Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce va primi turistul Iohannis în schimb de la PSD, după ce va face țăndări imaginea prezidențială, va îngropa PNL-ul și va umple de scârbă electoratul de dreapta?

Iohannis în safari

Foto: Kenya Wildlife Services

N-ai cum să nu te întrebi gândindu-te la președintele Klaus Iohannis - „Cât de nesimțitor trebuie să fii să te plimbi în safari și să te lăfăi în plăceri estivale extrem de scumpe, când țara este la propriu pe butuci? Cine și-ar putea dori un asemenea hate național?” 

Nimeni, nimeni în lumea asta. Cu atât mai mult un om politic, adică unul care se hrănește și respiră din simpatia populară. Și cu atât mai mult Iohannis, a cărui imagine publică a fost, până la un punct, atent și exagerat cultivată. Pas cu pas, aș zice.

Și atunci, pentru ce se vrea Iohannis atât de urât? Pentru ce neamțul harnic și corect, adus în Capitală să facă România lucrului bine făcut și care a pledat pentru tehnocrație și meritocrație, a ajuns să fie imaginea leneșului, a îmbuibatului, a celui indiferent la tot ce ne preocupă pe noi și pe restul lumii, admirând leii într-o țara africană în care a ajuns cu un avion de lux? Și asta, ca o încununare a două mandate în care, pe lângă faptul că n-a făcut nimic, a fost dispus să fie amputat politic, propunând și susținând o alianță cu PSD-ul, în condițiile în care a ajuns la președinție cu un mesaj antiPSD?

Pare îndreptățită întrebarea. Poate că președintele nu e sinucigaș politic, ci e doar îndatorat. Cumva, o datorie mai veche?

Toate aceste servicii pe care Iohannis și PSD-ul și le-au făcut în culise încă din momentul în care „premierul Grivco” era adus de la Sibiu să salveze situația la București pot fi citite acum, la final, într-o altă cheie. „Antipesedistul” Iohannis a fost cel mai bun președinte pentru PSD, punându-i 4 premieri în funcție și primind, în schimb, două mandate de președinte. Mima absolută a alegerilor a fost impunerea Vioricăi Dăncilă drept contracandidat, ceea ce i-a asigurat lui Klaus Iohannis încă 5 ani de trai bun la Cotroceni. Acum se plimbă în Africa cu banii din Fondul de rezervă al Guvernului, 7 milioane de lei date cu generozitate de Marcel Ciolacu, pesedistul care se vede deja președinte de țară.

În schimb, Iohannis face țăndări imaginea prezidențială, îngroapă PNL-ul și umple de scârbă electoratul de dreapta căruia trebuie să-i scoată din cap orice tentativă de a mai merge la vot în 2024.

Eu nu cred că e doar prostie și nesimțire în povestea asta. Toți sunt datori unii altora. Sau toți - banului. Această țară luată pe caiet începe să se scufunde, iar alocația națională pare să nu mai ajungă.

Se apropie alegerile și cineva are nevoie de o asemenea imagine. Ce va primi turistul Iohannis de la PSD în schimb pentru serviciile făcute în ultima parte din mandat? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atributiile presedintelui:
    "Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate;

    Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament;

    Președintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului;

    [...] va putea revoca şi numi pe unii membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului acordată la propunerea primului-ministru;

    Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil;

    [...] la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României;

    [...]poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior apărării Parlamentului, în cel mult 5 zile [...];

    [...] conferă decoraţii şi titluri de onoare, acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral, numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege, acordă graţierea individuală". - Constitutia Romaniei

    Din ce se vede, presedintele nu prea are multe de facut. Totul prin guvern si parlament. Se stie ca avem o constitutie foarte slaba, ca mai toate legile facute pe genunchi de oameni care nu au nicio treaba cu domeniul sau sunt foarte slab pregatiti. Toate legile sunt incalcite, interpretabile si au o gama intreaga de corectii, adaugiri, revizuiri si completari.

    „În România e nevoie "nu de o revizuire a Constituției, ci de o nouă Constituție", consideră profesorul universitar Ioan Stanomir, expert în constituționalism comparat.

    Deutsche Welle: Credeți, în perspectiva pe care ați conturat-o, că partidul condus acum de Marcel Ciolacu ar avea vreun interes să „umble“ la constituția moștenită de la FSN, recte de la „părintele Constituției“ Antonie Iorgovan?
    Este greu de spus, ținând seama de faptul că PSD a guvernat bine și foarte bine după actuala constituție.
    DW: În sensul că i s-a potrivit ca o mănușă.
    Exact. Eu cred că PSD are resursele să golească de conținut instituția prezidențială fără a revizui Constituția. Să nu uităm ce s-a întâmplat pe vremea regimului Dragnea cu Klaus Iohannis, care a fost practic scos, de exemplu, din ecuația numirii șefilor de parchete [...]

    Așa că Partidul Social Democrat, pragmatic vorbind, are nevoie doar de o majoritate confortabilă cu care să guverneze, pentru că actuala constituție servește perfect intereselor partidului [...] astfel încât își concentrează atenția pe controlul parlamentului, pe controlul guvernului și marginalizează pe cât posibil instituția șefului de stat. [...]

    Eu vă spun atât: din perspectiva Partidului Social Democrat, compoziția Curții (CCR) nu reprezintă o problemă, conduita Curții nu reprezintă o problemă, iar prezența unui președinte al României altul decât unul pesedist nu reprezintă o problemă, fiindcă, dacă ei reușesc să creeze o majoritate, nici un președinte nu îi poate refuza. S-a văzut la Traian Băsescu, s-a văzut la Klaus Iohannis. Să ne reamintim că președintele Iohannis a numit prim-miniștri de la PSD, ultimul a fost Viorica Vasilica Dăncilă [...]

    Ca atare, răspunsul la întrebarea dumneavoastră privind revizuirea Constituției trebuie reformulat. Eu am militat nu pentru revizuirea Constituției, ci pentru o nouă Constituție.
    Aceasta presupune însă un moment zero, care însă este foarte greu de atins din punct de vedere politic. Presupune un moment de convocare a unei Adunări Constituante și eliminarea în totalitate din discuție a actualului text.

    Principalul obstacol în calea acestei proceduri devine Curtea Constituțională, care este garantul revizuirii Constituției, este gardianul Constituției și cea care verifică legalitatea procedurilor pentru revizuirea Constituției.

    DW: Suntem într-un cerc vicios.

    Exact, suntem într-un cerc vicios. Ca atare, este foarte greu de crezut că vom ajunge vreodată la o situație în care această țară să aibă o nouă constituție. Ar fi nevoie de un moment politic de ruptură. Au fost câteva momente de ruptură, dar nu am fost capabili să le exploatăm.
    Ioan Stanomir este profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, membru titular al Centrului Fundamenta Politica, expert în constituționalismul comparat și în istoria ideilor politice conservatoare".- https://www.dw.com/ro/revizuirea-constitu%C8%9Biei-sau-drumul-la-zid/a-59262606 (Interviu din septembrie 2021)

    In Romania, pentru mine, cel mai puternic este PSD-ul. De-a lungul celor 33 de ani, prin tot ceea ce a facut, felul in care s-a pozitionat prin reprezentantii sai, coruptia endemica pe care a generat-o si a cultivat-o, intretinand o stare de mizerie institutionala, pentru mine, reprezinta cel mai rau si periculos lucru care i s-a intamplat Romaniei. Daca suntem acum, aici, asta e din cauza PSD-ului prin toate formele prin care a fiintat: FSN, PSDR. Atat la centru cat si in teritoriu oamenii partidului (asa-zisii baroni) au distrus sistemtic: economia, administratia, sanatatea, educatia, cultura. Lor le revine toata responsabilitatea.

    Eu cred ca in Romania, presedintele e prizonierul majoritatii si a oamenilor de forta ce-o compun. Amenintarea permanenta cu revocarea, imposibilitatea de a avea parghii prin care institutia prezidentiala sa poata interveni in anumite situatii, nu doar prin simple vorbe ca: supravegheaza buna functionare... etc, asta se datoreaza starii in care e societatea romaneasca.

    Cat despre presedintele Iohannis, imi pare rau ca nu a comunicat si nu a explicat mai bine de-a lungul timpului despre lucrurile importante care priveau tara. Dialogul cu Romania a fost practic inexistent. Si-mi mai pare rau ca-si incheie mandatul cu aceasta vizita africana ce nu-si are rostul si nici utilitatea.

    • Like 0
  • Nu Iohannis m-a umplut de silă ci partidul care a îngenunchiat în fața lui, cum pe vremuri îngenunchea întreaga Mare Adunare Națională și întregul CC al PCR în fața lui Ceaușescu. Din momentul în care a fost ales președinte, Iohannis trebuia să fie decuplat complet de la viața politică și să se constituie într-o forță de echilibru între puterile statului. Ori, tocmai asta nu a făcut. A continuat să se comporte ca un vătaf în PNL dând ordine în stânga și în dreapta slugilor preaplecate. Se îndoiește cineva că ruperea coaliției PNL-USR nu a fost opera lui? Câțu era prim ministru de formă pentru că primea mutările în plic, că doar nu-și închipuie cineva că acel Câțu ar fi fost artizanul coaliței PNL-PSD. Iar cine îl deranja pe Iohannis pleca acasă. Exemplu: Ludovic Orban. Dar, să fim serioși, nu prea a mai fost și altcineva care să-l deranjeze.
    Vă întreb, ce fel de partid e ăla care lasă o persoană, care nu ar mai trebui să aibă nimic de spus în politică, să vină să dea ordine în acel partid? Și spun asta din poziția unuia care a votat constant la “parlamentare” cu PNL, încă de la primele alegeri de după '89.
    Deci nu Iohannis e cel care mă umple de revoltă ci toți cei din PNL care ar fi trebuit să-i spună: domnule președinte, până la terminarea mandatului dumneavoastră, vă comunicăm, cu toată stima și respectul, că nu mai aveți niciun fel de atribuții în cadrul PNL. Coaliția PNL-USR și-ar fi văzut de promisiunile electorale, cu PSD în opoziție, până în ziua de azi, iar Iohannis și-ar fi îndeplinit, conform legii, numai și numai mandatul de președinte.
    Astfel, PNL a fost cu foarte mult timp înainte terminat (mai bine zis auto-terminat), față de recentele vizite turistice ale președintelui, care nici nu mai contează. Sunt doar cireașa de pe tortul de adio.
    • Like 4
    • @ Andrei Tarlea
      Ce frumos ar fi ca președinții să se comporte fix conform atribuțiilor constituționale! Într-adevăr, un președinte, chiar dacă anterior a fost om politic, odată ce și-a luat în primire înalta funcție ar trebui să fie total APOLITIC și să acționeze doar ca un factor de mediere între puterile statului și între stat și societate. Dar din păcate NICIUN președinte postdecembrist nu a făcut asta. Iliescu a fost patronul PSD-ului, Constantinescu a fost și el partizanul Convenției Democratice (chiar dacă mai finuț, mai cu bun simț), de Băsescu nici nu mai zic; primul ministru Boc era sluga lui și nimic mai mult. Iar Johannis a fost șeful de facto al PNL-ului, sub toți președinții PNL de carton: Orban (până la un punct), Câțu, Ciucă. Aceștia chiar au fost impuși fără perdea, de către Johannis, la conducerea PNL-ului. Și eu am fost mirat, nedumerit de acest lucru. La început, în primul mandat, când Johannis avea o imagine bună și era locomotivă pentru PNL, mai era de înțeles supunerea oarbă a PNL-ului față de el. Dar continuarea supunerii acesteia jenante față de președinte, chiar și acum, din partea PNL, ba culmea, chiar și din partea PSD, e deja pur și simplu revoltătoare. Am scris și în postarea mea de mai jos că e incredibil ce condiții favorabile a avut Johannis în timpul mandatelor sale și ce supunere și slugărnicie din partea cvasi-tuturor. Acest lucru fiind așa incredibil devine chiar SUSPECT. Mi-am zis că trebuie să existe o explicație logică. Și cred că am găsit-o, deși nu știu dacă o să fiți de acord cu mine. Am pornit de la ideea că politicienii noștri, indiferent de funcțiile ocupate, au obiceiul grețos de a fi slugarnici cu cei MAI PUTERNICI decât ei. Deci în mod sigur Johannis e PUTERNIC. Dar cum poate să mai fie puternic un președinte la sfârșit de mandat, când ar trebui să nu mai aibă nicio putere / influență electorală? Ne închipuim deci că intenția de vot e singura putere care contează pentru un om politic respectiv om de stat. Iar într-o societate ideală presupunerea ar fi corectă. Dar se vede treaba că mai există un fel de putere, în afară de cea electorală, de care sunt conștienți toți și căreia i se supun toți. Ne ducem cu gândul, într-o primă fază, la puterea informală în stat, respectiv ”deep sate-ul”, statul paralel, care e compus din puterea serviciilor îmbinată cu puterea justiției. Dar nici asta nu stă total în picioare, fiindcă simbioza între ”deep sate” și președinție e puternică în măsura în care președintele are viitor. Adică această putere informală urmărește puterea formală. ”Deep state-ul” nu se mai cramponează de un președinte ”obosit”, fără viitor politic la vârful statului. Și atunci? Atunci eu cred că rămâne o singură variantă: faptul că președintele este de fapt impus GUVERNATOR de către ”partenerii” noștri externi din UE / SUA. Pare incredibil? Eu zic că nu, fiindcă lucrurile se leagă. Siguranța de sine a președintelui, sentimentul impunității sale, inclusiv printr-o suspendare, care s-a dovedit rejectată cu putere de ”partenerii” noștri prima dată în cazul lui Băsescu (ne amintim cu toții), dar și în cazul lui Johannis, când PSD-ul lui Ciolacu a declarat din start că nu își pune această problemă. Apoi chiar faptul că se gudură toți la picioarele președintelui e un indiciu puternic. Iarăși, faptul că a fost mereu atent la ideile și interesele celor din afară mai mult decât la cele ale românilor. Vă amintiți cum s-a pronunțat ferm împotriva boicotării de către români a firmelor austriece. Legăturile cu interesele austriece din domeniul lemnului, favorizarea OMV, intervenția penru punerea batistei pe țambal în cazul dragării canalului Bâstroe de către Ucraina. Tot a propos de Ucraina, favorizarea excesivă a intereselor producătorilor de cereale din Ucraina, în dauna alor noștri. De ce zic în acest context de Ucraina? Fiindcă în acest context internațional, a servi Ucraina este echivalent cu a servi interesele de la vârful UE. Sigur că e bine să ajutăm Ucraina, care e un stat aflat într-o mare cumpănă a existenței sale și are nevoie de noi toți. Dar am zis că Johannis a făcut asta ”cu asupra de măsură”, mai mult decât trebuia și mai ales fără se negocieze în contrapartidă nimic pentru România, așa cum au făcut alte state. Ca și când el ar fi reprezentantul lor, al puternicilor UE, nu al românilor. De asemenea, când e vorba de vreo negociere la Bruxelles, Johannis nu negociază nimic, zice ”da, să trăiți” și atât, ba parcă încearcă să facă și exces de zel, penru a fi pe placul celorlalți. Înțeleg, vrea o slujbă bună la nivel european după ce nu va mai fi președinte și deci nu-i dă mâna să negocieze dur pentru țară, ci mai degrabă vrea ”să se facă frumos” în interes propriu. Probabil a fost uns guvernator, așa cum ziceam, și vrea să-și îndeplinească credincios sarcinile, iar apoi se așteaptă să fie recompensat cu o funcție compatibilă cu stilul său: Adică ceva cu muncă puțină și avantaje personale bănești și de confort, maxime.
      Asta e concluzia mea, subiectivă, evident. Cred că puterea lui Johannis vine din afară și în fața acestei puteri informale se gudură toți pe care-i vedem. Din păcate PNL-ul s-a ”pus la dispoziție” din prima, din 2014. Dragnea a făcut un timp pe rebelul și a fost rău pentru el, după cum știm. Ciolacu, mai șmecher, a înțeles că, ”pentru ca să fie bine să nu fie rău” (vorba lui Hagi) trebuie să pupe inelul celui învestit cu putere și fix asta a făcut. E la fel de dezgustător cazul PSD-ului sub Ciolacu ca și cazul PNL-ului sub Johannis, Orban, Câțu, Ciucă.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      O analiză care nu mi se pare deloc subiectivă. Par foarte logice concluziile.
      Și totuși, la întrunirile decisive ale unui partid, oricare ar fi el, ce influență "din afară" ar putea să intervină, când fiecare participant are posibilitatea să voteze după cum îi dictează conștiința? Aici îmi dă cu virgulă...
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Aveți perfectă dreptate în criticile la adresa PNL, un partid care nu mai merită votat, inclusiv deoarece coabitează de mult și în teritoriu cu PSD. Practic, sunt același lucru. Totuși, în privința venirii PSD la putere, cred că soluția a fost a unor sfere mai presus de Iohannis, când au apărut semne îngrijorătoare în plan internațional. Coaliția PNL-USR a fost considerată, poate, ceva prea mobil și imprevizibil când era nevoie de stabilitate și comandă unică. Și influența lor era scăzută în societate.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      În concepția mea, ceea ce descrie cel mai bine situația ÎNREGIMENTĂRII membrilor de rând în siajul voinței celor de sus, este expresia ”SE VREA.....asta”. Oamenii au un fel specific de a fi slugarnici. Apare un zvon șoptit printre membrii de partid și anume că ”se vrea să ajungă cutare la conducere”. Acest ”se vrea” are un aer misterios, dar oamenii înțeleg că unii mai mari și mai tari ca ei (nu e treaba lor să se bage în ițele încâlcite ale ”zeilor”) impun asta. Și înțeleg că dacă fac ce ”se vrea” va fi bine pentru toți, inclusiv pentru ei, care au și ei schelete în dulap și / sau vor să facă niște lucruri mai gri și mărunte în interesul lor. Deci de ce să tulbure apele și să voteze ca și cum ar micționa împotriva vântului? Dacă într-adevăr ”se vrea” un lucru, acela tot se va întâmpla până la urmă. E cel mai bine pentru ei să fie de partea voinței superioare decât împotriva ei. Deci se crează, între decidenții aparent liberi în votul lor, o frăție atât în lașitate cât și în interese personale.
      Evident eu nu sunt de acord și repudiez astfel de atitudini, doar am încercat să privesc din punctul lor de vedere.
      • Like 2
    • @ Corina
      Da, exact asta se arată în comentariile de mai sus. Nu îl bănuiam pe Iohannis a fi un mare strateg. Pare plauzibil că și el primea, la rândul lui, mutările în plic. Însă aceste mutări ar fi trebuit judecate în cadrul Parlamentului și al Guvernului, iar partidele aflate la putere erau obligate să-și respecte promisiunile electorale.
      Noi, alegătorii, nu am văzut decât praf în ochi (ca să mă exprim elegant).
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Pe scurt, niște nevertebrate.
      Și pentru că tot am adus vorba de Ceaușescu, până și în acel regim opresiv, de tristă amintire, se mai găsea câte un curajos care să ridice glasul fix împotriva curentului.
      Remember (Singurul care a avut curajul să-l atace pe Ceaușescu la Congresul XII al PCR):
      https://www.youtube.com/watch?v=7EGv5EnvlQ4
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Care pnl? Ala cu sef aaaa..... un apevist, generalul aaaaa...., va dati seama cum sunau ordinele lui? Doctor plagiator dovedit, cu alt doctor plagiator dovedit caricaturalul bode, cu raspopiti finantisti? Asta-i pnl-ul, trena taraita in noroi de, acum, ursarul covrigar bulibasa de buzau din fruncea psd, fruncea lotrilor cainosi.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Andrei check icon
      Da, elevul silitor Klaus al a adus o stabilitate politică în zonă, necesară în condițiile actuale. Dar nu e de 10 nici pe departe pentru că prin comportamentul de boier hedonist ajunge să submineze chiar constructul încrederii... Respectiv stabilitatea creată, acum în pragul alegerilor, dând apă la moară populiștilor, discreditând clasa politică pro EU....
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Andrei check icon
      Adică dă cu virgulă, sau oculta europeană nu e prea competentă și noi ne dăm seama.... Am fost ironic. De fapt, părerea mea e că-i vorba de Dâmbovița curată.(:-))))
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      A. Tarlea. Multa invidie la la niste MICI palavragii!
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      A. Tarlea. ,,nu il banuiam ......" Problema ta, dar te-a intrebat cineva?
      • Like 0
  • În sfârșit v-ați găsit un subiect pentru un nou articol!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Dupa comportament Iohannis nu a fost niciodata de dreapta si nu a fost votat pentru aceasta calitate ci pentru ca nu era Ponta sau Dancila. Electoratul nu a fost dezamagit de doctrina de dreapta sau de partide care ar fi de dreapta ci mai degraba de niste personje care au deturnat PNL spre stanga. Intrebarea cea mai grea e ce partid este cu adevrat de dreapta pentru a fi votat de acel electorat. Evident daca nu exista unul, atunci electoratul respectiv fie va da un vot anti P$D/AUR fie nu se va prezenta la vot.
    • Like 2
  • Ovidiu check icon
    Bietul Iohannis, n-ar trebui să mai iasă din țară, nici cu avion de lux luxemburghez, nici cu o rabla de la Tarom, nici măcar cu trenul, sau pe jos, sau cu vaporul. Nicidecum! Eventual, doar cu bicla la munte, sau cu sania, pe pârtie, ca Băsescu, pe vremuri, acompaniat de Udrea.
    Ni se tot bate apa-n piuă cu electoratul de dreapta, de parcă cel de dreapta ar fi cu ceva mai breaz ca ăl mai de stânga. Adică, stânga ar fi ăla mai incult, manelist, mai precar și needucat, iar dreapta d-lui Rusu, include electoratul de bonton, ăla supercivilizat, educat, corporatist, întreprinzător, doldora de masterate și studii aprofundate, bla-bla... Dar, din păcate, acest electorat, din care fac parte, n-a fost capabil să producă niște alegeri care să pună DREAPTA la putere cu o majoritate solidă care să-i permită să facă reformele necesare, modificând, inclusiv, constituția.
    În contextul actual internațional, plin de conflicte regionale, tocmai gata de a declanșa un nou război mondial, Iohannis a ales soluția mai prudentă, incluzând la guvernare PSD.
    "Ce va primi Iohannis în schimb de la PSD... bla-bla... sună a teoria conspirației, adică, vezi Doamne, nu e ceva gratuit, sunt interese meschine și subterane, pe care dl Rusu deja le-a dibuit.
    Și de ce ar fi "umplut de scârbă electoratul de dreapta? Tocmai asta ar trebui să mobilizeze acest segment "elevat" al României, în 2024, să spargă majoritatea pesedistă parlamentară, impunând adevăratele valori pe scena noastră politică. Chiar așa tare e Iohannis, mai tare decât electoratul de dreapta, care, chipurile, scârbit ar abandona România PSD? Păi, în situația asta, chiar că DREAPTA își merită soarta de etern perdant.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Johannis va obtine tot ce a confiscat ponta psd de la basescu, in mod samavolnic.
      • Like 0
  • Cine nu urmareste discursurile nocturne ale Maestrului C nu stie ca Presedintele a mers in Africa cu o misiune secreta primita de la mai-marii lui, iar ca sa nu se afle scopul se da aparenta unei vizite turistice.
    • Like 1
  • Probabil Johannis vrea, după ce-și termină mandatul, o slujbă călduță și grăsuță, comodă, la nivel european. Iar pentru asta are nevoie cumva de propunerea sau susținerea guvernului PSD.
    Însă ce mă intrigă pe mine sunt condițiile super favorabile pe care le-a avut personajul Johannis în calitate de prezidențiabil și apoi de președite. Pur și simplu a avut o viață ușoară, netulburată de nimeni niciodată. Niciun protest, niciun deranj. ”La dolce vita”....Parcă toți (populație, putere, opoziție) și-au dat mâna să-l ajute cu abnegație și să nu fie deranjat de nimic. La început, hai să zicem că speranțele populației erau mari și de aceea nu s-a protestat, nu i-a zis nimeni dă-te mai încolo. Dar exista și opoziție politică și nici opoziția nu a măcănit nimic (cu excepția AUR, dar care a fost firav de tot și s-a potolit repede și el). Încet-încet omul și-a dat arama pe față, dar în continuare a trăit în puf, nu l-a deranjat nimeni. Acum când lucrurile sunt cât se poate de evidente, când și unii dintre cei mai înfocați susținători ai săi s-au întors împotriva lui, ce mai e de zis? Că nici acum nu-l ia nimeni la trei păzește. Pur și simplu nu înțeleg de ce nu a existat nicio manifestație îndreptată strict împotriva lui, la Cotroceni. După ultima aroganță cu turneul african m-aș fi așteptat să văd oameni adunați în fața Cotroceniului purtând pancarte pe care să scrie ceva în genul ”Ești un nesimțit” sau ”Ne-ai vândut” sau ”Dacă tot ai plecat nu te mai întoarce” etc.. Dar, nu, nimic din toate astea. Poate e rușinea și sfiala oamenilor că au fost păcăliți în așa hal la alegeri. Sau poate e blazarea care s-a instalat la nivelul întregii societăți. Oricum e dezamăgitor dar și incredibil în același timp.
    • Like 3
  • Traim dupa gogorite. Sosoaca ne-a scarbit de proteste. Johannis ne-a scarbit cu rolul lui de papusoi in slujba PSD, adica a mafiei. Ca sa vedeti ce subtil stiu rusii sa sparga libertatea trimitand tancul sosocar la inaintare, cu urlaturi de-o obraznicie fara seaman, mintind demential, pentru a compromite libertatea de a protesta. Dar si faptul ca s-a protestat pentru justitie in 2018 a stavilit entuziasmul democratic de a protesta, pentru ca jandarmeria si politia au pus in aplicare scenariul de represiune asociat cu scenariul de revolta extrema cu arderea unor cauciucuri, masini, puse de oamenii lor, ca sa justifice in mod fals represiunea, ca fiind impotriva unor elemente foarte recalcitrante inexistente de fapt....Acum, ca s-a ajuns atat de departe cu batjocura, prin mimarea unei democratii cu partide de opozitie de opereta care nu au decat rol decorativ in fata mafiei atotstapanitoare, ce sa ne mai miram? Totul e prins in pioneze : si democratia, si justitia, si apartenenta la UE si la NATO, si sperantele noastre ca Romania va ramane intreaga, si libertatea noastra insasi e prinsa in pioneze... Nu intelegeti ca aici e stapana o mafie? Si nu orice mafie, ci una vasala mafiei Rusesti?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult