Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Este România într-adevăr frumoasă? După ce am vizitat peste 100 de state, România mi se pare o țară destul de banală, cotată între 2 și 3 stele. La fel de frumoasă ca Bulgaria, Ungaria sau Venezuela

Romania view - Bucuresti

Foto Guliver/Getty Images

Am crescut cu convingerea că România este una dintre cele mai frumoase țări din lume, așa cum au insistat educatorii mei să cred. Mi s-a explicat că frumusețea țării mele constă într-o îmbinare armonioasă de elemente naturale diferite (mare, munte, deltă, râuri, lacuri), grupate în același teritoriu național și însuflețite de trăsături culturale proeminente ale poporului român, respectiv cele reflectate în arhitectură, organizare urbană sau peisagistică. 

Mai târziu, călătorind în peste o sută de țări, am descoperit că toată lecția asta, pe care învățasem să o recit pe de rost, este o minciună gogonată, respectiv o gogoașă naționalistă, servită cu argumente subiective. Am înțeles că naționalismul și patriotismul, forme de tribalism încă supraviețuitoare, în plin secol 21, ne orbesc obiectivitatea și uneori chiar și bunul simț. Copiii mei sunt cei mai buni, cartierul meu, orașul meu sau județul meu sunt cele mai frumoase. Și bineînțeles, țara mea este frumoasă. Doar pentru că este a mea!

Firește, frumusețea în sine este un concept subiectiv, așadar nu există reguli științifice de ierarhizare a țărilor pe criterii estetice. Totuși, încercând să răspundem întrebării - este România într-adevăr o țară frumoasă?, trebuie să ne lansăm în comparații cu alte țări. Iar aici începe perspectiva subiectivă: Nimeni nu crede că trăiește într-o țară urâtă. Țara mea este superbă! - iar lipsa eventualelor beneficii aferente acestei proclamații este cauzată exclusiv de ghinion sau de incompetența și corupția managementului uman. Asta este convingerea cetățenilor tuturor țărilor înapoiate și ultranaționaliste. Iar turiștii, politicoși, le dau apă la moară, lăudându-le frumusețea locurilor de baștină și alimentându-le stereotipurile.

Țările nu se împart în frumoase sau urâte. Ele pot fi împărțite în țări dezvoltate și mai puțin dezvoltate, în țări violente sau pașnice, sau în țări vizitate sau nu de turiști. Există Human Development Index și alte statistici care monitorizează, pe criterii obiective, acești parametri. Însă topuri ale țărilor, după frumusețe, nu prea se fac. Și nici nu ar avea cum. Este la fel de greu să vizitezi toate cele aproape două sute de țări din lume și apoi să le compari, pe cât este de greu să te pronunți asupra frumuseții unei țări în doar câteva zile de turism. Totuși, pentru că mi-a plăcut mereu joaca de-a generalizarea și pentru că am umblat destul prin lume, am să exprim câteva păreri:

Litoralul nostru, prima binecuvântare naturală națională care-mi vine în cap, este, de fapt, o mare banalitate. Câțiva kilometri de plajă, la o mare închisă, cu valuri mici. Câteva stațiuni răzlețe, cu blocuri comuniste și multe kitschuri moderne. Frecventabil doar două luni pe an. Prețuri medii spre mari. Aș acorda litoralului românesc doar două stele din cinci și aș argumenta corespunzător: din plajele pe care am ajuns eu, aș oferi 5 stele, de exemplu, pentru Punta Cana, Waikiki beach sau chiar pentru coasta de est a insulei Zanzibar, mai mult datorită mareei spectaculoase. 4 stele ar primi de la mine Coasta de Azur, Malibu sau Santa Monica, Jumeirah precum și câteva insule din Thailanda și Caraibe. Doar 3 stele ar primi de la mine Copacabana (două scăzute pentru pericol), Goa sau Jamaica. Tot la 3 stele aș pune și majoritatea insulelor grecești. Litoralul românesc ar primi două stele, la fel ca și cel bulgăresc, turcesc, cambodgian sau sud-african. Două stele înseamnă: merge, dar se poate și mult mai bine decât atât! O singură stea aș oferi plajelor cu șobolani din Pattaya, coastei de nord a Cubei, precum și zonelor inundate din Bangladesh.

Foto Guliver/Getty Images

Bine, hai să vorbim despre munți acum. Despre peisaje naturale superbe, despre minuni naturale și parcuri naționale. Aici chiar credem că stăm bine, supraevaluarea este mai mare decât în cazul litoralului. Avem Bucegi, avem Făgăraș, avem Apuseni, Parâng, avem Siriu, Firiza și Balvanyos. Avem și două poze celebre, cu multe like-uri. Una cu Transfăgărășanul, cel deseori impracticabil, dintr-un cadru aerian, imposibil de admirat altminteri, și a doua cu cascada Bigăr, o banalitate photoshopată, și oricum greu accesibilă, de a cărei existența românii habar nu aveau până acum câțiva ani. 

Foto Guliver/Getty Images

De fapt, trebuie să fii indulgent să acorzi trei stele peisajului montan românesc, cu înălțimi de maximum 2500 de metri. Iar asta pentru că în categoria celor 5 stele s-ar include probabil Marele Canyon, peisajul himalayan din Bhutan și cam toată Elveția. La 4 stele s-ar regăsi Anzii peruvieni, Tibet, Alpii italieni sau Death Valley. Dacă infrastructura i-ar face mai ușor accesibili, munții românești ar merita probabil 3 stele din 5.

La o privire obiectivă, Delta Dunării este singurul obiectiv turistic de 4 stele de la noi. Și Delta pierde semnificativ din cauza accesului dificil și a opțiunilor de vizitare. Totuși, printre braconieri și bișnițari, Delta Dunării poate fi o experiență memorabilă, nu atât de intensă precum pe Mekong, pe Nil, pe Gange sau pe Mississippi, însă totuși una de 4 stele. În rest, noi nu prea avem alte minuni naturale, elemente care ar putea crește singure, cu o stea sau două, ratingul frumuseții subiective al unei țări. Bolivia are Salar de Uyuni, Armenia avea muntele Ararat, Namibia are deșertul Kalahari, iar Brazilia are Amazonul. Prin lume există vulcani spectaculoși, gheizere, cascade colosale, jungle sau zone deșertice desfășurate pe suprafețe imense, mai mari decât România. În comparație cu Yellowstone sau Kruger, parcul natural de la Vulcanii Noroioși ar primi o singură stea. Poate că ar merita două, însă accesul anevoios și complet nesemnalizat către obiectivul turistic m-ar face să-i acord una singură.

Un alt motiv de mândrie națională exagerată este moștenirea istorică și culturală, evidențiată prin monumentele istorice și religioase, de la Adamclisi până la Săpânța. România a negociat bine cu UNESCO, reușind să înscrie până acum 8 obiective pe celebra listă, care se apropie acum de o mie de unități. Sunt populare bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureș, Sighișoara și cetățile medievale transilvănene. Totuși, ruinele dacice de la Sarmizegetusa nu pot concura cu moștenirea antică a Italiei, Greciei sau Egiptului, la fel cum nici biserica de la Voroneț, in ciuda culorii ei unice, nu ar putea concura cu obiective religioase precum Petra, Angkor Wat sau Machu-Picchu. 

Castelul lui Dracula, de la Bran, este numit așa nu pentru că ar avea vreo legătură cu Dracula sau cu Vlad Țepeș (altă confuzie ridicolă, asumată de toată lumea), ci pentru că este singurul castel medieval, suficient de bine conservat, pentru a găzdui mitul contelui vampir, devenit brusc cel mai celebru brand românesc. Cetatea Neamțului este o paragină, Castelul Huniazilor este izolat, infrastructura este deplorabilă iar transferurile rutiere durează aproape la fel de mult ca în India. Obiectiv, România ar primi doar 2 stele din 5 la categoria moștenire culturală.

Ar putea oare atmosfera urbană să ne facă țara mai frumoasă? Știm deja că asta se întâmplă la Dubai, la Singapore sau Amsterdam. Majoritatea turiștilor sunt turiști urbani, puțini ajung totuși să ne bată coclaurile pentru a-și desăvârși imaginea despre țara noastră. Însă orașele noastre sunt vechi și prăfuite, marcate iremediabil de arhitectura comunistă, ca în tot estul Europei, de la Praga și până la Tbilisi. 

Arhitectural, Bucureștiul și celelalte orașe de la noi pot fi numite, cu indulgență, eclectice, de fapt un eufemism pentru kitschoase. În comparație cu marile metropole ale lumii, de la Shanghai la San Francisco, în orașele românești funcționează mai puține reguli urbanistice. Orașele par neîngrijite, sufocate de trafic și populate de oameni triști. Oferta turistică din orașe este preponderent despre mâncare și băutură, mai puțin despre muzee sau evenimente culturale. Se mai remarcă cazinourile, cluburile și femeile disponibile, aspecte care nu ne fac țara mai frumoasă însă ne cresc numărul de lăudători. Câteva orașe izolate, puțin mai răsărite decât altele, Sibiu și Sighișoara, de pildă, atrag inerțial călătorii pe traseele medievale. Totuși, în ciuda dezvoltării spectaculoase din ultimul deceniu a unor orașe precum Cluj, Iași, Oradea sau Alba Iulia, viteza evoluției a fost mult redusă, față de alte zone ale lumii sau față de ritmul secolului nostru, iar urbanitatea noastră a rămas mult în urmă. Astfel, experiența urbană în România nu poate depăși 2 stele din 5.

Foto Guliver/Getty Images

Unii susțin că bucuria neprețuită a admirării frumuseților țării se trăiește la țară. Acolo, în mirosul de fân, amestecat cu miros de bălegar, printre uluci și căpițe, patria noastră își relevă adevărata frumusețe, accesibilă doar celor conectați la energia bună a naturii înconjurătoare. Totuși, dacă redevenim rezonabili, înțelegem că atmosfera rurală, cea pitorească, se poate întâlni, la fel de ușor, oriunde în lume. Peisajul rural românesc nu este nicidecum unic, el este la fel de banal ca peste tot pe mapamond. Se întâmplă frecvent însă ca cei care-și regăsesc contextul confortului psihic într-o atmosferă rurală și liniștită să supraevalueze și frumusețea locurilor în care au trăit respectiva experiență. La țară, experiența gastronomică dorește să contribuie și ea la frumusețea țării noastre. 

Aprecierea obiectivă a frumuseții țării noastre nu trebuie să ne facă să o iubim mai puțin. Dimpotrivă. Românii care cred că țara lor este deosebit de frumoasă sunt bineînțeles subiectivi. Însă fundamentaliștii frumuseților naționale sunt, cel mai des, oameni care nu au călătorit prea mult în afara granițelor. Ei sunt cei care perpetuează, din ignoranță, mitul frumuseții țării noastre. În realitate, România este o țară destul de banală, care ar putea fi cotată obiectiv undeva între 2 și 3 stele din 5, adică la fel de frumoasă ca Bulgaria, Ungaria sau Venezuela.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M-am straduit mult sa gasesc ceva care sa justifice sa am boala pe nenea asta...dar nu am gasit :) Bine scris...nici prea savant, nici prea vulgar, aprecieri si comparatii sustinute de documentare practica...o caracterizare sumara, pe alocuri taioasa a unei realitati pe care (daca vrem sa putem evolua) va trebui sa ne-o asumam.
  • Like 1
 • Bun articol, felicitări autorului ! Personal nu am nicio indignare, mie îmi place sa merg prin țară desi mai avem putine locuri autentice: Câmpulungul, Tulnici - Vrancea, Măcin - Tulcea, Abrud, Săveni - Botoșani, Călimani, Novaci - Gorj. Ce au aceste locuri superbe în comun? Mai putine termopane, mai putin turism kitsch, mai multa terapie pt suflet...
  • Like 0
 • Citind titlul, cred ca primul raspuns care mi-a venit in minte este : "Pentru mine da!" . Dupa aia , am citit si mizeria asta de text , in care cineva simte nevoia sa se laude ca a vazut foarte multe tari . Cel mai ridicol mi s-a parut aceasta afirmatie : "De fapt, trebuie să fii indulgent să acorzi trei stele peisajului montan românesc, cu înălțimi de maximum 2500 de metri."...Ca si cum, frumusetea muntilor , ar avea vreo legatura obligatorie cu inaltimea lor . Daca a coborit vreodata careva , intr-o zi frumoasa , de la cabana Ciucas , pe Chirusca, pina la Vama Buzaului , ma itreb ce ar zice daca i-ar baga careva in ochi , o fotografie cu Everestul . Daca am fi avut la cirma tarii , oameni responsabili de potentialul turistic imens , pe care-l are tara asta , poate ca azi , multi romani ar fi trait mai bine , numai datorita turismului .Este pacat ca un om care , dupa cum zice, a vizitat 100 de tari , in loc sa le viziteze si pe celeleante 97, se apuca sa scrie articole la ziar . https://psihoparody.wordpress.com/2013/02/26/frumosul-fenomen-estetic-de-baza-si-categorie-centrala-a-esteticii/
  • Like 2
 • O prostie de text! Compară incomparabilul. Pentru el, ce e mare e și frumos. Dacă ar fi vorba despre mama lui, sunt curios câte stele i-ar da!
  • Like 2
 • Mi se pare gresit sa pui nationalismul si patriotismul pe acelasi palier. Sunt doua notiuni total diferite, dupa parerea mea. In rest, dati-mi voie sa citez un clasic in viata:
  “America first!”
  :-)
  • Like 2
 • MCC check icon
  Este dreptul tau sa ai propria parere. Personal cred ca gresesti. Daca spun ca femeile slabe sunt frumoase si cele grase urate, sunt luat drept nesimtit. Nu poti compara doua tari pentru ca nu sunt doua identice. Frumusetea sta in unicat. Ceea ce este frumos pentru tine ( 100 de tari vizitate pe banii firmei in locuri placute, nu favele in Rio, sau mahalale di Mexico Citi) poate fi banal pentru mine. Sunt poate prea nationalist dar, prin ochii mei Romania este prea frumoasa pentru cei inbuibati de plimbari in zone de lux. Rusine! Specimene ca voi fac sa gandim ca nu avem dreptul de a lauda ,iubi si promova propria tara.
  • Like 3
  • @ MCC
   Vulpea cand n-ajunge la struguri zice ca-s acri.
   • Like 1
 • Luk Poz Luk Poz check icon
  Cand TU vei trai ceea ce-ti este scris aici: APOCALIPSA 18:1-10, atunci sa-ti amintesti ca TU ai cenzurat un adevar al lui DUMNEZEU!
  Fi optimist: nu mai ai mult de asteptat TU si stapanii neadevarului!
  • Like 0
 • As fi mandru daca Romania ar fi atit de frumoasa ca Venezuela (frumusete definita ca majoritate a opiniilor vizitatorilor neutri), ceea ce imi spune ca parerile autorului sunt diferite decit ale majoritatii calatorilor sau a vizitat Venezuela pe Google si avea semnal slab la internet.
  • Like 1
 • Vai de mine! Blasfemie! Doar am învățat în școala generală să repetăm ca papagalul "patria noastră dragă, Republica Socialistă România, este o țară fumoasă și bogată"... Și în lipsa unor termeni de comparație, probabil am și crezut că e adevărat. Cum să acceptăm acum că nici una, nici cealaltă, nu sunt adevărate? Relieful e comparabil cu cel din jurul nostru, resursele naturale, cât or fi fost și alea, s-au epuizat în bună parte, iar cultura... mai tot timpul am fost cu mult în urmă fața de valorile europene. Da, există locuri frumoase, există ceva resurse, există unele valori umane, dar lucrurile astea sunt peste tot. Când avem acces la informații și libertatea de a circula, putem să realizăm asta.
  • Like 4
 • Cred ca autorul exagereaza si face o confuzie voita sau nu a peisajelor naturale cu elemente antropice , administrarea locala su infrastructura . Nu zic ca pentru un turist nu conteaza si alea dar trebuie facuta distictie daca avem peisaje frumoase sau urmarim doar satisfactia turistului. In primul rand peisajul e splendid si nu spun asta ca sunt nationalist ci ca exista toate tipurile de relief ( munte/deal/podis/mare/delta, majoritatea tarilor europene nu beneficiaza de toate si am sa dau cateva exemple Ungaria , Slovacia, Cehia,Polonia,Austria , Germania ,UK ,Elvetia, unele chiar daca au iesire la Marea Nordului nu e pretabila pentru plaja sau baie. Singurele tari care se pot compara cu Romania din punctul asta de vedere sunt Italia ( dupa parerea mea cea mai frumoasa) , Franta, Spania sau fosta Iugoslavie ( din pacate dupa divizare unii s-au ales cu muntii altii cu marea si altii nici cu una nici cu alta). Acum sa explic putin de ce cred asta:
  1. Marea ( avem destule statiuni care sunt decente , spun asta din proprie experienta ) plajele sunt ok din pacate aici intervine factorul uman , nu avem infrastructura ( drumul spre mare e ok pana la intrarea in Constanta apoi se aglomereaza ( unele artere sunt cu gropi ) preturile nu sunt asa mari dar lipseste infrastructura strict necesara ( cosuri de gunoi mai dese si pe sortimente, dusuri functionale pe plaja , alei intretinute fara balarii si scaieti, industria de entertaintment ( nu doar mici si manele) si cel mai important curatenia. De asemenea nu avem o politica publica de sustinere a turismului in extrasezon ca turcii de ex pentru ca sezonul de doar 3 luni pe an favorizeaza jupuirea turistului in sezon. Acum sa dau cateva exemple din unele tari pe care le-am vizitat:
  -Franta Am fost pe coasta de azur si da infrastructura e ok dar era mizerie in oras la Nisa , plaja era cu pietre si nu puteai sa intri in apa fara slapi, majoritatea localurilor si magazinelor era deservita de magrebieni, peste tot erau comercianti stradali la fel ca traderii de porumb fiert sau namol de la la noi , hartii pe jos si o populatie locala imbatranita, preturile peste medie ( un sezlong de ex 25 de euro/zi). Singura localitate ok din zona a fost Monte Carlo ( curatenia exemplara , seamana cu o gradina botanica , din pacate si preturile sunt mult peste Romania ( 7 euro/ora parcarea de ex si strazile foarte inguste , lipsa parcarilor) portul splendid dar cum spuneam nu e pentru toata lumea.
  2.Muntele : La noi muntii sunt foarte frumosi ( majoritatea impaduriti) si chiar daca nu au inaltimea alpilor totusi peisajele sunt mult mai frumoase ( cascade , vai , piscuri, chiar daca transfagarasanul sau transalpina nu sunt deschise tot anul din cauza avalanselor sau a statului gros de zapada , ai acces la transportul pe cablu si vederea de sus e splendida ). Am sa compar cu Elvetia pentru ca a fost adusa in discutie :
  a) Pro -Elvetia are infrastructura , curatenia e exemplara si ai acces foarte usor la mijloacele de transport ( auto/aerian/cablu/sine ferate)
  b) contra -Preturi exagerat de mari ( Elvetia nu e accesibila pentru orice turist) Am vizitat St Moritz si Celerine ( muntii splendizi nimic de zis dar golasi nu exista urma de brad sau alt copac , de la pajiste trecea direct la piatra chiar daca poienele sunt tunse mecanizat periodic. Mancarea execrabila ( o portie de supa la plic si un felul doi simplu cca 100 de franci elvetieni cam 90 de euro), fara obiective istorice. Deci in afara de peisaj si iarna la schi nu prea ai ce face chiar daca oraselul era ticsit de magazine cu branduri de lux, preturile prohibitive descurajau orice turist. Cred ca e mai degraba pentru cei care vor sa epateze sau sa posteze pe retelele de socializare din statiuni de lux.
  3.Dealuri/podisuri - sunt destule zone frumoase si cu statiuni ( Sovata , Valea Oltului etc ) pretabile la turism balnear ( in articol nu a fost adus in discutie turismul balnear) sunt destule zone cautate de turisti si chiar daca asa cum spuneam infrastructura nu se ridica la exigentele europene totusi peisajele sunt mirifice.
  4.PRo- Delta e unica in europa , peisajele sunt de vis , nu gasesti ceva asemanator pe continent.
  Contra - lipsa infrastructurii ( acces greoi , in multe localitati gasesti doar biscuiti turcesti la magazine , pestele e traficat si nu s-a dezvoltat o retea de resorturi care sa valorifice aceasta resursa ( sunt cateva resorturi de lux dar preturile nu sunt pentru toata lumea si de asemenea romanul nu a gasit solutii pentru petrecerea timpului liber ( nu ma refer doar la cazare si masa , sau privit pe geamul bungalow-ului)
  In concluzie ne-a dat Dumnezeu peisaj frumos, la curatenie si infrastructura mai trebuie lucrat.

  • Like 4
  • @ Rusu Liviu
   ion check icon
   -Franta Am fost pe coasta de azur si da infrastructura e ok dar era mizerie in oras la Nisa , plaja era cu pietre si nu puteai sa intri in apa fara slapi, majoritatea localurilor si magazinelor era deservita de magrebieni, peste tot erau comercianti stradali la fel ca traderii de porumb fiert sau namol de la la noi , hartii pe jos si o populatie locala imbatranita, preturile peste medie ( un sezlong de ex 25 de euro/zi). Singura localitate ok din zona a fost Monte Carlo ( curatenia exemplara , seamana cu o gradina botanica , din pacate si preturile sunt mult peste Romania ( 7 euro/ora parcarea de ex si strazile foarte inguste , lipsa parcarilor) portul splendid dar cum spuneam nu e pentru toata lumea. ////// Franta are sute de km de plaja larga de 2/ 300 M spre granita cu Spania, si alte sute de km la ocean, intre Biarritz si Nantes.......
   • Like 1
  • @ ion
   Nu am spus ca nu are multe plaje, de altfel am descris tarile care sunt peste noi la inceputul comentariului , din pacate fiind tot o tara latina ca si Italia de altfel ,la capitolul curatenie nu straluceste iar preturile in Franta sunt peste Italia si Romania. Depinde ce aspect vrem sa subliniem , peisajul sau conditiile turistice.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Leo check icon
   Hârtii pe jos prin Nisa? Probabil că glumești (sau a fost un caz izolat).
   Niciodată n-ai să poți compara munții noștri cu Alpii. În jurul a 2000m nu mai vezi picătură de brad nici la noi și tu vrei să-i vezi la 4000m în Elveția?!

   PS: nu ziceai tu că prețurile din România sunt similare cu cele din vest?!
   • Like 0
  • @ Leo
   St Moritz nu e la 4000 de m si da nu erau copaci de nici un fel, e adevarat ca poienele erau tunse stas pe hectare intregi dar lipsa copacilor m-a dezamagit chiar daca s-au facut investitii ( de ex era un restaurant de sticla la 3500 de m altitudine care oferea o privire panoramica turistilor),iar la Nisa da era mizerie in oras , vantul rascolea hartiile si pungile de pe jos la fel ca la Roma ,deh tari latine ce sa-i faci.
   PS. Nu calculez nivelul de trai pe exemplul zonelor de turism mondial (St Moritz, Venetia etc) pentru ca preturile in acele zone difera mult in sus fata de media pe tara respectiva. Acolo preturile sunt urcate mult de puhoiul de turisti veniti din toate colturile lumii si evident ca influenteaza cererea deci si preturile. De altfel atat la Venetia cat si la St Moritz pe care le-am vizitat si unde am discutat cu localnicii, nici unii nici altii nu isi faceau cumparaturile strict necesare de pe plan local tocmai din cauza preturilor. Majoritatea celor care lucrau in St Moritz nu locuiau efectiv acolo ( din cauza chiriilor, la fel ca la Venetia) iar cumparaturile si le faceau in Italia deoarece localitatea era apropiata de granita Italiana. Am facut de exemplu o comparatie a preturilor de la un supermarket din Roma si erau comparabile cu cele de la Bucuresti ( vorbesc de alimente) internetul era intr-adevar mai scump si nu era gratuit nici la Mc Donald's dar am explicat anterior de ce, salariile insa sunt mai mari in Italia cam de 2-3 ori ca la Bucuresti. Pot adauga si niste impresii personale fata de statiunile turistice vizitate cu mentiunea ca sunt strict subiective.
   1. Peisajele salbatice sunt ceva mai frumoase la noi ( de exemplu statiunea Paltinis din Sibiu e superba ( dupa parerea mea peste St Moritz) , cu versanti acoperiti de brazi pana sus chiar daca are o altitudine mai mica dar din pacate infrastructura lasa mult de dorit ( soseaua chiar daca e reparata nu poate prelua afluxul de turisti de weekend iar la transportul pe cablu stai cam 15 min la rand ca sa cobori 3 minute ( partiile sunt mult mai scurte), parcarile nu fac fata numarului de turisti si la romani cand cererea nu se pupa cu oferta apar imediat metode romanesti de adaptare ( parcare care pe unde apuca, uneori direct pe partie sau la privati binevoitori care urca rapid pretul si nimeni nu se gandeste la turist pe termen lung sa il atraga din nou data viitoare. Occidentalii au o viziune pe termen lung si prefera uneori sa piarda in fata turistului pe termen scurt doar ca sa-l atraga din nou , metoda nu prea intalnita la romani. De exemplu nici un hotel din Paltinis sau de pe valea Prahovei nu ofera la cazare ski pass inclus ca in Austria , Elvetia sau Italia deoarece si la noi transportul pe cablu s-a scumpit asa de mult ca se apropie de cel din occident , noi privim turistul mai degraba ca o victima sigura decat ca pe un partener.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Leo check icon
   „Paltinis din Sibiu e superba ( dupa parerea mea peste St Moritz)”
   Scuze pentru deranj; aș da dovadă de o prostie ieșită din comun să comentez asemenea bazaconii.
   • Like 1
  • @ Leo
   Am spus ca e o parere personala si e subiectiva dar am adus si argumente, nu doar ca o consider buna sau proasta ca asa imi place mie. Acum argumentele:
   Peisajul e superb si chiar e statiune ( adica sunt doar vilute si moteluri intre brazi direct pe versanti la baza partiilor care asigura cazare turistilor. La multe din ele balconasele sunt atinse de crengile brazilor si atat iarna cat si vara privelistea e minunata). St Moritz in schimb e practic un orasel mai degraba decat o statiune si e situat intr-o vale intre munti. Ca sa ajungi la partie sau sa vezi oraselul de sus trebuie sa iei un trenulet pana la 1600 de m si de acolo telecabina , deci privelistea e practic departe de orasel. E adevarat ca are aeroport pentru bogatasii care au avioane personale de 6-8 locuri dar tot orasel ramane cu locuinte , magazine si artere comerciale. Aici asa cum am spus referitor la articol nu comentez infrastructura ci strict peisajul iar de la marginea oraselului si pana sus la restaurantul de la 3500 de metri e doar pajiste si apoi piatra. Acum daca vrem sa epatam sau sa aratam ca nu suntem saraki si preferam somon fumè in loc de pastrav ( cum se comenteaza pe retelele de socializare ) doar sa le aratam ca noi nu ne amestecam cu plebea atunci putem stramba din nas la comparatie. Altfel ramane cum am stabilit sa comparam doar peisajul.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Leo check icon
   Am introdus în răspunsul pe care ți l-am adresat o parte din ceea ce voiam să-i transmit altui coleg de discuție.
   Însă,
   Eu le-am vizitat pe ambele; în Păltiniș am fost prima dată atunci când încă nu era cunoscut și mi s-a părut un loc aproape perfect de mers cu familia iarna; dacă ajungi vara, în afară de mănăstiri și o casă în care a locuit cineva acu' ceva vreme, nu prea ai ce face (tiroliană e ușoară până și pentru copii) așa cum se întâmplă în 99% din stațiunile montane din România; partea proastă - pentru adulți - este că pistele de ski au un grad foarte redus de complexitate - ori că mă dau pe pistele scurte din Păltiniș, ori că-mi pun o patină și mă dau prin Voluntari e cam același sentiment (doar calitatea aerului diferă).
   Dacă vrei ceva special în St. Moritz, ignoră pista din apropiere (care oricum e plină cam tot timpul) - acolo merită să te dai noaptea - și ia trenul până la ghețar.
   Deci activități clar +1 pt Alpi (da, inclusiv vara).
   O să-i mai dau un punct pentru infrastructură și unul pentru spațiile de cazare (chiar și în Sinaia ai avea probleme să găsești facilitățile din St M).
   Natură: am amintit deja de ghețari și lacuri; sunt numeroase trasee pentru bicicletă, drumeții, altele pentru plimbare cu autoturismul.
   Dacă adăugăm ciocolatierii, restaurantele, barurile (barul unui hotel de pe malul lacului are sute de feluri de whisky și vinuri; o masă pentru whisky te sparge la buzunare, însă găsești vinuri bune la prețuri accesibile) și alte astfel de locuri, nu găsești un singur capitol în care Păltiniș (sau oricare stațiune montană din România) să exceleze față de Elveția și devine ușor de înțeles de ce a le compara pe cele două reprezintă cel puțin o bizarerie.
   • Like 0
  • @ Leo
   Discutia din articol era despre frumusetea peisajului nu infrastructura si serviciile , alea sunt alt capitol si am spus ca nu sufera comparatie. Si eu le-am vizitat pe amandoua ( cu mentiunea ca fiind din Sibiu, Paltinisul il cunosc de cand eram copil ( nu era necunoscut nici in perioada comunista el fiind datat documentar din 1894 probabil cea mai veche statiune de schi. Acum ca sa scoatem din context magazinele de ciocolata din ST Moritz sau restaurantele in care am intrat si eu, pentru ca era vorba de frumusetea peisajului ,daca voiam sa vizitez restaurante ma duceam la Paris nu la St Moritz. In general bucurestenii cand merg la munte apreciaza localurile sau restaurantele, pentru mine sincer nu prea conteaza oricum bucataria elevetiana e varza chiar daca ti se serveste aranjata alambicat si scump. Acum pentru comparatie pentru cei care nu le-au vizitat o sa pun cateva link-uri de pe profilul meu (pentru ca nu am blog sau site) cu pozele facute de mine din ambele locatii ( eu am comentat cu numele adevarat nu in spatele unui pseudonim) si pozele sunt facute de mine ( nu sunt profesionist si multe poze sunt facute cu telefonul deci scuzati calitatea lor dar sunt suficiente pentru a compara peisajul si mai ales nu sunt facute de vre-o agentie de publicitate ca sa fie aranjate pentru atragerea turistilor.
   1. Paltinis (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2712022015490863&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2712021635490901&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2712020722157659&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2711931248833273&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593795550646844&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593792577313808&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2516291161730617&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2516291325063934&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2302314363128299&set=t.100000492739639&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3084993264860401&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3084976814862046&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3084973944862333&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2714673398559058&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2714673041892427&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2712021635490901&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2714673398559058&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2714672921892439&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2712022272157504&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2631181436908255&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2631141576912241&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2631141240245608&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2629698470389885&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2619862168040182&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2619251581434574&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593977910628608&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593975237295542&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593800693979663&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593795303980202&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593793227313743&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593791263980606&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2087785227914548&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2076796989013372&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2002243713135367&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2002224113137327&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2002223789804026&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1961405650552507&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1914718905221182&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1914704808555925&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1914685201891219&set=a.623895307636888&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2593462200680179&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2521774821182251&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2521774524515614&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2521774227848977&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2516289915064075&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1914718905221182&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1994589227234149&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1994588980567507&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1857817544244652&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1857817947577945&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1857817444244662&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1857820110911062&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1577613562265053&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1577613522265057&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1577613348931741&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1057071474319267&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=651677864858632&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=651679781525107&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=651680898191662&set=pb.100000492739639.-2207520000..&type=3&theater)
   2. St Moritz (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592611014098651&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610950765324&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592611117431974&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592611184098634&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610527432033&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610560765363&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610610765358&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610680765351&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592610884098664&set=a.592610480765371&type=3&theater
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592611364098616&set=a.592610480765371&type=3&theater)
   Nici in St Moritz nu prea ai ce face vara , am urcat , am facut hiking , cicloturism poti face oriunde , nu e nevoie sa mergi pana la St Moritz,obiective istorice nu are, iarna poti merge la schi si da are partii lungi si cu grad de dificultate mai mare dar asta depinde de talentul schiorului ( si Austria are partii lungi si acolo e mult mai ieftin) iar asa cum nu sufera comparatie infrastructura si serviciile nici preturile nu sufera comparatie, facem referire doar la peisaj deci nu e nici o bizarerie.

   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Leo check icon
   „Discutia din articol era despre frumusetea peisajului nu infrastructura si serviciile”

   Înseamnă că ai greșit articolul, pentru că el vorbește despre frumuseșea unei ȚĂRI, or o țară are - pe lângă peisaje - și drumuri, și oameni, și evenimente, și civilizație, și cultură și...
   Nu ai cum să ignori serviciile pe cale le oferă o stațiune... Dacă trebuie să mă duc în Sibiu ca să pot să beau un pahar de vin într-un club la ora 3 dimineața, înseamnă că am greșit locul; dacă nu am serviciu de supraveghere a copiilor ca să bag un spa cu muierea, înseamnă iar că sunt într-un loc nepotrivit.
   Păltiniș este un sătuc liniștit în care să tragi o fugă la sfârșit de săptămână ca să te bulgărești un pic și cam atât.

   „... poti face oriunde”
   De acord, doar că în unele locuri (locuri, nu locații) se fac lucruri în timp ce în altele nu se fac; de aceea putem spune că locul în care se fac lucruri e mai frumos decât cel în care nu se fac.
   • Like 0
  • @ Leo
   "Mi s-a explicat că frumusețea țării mele constă într-o îmbinare armonioasă de elemente naturale diferite (mare, munte, deltă, râuri, lacuri), grupate în același teritoriu național și însuflețite de trăsături culturale proeminente ale poporului român" asta expunea autorul si am luat-o ad litteram. Referitor la termenul "locatie" provine din engleza si se refera conform wikipedia la identificarea unui punct sau zona de pe suprafata pamantului chiar daca in dex apare cu termenul de chirie. Daca discutam despre investitii in infrastructura atunci am explicat in comentariile anterioare diferentele. Putem lua exemplu asa Dubai-ul pentru ca e desi e inconjurat de nisipuri si afara sunt 50 de grade la umbra totusi a facut partie de schi indoor, dar asta nu inseamna ca impatimitii in ale schiului sau snowboardului vor da navala in Dubai pe partie indiferent de serviciile oferite extra acolo ( baruri,localuri ,spa etc). Astfel de turisti vor prefera intotdeauna peisajul salbatic si slava domnului Romania are destule de oferit. E adevarat ca e nevoie de mai mult efort in infrastructura si servicii dar asta tine si de mentalitatea antreprenorilor romani care mai au de invatat. Exista si astfel de turisti care cauta compania localurilor sau barurilor la munte ( am vazut cu surprindere peste 25 % din bucurestenii veniti la Predeal sau la Poiana Brasov cazati in bar de vinerea seara pana duminica dimineata si care nu au vazut partia dar erau entuziasmati de vizita la munte. Nu inteleg de ce cheltuiesc sume importante si petrec ore in sir in trafic spre munte cand au localuri super in centrul vechi. Pe genul asta de turisti nu-i intereseaza peisajul sau grosimea zapezii ci oferta de la bar sau numarul persoanelor cu care sa se inconjoare sa bea bere. E strict optiunea lor. Acum revenind la servicii e adevarat ca daca ceri la 11 noaptea in ST Moritz capsuni cu frisca sau sampanie dom perignon ti se aduc instant la 3000 de metri altitudine sau daca vrei sa postezi de la infinity pool la villa Honegg ai posibilitatea contra sumei de 11000 de euro pe noapte dar sunt putini turisti care isi permit astfel de extravagante si pe aia nu-i intereseaza frumusetea unei statiuni, ei pot beneficia de astfel de servicii in orice hotel de lux din orice capitala europeana, ei nu se duc sa schieze pentru astfel de capricii.Nu te duci la St Moritz, Chamonix sau Cortina D'Ampezzo sa vizitezi mall-ul. De altfel faptul ca in Bucuresti sunt mai multe mall-uri decat la Zurich sau Geneva spune multe despre noi.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Leo check icon
   „am luat-o ad litteram”

   Însă ai citit pe sărite, omițând să termini fraza în care același autor vorbește despre „trăsături culturale proeminente ale poporului [...], respectiv cele reflectate în arhitectură, organizare urbană sau peisagistică.”

   Frumusețea obiectivă (vorbeam despre aceasta cu altă persoană) a unei țări (sau a unui loc) este dată de ansamblul de factori care o determină.
   Așa cum am mai spus: dacă un loc oferă x iar al doilea loc oferă x și y, înseamnă că al doilea este în mod obiectiv mai frumos decât primul.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Pe principiul avem cate un pic din fiecare si asta e perfect.
   Singurele tari care se pot compara cu Romania din punctul asta de vedere sunt Italia ( dupa parerea mea cea mai frumoasa) , Franta, Spania sau fosta Iugoslavie ( din pacate dupa divizare unii s-au ales cu muntii altii cu marea si altii nici cu una nici cu alta)....SERIOS? Grecia, Croatia, Portugalia?
   Iar o plaja poate fi dramatica si daca nu te balacesti in apa. Eu as da oricand Mamaia pe fiordurile Norvegiei sau pe coasta dramatica a Scotiei si a Irlandei.
   • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult