Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce s-a întâmplat la câteva ore după ce Guvernul a anunțat că renunță la voucherele de vacanță pentru bugetari

Litoral tânără

Foto: Karel Noppé / Panthermedia / Profimedia

Hotelierii și agențiile anunță primele efecte negative ale dispariției voucherelor de vacanță. Un studiu realizat de ASE București scoate la iveală că : “Un leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la PIB-ul României”

Despre posibila dispariție a tichetelor de vacanță ați tot văzut diverse păreri la televizor/în online/la radio. În aceste zile, când acestă suspedare a voucherelor de vacanță pe 2021 este tot mai probabilă, marile agenții de turism din țară, hotelieri și reprezentanți ai patronatelor au început deja să simtă efectele. Primii care le-au anunțat au fost cei de pe litoral și din Delta Dunării. În zona montană, din cauza condițiilor de călătorie, lucrurile stau încă bine, iar minusul se va observa cel mai probabil din primăvară.

Cu 50% mai puține rezervări imediat după anunț

Litoralulromanesc.ro este unul dintre cei mai mari turoperatori. Ionuț Nedea este managerul companiei și a observat, în timp real, efectele anunțului, mai ales că agenția gestionează mii de camere pe litoral. “În 2019, ponderea rezervărilor cu vouchere de vacanță era de 26% din totalul vacanțelor. În 2020, a crescut la 35%. Impactul poate ajunge la 50% pentru că, de fapt, o parte dintre rezervări erau achitate cu vouchere, dar si cu bani. Prin urmare, dacă scăderea încasărilor din vouchere este de 35%, scăderea totală a rezervărilor este de aproximativ 50%”, susține Ionuț Nedea.


Și cei de la Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) estimează o scădere cu 40%-60% a numărului de turişti în acest an, dacă voucherele de vacanţă pentru angajaţii instituţiilor statului nu vor mai fi date. Preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac susține, într-o declarație pentru Agerpres, că turiştii fidelizaţi vor reveni, iar preţurile nu vor scădea.

În opinia sa, singura soluţie în acest context o reprezintă turiştii străini.”Se fac teste COVID-19, există vaccinuri şi cred că lumea este dispusă să cheltuiască bani pentru vacanţe, iar speranţa noastră este turismul de incoming”, a mai spus Cătălin Ţibuleac. Dar nu doar hotelierii vor avea de pierdut! Din acest lanț făceau parte restaurantele, serviciile de transport și muzeele.

Studiu ASE București despre voucherele de vacanță: “Asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a dat publicității și numărul de vouchere care au rămas nefolosite în 2020 și pot fi utilizare în acest an. Conform celor de la ANAT, în 2019 plus primele zece luni ale lui 2020, au fost emise tichete de vacanță în valoare totală de 2,7 miliarde de lei. Din acest total, până acum au fost consumate vouchere de vacanță în valoare de 2,15 miliarde de lei, cu alte cuvinte 77,5% din cele emise. 22,5% dintre tichete mai sunt utilizabile pentru acest an. “În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță în piață, așa cum susțin oficialii. Deci voucherele de vacanță s-au bucurat de un succes mare și au fost utilizate, banii întorcându-se în economia națională”, susțin oficialii ANAT.

sursa foto: mandrute calatoare

Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), voucherele de vacanță asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne. Iată ce mai spune studiul :

- voucherele de vacanță au un impact pozitiv Impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilității, ratei investițiilor, productivității, ocupării, eficienței și a valorii adăugate.

– voucherele asigură creșterea încasărilor bugetare prin: veniturile fiscale aferente activității economice și locurilor de muncă generate, care depășesc facilitățile fiscale; reducerea economiei subterane prin descurajarea muncii la negru și reducerea evaziunii fiscale; reducerea cheltuielilor aferente serviciilor de asistență socială, șomaj și asistență medicală prin îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor.

- fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru voucherele de vacanță se creează și se menține un loc de muncă.

- voucherele de vacanță au determinat autorizarea, deci fiscalizatea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la ”turismul la negru”, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate lumea fuge de vacantele din Romania din cauza lipsei de bun simt a hotelierilor. O ajuns o vacanta in Romania sa coste ca una in Coasta de Azur, sau ca in Alpii elvetieni , dar conditii de Africa , si mai aveti nesimtirea sa si cersiti. "Fiecare 1 leu din vouchere aduce 0,51 lei la pib" ,deci la fiecare leu statul dat voua de pomana voua pierde 0.49 lei. Iar la plati cash la fiecare 10 lei incasati doar 1 il raportati. Asta nu spuneti?
    • Like 0
  • Prin eliminarea acestor vouchere s-a creat un echilibru normal in societate!E normal ca cei directi vizati sa fie nemultumiti dar, rezolvarea este la ei in ograda.Preocuparea pentru oferirea unor servicii ieftine si bune sau la nivelul pretului cerut ,sa fi preocuparea lor cu adevarat. Smecherii din turism sa dispara si sa ramana cei dedicati acestei activitati.
    • Like 0
  • check icon
    Ba eu cred că încasările au crescut după anunțul guvernului.... căci e mult mai probabil că toţi aceia care mai aveau astfel de tichete s-au repezit să le consume!
    • Like 0
    • @
      Corina check icon
      Cu riscurile actuale de pandemie, îndrăznesc să sper că nu mulți se reped, ci așteaptă să avanseze vaccinarea și să scadă gradul de periculozitate în călătorii și restul.
      • Like 0
    • @
      Cred că nu ați citit corect studiul efectuat de ASE în colaborare cu cei din HORECA. 77,5 % din tichete s-au consumat , aproximativ 5 % sunt la unii care nu și-au putut lua concediu în sezon ( la bugetari nu îți poți lua concediu când vrei ci când ești programat iar restul de aprox 15 % sunt fie demnitari sau sinecuriști politici care au venituri îndestulătoare , fie speciali pe care nu-i afectează suspendarea tichetelor și ăia le pot folosi pe cele de anul trecut. Cea mai hilară afirmație a rămas a lui Orban "Ce vă mai trebuie tichete nu le aveți pe cele de anul trecut ? " eu i-aș răspunde cu aceeași monedă parlamentarii de ce mai i-au salarii anul ăsta nu au luat și anul trecut? Deci tichetele rămase neutilizate sunt cu mult mai puține și da unele se vor utiliza , altele nu din motivele enumerate mai sus dar e clar că cifrele de afaceri din HORECA vor scădea semnificativ nu vor crește.
      • Like 0
  • Din păcate multe din comentarii sunt doar răbufniri de hate fara o minimă documentare,sau fără legătură cu studiul prezentat profesionist de ASE și de operatorii din turism. Pentru comentacii din alte activități private care cer eliminarea tichetelor vă rog să aduceți argumente că sunt din banii voștri nu doar așa enunțuri și dacă chiar doriți echilibrarea bugetului cu adevărat atunci hai să eliminăm mai întâi plata la gri și la negru din privat , să scoatem de la cheltuieli tot felul de beneficii neimpozitate de tipul asigurărilor facultative, a celor de sănătate privată, teambuildingurile plătite de firme, gym și wellness pe carduri de firma, al 13 lea salariu , decontare a transportului la și de la serviciu pe cheltuiala firmei , mașina pe firmă sau laptopul de serviciu și telefonul( de ce să nu fie cumpărate de salariați sau cu astea nu sunteți de acord că toate astea diminuează profitul impozabil și deci creează deficite. Pentru operatorii din turism pentru care tichetele erau o gură de oxigen nu cred că sunt de acord cu desființarea lor, iar cei care au bani in general se pot duce în alte zări și de la numărul mai redus de turiști nu se pot asigura resursele necesare pentru investiții consistente cum vor cei care au posibilități. Vă rog să luați în considerare că zonele turistice occidentale spre care năzuim nu au doar 3 luni de sezon ca litoralul de la noi iar operatorii trebuie să reziste 12 luni pe an pe baza a doar 3 luni de activitate. Turcii care au 6 luni primesc încă 6 subvenții de la buget pentru a asigura serviciile de calitate dorite , in așa fel încât nu sunt nevoiți să concedieze salariații in extrasezon și beneficiază astfel de profesioniști nu de elevi/studenți angajați la negru pe perioada vacantei. Pe urmă dar nu în ultimul rând sunt mii de bugetari care în lipsa acestora nu își permit un concediu de o săptămână pe litoral cu familia sau la Poiana Brașov. Aici nu vorbim de demnitari, politicieni sau de sinecuriști și speciali aia nu își fac concediile in țară și nu sunt afectați de tăierile anunțate. Cei care nu au utilizat tichetele sunt din acea categorie in jur de 15 % , faptul că peste 77,5 % le-au utilizat arată că un astfel de procent nu își permit un concediu platit doar din salariu. După criza provocată de pandemie , tăierea tichetelor înseamnă lovitura de gratie aplicata hotelierilor iar schemele de ajutor de 500 mil de euro asigura doar plata a 75% din salariile angajaților, nici vorba de vre-o dezvoltare sau măcar de păstrarea afacerilor pe linia de plutire, măcar tichetele rezolvau două probleme , un concediu decent pentru bugetari și o cifră de afaceri constanta pentru hotelieri.
    • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mie unul nu imi convine sa iti platesc tie vacanta din banii mei , iar copii mei nu au vazut marea in viata lor , desi imi rup spatele , iar cand am o problema in care sunt implicati bugetari se uita la tine ca la un cacat. Daca servicile din hotel , oamenii revin si fara tichete . De ce sustii o industrie artificial? Lasa sa fie dupa cerere si oferta. Dar nu am ceva anume cu tichetele de vacanta , ci cu toate beneficile nesimtite din sistemul romanesc. Gen pensie speciala , pensionare la 45 de ani , sporuri nesimtite ,etc.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Si cei care fac cea mai mare evaziune fiscala sunt cei din HoReCa.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu îmi plătești tu vacanța , aia o plătesc eu din banii mei și bugetarii plătesc impozite CAS , CASS și șomaj la fel ca toată lumea. Serviciile la hoteluri nu pot crește atât timp cât au sezon de doar 3 luni pe an dar trebuie să supraviețuiască 12 luni și tichetele le asigurau o oarecare stabilitate a cifrei de afaceri în așa fel încât se puteau finanța investițiile. Dacă rămân doar cei cu bani e evident că vor fi mai puțini turiști pentru că unii ( cei mai mulți bugetari) nu își vor mai permite un sejur cu familia care costă 2-3000 de lei în condițiile în care suma reprezintă tot salariul lor lunar iar din cei puțini care au resursele necesare unii vor alege străinătatea , singurii care vor simți austeritatea sunt cei din HORECA și bugetarii amărâți. Aici nu vorbim de sinecuriști politici , rude , nepoate sau amante de partid nici de speciali , ăia au suficiente resurse să meargă oriunde și fără tichete și fără sporuri. De altfel categoriile privilegiate nu vor suferi.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu toți din HORECA sunt evazioniști iar tăierea tichetelor ca de altfel și a sporurilor pentru toți bugetarii îi va afecta profund după un an de pandemie și restricții de călătorie. Poate că pe Dorneanu cu 4 pensii speciale și salariu baban de la stat nu îl va afecta tăierea tichetelor și limitarea sporurilor dar pentru majoritatea bugetarilor de rând asta va însemna eliminarea sejururilor de concediu pentru că nu își vor mai permite iar cei din HORECA vor suferi o reducere drastică a cifrei de afaceri cu consecințe și asupra calității serviciilor oferite.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Ai impresia ca HoReCa ii cea mai importanta industrie din Romania, sau macar cat de cat importanta? Nu putem traii fara hotelurile din Mamaia? Pai sa de-a vouchere la toate industrile. Ca sunt sigur ca la toti i-ar placea sa primeasca bani de la stat. Oai platesti si tu taxe la stat , dar atunci de ce nu primesc si privatii vouchere de la stat?
      • Like 0
  • Nume check icon
    Hai sa mai si platim pentru vacantele noastre si nu numai gratis din banii celor care lucreaza in sistemul privat. Da, intr-adevar anumite locatii au inceput sa isi declare veniturile, dar acest lucru este o scuze penibila pentru ca statul nu este in stare sa legalizeze aceste afaceri. Cu sau fara tichete de vacanta va recomand sa mergeti vara in satele branene si sa vedeti in week-end-uri, dar mai ales de Sf. Maria cate masini cu alt numar de inmatriculare in afara de BV. Chiar toti branenii au neamuri in sud?!
    P.S. La 1 leu investit ar trebui sa fie mai mult de 1 leu in PIB?!
    • Like 4
  • Prietene - voucherele alea sunt subvenții pentru voi. La ce preturi aveți și la ce condiții se oferă De preturile alea voi ar trebui sa fiți taxați în plus nu subvenționati. Ca sa nu mai spunem de contractele alea cu angajați de lucrează 10-12 h dar pe contract scrie doar 4.. Stimm cu toți ca la mare asta este practica. Nu știu cu cât plătiți pe cei de la Republica sa va lase sa vărsați prostiile pe aici dar sa le fie rușine. La ce condiții și ce preturi oferiți mie unul mi-ar fi rușine sa ma asociez cu voi.
    • Like 4
  • Citesc, ascult și nu incetez să mă întreb de ce nu spune nimeni să dam și angajaților de la privat aceste vouchere. Măcar un an !
    • Like 0
  • “Ca un weekend la Mamaia e cat un sezon la Varna”.
    Daca v-ati intrebat vreodata, de ce, asta-i raspunsul: din cauza “da” vouchere.
    Voucherul asta este pur si simplu o modeda paralela introdusa in circuitul national. Care nu face altceva decat sa capuseze efectiv bugetul national pentru ca banul vine indiferent de calitatea serviciilor. Protectionism la scara nationala. Un efect pervers al acestor vouchere este ca daca te hotarasti- ceea ce nu recomand- sa platesti cu bani normali o vacanta pe litoralul nostru minunat platesti de-ti iese pe nas vacanta. Pentru ca sunt putini care platesc cash si multi care vor bacsis. Hotelurile care accepte vouchere nu ar trebui sa accepte bani iar cele la care platesti cu bani nu ar trebui sa accepte vouchere.
    • Like 8
    • @ Bogdan Misaila
      maripos check icon
      Cea mai tare idee. De-ar fi avut-o cineva de sus in momentul "inventarii" voucherelor de vacanta!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Păi dacă investești 1 leu din buget și la pib se adaugă 0,51 lei înseamnă că ai o gaură în buget de 1 leu iar cum noi avem bugetul de sub 30% din pib rezultă nici măcar 0,2 lei în buget.
    În situații economice critice e nevoie de investiții de la buget cu efect multiplicator, altfel doar crește datoria fără să rămânem cu ceva.
    • Like 6
  • Delia MC Delia MC check icon
    Pentru turism de incoming (hm, ce expresie) hotelierii și proprietarii de pensiuni vor trebui să le aducă la standarde. Străinul nu-ți vine la orice fel de cazare.
    Nu-i chiar bai. Afurisita de pandemie va face ca tot românul, cu cățel cu purcel, să facă în țară concediile în loc să meargă pe aiurea. Situația e atât de nesigură pe plan internațional, ( faci o rezervare și nu poți să te duci că zona aia a devenit deja zona de risc ori predomină acolo o mutație rea) încât oamenii vor opta pentru destinațiile turistice din țară. Atâta numai că banii nu vor mai veni în avans. Este clar, un dezavantaj imens dar... câți proprietari de hoteluri și pensiuni i-au folosit pentru a amenaja, repara, a aduce locația la niște standarde acceptabile? Și mai ales, de când moda asta cu vouchere de vacanță? De vreo 2 ani și deja a intrat în normal? Până atunci ce-au făcut? Cât de repede intră anormalul în normalitate... Iar întrebarea de bază e cât de normal e pentru unii mumă pentru alții poate nu ciumă dar nimic?
    • Like 11
    • @ Delia MC
      check icon
      Ba pentru alții e chiar ciumă: tarifele pt masă sau cazare au crescut cu peste 50% odată cu introducerea acestor tichete! În plus, e mult mai greu să găsești locuri libere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult