Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce popor frumos! Zeci de mii de oameni s-au adunat la Chișinău pentru a participa la mitingul proeuropean inițiat de președinta Maia Sandu

miting Chisinau

Ce popor frumos! Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică la Chișinău pentru a participa la mitingul inițiat de președinta Maia Sandu, eveniment care are loc în 33 de orașe europene, pentru susținerea demersului prezidențial al Republicii Moldova, acela de aderare la Uniunea Europeană.

- La Chișinău este prezentă și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a lăudat curajul Moldovei și faptul că a „sfidat” amenințările rusești, primind sute de mii de refugiați din Ucraina. Roberta Metsola a precizat că Parlamentul European „recunoaște” marile eforturi făcute de Moldova pentru procesul de integrare europeană, chiar în condițiile unui război în țara vecină.

Maia Sandu și  Roberta Metsola /Foto: Dmitrij Osmatesko / Sputnik / Profimedia

- Maia Sandu este liderul cel mai înclinat spre valorile occidentale pe care l-a avut Republica Moldova în aceste trei decenii de independență. Relația cu puterea politică de la Bruxelles este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, Chișinăul are parte de un suport fără precedent, iar Bucureștiul vine din urmă cu ambiții mari în ceea ce privește relația bilaterală, chiar dacă coaliția de guvernare ar prefera alți politicieni la putere peste Prut față de cei care sunt acum.

Foto Profiemedia

- Moldova trebuie mai întâi de toate să nu se abandoneze pe ea însăși. Moldova este astăzi independentă și se bucură în fiecare zi de tot mai multă occidentalizare. Am văzut asta cu ochii mei când am mers la Chișinău. Însă nu trebuie să ne facem iluzii. Drumul către aderarea la UE va fi extrem de lung și dificil. În plus, nu există o garanție că actuala putere politică de la Chișinău va reuși să guverneze pentru o perioadă întinsă pe mai multe mandate și va putea astfel să zidească calea către apartenența la blocul comunitar.

Foto Twitter

- Nu știu dacă se va putea derusifica Republica Moldova în totalitate pentru a putea să se europenizeze total. Temerea mea personală este că actualul statu-quo va persista mult, mult timp, în ciuda declarațiilor încurajatoare.

Foto Profimedia

Foto Twitter

Am totuși speranța, de la înălțimea nu foarte mare a celor aproape 27 de ani pe care îi am, că voi prinde în viață, peste alte câteva decenii, ziua în care Moldova și România vor avea parte în mod oficial de o UNIRE în familia europeană prin integrarea deplină a Chișinăului în blocul comunitar al UE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    Poate că unirea cu UE s-ar putea realiza ceva mai rapid. Poate că dacă la următoarele alegeri prezidențiale din Românika ar candida "cu voia dumneavoastră, ultima pe lista" și doamna Maia Sandu, oare cine ar ieși? Mă-ntreb. Istoria noastră parcă are deja un precedent.
    • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult