Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce spune livingul locuinței tale despre tine. Sfaturi practice pentru amenajarea unui living, în funcție de dimensiuni

Living Graphic

Livingul este considerat de multe familii centrul locuinței, încăperea în care se adună membrii săi pentru a petrece timp împreună, spațiul în care sunt primiți musafirii, zona casei destinată relaxării, socializării și- dacă este suficient de generos- locul în care se ia masa.

Livingul devine cu atât mai important în anotimpurile reci, când celelalte zone care țin de casă- curtea, grădina sau terasa- nu mai permit petrecerea serilor și weekend-urilor în aer liber.

Când decidem să amenajăm această porțiune a locuinței, trebuie să ținem cont de așteptările tuturor membrilor, iar deciziile ar trebui luate de comun acord. Pot fi gândite locuri pentru bar, dining sau chiar birou și bibliotecă. Nu trebuie să uităm de televizor și- de ce nu- de locuri special avute în vedere pentru boxe sau sistem audio.

Așa cum vă sugerăm la fiecare proiect de amenajare pe care vi-l propunem în seria DedeSign, un proiect Dedeman, secretele se găsesc în proporții, echilibrul nuanțelor și texturilor folosite.

Dar înainte de orice decizie, iată și o regulă generală, fie că ne place sau nu, aceasta trebuie aplicată: dimensiunea încăperii dictează conceptul de amenajare. Aceasta influențează deopotrivă mărimea pieselor de mobilier, dar și numărul acestora. Nu opta pentru piese masive dacă ai un living mic. Ai grijă să păstrezi suficient loc de trecere dintr-un loc în altul. Spre exemplu, în zona canapelei nu trebuie să te împiedici de o măsuță de cafea prea voluminoasă.

Iată, așadar, câteva sfaturi practice și exemple punctuale din conceptul de living Graphic, semnat DedeSign.

Printre cele mai utilizate modalități de a personaliza un living se numară decorarea pereților cu tapet, accentuarea cu o culoare mai puternică sau placarea lor (doar în anumite zone) cu lemn sau piatră decorativă.

Dacă nuanțele naturale de alb, bej, gri nu sunt pe placul tău, poți opta fără probleme pentru culori mai vibrante. Nu este nimic greșit! O canapea colorată, tapetul, covorul sau alte piese de decor pot fi acele accente de culoare care să-ți reflecte personalitatea. Se știe că, în general, culoarea înseamnă viață, iar o încăpere colorată va transmite întotdeauna bucurie și optimism.

Scopul principal al unei camere dominate de culori îndrăznețe este acela de a crea imediat o stare de bine. Dacă atunci când pășești în încăpere, remarci cum starea ta de spirit s-a schimbat, este un semn clar al faptului că ești un împătimit al acestui stil.

Locuințele de tip open space sunt tot mai des întâlnite în ultimii ani. Dacă vrei totuși o delimitare între hol și bucătărie sau living, poți opta pentru o compartimentare sub forma unei biblioteci deschise sau a unui perete decorativ din lemn.

De regulă, orice living este mobilat cu următoarele piese: canapea sau colțar, o măsuță de cafea, o bibliotecă și un mobilier pentru TV. Putem completa spațiul cu fotolii sau taburete, măsuțe auxiliare, lampadar și așa mai departe. Covorul, pernele decorative, draperiile sunt elementele de decor ce vin în completarea amenajării. Acestea pot fi mai colorate doar dacă restul elementelor de mobilier au nuanțe neutre. În caz contrar, dacă am folosit deja multă culoare la pereți, canapea, mobilier, se recomandă să alegem textilele în concordanță cu schema cromatică existentă. 

De asemenea, modul în care alegi să luminezi încăperea este foarte important și depinde, de asemenea, de cât de generos este spațiul. Poți opta pentru becuri inspirate din concepte de hală industrială, sau aplice, de exemplu, iar exemplele pot fi nenumărate. Cert este că atunci când amplasezi amplasezi sursele de lumină, acestea trebuie să îndeplinescă rolul de decor, dar să ofere, în același timp, o atmosferă plăcută, odihnitoare.

Încearcă, de asemenea, să ai în vedere amplasarea prizelor atunci când decizi unde și cum așezi piesele de mobilier.

Vei constata pe parcurs cât de important este să ai acces rapid la una pentru a-ți încărca telefonul sau pentru a adăuga vreun lampadar lângă vreun fotoliu.

Și- un ultim sfat: nu uita de plante! Un living modern are nevoie de astfel de elemente. Pe lângă faptul că echilibrează vizual orice ambient, acestea sunt o sursă de energie și bună dispoziție.

În proiectul propus de Dedesign, principalele piese de mobilier și decor folosite sunt: colțar Florence, bibliotecă Parma, măsuță de cafea din metal, covorul Berlino, suspensia Caspar, tapetul Nuances, masa Tokyo și scaunul tapițat Alice.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon