Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce înseamnă și cât costă cununia civilă pe un iaht în largul Mării Negre

Nomad Sailor

Foto: Facebook Nomad Sailor

Despre Paul Dicu am scris mai multe articole. Omul care și-a vândut apartamentul pentru a locui pe un velier, dar și sportivul cu care poți pleca într-o experiență inedită în desert.

Acum vreau să vă ofer o altă față a acestui lup de mare: cea în care are atribuții de ofițer de stare civilă. Da, ați citit bine: orice comandant de navă, fie comercială sau de agrement, poate uni destinele la bord atât timp cât îndeplinește mai multe condiții. Iar nunțile în largul Mării Negre nu sunt atât de scumpe pe cât ai crede și rochia de mireasă poate fi purtată și la bordul ambarcațiunii. 

20-30 de delfini au apărut exact în momentul în care mirii au zis "Da"

În primul rând, o întrebare referitoare la legalitatea oficierii unei căsătorii civile în largul Mării Negre. Este actul oficial și cine stabilește acest lucru ?

Căsătoria pe mare este legalizată de Codul Civil, fiind cât se poate de oficială. Este reglementată și recunoscută la fel ca și în cazul căsătoriei la uscat. Condițiile sunt următoarele: să se desfășoare în afara apelor românești teritoriale, pe o navă cu pavilion românesc, de către comandantul care are cetățenie română.


Este de ajuns actul pe care îl eliberezi tu la bord ambarcațiunii sau trebuie înregistrat și la alte instituții ale statului român ?

După ce stabilesc validitatea actelor mirilor, în punctul de coordonate, după exprimarea consimțământului mirilor, eu eliberez o Dovadă de Căsătorie, cu un extras din jurnalul de bord al navei. Din acel moment, ei sunt legal căsătoriți, dovada are valabilitate de 14 zile, termen în care ei se vor duce la starea civilă, să le dea certificatul de căsătorie. Dar ei sunt legal căsătoriți de la ora la care au zis DA, în largul mării.

Ce însemnă o cununie civilă în largul mării? Câți invitați poate avea cuplul, ce le oferi la bord ?

Căsătoria civilă la bordul navei are aceeași legalitate ca aceea obișnuită, de la uscat. Actele sunt aceleași, CI-uri, certificate de naștere, medicale, etc. Se pleacă din port, se ajunge în afara apelor teritoriale românești, și, în momentul oficierii de către comandant, în prezența a doi martori, mirii își exprimă consimțământul pentru a se căsători. Dupa verificarea documentelor și pronunțarea discursului, îi declar căsătoriți și vom semna împreuna Dovada de căsătorie și extrasul din jurnalul de bord. Apoi, la sosirea în port, eu merg la Căpitănia portului cu dosarul, Căpitania îl trimite la Starea Civilă Sector 1 București, și vor fi chemați să-și ridice certificatul de căsătorie. Numărul invitaților ține de capacitatea certificată a navei pe care se oficiază. La mine, pe velier, pot fi maximum 10 persoane, dar pe o navă comercială, pot fi sute.

Alina și Ciprian, la scurt timp după ce au zis „Da” la bordul velierului lui Paul Dicu

Care sunt costurile pentru o astfel de experiență pe care, cu siguranță, nu o vei uita ? Există reguli vestimentare pentru cuplul de viitori căsătoriți și pentru invitați ?

Costurile sunt de aproximativ 950 euro, totul inclus (barca, skipper, combustibil, taxe). Nu exista reguli vestimentare, fiecare se îmbracă așa cum dorește

Care a fost cea mai neobișnuită experiență pe care ai avut-o cu un cuplu proaspăt căsătorit de tine în largul Mării Negre?

Au fost multe momente deosebite, de la apariția în jurul bărcii a vreo 20-30 de delfini exact în momentul în care mirii au zis “Da”, pănă la situația în care mirii au trebuit să aștepte 2 zile în port, pentru că nu permitea vremea să ieșim în larg și viitoarea mireasă se temea că n-o să apuce să se mărite.

Evenimentul este absolut deosebit, incomparabil cu cel obișnuit, de la uscat, mai mult decât atât, pe certificatul de căsătorie vor fi trecute latitudinea și longitudinea locului căsătoriei, astfel încât locul acela va fi doar al lor. Unii mi-au cerut dupa 1-2 ani să revină în locul acela, să deschidă iar o șampanie acolo

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult