Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce se dă? Bani se dă

Liviu Dragnea - Lia Olguța Vasilescu

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Pe vremea mea, prima oară te așezai la coadă și abia apoi întrebai:

- Ce se dă?

- Se dă ulei.

- Se dă pui.

- Se dă lămâi.

Se dădea ce se băga. Nu-ți puteai dori mai mult de la viață decât să prinzi ceva.

După aproape trei decenii, s-a băgat iarăși marfă la gostatul dorințelor noastre.

- Ce se dă?

- Bani se dă.

Tot aparatul bugetar și-a lăsat loc la coadă încă din campania electorală, când PSD a promis că bagă mai mulți bani în buzunarele românilor. De dimineață începuse o mică busculadă, magistrații începând să se bage în față, de teamă că nu mai prind. Dați câte un salariu, să ajungă la toată lumea! i-au strigat ministrului Justiției, care a dat imediat. Din umeri. E ca la mall, când se bagă tigăi. Ce contează că mai ai două acasă, că poate nu ai nevoie de încă o tigaie, sari că e superofertă. Nu se știe când se mai bagă.

Da, s-a băgat bani. Se dă la toată lumea. Cine dă? Partidul, Statul, Guvernul? Nu, Dragnea dă.

Liviu Dragnea, singurul care știe programul de guvernare din scoarță în scoarță, este și singurul care a știut legea salarizării unitare. E primul care a anunțat - pe Facebook - cât și unde se dă. Azi, când s-a făcut anunțul, premierul României, omul cu banii cum ar veni, a fost trimis discret într-un colț al mesei, unde a stat cuminte până s-a epuizat toată marfa.

Dacă domnul Dragnea (se) dă, doamna Lia Olguța Vasilescu știe de unde se dă. Într-o zi a zis că „din PIB”, în altă zi a zis că din impozitul pe salariile mărite. Ptiu, ptiu, isteață foc, așa ceva n-a văzut nici ONU! Rămâne un mister cum nu s-au gândit alții înainte, în alte părți ale lumii, că dacă mărești salariile colectezi mai mult la buget. Acest perpetuum mobile oltenesc trebuie patentat urgent până nu se prind elvețienii cât de ușor se fac banii.

Când acest miraj al generozității pesediste se va fi risipit și schema doamnei Vasilescu își va fi arătat neputincioasă limitele, cineva va plăti. Nimic nu e gratis pe lumea asta, nu poate să câștige toată lumea într-o țară care nu produce altceva decât gargară, cineva în cele din urmă va pierde. Salariații la privat, companiile, antreprenorii sunt cei mai susceptibili să plătească nota, iar efectele le vom vedea pe termen lung. În final vom plăti nota cu toții, și cei de la stat, și cei de la privat, din mai puține investiții publice, din împrumuturi mai scumpe, din inflație.

În fine, sunt unii cârcotași care spun că nu se dă nimic altceva decât praf în ochi. Că dl. Dragnea vrea să anestezieze populația cu o promisiune de bani mulți, ca să nu aibă surprize când va trece prin Parlament legea conflictului de interese care să-i stingă dosarul. După care le va spune bugetarilor supărați că au stat la coadă degeaba că s-a încercat, dar nu se dorește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • NU SUNT EXPERT IN ECONOMIE DAR CRED CA TOATA LUMEA DIN ACEASTA TARA CARE STIE SA CITEASCA AR TREBUII SA CITEASCA MANUALUL DE ECONOMIE DIN LICEU. NU ESTE O CARTE E GREA ...SI TOATA SCHEMA E SIMPLA...SA ZICEM CA AVEM O FAMILIE CU 2 PARINTI SI 4 COPII, TATAL LUCREAZA, MAMA ESTE CASNICA SI 2 COPII DIN CEI 4 LUCREAZA. IN TOTAL EI CASTIGA 4000LEI, INSA TATAL PROMITE CA LE VA DA 1000 DE FIECARE, ADICA 6000LEI. DE UNDEA IA CELE 2000LEI ADICA DIFERENTA? PAI DE LA BANCA, PRIETENI, RUDE DIN STRAINATATE...PANA CAND PAI PANA CAND IPOTECHEAZA CASA, VINDE MASINA, DA IN DIJMA PAMANTUL ETC SI DUPA? PAI DUPA O SA AIBA NEVOIE DE 8000 DAR NUI SA MAI CATIGE NICI 3000 LEI.
    deci haideti sa ne intelegem, in romania in momentul de fata sunt 6milioane pensionari, 6 milioane copii si 4 milioane angajati din care 1,2 milioane functionari la stat. deci economia reala o sustine 2,8 milioane care lucreaza in productie-privat. si mai este si o juma milion someri. cam cate impozite si taxe trebuie sa platim ca sa sustinen o juma de milion de someri si asitati social, 1,2 milioane functionari si 6 milioane pensionari? bai fratilor raportul este 1/3. ca sa nu vb si de copiiatunci este de 1/5. adica o este precum o familie din 6 membrii din care doar tatal produce...
    • Like 3
    • @ Maseur Stanciulescu Ionut
      Pensionarii au muncit si au contribuit din salariu catre pensie.
      Mie nu mi se pare ca e atat de simplu pe cat spuneti.
      • Like 0
    • @ Maseur Stanciulescu Ionut
      Dupa parerea mea, este una din cele mai realiste analize. Asta in vreme ce nimeni nu s egandeste sa faca o lege care sa impuna plata datoriilor (facturilor) la termen si limitarea drepturilor "intreprinzatorilor de mucava" de a excroca alte firme , de exemplu prin interzicerea dreptului de a mai deschide sau conduce alte firme.
      • Like 0
  • Gy check icon
    Am abservat ca in momentul cand s-a dat un nou termen in procesul lui Dragnea, acesta a anuntat amanare si pentru legea salarizarii. Cele doua subiecte merg in tandem. Mi se pare cel putin interesant.
    • Like 1
  • am si eu o nedumerire,guvernul promite salarii mai mari pensii mai mari, bani la nu stiu ce institutie de unde atata banet cand tara este rupta in fund prin toate colturile se fura pe ruptelea coruptie care a ajuns la loc de cinste in parlament guvern etc minciuni minciuni
    • Like 2
  • Cri check icon
    Dl. Negrutiu are perfecta draptate: bugetarii de rand trebuie sa ramana saraci si rupti in fund; fereasca Dumnezeu ca sa se mareasca lefurile dascalului care ne instruieste copilul, sau medicului care ne reda sanatatea sau politistului care ne protejeaza de infractori ! Bugetul se va duce de rapa ! Insa lefurile, pensiile si privilegiile uriase ale procurorilor si judecatorilor, ale "serviciilor", ale fostilor activisti ai PCR si ale fostilor securisti, ale lefegiilor BNR sunt normale si nu afecteaza bugetul.
    Dl. Negrutiu si altii cu filozofia domniei sale, nu fac decat sa-l confirme pe Ceausescu care, avand aceeasi mentalitate, ii indemna pe romanii de rand sa stranga cureaua pentru viitorul fericit care ii va astepta.
    Eu i-as intreba pe dl Negrutiu si pe cei ca domnia sa: puteti sa traiti cu un salariu sau cu o pensie de 1500 de lei ?
    Evident ca acesti oameni, daca ar fi nevoiti sa traiasca cu 1500 lei pe luna, ar canta altfel...
    • Like 2
    • @ Cri
      Nu am nimic impotrva ca salariile sa fie decente,dar ce ne facem ca pentru aceste mariri , cei ce le primesc doar se fac ca presteaza ceva.La scoala nu prea se mai invata,la spitale mori cu zile. Iar daca ajungi la politie , pe la vreo primarie sau prin justitie sa ti se faca dreptate, sa te ajute Dumnezeu, ca autoritatile ii protejza pe infractori .De parlamentari si cei de prin guvern ce sa mai zic!Dar toata lumea vrea salarii bune!Nimeni nu se mai gindeste de unde ?Haide sa creem plus valoare,sa construim locuri de munca sa nu mai furam si apoi sa impartim .Acum impartim viata copiilor si nepotilor nenascuti.
      • Like 4
    • @ Filimon Luminita
      Cri check icon
      Cauzele deficitului de eficienta sau de competenta ale institutiilor publice sunt multiple si tin de sistemul de tip comunist in care inca functioneaza multe compartimente ale Statului roman.
      Pe de alta parte, pentru ca un bugetar sa fie motivat, competent si eficient, trebuie sa aiba o motivatie financiara, o sansa rezonabila pentru promovarea profesionala, precum si sa lucreze intr-un ambient prietenos la serviciu. Criteriile acestea sunt valabile si pentru sectorul privat.
      Inainte de 1989, comunistii impuneau populatiei ca sa accepte o viata austera in contul unui viitor mai bun; dupa 1990, guvernantii au justificat acordarea unor salarii mici din ratiuni bugetare si economice, ratiuni care, in marea lor majoritate au fost bazate pe explicatii mincinoase si cinice.
      Este semnificativ faptul ca acei oameni care cer in mod constant ca bugetarii sa accepte salarii mici sunt exact persoane care castiga bani frumosi fie de la Stat, fie in sectorul privat: seful BNR, sefii diverselor asociatii patronale, sau politicieni care, desi au fost bugetari toata viata lor, sunt foarte bogati: de exemplu fostul presedinte Basescu, un "campion" al austeritatii in vremea cand taia si spanzura in Romania, este un bugetar foarte bogat, si la fel de bogati au devenit, sub mandatul sau prezidential, membrii familiei sale.
      Austeritatea nu este insa valabila si pentru angajatii din Justitie, din Servicii, din Aviatie, sau pentru pensionarii care au fost activisti de frunte ai PCR sau care au lucrat in fosta ( ? ) Securitate comunista.
      Este greu pentru un medic sau pentru un dascal ca sa inteleaga de ce un procuror sau un judecator sau un ofiter al serviciilor secrete trebuie sa aibe beneficii financiare si privilegii exorbitante, iar salariatii din Invatamant sau din Sanatate sa "beneficieze", in marea lor majoritate, de salarii si pensii mizerabile, desi importanta muncii lor pentru societate este vitala.
      • Like 2
  • Ruiz check icon
    Dragnea marseaza exact pe modelul de comportament tipic romanilor : nu ma intereseaza de unde se ia, atit timp cit primesc si eu ceva, ca doar merit. Despre cei care suporta surplusul alocat mie nu vreau sa stiu nimic. Dar daca sunt in toane bune poate las ceva la biserica si pentru ei.
    • Like 7
  • Nu știu de ce, dar mereu am privit cu suspiciune pe cei care-mi oferă​ ceva fără să le cer! Și de ce nu cer? Pentru că nimic nu e gratis, vor și ei ceva în schimb.... Și s-ar putea să nu fiu de acord cu trocul!!!
    • Like 6
  • Au ei ceva bani de undeva, poate chiar de la soros sau alți bogați roșii, poate Rusia , China. Ceva e putred in Danemarca.
    • Like 1
  • In anii '90 se tot cautau modele economice, financiare si sociale care sa fie aplicate la noul regim politic. Unul dintre ele spunea ca ar trebui sa adoptam o solutie care a fost adoptata de Coreea de Sud razboiul coreean. Se prezuma ca situatia economica a Romaniei postdecembriste era similara cu cea a Coreei de Sud de dupa razboiul corean. Una din principalele masuri adoptate de Coreea de Sud a fost aceea de a motiva munca printr-o plata corecta. Insa Romania postdecembrista nu era in situatia Coreei de Sud pentru ca regimul comunist supusese populatia la curbe de sacrificiu de neimaginat pentru plata datoriei externe, in economie fusesera realizate investitii majore, iar comertul exterior cu economiile emergente din Africa si Asia ne asigurase un excedent confortabil. Ce s-a intamplat dupa 1990 a fost un dezastru care poate fi pus pe seama prostiei, hotiei si tradarii celor care ne-au condus: am devenit in scurt timp mai datori decat eram, am vandut resursele naturale si energetice, pamantul, am distrus industria si agricultura si ne-am inrobit populatia. Acum putem spune ca suntem intr-o situatie mai precara decat era Coreea de Sud dupa 15 ani de razboi fratricid! Una dintre solutii este sa motivam munca prin plata indestulatoare si prin eliminarea taxarii muncii cel putin pe o perioada de 10-15 ani ( si aici ma refer atat la sectorul public cat si privat ).
    • Like 3
  • check icon
    Vom trăi și vom vedea.
    • Like 0
  • Ii doare in pix de resurse care sa acopere aceste cresteri..e doar un truc de captatio benevolentiae pentru legislatia paralela favorabila lor. Oricine va indrazni sa mai ridice vocea impotriva lui Dragnea, va primi rsp: mai nenorocitule, nu vrei ca profesorii si medicii sa castige mai bine? Baietii si-au securizat o masa electorala consistenta. Ma gandesc doar la un eventual crah economic; ce vor face atunci? Asta as vrea sa fie intrebati marinimosii astia. Sa zicem ca economia o ia la vale.. Ce facem? Micsoram salariul minim care e baza de calcul? Ne imprumutam la dobanzi uriase ca sa dam salarii? Tiparim moneda fara acoperire si umflam inflatia? Cu generatiile care vin dupa noi cum ramane? Sau ne doare in cur. Sa se descurce. Sau asta va ramane in carca majoritatii viitoare? La momentul respectiv, Dragnea & Co se vor bronza relaxati pe o plaja braziliana cu un cocktail si un fund bombat in poala si cu cazierul imaculat. Nu pricep de ce nu s-a apelat la o reducere a fiscalitatii muncii de care at fi profitat atat salariatii din domeniul public cat si cei din privat. Poate vor sa-i pedepseasca pe astia de la multinationalele tradatoare pt protestele anti OUG 13. Oricum, daca se impute treaba in Siria, toate astea vor fi frectie la un picior de lemn.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult