Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Stație de energie E.ON. Ce înseamnă un consum mai responsabil de energie?

E.ON - Ce înseamnă un consum mai responsabil de energie?

Un consum mai responsabil de energie, fie că vorbim de energie electrică sau gaz, trebuie să țină cont de impactul negativ și pozitiv asupra oamenilor, mediului și economiei, de la furnizori până la clienții finali și, mai ales, trebuie să țină cont de deșeurile și poluarea rezultate.

Dar ce înseamnă mai responsabil?

Dacă ne gândim la sustenabilitate, consumul de energie trebuie să fie mai responsabil față de oameni, mediu și economie. Consiliul Mondial al Energiei definește această provocare prin Echitate, Sustenabilitate și Securitate Energetică. De asemenea, energia are impact direct sau indirect asupra tuturor celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite1,de la Sărăcie și Educație la Dezvoltare Economică și Apă curată și Sanitație. Cu alte cuvinte, pentru că energia are impact direct în tot ceea ce ține de dezvoltarea armonioasă a societății, ca să fim mai responsabili trebuie să fim atenți la felul în care producem și consumăm energia astfel încât efectele negative la nivelul societății să fie minime.

Ce feluri de energie există?

În univers energia există deja, noi trebuie doar să o captăm și să o transformăm în tipul de energie de care avem nevoie. O parte din energie este deja pe planetă în apă și vânt, iar dacă noi o captăm, obținem hidroenergie și energie eoliană. O altă parte din energie s-a format în milioane de ani în urma proceselor naturale – iar aici vorbim despre gaz, petrol și energie nucleară. La final, ultima parte de energie vine direct din spațiu, mai precis de la soare, și o putem capta cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Fiecare transformare implică o serie de procese și tehnologii, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Energie verde, nepoluantă și cu impact zero – utopie sau realitate?

Energia nucleară, de exemplu, nu este o energie din surse regenerabile și nu este complet nepoluantă pentru că în urma proceselor de transformare rămân în urmă deșeuri radioactive care trebuie stocate și neutralizate. Însă avantajul ei este că are zero amprentă de carbon. Energia hidro vine din surse regenerabile și are o amprentă de carbon redusă, însă poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, în special a vieții acvatice. Pentru a avea un mix de energie echilibrat, trebuie să luăm în calcul toate dezavantajele acestea și să încercăm să le rezolvăm sau să le reducem impactul.

Cum putem eficientiza consumul?

Foarte multe ineficiențe de sistem și costuri suplimentare sunt generate de stilul de viață și, paradoxal, de starea vremii. Pentru a nu rămâne fără energie, sistemul energetic național trebuie dimensionat și gestionat astfel încât să facă față la sarcină maximă, care se întâmplă și vara și iarna. Sunt două abordări diferite care pot ajuta la această eficientizare: una ține de schimbarea comportamentului consumatorului, care poate folosi echipamente eficiente energetic, programate să funcționeze în timpul zilei, când cererea e mică; cealaltă ține de folosirea de echipamente și rețele inteligente care pot porni atunci când consumul este mai scăzut și prețul dinamic cel mai mic.

Putem reduce consumul indirect de energie?

Dincolo de energia consumată în mod direct, orice dispozitiv sau produs pe care noi îl folosim are o amprentă de energie. Apa de la robinet, de exemplu, are o amprentă de energie - ca sa ajungă la noi trebuie tratată prin procese chimice, apoi niște pompe o împing prin țevi și așa mai departe, deci simplul act de a umple un pahar cu apă de la robinet consumă indirect energie și, drept urmare, produce carbon. Folosind perlator la robineți și duș/ vas de WC eficient, poți reduce consumul de apă cu 50-80%2, reducând astfel și consumul total de energie.

Orice obiect de unică folosință reprezintă un consum iresponsabil de energie. Cu cât folosim de mai multe ori un obiect, cu atât amprenta totală de energie, carbon și resurse consumate scade, iar noi devenim consumatori responsabili.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult