Foto: George Călin/Inquam Photos
Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a elaborat un raport în care enumeră 40 de motive pentru care partidul a pierdut în mod categoric alegerile din 2019.
În raportul citat de Digi24, Vulpescu scrie că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare”, fiind „izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean și incapabil să se conecteze cu categorii tradiționale de electorat pentru stânga”.
Foto: George Călin/ Inquam Photos
„Acest raport este un exercițiu de democrație, un lucru ce a lipsit multă vreme în partid. Scopul acestui proiect de reformă nu este acela de a găsi vinovați pentru slăbiciunile și eșecurile partidului. Primul obiectiv, și cel mai important, este să identificăm problemele și să găsim împreună soluții pentru a le rezolva (...) Care a fost slăbiciunea de fond a PSD? Nu a avut nici forța, nici imaginația, de a-și proiecta imaginea în viitor. Am trăit de pe o zi pe alta, am amânat decizii importante, am ignorat schimbările din societate și, mai ales, impactul noilor tehnologii.”, se arată în deschiderea documentului.
În ceea ce privește justiția, PSD a dus la îndeplinire „cu obediență” „decizia discreționară” a lui Liviu Dragnea, iar asta a avut consecințe asupra partidului subliniază raportul:
„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, ne-am bătut singuri și ne-am și pus, tot singuri, la colț. Ordonanța de Urgență nr. 13/31.01.2017 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puțin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. În Programul de guvernare, transformat în reper absolut, nu există nicio mențiune despre așa ceva. Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru.” Vulpescu mai scrie că modificarea legilor justiției „a fost o transpunere la nivel parlamentar a modului de lucru al lui Liviu Dragnea din partid: o singură voce trebuie să se audă, cea a Șefului! Rezultatul a fost devastator, PSD fiind comparat cu partidele iliberale antieuropene.”
Conform Consiliului Național al PSD, partidul a practicat în epoca Dragnea o antiselecție care dus la golirea de sens a funcției de ministru.
„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”.
Consiliul Național al PSD critică viziunea asupra politicii externe pe care PSD a avut-o între 2016 și 2019.
„Dincolo de controversata mutare a ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental și anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînțelegeri în relațiile cu partenerii externi, atât instituționali, cât și politici”.
Raportul Consiliului Național al PSD amintește și de momentul în care Liviu Dragnea și-a cerut scuze „miilor de români care stau în pușcărie”.
„Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.”
Raportul propune și o serie de măsuri pentru refacerea credibilității PSD în fața electoratului. Printre acestea se numără „reforma structurii ideologice a partidului pe criterii de competență și expertiză profesională”; „reluarea procesului de democratizare a partidului- Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri”; „revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație”; „alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In primul rind, analizeaza doar perioada Dragnea.
Asa a facut de la inceput. Chiar din 1990. Numai ca nu nepotismul era problema. Se racolau doar din cei cu "bube" in dosare. Numai hoti, criminali, curve. Indemanti sa fure, sa distruga economia, sa se imbogateasca necinstit, chiar sa violeze sau sa omoare. Gradul de rudenie era mult mai larg (vezi definitia tatucului lor:"capitalism de cumetrie".)
Cine nu era de acord cu "linia" partidului (hotie, curvasarie) era eliminat nu doar din partid, ci si din orice structura de stat.
E o boala veche, ce nu poate fi tratata doar prin oblojirea ranilor facute de Dragnea. Dragnea a fost momentul cand buboiul a ajuns la apogeu si a erupt.
Daca se vrea refacerea unui partid de stinga, corect, trebuie desfiintat PSD si facut un nou partid, fara hoti si curve de ambe sexe. (Ma rog, nu am nimic cu viata privata a oamenilor. Dar un partid ce presupune o activitate publica, trebuie sa aiba membrii decenti. Nu sa se impuna in partid -si societate- oameni cu minusuri morale vizibile, transformate in ...calitati.)
In masura in care doar se vrea cosmetizarea partidului, -pentru electorat si omologii din strainatate- autorul e mai periculos chiar decat Dragnea. Si nu ne explica cum pot fi tratate problemele grave ale PSD, fara a renunta la corupti, nepotii incompetenti(care ocupa functii de conducere si au drept de vot deliberativ) etc.
Sunt foarte curios cum vrea sa reformeze partidul, cu acelasi burduf de caine...(Stiti zicala romaneasca: "Brinza buna, in burduf de caine." Degeaba aduce oameni noi, daca structura de baza a partidului ramine neschimbata.)
In fine, treaba lor! Sper sa nu se cosmetizeze inainte de alegeri. Si dupa activitatea din Parlament, se pare ca nici gind de asa ceva. Reforma e doar praf in ochii prostilor.
Și dvs, dle, ce ați făcut? L-ați aplaudat, sperând la un ciolan cu măduva grasă ori v-ați făcut mic de frică să nu vă zboare? N-am auzit nici un protest de la vreunul. Atunci a fost bun, acum e dracul. Toată vina-n dos la fina?
"Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc" dar puteați oricând pleca din partid și spune în gura mare ce spuneți acum. De aia nu vă cred, dle Vulpescu, care dacă la struguri n-ați ajuns...vă faceți autocritica.
- Dupa ce Hrusciov a demascat crimele lui Stalin, a cerut celor prezenti sa puna intrebari anonime pe biletele. La un moment dat a dat citire unui biletel pe care scria asa: "Dar de ce cat timp a trait Stalin nu ati spus aceste lucruri?", dupa care a cerut ca totusi cel care a pus aceasta intrebare sa se ridice in picioare. Nimeni nu s-a ridicat. Hrusciov a repetat, a asteptat, dupa care a raspuns:
- "Vedeti, d-aia nici eu nu am avut curajul sa spun cat timp a trait Stalin".
Dar Dragnea a "funcționat" în democrație. Teoretic puteai să spui ceva împotrivă. Mulți au făcut-o: manifestațiile de după ordonanța 13, 10 august. De ce unul din interior n-a făcut-o? N-a văzut miile de demonstranți? La 10 august a fost de acord? Cum de a putut tăcea?
Nu-i despre alb și negru. E despre a prefera să-i cânte lui șefu în strună. De a tăcea mâlc chiar atunci când era evident că șeful greșește. Nu s-a temut că va fi eliminat fizic. Pur și simplu a tăcut pentru avantaje.
După cum vedeţi, unele atitudini se moştenesc...
Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să se reformeze PSD-ul.
Eticheta de jigodii se șterge greu. Foarte greu. Puteți voi să faceți pe dracu-n patru, tot nemernici rămâneți. Până nu vor dispărea toți bandiții nu veți face nimic. Tot ca hoți veți fi percepuți. Scăpați de iordache, olguța, firea, de ăla cu moacă de cal, că nu mai știu cum îi zice, cu pozele cu sex, de ăla cu cap de ****, de matracuca blondă, de cuci și alte bălării, de manda și alți "valoroși" de pe la județe. După aia, peste vreo 10-15 ani, mai discutăm, dar mă îndoiesc că veți face ceva...
-Maghiarii , secuii ,etc si mai ales cei din secuime , incearca sa se ,,izioze de lume ,, si prefera sa stea acolo inchisi in carapacea lor , ,refuzand categoric sa invete romaneste,, Ori acest lucru este ca un ,,bumerang,, ptr faptul ca nu stapanesc L,Romana , si greu comunica cu restul lumii in sensul ,ptr a-si gasi de lucru si in alte zone, Prefera sa stea acolo in saracie , sau sa plece in Ungaria le munca , Am calatorit ,mult prin zona Harghitei si cunosc ,fenomenul , Am si lucrat in Vlahita in anii 1978 -1980 , la Combinatul de fonta, unde se producea , fonta cenusie de cea mai buna calitate, din Europa , etc ,
Oare care sunt "preturile" pt un loc eligibil in lista pentru senat si camera deputatilor in parlamentul Romaniei pe la diferite partide parlamentare ?
Psd-ul e incapabil sa se reformeze, pt ca actualul fel de a fi ii place de minune si oricand asteapta oportunitatea de a ajunge la putere mizand pe faptul ca orice formatiune sau partid politic care ajunge la guvernare, mai devreme sau mai tarziu isi vor pune singuri piedica sa cada in nas (pnl-ul a inceput asta, usr-ul face pe fata mare si inocenta iar udmr-ul e un partid pragmatic, mizeaza pe ala de la putere).