Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este România într-adevăr frumoasă? După ce am vizitat peste 100 de state, România mi se pare o țară destul de banală, cotată între 2 și 3 stele. La fel de frumoasă ca Bulgaria, Ungaria sau Venezuela

Romania view - Bucuresti

Foto Guliver/Getty Images

Am crescut cu convingerea că România este una dintre cele mai frumoase țări din lume, așa cum au insistat educatorii mei să cred. Mi s-a explicat că frumusețea țării mele constă într-o îmbinare armonioasă de elemente naturale diferite (mare, munte, deltă, râuri, lacuri), grupate în același teritoriu național și însuflețite de trăsături culturale proeminente ale poporului român, respectiv cele reflectate în arhitectură, organizare urbană sau peisagistică. 

Mai târziu, călătorind în peste o sută de țări, am descoperit că toată lecția asta, pe care învățasem să o recit pe de rost, este o minciună gogonată, respectiv o gogoașă naționalistă, servită cu argumente subiective. Am înțeles că naționalismul și patriotismul, forme de tribalism încă supraviețuitoare, în plin secol 21, ne orbesc obiectivitatea și uneori chiar și bunul simț. Copiii mei sunt cei mai buni, cartierul meu, orașul meu sau județul meu sunt cele mai frumoase. Și bineînțeles, țara mea este frumoasă. Doar pentru că este a mea!

Firește, frumusețea în sine este un concept subiectiv, așadar nu există reguli științifice de ierarhizare a țărilor pe criterii estetice. Totuși, încercând să răspundem întrebării - este România într-adevăr o țară frumoasă?, trebuie să ne lansăm în comparații cu alte țări. Iar aici începe perspectiva subiectivă: Nimeni nu crede că trăiește într-o țară urâtă. Țara mea este superbă! - iar lipsa eventualelor beneficii aferente acestei proclamații este cauzată exclusiv de ghinion sau de incompetența și corupția managementului uman. Asta este convingerea cetățenilor tuturor țărilor înapoiate și ultranaționaliste. Iar turiștii, politicoși, le dau apă la moară, lăudându-le frumusețea locurilor de baștină și alimentându-le stereotipurile.

Țările nu se împart în frumoase sau urâte. Ele pot fi împărțite în țări dezvoltate și mai puțin dezvoltate, în țări violente sau pașnice, sau în țări vizitate sau nu de turiști. Există Human Development Index și alte statistici care monitorizează, pe criterii obiective, acești parametri. Însă topuri ale țărilor, după frumusețe, nu prea se fac. Și nici nu ar avea cum. Este la fel de greu să vizitezi toate cele aproape două sute de țări din lume și apoi să le compari, pe cât este de greu să te pronunți asupra frumuseții unei țări în doar câteva zile de turism. Totuși, pentru că mi-a plăcut mereu joaca de-a generalizarea și pentru că am umblat destul prin lume, am să exprim câteva păreri:

Litoralul nostru, prima binecuvântare naturală națională care-mi vine în cap, este, de fapt, o mare banalitate. Câțiva kilometri de plajă, la o mare închisă, cu valuri mici. Câteva stațiuni răzlețe, cu blocuri comuniste și multe kitschuri moderne. Frecventabil doar două luni pe an. Prețuri medii spre mari. Aș acorda litoralului românesc doar două stele din cinci și aș argumenta corespunzător: din plajele pe care am ajuns eu, aș oferi 5 stele, de exemplu, pentru Punta Cana, Waikiki beach sau chiar pentru coasta de est a insulei Zanzibar, mai mult datorită mareei spectaculoase. 4 stele ar primi de la mine Coasta de Azur, Malibu sau Santa Monica, Jumeirah precum și câteva insule din Thailanda și Caraibe. Doar 3 stele ar primi de la mine Copacabana (două scăzute pentru pericol), Goa sau Jamaica. Tot la 3 stele aș pune și majoritatea insulelor grecești. Litoralul românesc ar primi două stele, la fel ca și cel bulgăresc, turcesc, cambodgian sau sud-african. Două stele înseamnă: merge, dar se poate și mult mai bine decât atât! O singură stea aș oferi plajelor cu șobolani din Pattaya, coastei de nord a Cubei, precum și zonelor inundate din Bangladesh.

Foto Guliver/Getty Images

Bine, hai să vorbim despre munți acum. Despre peisaje naturale superbe, despre minuni naturale și parcuri naționale. Aici chiar credem că stăm bine, supraevaluarea este mai mare decât în cazul litoralului. Avem Bucegi, avem Făgăraș, avem Apuseni, Parâng, avem Siriu, Firiza și Balvanyos. Avem și două poze celebre, cu multe like-uri. Una cu Transfăgărășanul, cel deseori impracticabil, dintr-un cadru aerian, imposibil de admirat altminteri, și a doua cu cascada Bigăr, o banalitate photoshopată, și oricum greu accesibilă, de a cărei existența românii habar nu aveau până acum câțiva ani. 

Foto Guliver/Getty Images

De fapt, trebuie să fii indulgent să acorzi trei stele peisajului montan românesc, cu înălțimi de maximum 2500 de metri. Iar asta pentru că în categoria celor 5 stele s-ar include probabil Marele Canyon, peisajul himalayan din Bhutan și cam toată Elveția. La 4 stele s-ar regăsi Anzii peruvieni, Tibet, Alpii italieni sau Death Valley. Dacă infrastructura i-ar face mai ușor accesibili, munții românești ar merita probabil 3 stele din 5.

La o privire obiectivă, Delta Dunării este singurul obiectiv turistic de 4 stele de la noi. Și Delta pierde semnificativ din cauza accesului dificil și a opțiunilor de vizitare. Totuși, printre braconieri și bișnițari, Delta Dunării poate fi o experiență memorabilă, nu atât de intensă precum pe Mekong, pe Nil, pe Gange sau pe Mississippi, însă totuși una de 4 stele. În rest, noi nu prea avem alte minuni naturale, elemente care ar putea crește singure, cu o stea sau două, ratingul frumuseții subiective al unei țări. Bolivia are Salar de Uyuni, Armenia avea muntele Ararat, Namibia are deșertul Kalahari, iar Brazilia are Amazonul. Prin lume există vulcani spectaculoși, gheizere, cascade colosale, jungle sau zone deșertice desfășurate pe suprafețe imense, mai mari decât România. În comparație cu Yellowstone sau Kruger, parcul natural de la Vulcanii Noroioși ar primi o singură stea. Poate că ar merita două, însă accesul anevoios și complet nesemnalizat către obiectivul turistic m-ar face să-i acord una singură.

Un alt motiv de mândrie națională exagerată este moștenirea istorică și culturală, evidențiată prin monumentele istorice și religioase, de la Adamclisi până la Săpânța. România a negociat bine cu UNESCO, reușind să înscrie până acum 8 obiective pe celebra listă, care se apropie acum de o mie de unități. Sunt populare bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureș, Sighișoara și cetățile medievale transilvănene. Totuși, ruinele dacice de la Sarmizegetusa nu pot concura cu moștenirea antică a Italiei, Greciei sau Egiptului, la fel cum nici biserica de la Voroneț, in ciuda culorii ei unice, nu ar putea concura cu obiective religioase precum Petra, Angkor Wat sau Machu-Picchu. 

Castelul lui Dracula, de la Bran, este numit așa nu pentru că ar avea vreo legătură cu Dracula sau cu Vlad Țepeș (altă confuzie ridicolă, asumată de toată lumea), ci pentru că este singurul castel medieval, suficient de bine conservat, pentru a găzdui mitul contelui vampir, devenit brusc cel mai celebru brand românesc. Cetatea Neamțului este o paragină, Castelul Huniazilor este izolat, infrastructura este deplorabilă iar transferurile rutiere durează aproape la fel de mult ca în India. Obiectiv, România ar primi doar 2 stele din 5 la categoria moștenire culturală.

Ar putea oare atmosfera urbană să ne facă țara mai frumoasă? Știm deja că asta se întâmplă la Dubai, la Singapore sau Amsterdam. Majoritatea turiștilor sunt turiști urbani, puțini ajung totuși să ne bată coclaurile pentru a-și desăvârși imaginea despre țara noastră. Însă orașele noastre sunt vechi și prăfuite, marcate iremediabil de arhitectura comunistă, ca în tot estul Europei, de la Praga și până la Tbilisi. 

Arhitectural, Bucureștiul și celelalte orașe de la noi pot fi numite, cu indulgență, eclectice, de fapt un eufemism pentru kitschoase. În comparație cu marile metropole ale lumii, de la Shanghai la San Francisco, în orașele românești funcționează mai puține reguli urbanistice. Orașele par neîngrijite, sufocate de trafic și populate de oameni triști. Oferta turistică din orașe este preponderent despre mâncare și băutură, mai puțin despre muzee sau evenimente culturale. Se mai remarcă cazinourile, cluburile și femeile disponibile, aspecte care nu ne fac țara mai frumoasă însă ne cresc numărul de lăudători. Câteva orașe izolate, puțin mai răsărite decât altele, Sibiu și Sighișoara, de pildă, atrag inerțial călătorii pe traseele medievale. Totuși, în ciuda dezvoltării spectaculoase din ultimul deceniu a unor orașe precum Cluj, Iași, Oradea sau Alba Iulia, viteza evoluției a fost mult redusă, față de alte zone ale lumii sau față de ritmul secolului nostru, iar urbanitatea noastră a rămas mult în urmă. Astfel, experiența urbană în România nu poate depăși 2 stele din 5.

Foto Guliver/Getty Images

Unii susțin că bucuria neprețuită a admirării frumuseților țării se trăiește la țară. Acolo, în mirosul de fân, amestecat cu miros de bălegar, printre uluci și căpițe, patria noastră își relevă adevărata frumusețe, accesibilă doar celor conectați la energia bună a naturii înconjurătoare. Totuși, dacă redevenim rezonabili, înțelegem că atmosfera rurală, cea pitorească, se poate întâlni, la fel de ușor, oriunde în lume. Peisajul rural românesc nu este nicidecum unic, el este la fel de banal ca peste tot pe mapamond. Se întâmplă frecvent însă ca cei care-și regăsesc contextul confortului psihic într-o atmosferă rurală și liniștită să supraevalueze și frumusețea locurilor în care au trăit respectiva experiență. La țară, experiența gastronomică dorește să contribuie și ea la frumusețea țării noastre. 

Aprecierea obiectivă a frumuseții țării noastre nu trebuie să ne facă să o iubim mai puțin. Dimpotrivă. Românii care cred că țara lor este deosebit de frumoasă sunt bineînțeles subiectivi. Însă fundamentaliștii frumuseților naționale sunt, cel mai des, oameni care nu au călătorit prea mult în afara granițelor. Ei sunt cei care perpetuează, din ignoranță, mitul frumuseții țării noastre. În realitate, România este o țară destul de banală, care ar putea fi cotată obiectiv undeva între 2 și 3 stele din 5, adică la fel de frumoasă ca Bulgaria, Ungaria sau Venezuela.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Claudiu check icon
  Da, un articol despre Romanica mult mai aproape de adevar decat osanalele ridicate de majoritatea hahalerelor care fac umbra pamantului prin tara asta.
  Asta este tara in comparatie cu altele, cam de nota 2 din 5. Am calatorit si eu prin ceva mai mult de 30 de tari si am avut deci termen de comparatie, chiar daca nu ca al autorului...
  A, daca ai stat tot timpul p-acasa si ai fost doar pana in Bulgaria, Ungaria, Grecia, deci p-acilea prin vecinatate, chiar poti sa crezi ce-ti spune televizorul, sau ce te-au mintit pe la scoala cand erai mic, este de inteles.
  Cu timpul si varsta se presupune insa ca se mai maturizeaza omul si trece cu timpul de faza copilariei mentale, se mai informeaza, ii mai scade egoul, dar am constatat ca la multi romani nu este cazul, chiar daca ajung la 70 de ani!
  De aceea si suntem ca natie cum suntem ...
  • Like 0
 • Daniel check icon
  România la fel de frumoasa ca Ungaria?! N-am umblat eu în 100 de tari, dar mi se pare totuși destul de clar ca Ungaria e sub noi, măcar pt ca nu are munți, delta, mare. În rest, are și Ungaria destule atracții, infrastructura, etc, dar pe ansamblu e mai frumoasa Ro. Deși as putea paria ca vin mai mulți turiști în tara vecina, nu numai pt Budapesta dar și pt ca au o infrastructura net superioara. Ce e al lor, e al lor.
  • Like 0
 • te contrazici, nu am gasit nici o descriere a vreunei tari mentionate care sa cuprinda ce zici tu " îmbinare armonioasă de elemente naturale diferite (mare, munte, deltă, râuri, lacuri), grupate în același teritoriu național"...este absurd sa compari litoralul romanesc cu Maldive sau Grecia. Vorbesti de frumusetiel naturale sau de gradul de dezvoltare? Ca le cam amesteci...
  • Like 1
 • Mda,ce să spun,mă înclin în fața acestui "turist experimentat,călit prin parcurgerea a peste 100 de țări"...Google Earth să trăiască,YouTube,internetul în general,că așa mai vedem și noi 70-80 de țări pe an !!! :):):)
  După el totul la noi e de două stele,mai dă el una ici colo,din generozitate,sau indulgență,
  Doamne mor ,e de noaptea minții de unde apar "analiștii" ăștia,așa la grămadă,nu știu,sunt aduși cu forța sau vin singuri înapoi în România cea de două steluțe amărâte ??!!
  • Like 1
  • @ Costel Cerchez
   Te rog sa nu mi-o iei in nume de rau dar sa stii ca nu greseste rau cand acorda 2 stele. Eu nu am vizita 100 de tari,cum sustine ca a facut el. Am vizitat doar 7 pe doua continente si am tranzitat alte cateva dar pot spune ca suntem sub toate acestea,cu exceptia Bulgariei. Din toate punctele de vedere. Civilizatie,curatenie,costuri,servicii,educatie. Unde nu pot da un verdict este subiectul munti. Am umblat doar prin muntii Romaniei care imi plac foarte mult dar nu am termen de comparatie.
   • Like 0
 • Normandie si Bretagne in Franta sunt de 5 stele cu plus,
  • Like 0
 • Mda. Articol caruia ii dau cu indulgenta doua stele din 5. Dansul doreste sa para interesant si ii put pana si plajele grecesti (cred ca a vazut doar Thasos). Eu zic sa se indrepte spre alte planete daca asta, in cea mai mare parte nu il multumeste mai mult de doua stele. Iar frumusetea e si in ochii privitorului. Iar daca privitorul e gol pe dinăuntru nici nu are ce sa vada. Da, Romania e supraevaluata. Dar sa spui ca peisajul natural nu te impresioneaza deloc spune ceva despre tine.
  • Like 3
 • M-am straduit mult sa gasesc ceva care sa justifice sa am boala pe nenea asta...dar nu am gasit :) Bine scris...nici prea savant, nici prea vulgar, aprecieri si comparatii sustinute de documentare practica...o caracterizare sumara, pe alocuri taioasa a unei realitati pe care (daca vrem sa putem evolua) va trebui sa ne-o asumam.
  • Like 5
 • Bun articol, felicitări autorului ! Personal nu am nicio indignare, mie îmi place sa merg prin țară desi mai avem putine locuri autentice: Câmpulungul, Tulnici - Vrancea, Măcin - Tulcea, Abrud, Săveni - Botoșani, Călimani, Novaci - Gorj. Ce au aceste locuri superbe în comun? Mai putine termopane, mai putin turism kitsch, mai multa terapie pt suflet...
  • Like 2
 • Citind titlul, cred ca primul raspuns care mi-a venit in minte este : "Pentru mine da!" . Dupa aia , am citit si mizeria asta de text , in care cineva simte nevoia sa se laude ca a vazut foarte multe tari . Cel mai ridicol mi s-a parut aceasta afirmatie : "De fapt, trebuie să fii indulgent să acorzi trei stele peisajului montan românesc, cu înălțimi de maximum 2500 de metri."...Ca si cum, frumusetea muntilor , ar avea vreo legatura obligatorie cu inaltimea lor . Daca a coborit vreodata careva , intr-o zi frumoasa , de la cabana Ciucas , pe Chirusca, pina la Vama Buzaului , ma itreb ce ar zice daca i-ar baga careva in ochi , o fotografie cu Everestul . Daca am fi avut la cirma tarii , oameni responsabili de potentialul turistic imens , pe care-l are tara asta , poate ca azi , multi romani ar fi trait mai bine , numai datorita turismului .Este pacat ca un om care , dupa cum zice, a vizitat 100 de tari , in loc sa le viziteze si pe celeleante 97, se apuca sa scrie articole la ziar . https://psihoparody.wordpress.com/2013/02/26/frumosul-fenomen-estetic-de-baza-si-categorie-centrala-a-esteticii/
  • Like 6
  • @ Mihail Stanca
   Eu vin din turism. Am condus 40 de ani romani prin lume și străini prin România. Articolul lui este f. bun. Obiectiv, în ciuda tuturor care nu acceptați!
   • Like 2
 • O prostie de text! Compară incomparabilul. Pentru el, ce e mare e și frumos. Dacă ar fi vorba despre mama lui, sunt curios câte stele i-ar da!
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult