Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cea mai dură critică a PSD și a epocii Dragnea vine din interiorul PSD. „Raportul Vulpescu” pune fără milă oglinda în fața PSD: „Partidul a ajuns să fie construit pe principii clientelare și de nepotism. Trăim de pe o zi pe alta”

Serban Nicolae in Parlament - Foto George Calin

Foto: George Călin/Inquam Photos

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a elaborat un raport în care enumeră 40 de motive pentru care partidul a pierdut în mod categoric alegerile din 2019. 

În raportul citat de Digi24, Vulpescu scrie că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare”, fiind „izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean și incapabil să se conecteze cu categorii tradiționale de electorat pentru stânga”. 

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„Acest raport este un exercițiu de democrație, un lucru ce a lipsit multă vreme în partid. Scopul acestui proiect de reformă nu este acela de a găsi vinovați pentru slăbiciunile și eșecurile partidului. Primul obiectiv, și cel mai important, este să identificăm problemele și să găsim împreună soluții pentru a le rezolva (...) Care a fost slăbiciunea de fond a PSD? Nu a avut nici forța, nici imaginația, de a-și proiecta imaginea în viitor. Am trăit de pe o zi pe alta, am amânat decizii importante, am ignorat schimbările din societate și, mai ales, impactul noilor tehnologii.”, se arată în deschiderea documentului.

În ceea ce privește justiția, PSD a dus la îndeplinire „cu obediență” „decizia discreționară” a lui Liviu Dragnea, iar asta a avut consecințe asupra partidului subliniază raportul:

„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, ne-am bătut singuri și ne-am și pus, tot singuri, la colț. Ordonanța de Urgență nr. 13/31.01.2017 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puțin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. În Programul de guvernare, transformat în reper absolut, nu există nicio mențiune despre așa ceva. Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru.” Vulpescu mai scrie că modificarea legilor justiției „a fost o transpunere la nivel parlamentar a modului de lucru al lui Liviu Dragnea din partid: o singură voce trebuie să se audă, cea a Șefului! Rezultatul a fost devastator, PSD fiind comparat cu partidele iliberale antieuropene.”

Conform Consiliului Național al PSD, partidul a practicat în epoca Dragnea o antiselecție care dus la golirea de sens a funcției de ministru.

„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”.

 Consiliul Național al PSD critică viziunea asupra politicii externe pe care PSD a avut-o între 2016 și 2019.

„Dincolo de controversata mutare a ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental și anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînțelegeri în relațiile cu partenerii externi, atât instituționali, cât și politici”.

Raportul Consiliului Național al PSD amintește și de momentul în care Liviu Dragnea și-a cerut scuze „miilor de români care stau în pușcărie”.

„Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.”

Raportul propune și o serie de măsuri pentru refacerea credibilității PSD în fața electoratului. Printre acestea se numără „reforma structurii ideologice a partidului pe criterii de competență și expertiză profesională”; „reluarea procesului de democratizare a partidului- Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri”; „revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație”; „alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raportul greseste profund.
    In primul rind, analizeaza doar perioada Dragnea.
    Asa a facut de la inceput. Chiar din 1990. Numai ca nu nepotismul era problema. Se racolau doar din cei cu "bube" in dosare. Numai hoti, criminali, curve. Indemanti sa fure, sa distruga economia, sa se imbogateasca necinstit, chiar sa violeze sau sa omoare. Gradul de rudenie era mult mai larg (vezi definitia tatucului lor:"capitalism de cumetrie".)
    Cine nu era de acord cu "linia" partidului (hotie, curvasarie) era eliminat nu doar din partid, ci si din orice structura de stat.
    E o boala veche, ce nu poate fi tratata doar prin oblojirea ranilor facute de Dragnea. Dragnea a fost momentul cand buboiul a ajuns la apogeu si a erupt.
    Daca se vrea refacerea unui partid de stinga, corect, trebuie desfiintat PSD si facut un nou partid, fara hoti si curve de ambe sexe. (Ma rog, nu am nimic cu viata privata a oamenilor. Dar un partid ce presupune o activitate publica, trebuie sa aiba membrii decenti. Nu sa se impuna in partid -si societate- oameni cu minusuri morale vizibile, transformate in ...calitati.)

    In masura in care doar se vrea cosmetizarea partidului, -pentru electorat si omologii din strainatate- autorul e mai periculos chiar decat Dragnea. Si nu ne explica cum pot fi tratate problemele grave ale PSD, fara a renunta la corupti, nepotii incompetenti(care ocupa functii de conducere si au drept de vot deliberativ) etc.

    Sunt foarte curios cum vrea sa reformeze partidul, cu acelasi burduf de caine...(Stiti zicala romaneasca: "Brinza buna, in burduf de caine." Degeaba aduce oameni noi, daca structura de baza a partidului ramine neschimbata.)

    In fine, treaba lor! Sper sa nu se cosmetizeze inainte de alegeri. Si dupa activitatea din Parlament, se pare ca nici gind de asa ceva. Reforma e doar praf in ochii prostilor.
    • Like 3
  • Ba trebuie demascați toți vinovații și "lapidați", prin vot, ca pe viitor să nu mai fie niște lași lingăi. Să se scrie pe ușile locuințelor lor, la fel ca pe gardul lui ciordache incompetent, laș, slugoi, hoț și trădător căci asta sunt alde stefanescu, nicolae, iordache, tudorel slugărel, nicolicea si cați or mai fi. A! Să nu-l uităm pe tariceanu! Și cum nu se poate face nominal, întreg psd-ul trebuie scos din rândul partidelor politice, aruncat la gunoiul istoriei, la fel, cel puțin declarativ, cu pcr-ul, iar javrele obediente să răspundă penal pentru sabotaj, (ăsta este sabotaj băi firea). Dar ne vom trezi cu ei pe liste, la grămadă, iar " cetățenii turmentati " și nu numai, îi vor vota, ca și până acum.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Domnule Zugravu Mircea , apreciez cuvintele adevarate,dar ,ma simt obligat sa ,completez ,lista ciudatilor ped_istii de ultima ora cu ,ciudatul ,,, VALER DORNEANU ,, care parca intentionat ,,face JOcul pesedeilor, culminand cu decizia ,referitoare la pensiile speciale, !!! Si alte marsavii psd-iste ,!!
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Aha, numai Dragnea e de vină.
    Și dvs, dle, ce ați făcut? L-ați aplaudat, sperând la un ciolan cu măduva grasă ori v-ați făcut mic de frică să nu vă zboare? N-am auzit nici un protest de la vreunul. Atunci a fost bun, acum e dracul. Toată vina-n dos la fina?
    "Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc" dar puteați oricând pleca din partid și spune în gura mare ce spuneți acum. De aia nu vă cred, dle Vulpescu, care dacă la struguri n-ați ajuns...vă faceți autocritica.
    • Like 6
    • @ Delia MC
      In loc de explicatie va dau urmatoarea intamplare:
      - Dupa ce Hrusciov a demascat crimele lui Stalin, a cerut celor prezenti sa puna intrebari anonime pe biletele. La un moment dat a dat citire unui biletel pe care scria asa: "Dar de ce cat timp a trait Stalin nu ati spus aceste lucruri?", dupa care a cerut ca totusi cel care a pus aceasta intrebare sa se ridice in picioare. Nimeni nu s-a ridicat. Hrusciov a repetat, a asteptat, dupa care a raspuns:
      - "Vedeti, d-aia nici eu nu am avut curajul sa spun cat timp a trait Stalin".
      • Like 3
    • @ Tudor Bucur
      Suntem în democrație trebuie să ai curaj , azi nimeni nu îți dă în cap dacă nu ești deacord cu el , probabil că autorul acestui raport , la un moment dat a fost deacord cu direcția luată de partid.
      • Like 3
    • @ Tudor Bucur
      Delia MC Delia MC check icon
      Pe vremea lui Stalin era autocrație. Dictatură. El însuși întreținea o atmosferă de nesiguranță: te uitai un pic strâmb a doua zi erai luat. Si executat. A fost maestrul domnirii prin suspiciune. Așa și-a menținut autoritatea. Nimeni nu se opunea că ar fi avut aceeași soartă.
      Dar Dragnea a "funcționat" în democrație. Teoretic puteai să spui ceva împotrivă. Mulți au făcut-o: manifestațiile de după ordonanța 13, 10 august. De ce unul din interior n-a făcut-o? N-a văzut miile de demonstranți? La 10 august a fost de acord? Cum de a putut tăcea?
      Nu-i despre alb și negru. E despre a prefera să-i cânte lui șefu în strună. De a tăcea mâlc chiar atunci când era evident că șeful greșește. Nu s-a temut că va fi eliminat fizic. Pur și simplu a tăcut pentru avantaje.
      • Like 2
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      check icon
      Curaj a avut si Teo Trandafir, poate v-aduceti aminte gestul din parlament. Apoi s-a ''imbolnavit'' de nu i-a mai trebuit politica.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Păi, după căderea PCR, doar Ceauşescu a fost de vină, nu? :))
      După cum vedeţi, unele atitudini se moştenesc...

      Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să se reformeze PSD-ul.
      • Like 2
  • Claudiu check icon
    Dl Vulpescu are respectul meu pentru ce a scris, problema dupa mine este ca joaca in alt film decat partidul in care se afla! El saracul vorbeste de restructurare, modernizare, si tot asa ... Pai cum sa restructurezi o banda de hoti ca sa-i faci oameni cinstiti?? Aaa, sa-i restructurezi ca sa sa foloseasca tehnici mai bune de disimulare astfel incat sa nu mai fie prinsi asa ca prostii asta da, pot sa inteleg. Dar cum sa planifici sa faci din fosti securisti si politruci si urmasi ai acestora carevasazica interlopi, niste oameni onesti?? Bietul de el trebuie sa plece urgent de acolo ...
    • Like 6
  • cox check icon
    Degeaba! Acum trei ani unde erai flăcău? La mitingul cămășilor albe de ce ai făcut baiatu'?
    Eticheta de jigodii se șterge greu. Foarte greu. Puteți voi să faceți pe dracu-n patru, tot nemernici rămâneți. Până nu vor dispărea toți bandiții nu veți face nimic. Tot ca hoți veți fi percepuți. Scăpați de iordache, olguța, firea, de ăla cu moacă de cal, că nu mai știu cum îi zice, cu pozele cu sex, de ăla cu cap de ****, de matracuca blondă, de cuci și alte bălării, de manda și alți "valoroși" de pe la județe. După aia, peste vreo 10-15 ani, mai discutăm, dar mă îndoiesc că veți face ceva...
    • Like 5
  • Eu sunt convins ca in PSD exista si oameni de bun-simt si bine intentionati, cum e si acest domn Vulpescu, probabil. Doar ca structural PSD e astfel construit incat sa nu permita acestora vreodata sa fie semnificativi in interior. Reforma PSD e un leit-motiv care tine de decenii. Nu se va intampla nimic. Singurul lucru care ii va schimba va fi modificarea structurii electoratului. Vechiul lor electorat se stinge si ei nu au reusit, din fericire, sa gaseasca audienta in alta parte. Dealtfel acesta e si motivul pentru care au pierdut alegerile. Acum 10-15 ani, dupa toate masurile de crestere a pensiilor si altor ajutoare sociale, le-ar fi castigat cu toata campania anti-justitie a lui Dragnea. Vechiul electorat PSD era imun la probleme de acest tip.
    • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      Aici greșești d-le Gabriel. Psihologic vorbind , da la un moment dat au fost oameni de treabă , dar intrând în acest partid PSD pe motive și raționamente pur ideologice de social democrați , s-au împrietenit cu acei nemernici care au dus Romania la cel mai scăzut nivel de dezvoltare din istoria destul de recentă a acestei țări , acceptând prietenia au început să facă front comun împotriva propriului popor , împotriva intereselui acestuia . Din acest punct au devenit toți la fel , pot să își toarne cenușa și zgura de la tot combinatul metalurgic ( care o fi el , fiindcă nu știu dacă mai există așa ceva la noi ) tot nemernici aroganți și oameni lipsiți de empatie sunt. Iar electoratul lor este un electorat naiv, needucat sau dacă e educat și destul de inteligent atunci au interese în acest partid sunt acei prieteni care au fost odată oameni de treabă. Cum scăpăm de ei , simplu stigmatizândui , o faptă urâtă , nedemocratică și chiar nelegală , dar educați din nou nu mai pot fi . Condamnând acest partid și pe membri , simpatizanții lui am putea avea succes în încercarea de a moderniza Romania.
      • Like 5
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect!
      • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      Si pentru Gyorgyi si pentru Delia: va inteleg, in alb si negru e mult mai simplu sa privim lucrurile.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      De mic copil am primit o educație corectă și mi-a fost atrasă atenția de nenumărate ori care sunt adevăratele valori în viață , bunicul meu avea o vorbă , cine se amestecă cu tărâța îl mănâncă porcii.
      • Like 3
  • Mi-ar fi placut sa vad scrisoarea asta pe vremea lui Dragnea . Altfel , dupa razboi multi viteji se arata.
    • Like 7
    • @ Radu Bogdan
      ion check icon
      HM ! valabil deja pe vremea lui Iliescu "zambarici"
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Vezi raspunsul meu mai sus. @ Delia.
      • Like 0
  • O în sfârșit au descoperit și ei ceea ce restul lumii știa deja. Doar frustrații , șovinii , incompetenții și o parte naivă a populației din România mai votează cu ei , oricât ar trage de timp cu anticipatele noi îi așteptăm cu nerăbdare , cu sete la vot , noi avem timp , dar pentru ei s-a terminat distrugerea României , doar să se stabilească odată ziua votului . Ceea ce PSDul mai speră un procent două în plus tergiversând , împiedicând formarea unei majorități imediate in parlamentul României , se că dovedi o piatră de moară legată de gâtul partidului. Am și eu o întrebare două , nu chiar lipsite de naivitate dar la obiect , de ce vor neapărat să conducă Romania? , se cred așa de buni , chiar nu văd în ce hal au adus țara aceasta? Suntem pe ultimul loc la toate capitolele ,de dezvoltare , drepturile omului , la sănătate , educație , cultură ce să mai enumăr? Ca și manelistul ăla minune "fără număr". Și atunci ce mai vor ? Pielea de pe noi ? Și Ciolanul ăla șef peste deputați , atâta le învârte , le amestecă doar o ieși ceva ceva . Pentru mine totdeauna PSDul a fost o adunătură de cadre comuniste , care și-au lansat odraslele în politică din două motive , să nu trebuiască să lucreze și să poată fura din banul public. Ce părinți sunt aceștia care își îndrumă copiii la așa ceva? PSDul este o rușine pe obrazul României și mai cu seamă pe obrazul celuia ce a dat votul pentru un condamnat , noaptea minții.
    • Like 6
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Marton Arpad ,,,,Va spune ceva ,,numele asta , care va ramane de trista amintire ,in istorie !!
      • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Dacă vă referiți la senatorul Marton Arpad , da e un comunist de naționalitate maghiară care a votat toate legile justiției propuse de PSD. Ceea ce d-voastră trebuie să înțelegeți că UDMRul nu reprezintă toată comunitatea maghiară din România , spre exemplu eu sunt liberal , am mai scris aici ca etnic maghiar îmi respect cultura , etnia , poporul din care fac parte ,limba , naționalitatea dar consider apartenența ideologică mai presus decât apartenența la o naționalitate. Iar eu sunt din România și este normal să îmi doresc progresul acestei țări.
      • Like 2
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Felicitari Domnule Gyorgy Adorrjan Szabo, ptr ,,cuvintele intelepte ,, asa este, Acest personaj de trista amintire marton arpad,, ,care , s-a bagat in gasca de mafioti psd-istii , si a modificat la comanda psd-ista ,,Legile Justitieii ,impreuna cu ,,capra politica ,,steluta catanici ,,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      UDMRul este un răspuns al populației maghiare din România, la încercarea de românizare din timpul comunismului , iar pe plan etnic au avut nenumărate victorii împotriva naționalismului românesc. Aici ca și român ar trebui să fiți mândru de rezultatele remarcabile a UFMRului , care a făcut ca imaginea României pe plan internațional la acest capitol să fie un model de acceptare a diversității etnic culturale , nu și a diversității de apartenența la o altă orientare sexuală , dar pe fond în Europa la capitolul lupta împotriva naționalismului suntem fruntași. Totuși UDMRul ca să poată mulțumi electoratul maghiar, a trebuit să facă multe compromisuri , ceea ce nu este în regulă. Degeaba ai școli în limba maghiară , primari de etnie maghiară dacă populația maghiară trăiește rău , totdeauna trebuie să te poziționezi de partea bună , corectă , democratică a politicii. Din păcate pentru UDMR cu aceste decizii luate s-ar putea afla in poziția de a nu mai putea reprezenta etnia maghiară în parlamentul României , credeți-mă mulți conaționali de ai mei sunt creștini democrați , nu au nici în clin nici în mânecă ceva de împărțit cu comuniștii , vă reamintesc că revoluția din 1989 a pornit de la o mică comunitate de creștinii reformați maghiari din Timișoara , sprijiniți apoi de comunitățile creștine românești. Noi aici în Ardeal nu suntem unguri și români , suntem prieteni , neamuri , vecini și vrem să avem o țară mai dezvoltată , având în vedere resursele materiale de care dispunem , dar vai , politicienii noștri ne poartă ca vodă prin lobodă , și ne aduc în atenție probleme neexistente sau de o importanță minoră , și acest senator chiar este un comunist, nu știu cum se tot strecoară pe listele parlamentare ce îl recomandă, dar mă rog asta nu e treaba mea ci a UDMRului. În calitate de etnic maghiar îmi cer scuze pentru că conaționali de ai mei au votat aceste legi , au demis un guvern liberal și sunt absolut sigur că mulți maghiari din Romania se simt rușinați.
      • Like 1
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Iar ,ma simt obligat sa intervin , Asa este , cum bine subliniati Dar ce ma ,mira pe mine ,este faptul ca ;
      -Maghiarii , secuii ,etc si mai ales cei din secuime , incearca sa se ,,izioze de lume ,, si prefera sa stea acolo inchisi in carapacea lor , ,refuzand categoric sa invete romaneste,, Ori acest lucru este ca un ,,bumerang,, ptr faptul ca nu stapanesc L,Romana , si greu comunica cu restul lumii in sensul ,ptr a-si gasi de lucru si in alte zone, Prefera sa stea acolo in saracie , sau sa plece in Ungaria le munca , Am calatorit ,mult prin zona Harghitei si cunosc ,fenomenul , Am si lucrat in Vlahita in anii 1978 -1980 , la Combinatul de fonta, unde se producea , fonta cenusie de cea mai buna calitate, din Europa , etc ,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Nu trebuie să uitați că acești maghiari trăiesc în România , unde în timpul comunismului a fost o politică continuă de românizare a populației maghiare , dură , în forță , copiii maghiari sunt nevoiți să învețe limba română ca și un copil român , manualul de română este un manual pentru copiii care vorbesc limba română ca limbă maternă , asta cu privire la stare și nivelul educației în România , toți politicienilor ar trebui să le fie rușine fiindcă copiii noștri nu pot învăța română . Această asimilare forțată a făcut ca marile comunități de maghiari să se închidă și să nu accepte alte soluții , tocmai pentru a-și păstra identitatea națională , citiți doar pe Wikipedia despre istoria poporului maghiar, unde e descrisă în linii generale , și veți înțelege la ce ne expunem , ce cultură putem pierde dacă nu răspundem cu reticență acestor încercări. Bineînțeles acum trăim alte vremuri , suntem pot spune într-un stat european numit UE , nu va trece mult timp până numele se va schimba în Republica Federală Europa sau Satele Unite ale Europei , iar noi ca maghiari nu avem altă soluție decât onoarea de a face parte din această federație , dar până acolo mai trebuiesc multe concesii de făcut . Dar eu vreau să închei aici acest dialog pe această temă , totuși se pare că un conațional de-al meu va reuși să aducă România pe drumul dezvoltării , îl cheamă Orban și deocamdată e demis , pe asta vă rog să vă concentrați , lăsații pe maghiari in pace nu le mai purtați grija , avem o istorie de mii de ani , sângele maghiar a irigat câmpiile de bătălie ale Europei , de la Madrid până la Constantinopol au purtat strămoșii noștri lupte pentru ca să poată trăi în Europa și noi ne cunoaștem istoria , nu prea vrem noi să mergem să lucrăm în alte zone iar în Ungaria dacă mergem, noi mergem acasă , ceea ce nu înseamnă că Ardealul nu e casa noastră.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Pesediștii sunt niște jigodii ordinare. Psd din România nu are nimic de a face cu social democrația, ci cu cleptocrația. Acest partid trebuie interzis pentru a da posibilitatea opiniilor politice de stânga din România sa fie exprimate in mod corespunzător intr-un nou partid fără pesedisti. Oricine poate contribui la distrugerea partidului antiromânesc psd, arătându-și oprobriului vis a vis de orice pesedist pe care îl cunoaște sau îl recunoaște pe oriunde - pe limba pesedistilor o flegma in fata și un șut in cur cum isi arată muianul.
    • Like 9
  • 'În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență' =))) Deci doar din 2016 au inceput sa intre incompetenti in partid? Inainte era plin de oameni competenti si cu viziune.
    • Like 9
    • @ Daniel Ardelean
      A, nu a renuntat absolut deloc la competenta, atat doar ca sa schimbat doar modul de a privi aceasta problema la nivel de .... centimetru !? Cam la cat de groasa e teancul de "competenta donata" partidului.
      Oare care sunt "preturile" pt un loc eligibil in lista pentru senat si camera deputatilor in parlamentul Romaniei pe la diferite partide parlamentare ?
      Psd-ul e incapabil sa se reformeze, pt ca actualul fel de a fi ii place de minune si oricand asteapta oportunitatea de a ajunge la putere mizand pe faptul ca orice formatiune sau partid politic care ajunge la guvernare, mai devreme sau mai tarziu isi vor pune singuri piedica sa cada in nas (pnl-ul a inceput asta, usr-ul face pe fata mare si inocenta iar udmr-ul e un partid pragmatic, mizeaza pe ala de la putere).
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult