Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce este Surva? Renumitul Festival Internațional al Măștilor revine în Bulgaria cu o amploare fără precedent: 10.000 de colindători cu măști vor defila pe străzi. Sărbătoarea va dura ca-n povești, trei zile și trei nopți

Surva

Foto: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dacă e ianuarie, atunci în Bulgaria e Surva. Așa spun bulgarii când merg cu sorcova. „Surva, Surva vesela” adică „Sorcova vesela”.

Numai că eu o să povestesc nu doar de-o sorcovă, ci de un adevărat ritual de colindat și alungat spirite rele, transformat de-a lungul timpului în cel mai iubit, mai plin de energie și de culoare festival în Bulgaria.

Surva se numește și are loc în fiecare an în orașul Pernik, la sfârșitul lunii ianuarie. În 2015 a fost declarat Patrimoniu Cultural Imaterial UNESCO.

Din cauza restricțiilor anilor precedenți, după trei ani de absență, acum în 2023 festivalul revine cu o forță incredibilă cum nu s-a mai pomenit vreodată.

Pentru prima dată în istoria de 50 de ani a evenimentului, la paradă vor participa peste 10.000 de colindători cu măști, sosiți nu numai din diferite regiuni ale Bulgariei, ci și de pe alte meleaguri din afara ei. Sărbătoarea va dura ca-n povești, trei zile și trei nopți, între 27 și 29 ianuarie.

Conform tradiției, colindatul și obiceiurile specifice încep însă din satele din regiune, încă din 13 și 14 ianuarie, când în calendarul iulian, pe stil vechi, se sărbătorește Anul Nou.

Dar cine sunt colindătorii? Și care e tradiția?

Kukeri se numesc. Pe vremuri, kukeri erau numai flăcăii satului, tinerii bărbați neînsurați. Acum, însă, sute de copii și de femei participă la sărbătoare. Așa se predă tradiția din tată-n fiu, din generație în generație.

Așa au reușit să treacă cu bine și de vremurile în care regimul comunist bulgar voia să le interzică tradiția. N-a reușit. Kukerii au alungat duhul rău, dragostea oamenilor pentru oameni și obiceiuri a învins.

Așa că pe 13 ianuarie, în timpul zilei, an de an, kukerii își pregătesc întâi clopotele. Tălăngi de fapt, de dimensiuni, forme și sunete diferite.

Foto Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Știți cum sună unul? Dar ia imaginați-vă toate deodată, în același ritm de salturi și dans războinic, parcă. „Piei, spirit rău! Veniți dragoste, sănătate și belșug!” Anul ăsta, mai mult ca niciodată au chemat și pacea-n lume. Numai de-ar veni!

Nici tobele și nici acordeoanele nu lipsesc. Auzi o dată ritmurile astea-n viață, nu te mai desparți de ele. Credința e așa: cu cât mai gălăgioși sunt kukerii, cu-atât mai sigur că vor alunga duhurile și spiritele rele. Și cu-atât mai mult vor rămâne întipărite în mintea și sufletul gazdelor sau participanților la festival.

Măștile și costumele

Cioplite-n lemn, cu elemente decorative de diferite texturi colorate, măștile sunt adevărate opere de artă. Și cu cât fizionomiile redate sunt mai urâte și mai înfricoșătoare, cu atât mai bine. Cu atât sperie răul mai tare.

Foto Hristo Vladev / Sputnik / Profimedia

Cele mai vechi măști au chip de berbec, capră sau taur. Unele măști au două sau mai multe capete. Pe de o parte, un cap cu față bună, zâmbitoare. Pe de altă parte, un cap cu față sinistră, cu nasul mare și coroiat. Așa se întruchipează binele și răul conviețuind deopotrivă.

Culorile decorațiunilor nu sunt mai puțin importante decât materialul, roșu fiind esențial, simbol al fertilității și al reînvierii naturii, al soarelui și al focului care „alungă” forțele și spiritele malefice. Cealaltă culoare predominantă este albul, simbol al apei, al luminii și al purității.

Aceleași culori se regăsesc și în costumele din material textil. Impresionante sunt și costumele de blană naturală - adevărate comori cu reguli stricte de fabricație și păstrare din generație în generație.

Și-așa costumați, cu zeci de kilograme de clopote la brâu și măști pe față, seara, în sat, pe 13 se aprinde focul care arde toate relele și nenorocirile și purifică totul. Unii kukeri colindă chiar cu făclii aprinse.

Iar oamenii încing hora în jurul focului. Până în noapte prăznuiesc.

A doua zi dimineață, kukerii pleacă la colindat. N-au voie să ocolească nicio casă din sat. Iar oamenii abia-i așteaptă cu poarta deschisă și cu masa pusă. Stăpânii casei sunt gata de urări de bine.

Așa-i prin satele Bulgariei, nu numai de Anul Nou, ci și de alte sărbători, până-n Paște.

Foto: GeorgiD / Alamy / Alamy / Profimedia

Iar despre festival, ce să vă spun eu? Vă las mai bine cu vorbele primarului din Pernik: „Festivalul Internațional al Jocurile Mascate „Surva” este o experiență uimitoare, purtătoare de mari emoții. Festivalul este cel mai mare eveniment pe timp de iarnă în Bulgaria și unul dintre cele mai mari din Europa. Cine nu s-a atins de magia lui, ar trebui s-o facă, pentru că nu există niciun alt festival ca acesta, nicăieri”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult