Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce le lăsăm copiilor noștri

copii - aer liber - Getty

Foto: Getty Images

Desigur, le urăm copiilor noștri „La mulți ani”, le lăsăm toată dragostea și protecția noastră și le dorim succes în aventura în care au pornit în căutarea fericirii.

Dar le lăsăm și astea:

- O datorie publică de circa 500 miliarde de lei la sfârșitul lui 2020, aproape 50% din PIB;

- Încă peste 70 miliarde de lei datorii din împrumuturi pentru PNRR;

- Un deficit de balanță comercială de 100 miliarde de lei;

- Un spor negativ al populației de peste 100 mii de persoane (mor cu 100 mii de români mai mulți decât se nasc) la care se adaugă 100 de mii de români care pleacă în fiecare an din țară;

- 300 de mii de copii trăiesc pe la rude, fără părinți, aceștia fiind plecați din țară la muncă;

- 3,5 milioane de decreței care se vor ajunge la pensie sau vor dispărea, bunicii copiilor din ziua de azi;

- Ajutor de stat ridicol pentru natalitate sau creșterea copiilor, în consecință o natalitate în scădere, cifrele sunt prea deprimante ca să le reamintim; dar la viteza de dispariție a românilor, proiecțiile arată că până în 2050 vor mai fi maximum 14-15 milioane de români în țară;

Foto Getty Images

- Sistem de educație și sistem sanitar făcute praf de migrația creierelor, de lipsa de competență și de nepotism, corupție, neglijenta și furt – plătim taxe și impozite ca cele două sisteme să funcționeze și apoi dăm alte mii de lei din buzunar pentru copiii noștri, ca să fim siguri că nu le lipsește nimic.

Se spune că păcatele părinților nu trebuie să fie plătite de copii. La sfârșitul unei zile frumoase, după ce ați sărbătorit alături de copiii voștri și vă relaxați la un pahar de vin, dacă citiți aceste rânduri, înjurați-mă dacă vă stric cheful, dar gândiți-vă un pic la ce lăsăm copiilor noștri. Și la ce putem face să schimbam această moștenire ca să ne ținem copii lângă noi, în țară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Eu sunt de părere că a avea copii într-o țară atât de mizerabilă e un act de cruzime extremă.

    Cel mai bun cadou pe care îl putem face unei viitoare generații e să ne asigurăm că nu va exista niciodată.
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult