Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce se vede de la geamul meu

Flori pentru Andreea Moldovan

Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

Un medic cu ani de școală pleacă hulit de o videochatistă. Nu trageți perdelele, uitați-vă bine.

De la geamul meu s-ar fi văzut alți oameni. Nu mai frumoși, dar sigur mai onești. De la geamul meu, impostorii ar fi fost la locul lor, cu botul pe labe și nu ne-ar fi rânjit din clasa politică. De la geamul meu, cucoanele murdare la bot de la videochat, nu ar fi ajuns „jurnaliste” care jignesc fără rușine oameni care muncesc onest după ce și-au tocit coatele pe băncile școlilor.

De la geamul meu, nu i-aș mai fi văzut pe unii dintre politicienii români cum stau lipiți pe afișe electorale cu portretele lor operate de empatie, în timp ce ei fac aceleași șopârle de 30 de ani.

După ce m-am dus 25 de ani la vot, realizez că am pierdut timpul, și mai bine mă căram din țară. Eram mai câștigat privind de la un alt geam. Și astăzi aș fi scris, de acolo, de departe, de la fereastra aia, că nu am fost un prost când am dat leapșă României. Aș fi scris că țara asta nu merită mai mult, că își merită incendiile din spitale, din maternități, își merită milițienii incompetenți care fac ceva pe salvarea copiilor noștri când sunt implorați la 112, își merită videochatistele, aș fi scris că România merită să nu aibă autostrăzi, că își merită corupții, că merită să aibă veșnicii șpăgari din serviciul public, își merită hoții de lemne care culcă pădurile cu acordul tacit al politicienilor, își merită galeriile de fotbal care au intrat în parlament, le merită pe toate, pentru că de 30 de ani, la vot, poporul a fost complice.

O bună parte din România, scufundată în lipsa de educație, a stat de șase, cu sau fără intenție, timp de 30 de ani. Și cu ei nu mai faci nimic. Generații la rând va trebui să ne împăcăm cu asta pentru totdeauna. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  De la geamul Dvs. si al meu se vede Romania pe care am cladit-o cu participarea, dar mai ales prin lipsa participarii noastre.
  Nu este nimeni de vina, toti suntem de vina ca am ajuns aici. Prin urmare nu inteleg de ce ne plangem. Cei care am votat am incercat ceva, iar cei care nu au votat au votat rezultatul. Atat suntem in stare. Atat ne duce capul. Atat meritam. Simplu.
  • Like 3
 • storo check icon
  Pai....toti astia de la politicieni la videochatiste, sosoace, vadimi, directori, ministri, primari,etc au ajuns unde au ajuns datorita votului nostru, direct sau indirect. Ca daca i-ar fi plantat acolo Dumnezeu ( sau Dracu) atunci as fi inteles sa ma pling de soarta potrivnica, insa in situatia actuala nu poate decit sa-mi fie rusine. Si mi-a fost atit de tare incit acum aproape 10 ani am plecat.
  Cind ma gindesc la faptul ca concetateni de-ai mei ( MULTI !!) au fost in stare sa voteze tot felul de sosoci fara sa li se promita nimic ( macar psd promitea marea cu sarea ), inseamna ca nivelul a scazut mult prea mult. Mass media in marea ei parte livreaza non-stop dejectii, minciuni, dezinformari si asta pt lumea se uita ''in gura lor''. Adica le place ! Prost gust, vulgaritate, mahalagism, prostie crasa, mitocanie....din pacate astea sint cuvintele care definesc o mare parte dintre romani. Si ar fi ok (fiecare natie are ''stratul'' ei de imbecili) daca aceasta parte nu ar creste de la o luna la alta...
  Noroc cu covidu asta, ca-i mai rareste,,,

  • Like 4
 • Da, și mie mi-e silă de țara asta, de 90 % din locuitorii ei. Acum 30 de ani, ca jurnalist la TVR, credeam că pot să ajut la schimbarea ei. Am văzut apoi cum TVR ajunge o caricatură, cum majoritatea jurnaliștilor sunt imbecili, cumpărați sau ambele. Dacă nu mă pensionam, mi-ar fi fost rușine azi să fiu jurnalist.
  Am citit replici incredibile în apărarea videochatistei, cu argumentul: cine e de vină că a ajuns așa ? ... Sau : e dreptul ei la opinie...(?!) Mi-e scîrbă de oamenii ăștia, care apără inacceptabilul pentru că sunt la fel de vulgari, proști și manipulați. Nu-i de vină massificarea adusă de internet, sau nu numai.Romănii devin din ce în ce mai proști și mai răi.Dacă mă uit la ce se întîmplă la Paris sau în SUA, cred că OAMENII, NU DOAR ROMÂNII, decad spre agresivitate ignorantă.
  Acum îl înțeleg pe Cioran, de ce nu voia să se întîlnească cu români, la Paris.
  • Like 7
 • M0sh0o check icon
  Mdap. Dar de 25 de ani tu tot votezi, OK. Că doar e dreptul tău si-al nostru, nu? Poi hai să-ti spun ceva. Io-s mai credul, ceva, gen iau de bune cam tot ce-mi spui. Mă păcălești o dată, e OK, dar a doua oară iți garantez că faza asta nu se mai întâmplă.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult