
Foto: Inquam Photos
”Vot masiv în Dispora” - titrează cam toate publicațiile de referință din România. Avem de-a face, se pare, cu o prezență de trei ori mai mare la urne decât în 2024 și sociologii vorbesc chiar de un milion de votanți în Diaspora până la finalul acestui scrutin. Optimiști cum suntem, am putea crede că acesta e un semnal bun. Că participarea asta fără precedent anunță vremuri mai bune. Și totuși datele ne spun altceva decât optimismul care ne-a consacrat de-a lungul istoriei noastre.
Dacă aruncăm o privire pe votul din 2024, o să remarcăm că peste 40% din Diaspora vota atunci un candidat extremist mai puțin cunoscut în țară. Românii din afara granițelor aflaseră de el de pe Tik-Tok și aveau încredere absolută în acea hologramă. Astăzi, în numele acelui candidat, un altul revendică voturile dezamăgiților din Diaspora.
Acest ”altul” a candidat și data trecută și a obținut și atunci câteva procente bune în afara granițelor țării. Matematic, dacă e să însumăm voturile candidatului-hologramă cu ale candidatului-surogat avem deja jumătate din Diaspora care votează pentru extremiști, indiferent care le sunt motivele.
Că e vorba de durerea de a fi fost ignorați ani la rând de statul român, că e vorba de partidele tradiționale care au înșelat încrederea publică cu zecile de ani, că e vorba de amintirea candidatului-hologramă, pe care candidatul-surogat îl promite lider de facto într-un proverbial deja ”tur 2 înapoi”, că e despre un vot de revoltă, nici nu contează.
Ce e limpede acum ca apa de izvor plină de informație e că Dispora tratează aceste alegeri foarte serios. Ca pe ceva personal. Ca pe o luptă proprie. Ca pe o plată a lacrimilor care curgeau pe Tik-Tok când România se lupta cu toate armele pe care le mai avea la dispoziție în războiul informațional pe care Rusia îl purta deja de prin pandemie pe plaiurile mioritice.
Numărul mare de votanți din străinătate ar trebui să ne bucure și, din punct de vedere al democrației, legitimitatea ridicată vine la pachet cu o participare populară ridicată. Numai că, din nou, și o propagandă bună păcălește ochiul neexperimentat și îl face să vadă diamante în mocirlă. Așa că astăzi votul ”masiv” din străinătate ar putea să ne vorbească despre o mobilizare extrem de bună a extremiștilor, mai deciși ca niciodată să pună mâna pe putere și să negocieze destinul țării lor cu oricine, inclusiv cu Rusia.
Ca să nu mai spunem că aceiași extremiști care acum au mobilizat magistral Diaspora au făcut eforturi constante de a merge cu pâra la Washington și de a denigra statul român, ceea ce s-a concretizat deja în niște măsuri luate recent și în apetența ”marelui Portocaliu” de a încerca, mai nou, să destabilizeze Uniunea Europeană folosindu-se de această Românie vulnerabilă și speriată de bombe (la propriu).
Și cumva, munca extremiștilor a fost fructuoasă și în această privință. Ceea ce face ca astăzi să suferim cu toții câte puțin. Dar e foarte probabil ca, în logica extremistă, să ne aștepte vremuri și mai stranii, în care vom învăța nu doar să votăm masiv, ci și să suferim masiv. Cu toții.
Momentan e greu de zis dacă votul masiv din Diaspora e răzbunare sau nu. Dar, dacă e să ascultăm cifrele, atunci poate ar fi bine să fim pregătiți pentru niște rezultate total diferite ale votului din Diaspora, comparativ cu cele din anii precedenți. Și, dacă Dispora chiar face președinți, atunci acest ”vot masiv” ar trebui să ne pună pe gânduri. Și să ne dea puterea să votăm și noi ”masiv”, chiar dacă nu prea ne stă în fire.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dreptul de vot TREBUIE să aparțină persoanelor cu moralitate dovedită, care muncesc și plătesc impozite și taxe în țara lor și au un profil social responsabil, de preferat în vărstă de peste 25 de ani și care nu au colaborat cu Securitatea sau organizații clandestine ale altor state(kâgâbî de ex.)
Dreptul de vot va aparține numai celor pe care-i vrei matale, conform căpuțului lu matale :-) :-)
E greu să-mi explic și mie însumi de ce mă mai încăpățânez acum să scriu pe această platformă, darămite altcuiva. Dar te asigur că sunt exact așa cum mă prezint: un tip fără intenții ascunse, suveranist / conservator și care nu caută neapărat ceartă, ci culmea, doar dezbateri civilizate, plus uneori vreun bonus reprezentat de vreo părere singulară asemănătoare cu cea proprie, în această mare de opinii contrare și mai tot timpul ostile mie. Nu sunt masochist de felul meu, dar e posibil să par și așa. Până una-alta apreciez - în măsura în care pot exista - dezbaterile sincere și civilizate, în care să-mi expun propriile convingeri, iar mediul cel mai activ e, desigur, printre cei cu păreri opuse mie, nu printre cei care me îngână și ”cântăm” toți la unison. Dar lumea s-a polarizat așa de rău și total în ultima vreme încât discuțiile civilizate, care erau cât de cât posibile până anul trecut, acum au devenit imposibile și au rămas numai injuriile și nervii întinși. E păcat....
Nu sunt deloc activ pe nicio rețea socială. Nu am cont de Tik-Tok. Am (sau aveam odată) un cont de Facebok pe care mi l-am făcut strict pentru a mă loga pe această platformă, nu pentru altceva. De o vreme nici n-am mai putut să mă loghez cu el, ci doar cu mail-ul, deci bănuiesc că nu mai e activ.
Pot să scriu în română și cred că mă duce capul cât de cât, ca dealtfel pe mulți alți suveraniști, în ciuda preconcepțiilor tale cum că dacă ești suveranist rezultă că ai fi vreun idiot, cumva. Greșit. e vorba doar de felul cum vezi și înțelegi lumea. Atât deștepți și instruiți cât și idioți și neșcoliți se găsesc în ambele tabere ideologice. Niciuna nu are monopolul inteligenței și educației și prin urmare oamenii nu pot fi catalogați din start numai știind opțiunile lor politice. Poți să le asociezi un stil și niște criterii de valori, dar nicidecum inteligența și cultura. Și exemple sunt din abundență, pe unele le-am mai dat, nu mai revin.
P.S. Vorba asta a ta cu neo-nazismul e, vorba unei rclame haioase de mai demult, ”glumă tă-tă”. Dacă ai fi fost neo-nazist nu te-ai fi ”plâns” de Trump că nu e democrat și că susține AfD-ul, printre altele. Cred că mai degrabă ești NE-nazist :-)
P.P.S. Și tot nu mi-ai explicat faza cu ”Szabo” :-) Ca un mișto să aibă efect trebuie ca destinatarul să-l înțeleagă. Sau măcar să-l înțeleagă alții din jur și să facă toți mișto de cel care nu înțelege. Dar se pare că e ceva total ermetic, deci fără niciun efect deocamdată, în afară de o ridicare din umeri....
1. Szabo = cojocar in limba maghiara (aia a lui V. Orban, cel prapadeste economia, liberatea presei si viata stiintifica in tara vecina Romaniei, mare prieten cu "suveranistii"(=tradatorii) din toata Europa).
2. Eu am motive bune sa scriu la ora asta (sunt pe alt fus orar) dar 'mata de ce o faci? Trollezi tocmai din SUA? Atunci sa-ti fie dubla rusine.
3. Sunt cu totul neo-nazist, si nu sustin o lesbiana cu partenera colega de etnie cu Bercea Mondialu' si Gelu Duminica. Deci nu AfD.
4. Taberele ideologice sunt clare: de o parte ne-educatii si ratatii care vor intreaga lume sa piara cu ei, ajutati de tradatori platiti de dusmani, si pe de alta parte oamenii educati si seriosi. Nivelul de educatie e cel mai bun predictor al votului, si in Romania, si in Germania, si in SUA si in Israel si peste tot.
Aia e, domnu' Szabo.
Daca esti pe langa Romania, baga niste vodca si la culcare. Daca esti in US, iti ia ratia de FoxNews ca pana la ora de culcare.mai avem.
1. Am înțeles acum care e treaba cu Szabo și n-am nicio problemă cu asta. Cu V. Orban lucrurile sunt împărțite: pe plan intern are un regim autoritar, dar la extern e fix așa cum trebuie să fie pentru binele poporului său. În relația cu UE nu ne-ar strica nici nouă unul ca el, adică un suveranist. Fiindcă suveraniștii NU sunt trădători, ci dimpotrivă cei mai iubitori de țară. Așa cred eu și până la o eventuală (dar improbabilă) probă contrarie nu mă sucesc.
2. NU sunt troll, îmi doresc să combat concepțiile neomarxiste / woke prezente din plin pe această platformă, dar în același timp îmi doresc dezbateri civilizate asupra acestor aspecte. Uite, cam cum vorbim acum. Așa e OK, dar când se trece la agresiuni verbale și injurii nu mai e OK.
3. Îmi pare rău că ești ”nazi”, dar hei! nimeni nu e perfect. Nici măcar eu, suveranistul patriot :-) :-)
4. Am mai zis, nicio tabără nu are monopolul inteligenței și educației. Iar cele 2 tabere principale, care se confruntă azi într-o luptă aproape ca un Armaghedon, sunt neomarxiștii / globaliștii versus conservatorii / suveraniștii. Tu ești dintr-o zonă de nișă, de extremă (dreaptă). Eu chiar NU apreciez extremele de niciun fel. Asta nu înseamnă că nu pot vorbi civilizat cu absolut oricine, de absolut orice orientare politică.
P.S. Chiar nu-mi place vodca, fiindcă n-are nicio aromă în afară de alcoolul pur și simplu. Mi se pare o băutură rudimentară, fără nicio finețe, nu e de mirare că e specifică rușilor. Prefer oricând un whisky sau un cognac. Dar agreez și tăriile noastre românești precum țuica de calitate sau vinarsul. Și pe lângă înțelesul simbolic, acela de a prefera Vestul (inclusiv propria țară) și nu Estul, chiar le beau cu plăcere. Și nu chiar rar și nu chiar puțin :-) :-)