tuturor celor ce promovati asemenea gunoie.
    • Like 5
  • Gheboasa a răspuns neașteptat de inteligent, că el nu se ocupă de educația tinerilor care au venit la Untold și pare corect. Ne facem griji de băiatul cu muzică obscenă? Dar de cel cu substanțe sau de cel cu alcool? Când permiți copiilor să meargă la Untold nu e cum i ai trimite la Academie. D aia zic e putină ipocrizie in reacția antigheboasă. O problemă e, cum de Untold și a legat numele de specia asta muzicală? Dar și ei au zis că analizează. Și noi la fel... important e sa nu fim ipocriți.
    • Like 2
  • Evenimentul cu pricina a fost oare intr-un loc izolat, unde doar cei care prin plata biletului au acceptat sa asculte zisa muzica, ori intr-un loc public, cu sute de oameni (copii, batrani etc) care nu au platit bilete, nu au acceptat in vreun fel sa auda obscenitati sunt obligati sa le asculte din dormitoarele si bucatariile lor? Intregul "Untold" e o obscenitate, o badaranie a autoritatilor care ignora dreptul la liniste al cetatenilor. E un soi de "clujenii isi prostitueaza orasul pentru ceva bani".
    • Like 4
    • @ haim_mononucleozovici
      Felicitari nptr cuvintele intelepte ,,Asa este ,putin spus ,obscenitate ,eu as spune o mare mare Nebunie din partea ,,bocului ,,avar dupa bani multi ,Asa va primi si voturile din partea majoritatii clujenilor suparati pe afacerea ,,h uthold ,,Oare de ce nu muta Nebunia in creerul muntilor ,sa deranjeze ursii ?
      • Like 0
  • Mult zgomot pentru nimic. Fiecare artist, mai mare sau mai mic, își are publicul propriu. Ca Gheboasă sunt mulți, de multă vreme și ei proliferează pentru că și publicul lor este în creștere. Publicul se manelizează, se ticăloșește, se complace în sub-uman, urmând trendul anti-cultural pornit cu mult în urmă și nu de pe meleagurile noastre.
    Asta nu înseamnă că Atheneul, Opera, etc. nu au spectacole cu sala plină.
    Totuși, există un motiv de revoltă. Untold este (era) un festival dedicat anumitor genuri de muzică (dance, drum and bass, electronică, experimental, techno, trance). Faptul că Gheboasă a fost strecurat în acest festival fără nicio legătură cu genurile respective, arată de fapt foamea exagerată de profit a organizatorilor, prin atragerea unui public mult mai larg decât ar fi fost cazul. Foamea de profit cu orice preț - asta este o MARE MIZERIE. Să nu te mulțumești cu Armin van Buuren, DJ-ul nr. 1 al lumii sau cu Martin Garrix, trebuie să-l aduci și pe Gheboasă...
    • Like 6
    • @ Andrei Tarlea
      Nume check icon
      Pai cum sa nu-l aduci pe Gheboasa. Conform organizatorilor este un artist renumit in tara si in strainatate si ne place sau nu el este pe val intr-un trend muzical pe val...cam aici se termina analiza adanca si plina de "insight-uri" ale organizatorilor celui de-al cincilea mare festival de muzica din lume. Exact cum ati mentionat, nimic referitor la muzica, ci numai pentru bani.
      Fara discutie, din punct de vedere economic Untold este un succes si indiferent cum au inceput sau nu, ca au fost primii sau nu, trebuie sa ii felicitam pentru rezultatul lor. Dar in acelasi timp ei trebuie sa inteleaga ca un astfel de festival care a devenit un eveniment de masa a intrat intr-o alta liga si pe langa profit si numarul record mondial de crenwustii vanduti, incepe sa aiba si un rol de utilitate publica si chiar educatie, indiferent daca unora le place sau nu, chiar si organizatorilor care spun ca nu au nici o responsabilitate ce canta artistii. Daca nu intelegi acest lucru si scopul tau este sa faci neaparat bani - vedeti si editia din 2021 in pandemie - atunci toate comunicatele de presa frumoase, contributiile la organizatiile de caritate si la bugetele oraselor, declaratii referitor la sustenabilitate, recordurile recordurilor nu mai inseamna nimic daca totul este facut numai si numai in numele banului.
      • Like 8
    • @ Nume
      Foarte bine spus! Like!
      • Like 0
    • @ Nume
      Corect.
      • Like 0
  • Untold "festival"? - ce erezie sa denumesti astfel de dejectii festival - de renume? brand mondial? ce dementa. Da, sigur, are renumele ca este gustat de niste hominizi, niste bipezi care nu au niciun criteriu al valorilor si sunt gata sa ingroase conturile sarlatanilor, de peste tot, conturile unor nimeni, conturile dealerilor de droguri, ale carciumarilor ce falsifica bauturile, ale "chefilor" ce-si vand toate marfurile expirate. Astea sunt "festivalurile" de acest tip. Ma opresc ca devin din ce in ce mai scarbit.
    • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      Felicitari ptr cuvintele intelepte ,Pacat ca ,doar un Like se poate oferi ,.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Untold este un festival, da. Faptul ca intre zeci de mii de oameni apar si niste "bipezi" așa cum îi numiți, unii dintre ei chiar pe scene, nu este în măsură să-i coboare semnificativ valoarea. Cu siguranță organizatorii vor învăța din asta. dar hai să nu dăm cu bolovani în tot și în toate.
      • Like 0
  • Nu ați înțeles nimic din raționamentul d-lui Negruțiu!
    • Like 0
  • Mileniul ăsta e tare mișto pentru că-ți poți da cu presupusul despre orice ți se flutură, oricine poate fi ”creator digital” sau de ”conținut” prin părerea personală. Ba chiar poate să devină ”influencer” de spețe sau produse, ” trend setter” de flow... Gheboasă reprezintă un bec aprins în noapte, de care instinctiv, emoțiile pubertății, adolescenței timpurii, se izbesc cu frenezia libertății generată de furtuna hormonală. Toți am trecut prin acea vârstă la care aflam chestii pe care părinții evitau să le discute cu noi, despre care profesorii nu aveau timp să le discute, dar întotdeauna un prieten, o amică, unul dintr-o clasă mai mare avea întotdeauna răspunsurile la el, explicațiile auzite la colțuri fundamentându-ne alegerile și reacțiile din zilele următoare. Sigur, tehnica legendării Gheboasei, tânărul rommanes cu tată greșelist și origine sărmană, nu este suficientă să-l transforme într-un model așa cum vrea dl. Negruțiu din simplul motiv că întâlnirea cu abisul nu durează decât o clipită. Reperarea modelelor o facem atunci când este prea târziu, în a doua parte a vieții. Până atunci, viața ne trăiește pe noi și nu invers.
    • Like 4
    • @ Niculae Moromete
      Parerile au fost mereu impartite si dupa cum stim nu exista un adevar absolut!
      Trist este ca neamprostia a fost ridicata la rang de virtute apropae pe toata Planeta, iar acest tineret debusolat este cea mai sigura victima! Si mai trist este cand presa (de fapt ziaristii lui peste prajit) nu reuseste sa aiba discernamant!
      • Like 0
  • Adina check icon
    Se denumește prestația băiatului Gheboasa, "act artistic". Probabil ca sunt prea bătrână ca să înțeleg. Am fost învățată ca actul artistic înseamnă altceva. Și apoi,. fiecare își alege idolii. Le am oferit copiilor noștri libertatea de a alege dintre idoli. Oare de ce l au ales pe el și nu pe David Popovici?
    • Like 2
  • Marina check icon
    De ce nu am reușit să oferim modele adevărate copiilor noștri? Fix din cauza unor jurnaliști că domnul Negruțiu, care îi numește pe cei ce nu agreează "arta" lui Gheboasă "severii moraliști de pe Facebook" - nuanța depreciativă e clară - în timp ce Gheboasă și fanii lui sunt vulnerabili și singuri în lumea asta nemiloasă și dură. Și, să nu uit, Gheboasă e un model de reușită în viață pentru puști. Cum să nu fie, când e atât de promovat? A cântat la Untold, nu? Îi plângem de milă că a avut o copilărie grea, de parcă ăsta ar fi un motiv să nu îți fie silă ascultându-l.
    Nu vrem să pervertim suflete pure de copii cu educație sexuală în școli. Hai, că îi educă Gheboasă!
    Priveam fetițele din primele rânduri cum cântau transfigurate gheboșeniile alea și mi le imaginam umplând conturile traficanților de carne vie.
    "Știu ce cântă Gheboasă. Ca părinte, ești deseori nevoit să ieși din lumea certitudinilor tale și să încerci să înțelegi și lucruri care nu-ți plac." - și ce ați înțeles? Că e tolerabil? La fel de tolerabili sunt și frații Tate. Transmit aceleași valori. Și ei sunt modele de reușită în viață.
    Nu, cei care critică muzica lui Gheboasă nu sunt ipocriți. Nu îl poți interzice, dar nici nu te obligă cineva să îl promoveze. Domnul Negruțiu contribuie prin articolul de față la promovarea lui. Altfel spus, îl ridică la rang de model pentru copii, inclusiv pentru propriii copii. Dacă se va plânge vreodată de educația românilor, va fi un ipocrit.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult