Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Stație de energie E.ON. Ce înseamnă un consum mai responsabil de energie?

E.ON - Ce înseamnă un consum mai responsabil de energie?

Un consum mai responsabil de energie, fie că vorbim de energie electrică sau gaz, trebuie să țină cont de impactul negativ și pozitiv asupra oamenilor, mediului și economiei, de la furnizori până la clienții finali și, mai ales, trebuie să țină cont de deșeurile și poluarea rezultate.

Dar ce înseamnă mai responsabil?

Dacă ne gândim la sustenabilitate, consumul de energie trebuie să fie mai responsabil față de oameni, mediu și economie. Consiliul Mondial al Energiei definește această provocare prin Echitate, Sustenabilitate și Securitate Energetică. De asemenea, energia are impact direct sau indirect asupra tuturor celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite1,de la Sărăcie și Educație la Dezvoltare Economică și Apă curată și Sanitație. Cu alte cuvinte, pentru că energia are impact direct în tot ceea ce ține de dezvoltarea armonioasă a societății, ca să fim mai responsabili trebuie să fim atenți la felul în care producem și consumăm energia astfel încât efectele negative la nivelul societății să fie minime.

Ce feluri de energie există?

În univers energia există deja, noi trebuie doar să o captăm și să o transformăm în tipul de energie de care avem nevoie. O parte din energie este deja pe planetă în apă și vânt, iar dacă noi o captăm, obținem hidroenergie și energie eoliană. O altă parte din energie s-a format în milioane de ani în urma proceselor naturale – iar aici vorbim despre gaz, petrol și energie nucleară. La final, ultima parte de energie vine direct din spațiu, mai precis de la soare, și o putem capta cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Fiecare transformare implică o serie de procese și tehnologii, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Energie verde, nepoluantă și cu impact zero – utopie sau realitate?

Energia nucleară, de exemplu, nu este o energie din surse regenerabile și nu este complet nepoluantă pentru că în urma proceselor de transformare rămân în urmă deșeuri radioactive care trebuie stocate și neutralizate. Însă avantajul ei este că are zero amprentă de carbon. Energia hidro vine din surse regenerabile și are o amprentă de carbon redusă, însă poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, în special a vieții acvatice. Pentru a avea un mix de energie echilibrat, trebuie să luăm în calcul toate dezavantajele acestea și să încercăm să le rezolvăm sau să le reducem impactul.

Cum putem eficientiza consumul?

Foarte multe ineficiențe de sistem și costuri suplimentare sunt generate de stilul de viață și, paradoxal, de starea vremii. Pentru a nu rămâne fără energie, sistemul energetic național trebuie dimensionat și gestionat astfel încât să facă față la sarcină maximă, care se întâmplă și vara și iarna. Sunt două abordări diferite care pot ajuta la această eficientizare: una ține de schimbarea comportamentului consumatorului, care poate folosi echipamente eficiente energetic, programate să funcționeze în timpul zilei, când cererea e mică; cealaltă ține de folosirea de echipamente și rețele inteligente care pot porni atunci când consumul este mai scăzut și prețul dinamic cel mai mic.

Putem reduce consumul indirect de energie?

Dincolo de energia consumată în mod direct, orice dispozitiv sau produs pe care noi îl folosim are o amprentă de energie. Apa de la robinet, de exemplu, are o amprentă de energie - ca sa ajungă la noi trebuie tratată prin procese chimice, apoi niște pompe o împing prin țevi și așa mai departe, deci simplul act de a umple un pahar cu apă de la robinet consumă indirect energie și, drept urmare, produce carbon. Folosind perlator la robineți și duș/ vas de WC eficient, poți reduce consumul de apă cu 50-80%2, reducând astfel și consumul total de energie.

Orice obiect de unică folosință reprezintă un consum iresponsabil de energie. Cu cât folosim de mai multe ori un obiect, cu atât amprenta totală de energie, carbon și resurse consumate scade, iar noi devenim consumatori responsabili.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult