Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce pot fura politicienii români din discursul lui Biden

Joe Biden - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Toată planeta a urmărit cu atenție discursul din Polonia al președintelui Joe Biden. Cum era de așteptat, feedback-urile și analizele au început să curgă.

Sunt 3+1 aspecte care mi-au atras atenția la discursul președintelui SUA, aspecte pe care le voi detalia în acest articol.

Dar până atunci trebuie să nu omitem un lucru deosebit de important: abilitățile sale de vorbitor public. Joe Biden, precum aproape toți liderii occidentali, acordă o atenție deosebită modului în care își susține discursurile. Evident, tot procesul este bine pregătit și antrenat, dar se întâmplă astfel deoarece ei înțeleg ce înseamnă politica și leadership-ul la nivel înalt. 

Mi-ar plăcea să văd și în rândul liderilor din România, atât din politic, cât și din comercial, aceeași atenție acordată imaginii și vorbitului în public.

Dar cum suntem încă ( foarte ) departe de acest punct, să vedem ce putem învăța de la Joe Biden.

Discursul său a fost, din punctul meu de vedere, foarte bun. Și voi explica de ce. 

Polarizarea

În primul rând, a insistat pe diferențele dintre democrație și autocrație, explicând beneficiile unui stat democratic vs problemele apărute într-un stat condus de un singur om.

A pus accentul pe conceptul de libertate, specific unui stat democratic, și a subliniat cum această libertate nu există într-un stat autocratic. Evident, nu a omis să lege aceste diferențe de Rusia. Ținând cont că discutăm și despre un război ideologic, o astfel de abordare era mai mult decât necesară pentru a amplifica instinctul de combativitate.

Acest instinct este extrem de puternic și are rol în întărirea relațiilor din cadrul unui grup. Când avem un dușman comun, devenim mai uniți. Vedem acest instinct în toată splendoarea lui în sport ( la fotbal de exemplu, când ne întrebăm de ce suporterii unei echipe se bat cu suporterii echipei adverse ), dar îl vedem des și în politică: „Băsescu este de vină!”, multinaționalele, Soros, Isărescu și tot așa.

Elementele concrete

Ulterior a adus și componenta de concret în discursul său. A vorbit despre sancțiuni, a explicat ce au făcut statele occidentale pentru a evita războiul, a subliniat acțiunile prezente și a evidențiat ce va face SUA pentru a sprijini refugiații ucraineni.

A avut și o poziție dură aici, în momentul în care a atenționat Rusia să nu atace un stat NATO.

Elementul de concret este extrem de important în orice discurs sau comunicare, pentru că atinge partea rațională a creierului și răspunde unei întrebări comune: „Ok, vorbim-vorbim, dar ce facem concret?”

Personificarea negativă a lui Putin

Președintele Rusiei a fost „lovit” bine de cuvintele lui Joe Biden. Dictator, mincinos, cinic, corupt, cu nevoie mare de putere și control.

Pe scurt, Putin trebuie să plece.

Este o abordare dură și curajoasă, dar care a fost criticată de unii oficiali din SUA pe motiv că ar bloca orice alte negocieri diplomatice cu actualul guvern rus. Va fi interesant de observat ce va urma.

La începutul articolului am scris că au existat 3+1 elemente care mi-au atras atenția. Astfel că am lăsat ce e mai bun la final. 

Falia dintre Vladimir Putin și poporul rus

Da, este o abordare curajoasă și ambițioasă și, din punctul meu de vedere, una deșteaptă.

Sigur, noi nu putem înțelege prea bine poporul rus. Vorbim despre alte valori și principii, alte idei de viață. Dar mi-a plăcut mult cum a pus problema, explicându-le că le va fi greu în viitor și că următoarele generații nu merită să plătească pentru erorile unui dictator.

Deștept!

În final, le recomand din toată inima liderilor noștri să se uite la discurs. Să vadă ce pot fura, ce pot învăța, pentru că democrația din România se maturizează. Oamenii așteaptă altceva, iar „prosteala pe față” nu mai funcționează. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult