Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Luminița Bejan, medic pediatru și medic de familie, aflată la a treia generație de pacienți: De zeci de ani, esența meseriei a rămas aceeași, la fel ca nevoile de bază ale copiilor- de îngrijire, siguranță și iubire

Luminița Bejan

Foto: Arhivă personală

Luminița Bejan este medic pediatru și medic de familie, iar pe lista ei de pacienți se află în fiecare an, alături de copii mai mari sau mai mici, până la 100 de bebeluși. Este primul medic care îi vizitează acasă după externarea din maternitate și, nu de puține ori, s-a întâmplat ca în timpul unei vizite să recunoască, sub semnele trecerii timpului, chipuri cunoscute. Luminița Bejan profesează din anul 1973, iar unii dintre părinții micilor săi pacienți de astăzi sunt chiar micii săi pacienți din urmă cu două sau trei decenii. „E foarte tulburător când ne regăsim cu toții. Părinții lor sunt actualii bunici, unii mai tineri decât mine, și ne uităm de fiecare dată cu nostalgie unii la alții”, povestește medicul.

Însă cu fiecare generație are parte de provocări care nu existau cu ani în urmă - propaganda antivaccinistă, riscurile generate la nivel global de abuzul de antibiotice, efectele negative ale excesului de junk-food. 

„Toți pacienții au numărul meu de telefon”

Tinerii de astăzi au primul copil mai târziu, în jurul vârstei de 32-33 de ani, și sunt mai informați decât erau părinții lor. „La această vârstă, crește gradul de responsabilitate, dar și de anxietate. Ei interpretează manifestările normale ale bebelușului - strănutul, colicile, tranzitul intestinal accelerat al bebelușului, diferite mici probleme ale pielii, drept manifestări patologice. Odată ajunși acasă cu copilașul, care este imprevizibil, unii sunt descurajați, alții speriați, iar prezența mea îi liniștește. Încă de la început, le dau cartea mea de vizită, toți pacienții au numărul meu de telefon. Când le dau cartea mea de vizită văd cum se relaxează, pentru că își dau seama că au unde să mă găsească atunci când au o problemă”, explică medicul. Dacă nu are timp să le răspundă pe loc, dr. Luminița Bejan se retrage mai târziu într-un colț mai liniștit, „se izolează” cum îi spune soțul său, și le citește cu atenție: cuprinși de griji, mulți părinți scriu prea mult și se pierd în detalii, iar ea vrea să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă și să îi răspundă fiecăruia. Unele mămici vor să știe dacă își pot vopsi părul atunci când alăptează sau cum să procedeze dacă au nevoie de o intervenție stomatologică cu anestezie locală în perioada alăptării.

Un mesaj la 11 noaptea și un bebeluș în pericol

Dar câteodată este vorba despre urgențe medicale, în care fiecare moment contează. „Într-o seară, la ora 23:00, am primit un mesaj de la o familie cu doi copii, un copil mai mare și un nou născut de 9 zile. Îmi spuneau că copilul are febră, că i-au făcut împachetări cu apă rece și mă întrebau dacă pot să îi dea paracetamol. M-a intrigat această întrebare, copilul cel mare avusese de multe ori febră și luase paracetamol. I-am sunat imediat și i-am întrebat cine are febră și mi-au spus că nou-născutul. 39 cu 5 cel mic? Un nou născut cu febră mare trebuie internat în secunda aia în spital, are o infecție gravă. Le-am spus să meargă de urgență la spital și să mă sune de acolo. L-au internat și l-au salvat”, povestește medicul.

„Eu, personal, am avut colegi de clasă care, în urma epidemiei de poliomielită din anii '50, au rămas cu infirmități”

Una dintre responsabilitățile ei este să îi vaccineze pe copiii pe care îi are în grijă,iar în ultimii 10 ani a început să observe reticența părinților față de vaccinuri. Mulți își iau informațiile de pe internet și atunci îi întreabă întotdeauna dacă informația vine dintr-un articol medical sau de la cum, spune ea, „batere de câmpi”.

„Atunci ei râd. În general reușesc să îi conving, cu exemple din experiența mea de zeci de ani, nu cu invenții. Le povestesc de cazurile pe care le-am întâlnit, de sugari nevaccinați care au făcut tuse convulsivă și au ajuns în stare gravă. Este periculos să nu îți vaccinezi copilul. Am urmărit la tv un militant anti-vaccin care a spus că, înainte de vaccinare, polimielita era o simplă răceală? Cum se poate să spui așa ceva, când boala asta e cunoscută din Antichitate? Și eu, personal, am avut colegi de clasă care, în urma epidemiei de poliomielită din anii 50, au rămas cu infirmități, cu un picior mai scurt, cu o mână mai scurtă. Vaccinul a salvat milioane de vieți și a scutit milioane de oameni de sechele ale paraliziei infantile”, spune dr. Luminița Bejan. 

„Ce faci cu copilul care vede reclama cu croissantul acela care se rupe și curge ciocolata din el?”

Practica nevaccinării riscă să întoarcă omenire cu decenii în urmă și crește incidența unor boli, precum rujeola, care nu mai reprezentau de multă vreme o problemă. Însă există și amenințări noi asupra sănătății, aduse de accesul atât de ușor la produse alimentare bogate în calorii. Dacă în trecut exista un risc real de subnutriție, acum vede din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate din cauza consumului de dulciuri concentrate și fast-food. Și este din ce în ce mai greu să îi educi pentru a rezista tentațiile când pe tv se revarsă râuri de ciocolată. „Ce faci cu copilul care vede reclama cu croissantul acela care se rupe și curge cicolata din el? Le promovăm și apoi le spunem să nu le mănânce. Riscul de supragreutate este enorm, am văzut foarte mulți copii obezi. Îi dezbraci și le vezi pe burtică rânduri de grăsime, acelea nu au cum să provină dintr-o alimentație normală”, avertizează medicul.

„Să dai antibiotic unui copil că tușește sau că îi curge nasul e inadmisibil, dar știu că se practică”

Un alt lucru asupra căruia atrage atenția medicul este folosirea antibioticelor în exces. Această practică a dus peste tot în lume la dezvoltarea bacteriilor multirezistente și a creat o problemă serioasă de sănătate publică. Însă mulți medici prescriu cu ușurință antibiotice, iar părinților li se pare aceasta regula, și nu excepția. „Din 100 din copii bolnavi, 90-95% au afecțiuni virale. Doar 5% sunt bacteriene și au nevoie de antibiotic. Să dai antibiotic unui copil că tușește sau că îi curge nasul e inadmisibil, dar știu că se practică. Antibioticul îl dai când ești sigur sau cel puțin înclini mult că e infecție bacteriană”, spune ea.

Le explică mereu părinților cât atent trebuie cântărită decizia de a da sau nu copilui antibiotice și că o febră care durează trei zile nu e un motiv de spaimă, câtă vreme starea copilului nu este alterată și nu există alte simptome îngrijorătoare.

Iar mulțumită comunicării pe care o are cu părinții, aceștia reușesc, crede ea, să abordeze cu mai multă luciditate problemele de sănătate ale copiilor lor.

Chiar când pleacă definitiv din țară, părinții o sună și îi dau mesaje pentru a-i cere sfatul. „Au copii care au fost pacienții mei și s-au dus în străinătate și au mai făcut un copil. Au și acolo acces la medic firește, dar se simt mai confortabil să ținem legătura și să îmi ceară sfatul”, povestește medicul Luminița Bejan.

Ține legătura cu părinții copiilor din România sau din străinătate pe Whatsapp, un lucru de neimaginat acum două decenii. Astăzi, nu mai e nevoie să se facă dimineață ca să afle că un copil este în stare de risc și să îl trimită de urgență la spital. De când a început să își facă meseria, fiecare perioadă nouă a mai schimbat ceva, aducând oportunități de comunicare, tehnologie în diagnosticare și tratament, dar în mod egal și provocări. Luminița Bejan spune însă că de zeci de ani, esența meseriei sale a rămas aceeași, la fel ca nevoile de bază ale copiilor- de îngrijire, siguranță și iubire.

Acest articol face parte din campania Medicii schimbării, un demers MedLife menit să crească încrederea românilor în sistemul de sănătate. Inițiativa aduce în prim plan modelele pozitive din sistemului medical românesc și arată că evoluția se produce din interior, inspirându-ne să avem încredere în profesioniștii care forțează schimbarea de paradigmă. Curajoșii, întreprinzătorii, vizionarii, cei care împotriva lipsurilor sau a lacunelor sistemului reușesc să-l reformeze puțin câte puțin, în fiecare zi.

Medicii schimbării conturează portretele unor medici excepționali și prezintă exemple de bună practică din întreaga țară, atât din sistemul privat, cât și din cel de stat. Povestea pe care tocmai ați citit-o completează seria poveștilor de pe platforma campaniei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dr. Monica Bataiosu din com. Pantelimon scolita in Olanda va poate spune ce inseamna medic de familie si cum te impiedica sistemul sa-ti faci cu adevarat meseria.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult