Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce este testul de gripă și COVID-19? Când se recomandă și cum se recoltează? Răspunsurile medicilor la cele mai frecvente întrebări ale pacienților cu COVID-19. #informareresponsabilă

Volumul mare de informații primite pe toate canalele de comunicare are uneori efectul de a crea confuzie în rândul pacienților, în ceea ce privește pașii pe care trebuie să-i urmeze în cazul apariției simptomelor de COVID-19.

Există mai multe tipuri de teste pe piața din România, iar unele dintre acestea se găsesc de vânzare pe internet și pot fi făcute acasă. 

Însă medicii spun că testarea RT-PCR este considerată cea mai bună, iar aceasta poate să identifice și prezența virusului gripal sezonier. 

Un diagnostic corect, făcut de profesioniști, este primul pas spre abordarea corectă a bolii, prescrierea unui tratament potrivit și în cele din urmă, spre însănătoșire. Cadrele medicale ne sfătuiesc să nu facem automedicație, pentru că administrarea medicamentelor fără ca acestea să fie recomandate de persoanele cu pregătire face mai mult rău decât bine.

Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări adresate de cititorii Republica.ro sunt oferite de specialiștii Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

În clipurile video de mai jos, dr. Andreea Alexandru, director medical al Diviziei de Laboratoare Regina Maria, ne explică diferențele dintre un test Real Time- PCR și testele antigen. Cum și când se recoltează? De ce testul RT-PCR este considerat gold standard în lumea medicală?

Iată răspunsurile:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Recomand pacienților mare atenție la situațile când vă prezentați la un centru de sănătate privat să faceți un asemenea test. Este vorba despre manevrele comerciale (delicat spus) prin care clientului i se bagă pe gât, la pachet, și un vaccin anti-gripal (da, da... cele care nu se găsesc nici la medicii de femilie, nici în farmacii) plus testul PCR - pachetul astfel asezonat ajungând la sume în jurul valorii de 480 - 495 lei. C-așa e concurența asta: toate se învârtesc în jurul aceleiași sume, inclusiv adaosul comercial de 200-300 %. Și mai poftiți pe la noi, dacă v-a plăcut!...
  • Like 0
  • @ Vladimir Bogdan
   Asa este. Eu am avut parte de un şoc cand a trebuit sa-mi fac analizele de medicina muncii pentru angajare. La Regina Maria 300(trei sute!) Ron,la un cabinet privat 50(cincizeci!)Ron....
   Fara comentarii.
   • Like 1
  • @ Iustin Grama
   Dan check icon
   Stimate,Domn , Lipsa de informatie ,Analizele medicale ,la angajare , se platesc -deconteaza de catre angajator !Adica ;
   ---Viitorul angajat ,isi face analizele ,pe banii pers, eventual ,si cu chitanta depusa la casieria unit. se decanteaza ,Caz ,real si parcurs personal ,
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult