Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce știm până acum despre vaccinul AstraZeneca/ Oxford

Vaccin AstraZeneca/ Oxford

Foto: Sai Aung Main/ AFP/ Profimedia

Pentru că primesc multe mesaje / comentarii în legătură cu vaccinul AstraZeneca/Oxford, scriu aici câteva detalii interesante și utile:

1. Acest vaccin nu folosește tehnologia ARN mesager, ci anumite componente genetice luate din suprafața virusului. Organismul uman recunoaște antigenele și produce apărare. Acele componente nu pot declanșa boala per se, sunt insuficiente pentru asta, dar absolut suficiente ca să fie recunoscute de sistemul imun.

2. Nu are nevoie de stocare la - 70 grade C sau alte temperaturi joase. E suficientă stocarea într-un frigider obișnuit.

3. Spațierea între doze este foarte permisivă. În studii au folosit a doua doză la 4-12 săptămâni.

4. Rezultatele la persoane peste 65 de ani sunt inconcludente, pentru că au fost puține astfel de persoane înrolate în studii. Tocmai de aceea, multe țări au limitat uzul la intervalul 18 - 65 ani, din motive de precauție (și pentru că eficacitatea pare mică).

5. Unele strategii propun vaccinare masivă cu o singură doză, apoi observarea rezultatelor și deciderea ulterioară privind a doua doză. Tocmai pentru că la punctul 3 am menționat de acea spațiere permisivă. Dacă se obține protecție bună după prima doză și sunt vaccinate peste 70 procente din populație, se ajunge la controlul pandemiei, apoi lucrurile pot fi văzute cu totul altfel. Fauci e un pic reticent aici, dar el are o țară cu peste 300 milioane de oameni și acces la un vaccin ARNm cu spațiere strictă la 2-3 săptămâni. E și chestiune de disponibilitate.

6. Eficacitatea arătată în studii a fost de aproximativ 70%. Sigur că pare puțin în comparație cu Pfizer/BioNTech și Moderna (au și peste 90%), dar valoarea este foarte bună și suficientă pentru aprobare. Amintesc că vaccinurile gripale au 50-60% eficacitate și tot sunt deosebit de utile.

7. Vaccinul a fost aprobat în UE. Prospectul său și toate recomandările au fost deja publicate pe site-ul EMA. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult