Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce știm până acum despre vaccinul AstraZeneca/ Oxford

Vaccin AstraZeneca/ Oxford

Foto: Sai Aung Main/ AFP/ Profimedia

Pentru că primesc multe mesaje / comentarii în legătură cu vaccinul AstraZeneca/Oxford, scriu aici câteva detalii interesante și utile:

1. Acest vaccin nu folosește tehnologia ARN mesager, ci anumite componente genetice luate din suprafața virusului. Organismul uman recunoaște antigenele și produce apărare. Acele componente nu pot declanșa boala per se, sunt insuficiente pentru asta, dar absolut suficiente ca să fie recunoscute de sistemul imun.

2. Nu are nevoie de stocare la - 70 grade C sau alte temperaturi joase. E suficientă stocarea într-un frigider obișnuit.

3. Spațierea între doze este foarte permisivă. În studii au folosit a doua doză la 4-12 săptămâni.

4. Rezultatele la persoane peste 65 de ani sunt inconcludente, pentru că au fost puține astfel de persoane înrolate în studii. Tocmai de aceea, multe țări au limitat uzul la intervalul 18 - 65 ani, din motive de precauție (și pentru că eficacitatea pare mică).

5. Unele strategii propun vaccinare masivă cu o singură doză, apoi observarea rezultatelor și deciderea ulterioară privind a doua doză. Tocmai pentru că la punctul 3 am menționat de acea spațiere permisivă. Dacă se obține protecție bună după prima doză și sunt vaccinate peste 70 procente din populație, se ajunge la controlul pandemiei, apoi lucrurile pot fi văzute cu totul altfel. Fauci e un pic reticent aici, dar el are o țară cu peste 300 milioane de oameni și acces la un vaccin ARNm cu spațiere strictă la 2-3 săptămâni. E și chestiune de disponibilitate.

6. Eficacitatea arătată în studii a fost de aproximativ 70%. Sigur că pare puțin în comparație cu Pfizer/BioNTech și Moderna (au și peste 90%), dar valoarea este foarte bună și suficientă pentru aprobare. Amintesc că vaccinurile gripale au 50-60% eficacitate și tot sunt deosebit de utile.

7. Vaccinul a fost aprobat în UE. Prospectul său și toate recomandările au fost deja publicate pe site-ul EMA. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult