Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cea mai ușoară meserie din lume: să fii prim ministru azi în România e ca și cum ai fi antrenor la FCSB. Stai pe bancă, mergi la conferințe de presă, dar echipa e făcută din lojă de altcineva

Viorica Vasilica Dăncilă cu gâște

(Foto: Facebook/Viorica Dăncilă)

După ce Liviu Dragnea a schimbat deja doi prim-miniștri, meseria asta a devenit cea mai ușoară și mai banală din România.

În primul și în primul rând, ca să fii un bun prim-ministru trebuie să susții, în media și în fața partenerilor externi, modificarea legilor Justitiei așa cum și le dorește Liviu Dragnea. Nu are nicio legătură poziția de prim-ministru cu kilometrii de autostrăzi realizați ori cu praful de pe toba sistemului medical, nu are treabă cu prețul carburantului, sau cu criza din poliție, nu are treabă cu contextul internațional, cu UE sau NATO, și nu are nici o legătură, dar nici una, cu pomposul program de guvernare, cum e numit mai nou, calul troian al celor de la PSD.

Ca să fii un bun prim-ministru, trebuie să vorbești non-stop de Statul Paralel, să nu te fofilezi când cei de la Antena3 sau RomâniaTV te întreabă de el conform desfășurătorului scris deja. Dimpotrivă, să deschizi chiar tu discuția despre asta, spre bucuria prezentatorilor ce se vor comporta ca niște copii la vederea unei păpuși pe scaun. Din poziția de prim-ministru trebuie să știi să spui povestea Zmeului Paralel pe de rost, cu patos, cu credibilitate pentru că e una dintre poveștile de seară preferate cu care adoarme Liviu Dragnea poporul telespectator. Una e să o susțină colegii de partid și una e să îi facă reclamă tocmai prim-ministrul țării. Până acum, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose au rămas restanți la cititul poveștii cu Statul Paralel.

Dacă ar fi să fac o comparație cu fotbalul românesc, aș spune că a fi prim-minstru, azi, în România, e ca si cum ai fi antrenor la FCSB. Stai pe bancă, mergi la conferințe de presă, dar de fapt echipa e făcută din lojă de altcineva. Ca să fii un bun prim-ministru trebuie să ocolești subiectul minorități, să nu cumva să le superi din greșeală, pentru că s-ar putea să își retragă sprijinul și atunci există riscul ca, după atâta muncă, să se împotmolească legile justiției la mal. De minorități se ocupă doar șeful la negocieri, cu ușile închise.

Ca să fii un bun prim-ministru trebuie să o lași în pace pe tovarășa academician Carmen Dan, pentru că pur și simplu trebuie și fără alte comentarii. Cel mult îți dai ochii peste cap când rostește un „decât” în plină criză la Interne și îți vezi mai departe de treaba ta. Cum care treabă? Evident că aia cu Statul Paralel, de altfel singura ta treabă.

Ca să fii un bun prim-ministru trebuie să pronunți Liviu Dragnea cam la fiecare interviu, să faci o referire, o atenție, o măslină care să împopoțoneze imaginea conducătorului iubit.

Ca să fii un bun prim-ministru trebuie să iei act public de golanii care manifestă pentru independența Justiției și să dai sfară în Europa că democrația e atacată de forțe oculte. 

Așadar, ca să fii un bun prim-ministru nu trebuie să faci mai nimic. Doar trebuie să te doară, uneori, în cot de România, atunci când partidul ți-o cere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Are ceva din Irina Loghin , costumul .
  • Like 1
 • Cristi check icon
  Doamna de fier, editia Teleorman, pregatind terenul pentru doamna Hillary de Voluntari..
  • Like 2
 • Ce jenant pentru bietele pasari....
  • Like 2
 • Ce poza! Incredibil! O gasca intre gaste.
  • Like 2
 • check icon
  Eu cred ca Vasilica va fi un bun prim-ministru,bun pentru cei ce au propus-o...preia in mare cam aceleasi cazaturi din vechiul guvern,exceptie facand cei ce l-au sustinut pe malai-mare.Poate singurul motiv de conflict ar putea fi daca o aproba pe madamdan dupa tipicul bulgaresc...
  Nu-i problema, poate-l coopteaza pe buzatu drept purtator de cuvant...era sa mor de ras la fata facuta de acesta la auzul intrebarii referitoare la premierul-oaie.nu stia saracul cum sa-l injure in vreun fel pe dl. Sora.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult