Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce pot fura politicienii români din discursul lui Biden

Joe Biden - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Toată planeta a urmărit cu atenție discursul din Polonia al președintelui Joe Biden. Cum era de așteptat, feedback-urile și analizele au început să curgă.

Sunt 3+1 aspecte care mi-au atras atenția la discursul președintelui SUA, aspecte pe care le voi detalia în acest articol.

Dar până atunci trebuie să nu omitem un lucru deosebit de important: abilitățile sale de vorbitor public. Joe Biden, precum aproape toți liderii occidentali, acordă o atenție deosebită modului în care își susține discursurile. Evident, tot procesul este bine pregătit și antrenat, dar se întâmplă astfel deoarece ei înțeleg ce înseamnă politica și leadership-ul la nivel înalt. 

Mi-ar plăcea să văd și în rândul liderilor din România, atât din politic, cât și din comercial, aceeași atenție acordată imaginii și vorbitului în public.

Dar cum suntem încă ( foarte ) departe de acest punct, să vedem ce putem învăța de la Joe Biden.

Discursul său a fost, din punctul meu de vedere, foarte bun. Și voi explica de ce. 

Polarizarea

În primul rând, a insistat pe diferențele dintre democrație și autocrație, explicând beneficiile unui stat democratic vs problemele apărute într-un stat condus de un singur om.

A pus accentul pe conceptul de libertate, specific unui stat democratic, și a subliniat cum această libertate nu există într-un stat autocratic. Evident, nu a omis să lege aceste diferențe de Rusia. Ținând cont că discutăm și despre un război ideologic, o astfel de abordare era mai mult decât necesară pentru a amplifica instinctul de combativitate.

Acest instinct este extrem de puternic și are rol în întărirea relațiilor din cadrul unui grup. Când avem un dușman comun, devenim mai uniți. Vedem acest instinct în toată splendoarea lui în sport ( la fotbal de exemplu, când ne întrebăm de ce suporterii unei echipe se bat cu suporterii echipei adverse ), dar îl vedem des și în politică: „Băsescu este de vină!”, multinaționalele, Soros, Isărescu și tot așa.

Elementele concrete

Ulterior a adus și componenta de concret în discursul său. A vorbit despre sancțiuni, a explicat ce au făcut statele occidentale pentru a evita războiul, a subliniat acțiunile prezente și a evidențiat ce va face SUA pentru a sprijini refugiații ucraineni.

A avut și o poziție dură aici, în momentul în care a atenționat Rusia să nu atace un stat NATO.

Elementul de concret este extrem de important în orice discurs sau comunicare, pentru că atinge partea rațională a creierului și răspunde unei întrebări comune: „Ok, vorbim-vorbim, dar ce facem concret?”

Personificarea negativă a lui Putin

Președintele Rusiei a fost „lovit” bine de cuvintele lui Joe Biden. Dictator, mincinos, cinic, corupt, cu nevoie mare de putere și control.

Pe scurt, Putin trebuie să plece.

Este o abordare dură și curajoasă, dar care a fost criticată de unii oficiali din SUA pe motiv că ar bloca orice alte negocieri diplomatice cu actualul guvern rus. Va fi interesant de observat ce va urma.

La începutul articolului am scris că au existat 3+1 elemente care mi-au atras atenția. Astfel că am lăsat ce e mai bun la final. 

Falia dintre Vladimir Putin și poporul rus

Da, este o abordare curajoasă și ambițioasă și, din punctul meu de vedere, una deșteaptă.

Sigur, noi nu putem înțelege prea bine poporul rus. Vorbim despre alte valori și principii, alte idei de viață. Dar mi-a plăcut mult cum a pus problema, explicându-le că le va fi greu în viitor și că următoarele generații nu merită să plătească pentru erorile unui dictator.

Deștept!

În final, le recomand din toată inima liderilor noștri să se uite la discurs. Să vadă ce pot fura, ce pot învăța, pentru că democrația din România se maturizează. Oamenii așteaptă altceva, iar „prosteala pe față” nu mai funcționează. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult