Sari la continut
Republica
Verde

Ce trebuie să știe un nostalgic după economia comunistă: realitatea statistică arată că România a intrat în 2024 cu o economie de opt ori mai performantă decât cea din 1990. Avem o singură șansă pentru a continua dezvoltarea economică

România ar trebui să își regândească modelul de dezvoltare economică printr-o reorientare către tehnologiile viitorului.

 Foto: Karl Dichtler/ Panthermedia/ Profimedia

În 2024 România ar trebui să își regândească modelul de dezvoltare economică printr-o reorientare către tehnologiile viitorului și tranziția către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Pentru aceasta este necesară renunțarea la apatia clasei politice și la căutarea soluțiilor în trecut și reorientarea priorităților naționale către o economie bazată pe utilizarea surselor de energie curată, dezvoltarea infrastructurii energetice, atragerea lanțurilor valorice pentru tehnologiile verzi și susținerea capacității de cercetare și inovare pentru crearea de locuri de muncă bine plătite, care să poată răspunde provocărilor următoarelor decenii.

Deși am avut o creștere economică fulminantă, aceasta nu poate continua pe baza principiilor actuale

Dezvoltarea economică accelerată a României începând cu anii 2000 reprezintă un adevărat miracol. România a intrat în anul 2024 cu o economie de opt ori mai mare comparativ cu primul an de după căderea comunismului. Potrivit statisticilor, alături de alte state est-europene, economia României rămâne printre cele mai industrializate din Europa, prin prisma ponderii sectorului industrial în valoarea adăugată a întregii economii și a numărului angajaților. În plină relansare globală a politicii industriale intervenționiste, România are premisele de dezvoltare economică pentru a deveni un adevărat motor regional de creștere. Având la dispoziție resurse financiare și fiscale limitate, acestea trebuie atent distribuite către noile tehnologii verzi pe baza identificării avantajelor competitive ale țării, fără a pica în capcana supra-subvenționării unor industrii ineficiente. Dar acest lucru nu poate fi realizat decât printr-o schimbare fundamentală a obiectivelor naționale. 

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, unul din principalele deziderate a fost recuperarea decalajelor față de statele membre dezvoltate. Progresul a fost remarcabil, România ajungând la trei sferturi din media europeană a PIB-ului per capita ajustat la puterea de cumpărare, pornind de la mai puțin de jumătate în momentul aderării. Standardele de viață din orașele mari sunt deja comparabile cu cele din vest, deși problema endemică a discrepanțelor regionale, inegalității și sărăciei persistă, în special în mediul rural. Mai multe motive pot fi enumerate pentru această evoluție spectaculoasă, precum politica de coeziune a UE și fondurile europene nerambursabile aferente, atragerea investițiilor străine în căutare de forță de muncă calificată dar ieftină, sau condițiile fiscale favorabile. În ultimii ani, capitalul autohton a devenit și el un motor de creștere în IT, construcții și retail.

Dar modelul de dezvoltare alimentat de investiții în infrastructură rutieră și o industrie prelucrătoare bazată pe transfer tehnologic și remunerație scăzută a muncii este pe cale să își atingă limitele. România rămâne la coada clasamentului european atunci când vine vorba de inovare și investiții în cercetare și dezvoltare, stagnând în mod alarmant în ultimele două decenii. Între timp, Polonia, Cehia și Ungaria recuperează rapid decalajele față de celelalte state membre ale UE.

Orbiți de succesul de până acum al procesului de convergența economică a României cu UE (care de altfel nu a fost bazat pe o viziune sau abordare strategică clară) am uitat să ridicăm capul din pământ și să observăm că lumea se schimbă profund și dinamic, iar idealul nostru despre cum arată o țară dezvoltată economic este deja perimat. Eforturile globale pentru atenuarea schimbărilor climatice au lansat o viziune de transformare profundă a economiei, în timp ce marile puteri ale lumii se întrec în eforturi de a inova și dezvolta tehnologiile verzi, care devin surse de prosperitate economică într-o nouă competiție mondială.

Care ar trebui să fie drumul pentru continuarea dezvoltării economiei românești?

Având în vedere tendințele europene și globale, accelerarea acțiunilor climatice și politicile industriale verzi ar trebui să devină noul motor de dezvoltare economică, contribuind la crearea de locuri de muncă bine plătite prin susținerea unor noi ecosisteme de inovare și producție. O astfel de viziune s-ar distinge de actualele abordări reactive, de rezolvare urgentă a problemelor acute. Consecințele inacțiunii de azi pot duce la o economie europeană cu două viteze, în care industria românească nu va mai fi competitivă. 

Dacă mizăm pe un regres la nivel politic al obiectivelor climatice europene, o facem în zadar. În ciuda unor presiuni uriașe, ambițiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră au fost sporite în timpul crizei energetice și nu încetinite, așa cum au sperat mulți decidenți români. Obiectivele de securitate energetică, atenuare a schimbărilor climatice și asigurare a prețurilor mici ale energiei sunt acum aliniate și vor fi atinse prin dezvoltarea surselor de energie curată, în special regenerabilă, și prin măsurile de eficiență energetică. Rețeta viitorului este simplă: un consum mai mic de energie ieftină și curată, preponderent electrică.

România deține un bun potențial de energie solară și eoliană, inclusiv offshore în Marea Neagră. Cu toate acestea, în ultimii 15 ani abordarea a fost oscilantă între una din cele mai generoase scheme de sprijin din Europa care a permis dezvoltarea unor proiecte impresionante, la nerezolvarea unor bariere administrative și politice care au dus la înghețarea marilor investiții. Prețurile ridicate ale energiei din ultimii ani au generat un nou val de interes pentru sursele de energie regenerabilă, urmat de relansarea unor scheme de sprijin din partea guvernului, bazate însă pe un design rudimentar care limitează numărul de proiecte care ar putea fi susținute. Tot aici trebuie menționată explozia numărului de prosumatori, cu o contribuție importantă atât la reducerea emisiilor cât și la securitatea energetică. Din păcate, în lipsa investițiilor în rețea și a unui cadru de reglementare adecvat pentru distribuitori, reglementatorii iau în calcul restricționarea extinderii acestora.

Așadar, pe lângă investiții în noi capacități de producției, un pilon esențial este cel al dezvoltării și modernizării infrastructurii de transport și distribuție a energiei electrice pentru a susține o economie în care mai mult de doua treimi din consumul energetic al tuturor activităților economice o să se bazeze pe energie electrică, dublu față de prezent. Acest lucru se va realiza în principal prin înlocuirea autovehiculelor cu motor cu combustie internă cu cele electrice și prin instalarea pompelor de căldură pentru înlocuirea utilizării combustibililor fosili pentru încălzirea clădirilor și pentru producerea căldurii industriale, acolo unde este posibil.

Esențiale pentru competitivitatea viitoarei economii românești mai sunt dezvoltarea infrastructurii pentru transportul și stocarea energiei electrice, hidrogenului, și dioxidului de carbon, fără de care nu poate fi eliminată amprenta de carbon. Atingerea tuturor acestor obiective necesită o capacitate mai bună pentru planificare integrată și implementare, dar și voință politică pentru schimbarea actualelor abordări și convingeri.

De ce rămânem blocați în capcanele prezentului?

Un bun exemplu al anacronismului ideilor de dezvoltare românești îl reprezintă deja marota națională pentru extinderea rețelei rutiere de mare viteză, românii asistând nerăbdători la ceremoniile pompoase de deschidere a fiecărui nou tronson de autostradă. Între timp, rețeaua feroviară, un mijloc ieftin de transport de pasageri și mărfuri cu beneficii atât sociale cât și economice, dar și cu emisii reduse, este în colaps. Pe măsură ce ne apropiem de atingerea marilor deziderate ale ultimelor trei decenii, lumea se schimbă profund, iar beneficiile investițiilor de acest tip sunt din ce în ce mai puțin impresionante. Deși proiectele de infrastructură sunt necesare și trebuie finalizate pentru a conecta regiunile istorice, ele nu mai pot reprezenta principala strategie de dezvoltare. Realizând acest lucru, utilizarea fondurilor de coeziune pentru proiecte de infrastructură rutieră este din ce în ce mai rară în alte țări central și est-europene (ce-i drept având deja rețele de drumuri de mare viteză mai bine dezvoltate), concentrându-se în schimb pe creșterea capacității de inovare, susținerea mediului antreprenorial, adresarea decalajelor sociale și dezvoltarea infrastructurii digitale și energetice.

Șansa generațională pentru a reorienta investițiile publice către viitor oferită de Planul Național de Redresare și Reziliență a fost, din păcate, aproape ratată. PNRR va contribui în principal la același tip de obiective cu fondurile de coeziune cheltuite la nivel național, cum ar fi dezvoltarea rețelei de infrastructură rutieră și de irigații, și mai puțin la pregătirea economiei românești pentru viitor. Reformele și investițiile din acest plan, deși importante, țintesc doar să ne aducă unde era Europa de vest acum 20-30 de ani, nu unde trebuie să ajungem în 2050.

Deocamdată, România pare să privească mai degrabă spre trecut. Pompăm, din rațiuni de securitate energetică, ajutoare de stat în industrii aflate la amurgul lor istoric (huilă, lignit) și ținem captivi mii de angajați prin promisiuni deșarte care își vor arăta limitele în doar câțiva ani. Refuzăm să planificăm inevitabilul tranziției – un exemplu grăitor este planul de tranziție justă în județul Prahova, căruia îi lipsește însuși elementul tranziției, dat fiind că cele trei rafinării care reprezintă motorul economic al județului vor trebui să se reinventeze, pe măsură ce sectorul transporturilor se electrifică. Un alt exemplu este lipsa oricărui plan pentru viitorul unuia dintre pilonii exporturilor românești – fabricarea pieselor auto – care deservește preponderent autovehicule cu motoare termice, despre care deja știm că au zilele numărate în Europa după 2035.

În loc să ne concentrăm eforturile în această direcție, România mai degrabă încetinește sau blochează măsurile necesare decarbonizării sectorului energetic, în același timp ținând industrii cum ar fi cimentul și siderurgia captive în procese tehnologice care vor deveni necompetitive în doar câțiva ani din cauza prețului prohibitiv al emisiilor de dioxid de carbon.

Idealul național de dezvoltare se mai bazează pe convingerea pernicioasă că gazele naturale reprezintă viitorul. Investițiile publice în extinderea rețelelor de distribuție de gaze vor crea consumatori captivi care nu își vor putea permite costurile energiei, pe măsură ce emisiile de dioxid de carbon aferente încălzirii vor fi din ce în ce mai costisitoare. De altfel, legislația UE prevede deja o interzicere totală a centralelor termice pe gaze în mai puțin de două decenii. Mirajul relansării industriilor chimice și petrochimice pe baza noilor exploatări ale resurselor de gaze naturale contravine planurilor de relocare ale marilor campioni industriali, care iau în considerare mai degrabă disponibilitatea energiei regenerabile și a forței de muncă calificate atunci când planifică un nou proiect. Unicitatea resurselor de gaze ale României în UE reprezintă de asemenea un miraj – țări cu resurse mai abundente, precum Olanda, reduc producția pe măsură ce fluxurile de capital se îndreaptă tot mai mult spre surse de energie regenerabilă. Pe de altă parte, creșterea anticipată a producției de gaze prin dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră poate conferi României un rol regional important, prin furnizarea în statele vecine (aproape) integral dependente de importuri, cum ar fi în Balcanii de Vest.

Planurile strategice ale României pentru sectorul energetic și pentru reducerea emisiilor reflectă acest anacronism, arătând conservatorism când vine vorba de tehnologiile curate și bazându-se pe improvizații discutabile pentru a motiva noi mari investiții în consumatori de gaze naturale, a căror dimensionare pare a fi mai degrabă un exercițiu de intuiție, decât unul de calcul sistematic. O excepție notabilă o reprezintă planurile de dezvoltare a primelor reactoare modulare mici (SMR) din lume, deși și în sectorul nuclear majoritatea 4 fondurilor par a fi direcționate către tehnologiile convenționale, mai puțin potrivite pentru un sistem energetic dinamic al viitorului.

Aceste investiții riscă să restrângă capacitatea de a susține adoptarea energiilor regenerabile, despre care știm că au deja un factor de multiplicare economic mai mare comparativ cu investițiile în combustibilii fosili.

2024 este momentul potrivit pentru a cere clasei politice să regândească prioritățile economice și strategia de dezvoltare a României pentru cel puțin următorii 10 ani

Românii vor merge de patru ori la urne pentru a-și alege reprezentanții. Din păcate, scena politică pare a fi lipsită de viziune, cu o clasă politică blocată, puțin capabilă de a genera idei noi. Partidele aflate la guvernare, care au dominat politica ultimilor decenii, au o atitudine pasivă și par mai degrabă în trena obiectivelor mai ambițioase ale familiilor politice europene din care fac parte și forțate de angajamentele pe care România și le-a luat prin legislația europeană. Între timp, partidele anti-sistem își găsesc ideile într-un trecut nostalgic și mistificat – de la politici economice din anii 70 și 80, care au eșuat în totală decuplare și ineficiență, până la monstruoasele doctrine fasciste ale anilor 30 și 40. Poate singura inovație autohtonă a dreptei extreme este împletirea nostalgiei confuze pentru comunismul totalitar cu bigotismul legionar, împreunând două ideologii al căror conflict (uităm sau ignorăm că) a dus la milioane de morți.

Clasa politică ar trebui să adopte idei noi, bazate pe reorganizarea economiei în jurul tranziției verzi. Putem să începem de la o asumare clară a eforturilor pentru atenuarea schimbărilor climatice, preferabil printr-o lege a climei, și să formăm o viziune pentru fiecare sector economic în parte, cu planuri concrete de reducere a emisiilor și adoptarea de noi tehnologii (produse măcar parțial în România).

Un astfel de proiect ar trebui construit printr-un acord transpartinic pentru reorganizarea economiei românești cu scopul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere al emisiilor, bazată pe noi lanțuri valorice de tehnologii curate, care să genereze locuri de muncă bine plătite. Este necesară susținerea capacității de cercetare și inovare și reorganizarea învățământului vocațional cu scopul de a forma și menține un personal calificat și capabil să răspundă noilor nevoi ale economiei.

Poate chiar mai importante sunt măsurile pentru combaterea impactului social al tranziție. Politicile de taxare a emisiilor de carbon vor avea un impact regresiv asupra bunăstării gospodăriilor, afectându-i în principal pe cei mai vulnerabili. Aceste mecanisme generează însă și venituri, care vor trebui redistribuite într-un mod țintit pentru finanțarea măsurilor de eficientizare energetică, achiziționare de autovehicule electrice și instalare de pompe de căldură, contribuind la reducerea sărăciei energetice si inechităților sociale.

2024 este un an de răscruce – fie continuăm frânarea propriului progres, fie privim îndrăzneț către viitor. Contextul geopolitic și slaba dezvoltare economică nu ne-au permis să fim participanți de frunte la precedentele revoluții tehnologice și industriale. Am putea spune că ne-a lipsit șansa. Acum o avem, dar riscăm să ratăm o nouă revoluție, pentru că de această data ne lipsește viziunea.

Articol a apărut și pe platforma EPG.

Împreună, devenim conștienți că putem face alegeri mai verzi în fiecare zi. Energia vine de la oameni. Acest text face parte din proiectul editorial VERDE, realizat împreună cu Societatea Omului Sănătos și platforma habits by Republica. Proiectul VERDE este realizat cu sprijinul CEZ România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Partea cea mai haioasă ar fi ca în câțiva ani ciclul sper-activității solare să ia sfârșit și clima să înceapă, treptat-treptat, să se răcească. Să vedem atunci ce o să mai comenteze clarvăzătorii și apologeții încălzirii globale.
    În ipoteza că încălzirea globală va continua, așa cum se estimează, ce impact ar avea măsurile europene când marii producători de CO2 (China, SUA, India etc.) vor avea în continuare aceeași durere în cot pe tema asta? Este ca și cum ai vrea să răcești Sahara cu un mic cub de gheață.
    Se vorbește de industria siderurgică și a materialelor de construcție (în special ciment) ca de o sperietoare. Autorul crede, probabil, că noile tehnologii ne vor ține în case(le actuale), că nu se va mai construi nimic fizic, doar în lumea virtuală, gen Matrix. În context, vrem transport feroviar modern, dar să închidem combinatele siderurgice, vrem să participăm la reconstrucția Ucrainei dar să închidem facilitățile producătoare de materiale de construcție. Atunci, ce vrem? Doar să dăm (inovativ) din taste? Să ne cuplăm la Matrix și să expirăm în buzunar, să reducem amprenta de CO2?
    • Like 4
    • @ Andrei Tarlea
      Dan check icon
      Tu ești unul din ăia de care tot scrie reportaje? Că văd că nu te potolești, deși acum ceva vreme tot o dădeai după cireș cu anti-europenismul. Acum văd că ați primit ordin să vă dați arama pe față.
      P.S. Nu e nimic „haios” în a pupa poala putinelului. Dar dacă tot vă place, măcar nu mai băgați placa cu leghebeteul, că e cam pe fetișul vostru, și așa aveți destule alte aberații pe care să le propagați (cum e asta cu încălzirismul).
      • Like 2
  • RazvanP check icon
    Chiar sunt curios să citesc partea a doua a articolului după alegerile la care verzii o vor lua în freză pe tot continentul!
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Nu-i nimic, cu mentalitatea pe care o tot exhibi neinvitat de nimeni pe „Republica”, ai toate șansele să te refugiezi în rusia, dacă tot îți pute Europa.
      • Like 3
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Raspuns tipic de progresist cancel culture care iti vine in casa si iti impune ideile lui gresite iar daca nu iti convine, nu ai decat se te cari. In plus pe langa sperietoarea climatica acum este convenabil sa se aduca si sperietoatea putinista astfel ca populatia sa aiba de ales perpetuu intre Iliescu si Vadim, Iohannis si Dancila si ce personaje papusate se vor mai gasi de genul Geoana, Ciuca, Ciolacu contra Simion sau Sosoaca. Astfel se asigura ca va castiga cine trebuie, se simuleaza democratia iar candidatul ales va fi lasat sa faca ce il taie capul. La acest tip de manipulare nu mai musca nimeni iar lumea a inceput sa se prinda cum merge sistemul.
      In cazul de fata insa e mult mai simplu pentru ca cifrele spun altceva doar ca nu arata bine pe hartie si atunci sunt marginalizate si se da inainte cu propaganda.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Mă faci să cred că-ți răspunzi de pe alt cont, ca să pari mai mulți. În afară de asta, dacă tu ești funcțional, nu înseamnă că cei care nu sunt ca tine sunt „progresiști” sau alte ștampile pe care le-ai înghițit ca pelicanul de la trumpanezeii de peste ocean.
      În plus, nu ești primul (asta dacă chiar nu ești așa-zisul răzvănel, aka ivănel) căruia i-am spus că locul vostru nu e pe un site românesc civilizat, ci în rusia, sau, dacă vrea stăpânul vostru, pe front.
      • Like 1
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Nu a pus nimeni stampile pana la comentariile tale iar de propaganda putinista nu poate fi vorba decat daca contextul logicii tale dicteaza ca cine este impotriva unei politici de mediu desprinsa de realitatea economica este putinist.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Nu, tăticu, nu te eschiva.
      Dacă nu a spus-o nimeni, o spun eu acum: acest „mihai” vine cu dume arhicunoscute ale propagandei putiniste, doar dacă e un idiot util nu-și dă seama asta, caz în care îmi pare rău pentru el. Dar dacă-și dă seama, e pur și simplu o coadă de topor, un fan al măcelarului de la moscova.
      P.S. Eu nu am comentat la articol, pentru că e evident că ăștia care intră aici să atace autorii nu sunt cititori, ci postează din ordin/ interes. Dar interesul este de la est, în niciun caz al României. S-a nimerit acum să fie vorba de o temă economică, dar ei postează la orice articol care contribuie la menținerea românilor departe de ghearele rușilor. Mi se rupe că acești postaci aduc „argumente” de tot felul, câtă vreme e clară motivația lor de a posta pe „Republica”. Unui dușman declarat al României nu-i oferi contraargumente, ci-l arăți cu degetul (atât se poate pe un simplu site).
      • Like 1
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Evident ca daca nu se doreste o dezbatere pe cifre si fapte, se duce totul in politic unde lipsa de argumente tehnice se poate compensa prin alte metode. Nu stiu cine a scris ca doreste alinierea Romaniei cu politica ruseasca din moment ce performante economice prea stralucite nu s=au obtinut sub conducerea conducatorului iubit. In schimb in UE acestea pot scadea din cauza masurilor nesabuite luate in parlamentul european care intradevar vor duce la vulnerabilizarea tarii noastre. Pe Putin nu il tii la distanta cu energia verde ci cu tancurile si echipamentele militare care nu sunt electrice, aviz amatorilor.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Hai sictir, nu-ți place UE (că ai ajuns până la urmă aici, unde ți-era misiunea), tai-o în rusia, că nu avem nevoie de cozi de topor.
      P.S. Și în acest caz, putinistului nici nu-i trece prin cap să zică cu gura lui că nu e putinist, că nu are cum. Nu, tot inventează orice „argumente” în favoarea „părerii” lui „nevinovate”, când subiectul e că el e un putinist nenorocit, nu dacă are sau nu argumente pentru ceea ce a scris.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Alt articol plin de wishful thinking total rupt de realitate si care trambiteaza sloganurile activistilor de mediu care neaga faptul ca schimbarile climatice se datoreaza in principal activitatii solare iar CO2 are doar un impact marginal. Evident ca studiile care sustin acest lucru nu sunt mediatizate desi explica incalzirea climatica incepand cu ultima glaciatiune.
    Iar daca vine vorba de comunism, spre asta ne indreptam calauziti de iubitii conducatori ai UE care va deveni o uniune colectivista dupa cum spunea Milei. Toate asa-zisele tehnologii verzi nu functioneaza in parctica si produc neajunsuri substantiale de care nu se tine cont. In schimb se voteaza intr-o veselie termene si cresteri de costuri care vor duce la pauperizarea populatiei doar pentru a atinge obiective himerice. Evident ca statele care nu se vor avanta in astfel de masuri iluzorii se vor afla intr-o pozitie economica mult mai solida si vor putea asigura mai bine securitatea.
    • Like 3
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Altul pe care abia-l așteaptă putinică, să se afirme în mașina de tocat. Dacă tot există grupul Getica, de-alde voi sunteți numai buni pentru recrearea diviziei Tudor Vladimirescu (deși mai mult de-un pluton nu cred că s-ar găsi). Asta pentru că tot sunteți cu comunismul în gură toată ziua, de parcă nu ar fi arhicunoscute metodele de propagandă sovietice, reșapate de putinică.
      • Like 2
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Draga Tovaras Respectat, cu comunismul in gura este articolul care spune ca acesta nu este bun si trebuie sa luam masuri pentru a salva planeta de la un pericol imaginare iar acestea practic ne duc inapoi in comunism prin lipsa de optiuni, controlarea pietei, pauperizarea economica si lipsuri. Propaganda este ceea ce se intampla prin parlamentul european unde se voteaza cu frenezie tot felul de legi si directive rupte de realitate si fara acoperire in cifre. Aceste masuri vor vulnerabiliza statele le vor face o prada mai usoara pentru totalitarism.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Ar fi frumos dacă ar fi moderatori pe acest site care să respingă adevărata propagandă, cea putinistă, cu care voi vă tot străduiți să-l poluați.
      • Like 2
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Care propaganda putinista? Faptul ca exista studii si explicatii tehnice diferite fata de canon sau chiar opinii, acestea trebuie cenzurate si interzise de parca am trai pe vremea inchizitiei?
      • Like 1
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Băi acesta, tu ne citezi din manualul micului propagandist duma cu „studii și explicații tehnice”??? Ia tai-o tu la moscova, dacă tot ești fan, să te saturi de cenzură și interdicții, nu cum aberezi tu nestingherit pe-aici, unde nu te cenzurează nimeni (deocamdată, deși verși doar otravă). Hai sictir. Ce crezi că meritați voi, cei care urâți România și vreți si reintre sub cizma rusească??? Vreun premiu, vreo medalie? De ce ar trebui să fiți menajați, că doar nouă nu ne vreți binele, iar dacă v-ați cocoța din nou pe tancurile sovietice la putere, primii pe care-i veți distruge ar fi cei care vorbesc liber azi în țara asta. De unde și până unde atâta „îngrijorare” cu inchiziția? Cât tupeu jegos, incredibil.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult