Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cea mai fericită zi din viața mea: coborârea steagului URSS

Oameni 21 decembrie Revoluție

​Crăciunul este o zi fericită. Obligatoriu. Chiar dacă, tradițional, Crăciunul se sărbătorește trei zile. Pare un pleonasm, dar de Crăciun toată lumea trebuie să fie fericită. Atât de tare trebuie, încât de Crăciun avem cea mai mare rată a sinuciderilor din an, în special din rândul oamenilor singuri care nu reușesc să arate atât de fericiți cât le impune societatea.

​Dar, pentru mine, în zilele de Crăciun din anul 1991 am văzut culoarea fericirii. Faptul că acest lucru s-a petrecut în zile de mare sărbătoare este o întorsătură ironică a destinului.

​Personal, destinul m-a aruncat în acele zile în Piața Roșie din Moscova. 

În fapt, pe 25 decembrie 1991, Mihail Sergheevici Gorbaciov își dă demisia din funcția de președinte al URSS, de secretar general al PCUS și, simbolic, îi predă valiza cu coduri nucleare lui Boris Elțîn (în mod paradoxal și ținând cont de solemnitatea momentului, treaz la acea oră).

​Pe 26 decembrie 1991, URSS, marele imperiu al răului, țara care a pus în practică ideologia comunistă și a obligat și alte țări să o accepte, URSS a încetat să existe oficial. S-a destrămat. În acea măreață zi, pe la șapte și jumătate seara, drapelul URSS a fost coborât de pe Kremlin. Eram acolo și nu mi-e rușine să recunosc că am plâns. Pentru milioanele de morți, pentru bucovinenii mei deportați în Siberia, pentru basarabenii ocupați, pentru toate chinurile indescriptibile îndurate de ai mei.

​Deci a dat Dumnezeu și s-a terminat. Nu îndrăzneam să cred. S-a terminat într-un mod de neimaginat. Nu a venit nici un Făt Frumos, nici un cavaler pe cal alb să smulgă colții fiarei, nici un Sfântul Gheorghe nu a omorât balaurul. Într-un mod neașteptat, fiarei i-au căzut colții din cauza impotenței proprii, impotență culturală, socială, economică, politică, militară.

​În naivitatea tinereții mele credeam că Rusia, cu teritoriul diminuat, cu populația și economia înjumătățite, fără a propaga o ideologie cu pretenții universaliste, credeam că această nouă Rusie se va cuminți ,,va intra în rândul lumii,, și ne va lasă în pace pe noi și pe ceilalți din preajma ei. Din această cauză eram fericit. Uitasem proverbul rusesc: ,,Rusia arată așa cum NU trebuie să fie lumea”.

​Mai fericit decât la Revoluție, mai fericit decât la Crăciunul din 1989 (știu că voi fi înjurat de naționaliștii de mucava). Subiectiv vorbind, în orașul de provincie unde eram atunci nici nu am făcut Revoluție, am primit-o gata făcută, de la televizor. Dar știam că nici o Revoluție anticomunistă (doar am strigat - Jos comunismul !) nu poate reuși atât timp cât există lângă noi o mare țară socialistă, condusă de un mare partid comunist.

​Mai știam, eram convins de asta până la ultima celulă a ființei mele, că România nu se află în siguranță atât timp cât Rusia este o mare putere și are un comportament de mare putere care crede că dreptul internațional nu i se aplică.

​Naivitatea mea a durat foarte puțin. Puțin peste 2 luni. Pe 2 martie 1992, autointitulata republică transnistriană, cu sprijinul masiv al Rusiei, ataca autoritățile Republicii Moldova din stânga Nistrului și din Tighina. Cu o zi înainte, în mod oficial, Republica Moldova fusese recunoscută de către comunitatea internațională ca stat independent și admisă cu drepturi depline ca membru ONU.

​Astfel că în momentul masivului atac al Rusiei asupra Ucrainei, în 2022, naivitatea mea plecase demult.

​Dar amintirea acelui moment fericit, al coborârii steagului URSS, a rămas.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fi-v-ar Transnistria de ras.
    Nu ar fi mai simplu ca Moldova să abandoneze in mod oficial orice pretentie la acel teritoriu/regiune?
    • Like 0
  • Foarte frumos text.
    Vă urez să aveți un Crăciun fericit și de data aceasta, cu sănătate și speranță, alături de cei dragi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult