Foto: Sai Aung Main/ AFP/ Profimedia
Pentru că primesc multe mesaje / comentarii în legătură cu vaccinul AstraZeneca/Oxford, scriu aici câteva detalii interesante și utile:
1. Acest vaccin nu folosește tehnologia ARN mesager, ci anumite componente genetice luate din suprafața virusului. Organismul uman recunoaște antigenele și produce apărare. Acele componente nu pot declanșa boala per se, sunt insuficiente pentru asta, dar absolut suficiente ca să fie recunoscute de sistemul imun.
2. Nu are nevoie de stocare la - 70 grade C sau alte temperaturi joase. E suficientă stocarea într-un frigider obișnuit.
3. Spațierea între doze este foarte permisivă. În studii au folosit a doua doză la 4-12 săptămâni.
4. Rezultatele la persoane peste 65 de ani sunt inconcludente, pentru că au fost puține astfel de persoane înrolate în studii. Tocmai de aceea, multe țări au limitat uzul la intervalul 18 - 65 ani, din motive de precauție (și pentru că eficacitatea pare mică).
5. Unele strategii propun vaccinare masivă cu o singură doză, apoi observarea rezultatelor și deciderea ulterioară privind a doua doză. Tocmai pentru că la punctul 3 am menționat de acea spațiere permisivă. Dacă se obține protecție bună după prima doză și sunt vaccinate peste 70 procente din populație, se ajunge la controlul pandemiei, apoi lucrurile pot fi văzute cu totul altfel. Fauci e un pic reticent aici, dar el are o țară cu peste 300 milioane de oameni și acces la un vaccin ARNm cu spațiere strictă la 2-3 săptămâni. E și chestiune de disponibilitate.
6. Eficacitatea arătată în studii a fost de aproximativ 70%. Sigur că pare puțin în comparație cu Pfizer/BioNTech și Moderna (au și peste 90%), dar valoarea este foarte bună și suficientă pentru aprobare. Amintesc că vaccinurile gripale au 50-60% eficacitate și tot sunt deosebit de utile.
7. Vaccinul a fost aprobat în UE. Prospectul său și toate recomandările au fost deja publicate pe site-ul EMA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.