Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cei care fac Binele bine: Cine sunt #specialiștii împreună cu care #NoiFacemUnSpital

Spital de oncologie

În lumea în care trăim se vorbește mult. Păreri, convingeri, prejudecăți, suficiențe și multă laudă de sine se întretaie în spațiul public într-o cacofonie sonoră și morală obositoare. Toți avem o părere fermă despre ce ar fi de făcut ca să trăim mai bine, cine ar trebui să o facă și, mai ales, cum. La fapte se înghesuie mai puțini și, când o fac, primează deseori interesul personal, imaginea, vanitatea. Binele făcut bine e mai rar întâlnit. Și poate de aceea forța lui de atracție este mare, iar vocea lui se aude limpede în întreaga societate. Asociația Dăruiește Viață este promotoarea binecunoscută a unui bine făcut temeinic, menit să dureze și să schimbe paradigma sistemului de sănătate din România, proiect cu proiect, spital cu spital.

Cel mai complex proiect lansat de Dăruiește Viață - Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă - este și cel mai mare proiect de implicare socială în acest moment în România. Peste 350.000 de oameni și peste 4.000 de companii, doar până în prezent, au susținut proiectul #NoiFacemUnSpital și viziunea acestui adevărat campus medical, care să ofere o abordare multidisciplinară, de secol 21, în tratarea copilului-pacient. Dar un proiect de asemenea anvergură, nu s-ar putea realiza niciodată fără contribuția specialiștilor în domeniu, și aici - ca în abordarea tuturor aspectelor legate de acest proiect - s-a apelat la cei mai buni între cei buni, la specialiști de top pe plan internațional.

Visul fiecărui părinte este să crească un copil sănătos. Și orice părinte știe că e nevoie de o întreagă comunitate ca să poți crește un copil. Cu atât mai mult când acesta este confruntat cu boala, e nevoie de o armată de oameni pentru a vindeca trupul, mintea și spiritul unui copil, să-l ajuți să iasă învingător din lupta sa cu boala. 

Avem alături de noi cei mai buni specialiști în domeniile lor, oameni cu o experiență consistentă și valoroasă, care asigură, prin contribuția lor specifică, de mare calitate profesională, reușita acestui proiect. Vrem să-i facem cunoscuți tuturor susținătorilor noștri pe #Specialiștii împreună cu care #NoiFacemUnSpital.

Claudio Meirovich – Spania. Inginer Biomedical, Senior Consultant

Claudio Meirovich a facut auditul de echipamente pentru actualul Spital, a văzut ce se mai poate păstra din existentul de la “Marie Curie”, ce trebuie upgradat, ce trebuie adus nou și a făcut recomandările de echipamente pentru prima clădire ridicată.


Este Director al Meirovich Consulting și inginer biomedical, cu o experiență de peste 15 ani în sectorul de planificare a infrastructurii și echipamentelor medicale. Specializat în proiectarea unităților de asistență medicală și planificarea echipamentelor medicale, are o vastă experiență în definirea necesităților de echipamente medicale pentru unitățile de asistență medicală de diferite niveluri și pregătirea specificațiilor tehnice pentru licitație și apoi supravegherea implementării proiectelor. A lucrat în ultimii 15 ani ca expert-cheie în diferite țări din Asia, Africa, America Latină, Caraibe și Europa pentru diferite guverne, organizații internaționale, bănci internaționale de dezvoltare și companii private. Cu mare amabilitate, ne-a raspuns la câteva întrebări.

Cum ați descrie munca depusă pentru proiect? De ce este crucial să fie parcurși niște pași anume în procesul de construire a unui spital?

Meirovich Consulting a fost activă în faza de planificare a proiectului. Suntem specializați în planificare funcțională, echipamente medicale și instalații spitalicești, așa că la începutul proiectului am analizat starea spitalului și am verificat dacă echipamentul pe care îl aveau era adecvat pentru spitalul cel nou. De asemenea, am definit ce echipament suplimentar trebuia procurat și am estimat investiția necesară pentru partea de echipament. Anul trecut am stabilit și cerințele tehnice pentru instalațiile care erau necesare și am ajutat la selecționarea unora dintre furnizori. Efectuarea unei planificări corecte este crucială pentru a garanta că proiectul se va încadra în buget și că nu vor exista surprize nedorite. Este o muncă de echipă și cu toții trebuie să ne facem partea.

Ținând cont de faptul că noul spital se va integra cu cel existent, care au fost cele mai mari provocări în evaluarea nevoilor de echipamente?

Una dintre cele mai mari provocări a fost găsirea de soluții care să permită modernizări în viitor. Știam că Daruieste Viata nu avea toate fondurile necesare pentru un spital complet în acel moment, așa că a trebuit să ne gândim ce ar putea fi actualizat în viitor.

O altă provocare a fost identificarea acelor modele de business care ar reprezenta o referință considerată dezirabilă de către medici. Dacă personalul medical se simte identificat cu aceste idei noi, vor fi angajați în proiect și vor sprijini modificările propuse.

Când vine vorba de un spital în plină dezvoltare, ce criterii utilizați atunci când evaluați și recomandați achiziția de echipament medical?

Evident, rentabilitatea investiției (ROI) este unul dintre principalii factori pe care i-am folosit întotdeauna, dar astăzi ne uităm la durabilitate și economie circulară ca factori importanți atunci când decidem cele mai bune soluții pentru un anumit spital. Prin sustenabilitate înțelegem un consum electric mai scăzut, costuri de întreținere mai mici, costuri mai mici de consum. Și când vorbim despre economia circulară, ne referim la realizarea faptului că este foarte important să avem sprijin local, să avem ingineri locali care să cunoască echipamentul, că este important să avem consumabile pe piața locală. Dacă putem ajuta companiile românești să vândă, să obțină o tehnologie mai bună, să devină o referință din punct de vedere tehnic, proiectul nu va aduce beneficii doar spitalului și pacienților, ci va aduce beneficii întregii societăți.

Un alt specialist, care sprijină pro bono Asociația Dăruiește Viață, oferind consultanță pentru înființarea Departamentului de Radioterapie, inclusiv pentru alegerea tehnologiilor necesare, este expert în fizica medicală:

Prof. Dr. Mohammed Saiful Huq - SUA. Președinte, Asociația Americană a Fizicienilor în Medicină. Profesor și director, Divizia de Fizică Medicală, Catedra de Oncologie a Radiațiilor, Universitatea din Pittsburgh - Cancer Institute, SUA

Dr. Huq este responsabil pentru dezvoltarea activităților științifice și gestionarea operațiunilor clinice de fizică medicală din 21 de centre de cancer din vestul Pennsylvania, SUA , un centru de cancer la Waterford, Irlanda, și unul la St. Pietro, Roma, Italia. Este certificat de Consiliul American de Radiologie în Fizică Radiologică Terapeutică și a publicat peste 130 de lucrări în reviste de specialitate.

Dr. Huq a lucrat în numeroase funcții în diferite organizații naționale și internaționale, fiind, printre altele, membru al Institutului Britanic de Fizică și al Asociației Americane a Fizicienilor în Medicină (AAPM), precum și expert în numeroase inițiative ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dezvoltând cercetări în terapia cancerului folosind radiații cu fascicul extern.

Care sunt cele mai mari provocări în înființarea unui departament de radioterapie pentru copii precum cel pe care îl creăm în România? Care sunt lucrurile pe care vă concentrați cel mai mult?

Tratamentul pacienților cu cancer utilizând radioterapie este o abordare bazată pe echipă. Acest lucru este important mai ales atunci când implică tratamentul copiilor. Există multe provocări în înființarea unui departament de radioterapie pentru copii. Acestea includ, dar nu se limitează la, selectarea tehnologiilor de ultimă generație adecvate, care vor fi utilizate pentru planificarea și livrarea radioterapiei copiilor.

În plus, este extrem de important să fie alcătuită o echipă de profesioniști special pregătiți în utilizarea corectă și sigură a tehnologiilor, pentru a oferi radioterapie adecvată copiilor, urmând standardele de îngrijire acceptate la nivel internațional pentru diagnostice diferite. Această echipă de profesioniști include medicii oncologi specializați în radioterapie, fizicieni medicali, tehnicieni, asistenți medicali oncologici, anesteziști, ingineri de service, personal IT și administratori. Dacă oricare dintre acești profesioniști, care sunt implicați direct în îngrijirea pacienților, nu sunt bine instruiți cu privire la protocoalele clinice adecvate pentru tratamentul unui anumit diagnostic și la utilizarea corectă a tehnologiilor, atunci ei pot face mai mult rău pacienților decât îi pot ajuta. Siguranța și calitatea sunt esențiale în administrarea dozelor prescrise de radiații pacienților.

Preocupările actuale ale echipei de experți internaționali implicați în acest proiect sunt concentrate pe câteva capitole de maxim interes, cum sunt: Selectarea echipamentelor de radioterapie de ultimă generație; Recrutarea echipei de profesioniști care va fi implicată în tratamentul pacienților-copii; Asigurarea faptului că fiecare profesionist este bine instruit cu privire la diversele aspecte ale protocoalelor clinice, precum și în utilizarea sigură și corectă a tehnologiilor pentru a furniza radiația prescrisă dozată corect; Facilitarea oportunităților de instruire pentru profesioniștii menționați mai sus în diferite unități de radioterapie avansată, de ultimă generație, din Europa; Proiectarea și dezvoltarea de programe de management al calității pentru crearea unei culturi axate pe siguranță de înaltă calitate în cadrul Departamentului de Radioterapie pentru Copii.

Cum vă imaginați viitorul Primului Departament de Radioterapie pentru Copii din România?

Viziunea Asociația Dăruiește Viață este aceea în care toți copiii din România diagnosticați cu cancer vor beneficia de un tratament al cancerului de cea mai înaltă calitate, inclusiv tratament de radioterapie aproape de casă. Aceasta nu este însă situația actuală. În prezent, copiii României călătoresc în străinătate pentru a primi tratament de radioterapie, lucru ce generează un stres emoțional semnificativ copiilor. Mai mult, părinții și membrii familiei care au grijă de copiii lor suferă, de asemenea, un stres emoțional semnificativ, căruia i se adaugă și povara financiară. Primul Departament de Radioterapie pentru Copii din România va rezolva această problemă națională, facilitând accesul la îngrijiri cu radioterapie de înaltă calitate în apropierea casei pacienților-copii.

Pentru a oferi acces la tratament de radioterapie de cea mai bună calitate, va fi necesar ca Centrul de Radioterapie pentru Copii să recruteze profesioniști cu înaltă pregătire. În plus, Centrul ar trebui să fie dotat cu cele mai avansate tehnologii pentru planificarea și furnizarea unui tratament de radioterapie de calitate la nivel internațional. Viziunea noastră este de a construi acest Centru de Radioterapie astfel încât aceste oportunități să fie ușor disponibile.

Infrastructura și resursele disponibile vor face din acest centru un hub academic bine cunoscut, care va atrage clinicieni, oameni de știință în domeniu, fizicieni medicali și profesioniști din alte discipline din întreaga lume. Se așteaptă ca acești profesioniști să efectueze cercetări clinice și de traducere, să lucreze în colaborare, pentru a dezvolta noi studii clinice inițiate de investigatori și, de asemenea, să participe la diferite studii clinice naționale și internaționale care vor defini modalități de a trata cel mai bine copiii cu diferite diagnostice, având ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor clinice. Acest centru va oferi, de asemenea, oportunități pentru formarea următoarei generații de profesioniști, creând astfel următoarea generație de lideri în îngrijirea cancerului pentru copii.

Avem în vedere această facilitate să devină cel mai bun centru de radioterapie din Europa, cu așteptarea ca pacienții din toată Europa și din alte părți ale lumii să vină în România pentru a beneficia de cea mai bună calitate a îngrijirii.

Pe baza experienței dvs. anterioare, cum ați descrie acest Departament în termeni de tehnologii și echipă?

Conducerea Asociației Dăruiește Viață a reunit o echipă de experți internaționali ale căror responsabilități sunt evaluarea tehnologiilor disponibile în prezent la nivel global pentru tratamentul cu radioterapie a copiilor diagnosticați cu diferite tipuri de cancer și, pe baza constatărilor lor, recomandă cele mai bune tehnologii disponibile pentru utilizare în Centrul de Radioterapie pentru Copii. Această echipă de experți este, de asemenea, implicată în recrutarea de profesioniști care vor participa la îngrijirea copiilor. Se vor asigura că acești profesioniști vor avea pregătirea corectă, astfel încât copiii să primească cea mai bună îngrijire.

Această echipă internațională lucrează de mai multe luni la evaluarea tuturor tehnologii diferite de radioterapie disponibile în prezent la nivel global și a pus la punct tehnologii care vor fi invidia celor mai avansate centre de radioterapie din lume. Cu aceste tehnologii, echipa de radioterapie de la Centrul de Radioterapie pentru copii va putea oferi îngrijire de ultimă generație copiilor bolnavi de cancer. Se dezvoltă programe de management al calității pentru a se asigura că toate tratamentele planificate vor fi de cea mai înaltă calitate, în concordanță cu standarde acceptate la nivel internațional și, de asemenea, vor fi livrate în siguranță.

Vor fi dezvoltate programe permanente de asigurare a calității, de control al calității și de management al calității, care vor fi conforme cu cele mai înalte standarde recomandate de diferite societăți și organizații naționale și internaționale. Auditurile externe periodice, precum cele efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena, Austria sau IROC Houston din Texas, SUA, vor fi puse în aplicare, astfel încât să se asigure cea mai înaltă calitate a îngrijirii asigurat de organisme internaționale recunoscute.

Arhitectul care a lucrat de la bun început la planul proiectului și acum va continua cu master-planul pentru extinderea proiectului cu a doua clădire este:

Philippe Picard – Franța. Arhitect expert în sănătate – Grupul Egis

Care sunt cele mai mari provocări în construirea unui spital de la zero, care trebuie să se integreze cu unul existent și, recent, să considere necesitatea de a adăuga o a doua clădire?

Integrarea unei noi clădiri într-un ansamblu deja existent prezintă întotdeauna dificultăți mai mici sau mai mari, după caz.

Trebuie reținute câteva principii majore, cum ar fi: respectarea arhitecturii existente; evaluarea dificultăților impuse de șantier asupra vieții din spitalul existent; precum și curajul de a constata că, dacă unul dintre principiile de mai sus nu poate fi respectat, trebuie analizată ideea de a construi un spital complet nou în alt loc

Cum diferă proiectele medicale în lumea arhitecturală?

Fiecare proiect medical induce o arhitectură adaptată. Evident, un spital pentru copii are consecințe arhitecturale specifice, impuse de luarea în calcul a prezenței părinților, de coerența spațiilor. Trebuie păstrat în vedere și faptul că spațiile pot participa la vindecare, dar munca personalului este esențială.

Au existat provocări în adaptarea standardelor internaționale la cele românești (legi, reguli, reglementări) și dacă da, cum ați reușit să le depășiți?

În orice țară, fie ea România sau alta, există multe dificultăți în adaptarea normelor. Trebuie luate în calcul proporțiile de personal, obiceiurile fiecărei țări etc.

Însă cea mai mare dificultate în numeroase țări este existența normelor arhitecturale depășite - în zilele noastre, bolile și tratamentele sunt aceleași în toate țările. Și, indiferent de zonă, spațiile necesare îngrijirii pacienților trebuie să fie corespunzătoare.

În ce fel este special acest proiect de restructurare?

Deoarece pentru România este cu siguranță prima etapă a reformării îngrijirilor pediatrice și, mai ales, a celor oncologice, și poate constitui un exemplu. Pentru noi, participarea înseamnă să contribuim cu experiența noastră și să așezăm propria noastră cărămidă, dar și să ajutăm Asociația Dăruiește Viață în realizarea acestui proiect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Un exemplu clar de profesionalism.Tot respectul si pentru cele doua doamne care au dus o lupta titanica cu birocratia romaneasca pentru ridicarea acestui spital,care iata ,prinde contur.Cat de mica pare acum cucoana firea ,mahalagioaica care chiar si aici a gasit sa critice si sa isi bage coada
    • Like 1
  • Iata niste oameni specializati cu adevarat pe niste domenii in stricta legatura cu functionarea unui spital de genul celui care se construieste de catre asociatia "Daruieste viata". Pe cand astfel de specialisti si printre romani? La noi, nici macar cursuri de management de spital, care NU este similar cu managementul altui gen de business.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult