Foto: Facebook Nomad Sailor
Despre Paul Dicu am scris mai multe articole. Omul care și-a vândut apartamentul pentru a locui pe un velier, dar și sportivul cu care poți pleca într-o experiență inedită în desert.
Acum vreau să vă ofer o altă față a acestui lup de mare: cea în care are atribuții de ofițer de stare civilă. Da, ați citit bine: orice comandant de navă, fie comercială sau de agrement, poate uni destinele la bord atât timp cât îndeplinește mai multe condiții. Iar nunțile în largul Mării Negre nu sunt atât de scumpe pe cât ai crede și rochia de mireasă poate fi purtată și la bordul ambarcațiunii.
20-30 de delfini au apărut exact în momentul în care mirii au zis "Da"
În primul rând, o întrebare referitoare la legalitatea oficierii unei căsătorii civile în largul Mării Negre. Este actul oficial și cine stabilește acest lucru ?
Căsătoria pe mare este legalizată de Codul Civil, fiind cât se poate de oficială. Este reglementată și recunoscută la fel ca și în cazul căsătoriei la uscat. Condițiile sunt următoarele: să se desfășoare în afara apelor românești teritoriale, pe o navă cu pavilion românesc, de către comandantul care are cetățenie română.
Este de ajuns actul pe care îl eliberezi tu la bord ambarcațiunii sau trebuie înregistrat și la alte instituții ale statului român ?
După ce stabilesc validitatea actelor mirilor, în punctul de coordonate, după exprimarea consimțământului mirilor, eu eliberez o Dovadă de Căsătorie, cu un extras din jurnalul de bord al navei. Din acel moment, ei sunt legal căsătoriți, dovada are valabilitate de 14 zile, termen în care ei se vor duce la starea civilă, să le dea certificatul de căsătorie. Dar ei sunt legal căsătoriți de la ora la care au zis DA, în largul mării.
Ce însemnă o cununie civilă în largul mării? Câți invitați poate avea cuplul, ce le oferi la bord ?
Căsătoria civilă la bordul navei are aceeași legalitate ca aceea obișnuită, de la uscat. Actele sunt aceleași, CI-uri, certificate de naștere, medicale, etc. Se pleacă din port, se ajunge în afara apelor teritoriale românești, și, în momentul oficierii de către comandant, în prezența a doi martori, mirii își exprimă consimțământul pentru a se căsători. Dupa verificarea documentelor și pronunțarea discursului, îi declar căsătoriți și vom semna împreuna Dovada de căsătorie și extrasul din jurnalul de bord. Apoi, la sosirea în port, eu merg la Căpitănia portului cu dosarul, Căpitania îl trimite la Starea Civilă Sector 1 București, și vor fi chemați să-și ridice certificatul de căsătorie. Numărul invitaților ține de capacitatea certificată a navei pe care se oficiază. La mine, pe velier, pot fi maximum 10 persoane, dar pe o navă comercială, pot fi sute.
Alina și Ciprian, la scurt timp după ce au zis „Da” la bordul velierului lui Paul Dicu
Care sunt costurile pentru o astfel de experiență pe care, cu siguranță, nu o vei uita ? Există reguli vestimentare pentru cuplul de viitori căsătoriți și pentru invitați ?
Costurile sunt de aproximativ 950 euro, totul inclus (barca, skipper, combustibil, taxe). Nu exista reguli vestimentare, fiecare se îmbracă așa cum dorește
Care a fost cea mai neobișnuită experiență pe care ai avut-o cu un cuplu proaspăt căsătorit de tine în largul Mării Negre?
Au fost multe momente deosebite, de la apariția în jurul bărcii a vreo 20-30 de delfini exact în momentul în care mirii au zis “Da”, pănă la situația în care mirii au trebuit să aștepte 2 zile în port, pentru că nu permitea vremea să ieșim în larg și viitoarea mireasă se temea că n-o să apuce să se mărite.
Evenimentul este absolut deosebit, incomparabil cu cel obișnuit, de la uscat, mai mult decât atât, pe certificatul de căsătorie vor fi trecute latitudinea și longitudinea locului căsătoriei, astfel încât locul acela va fi doar al lor. Unii mi-au cerut dupa 1-2 ani să revină în locul acela, să deschidă iar o șampanie acolo
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.