Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cei care fac cel mai mare rău României o pot face cu orice certificat psihologic vreți, pentru că ticăloșia nu e o boală mentală

politician - costum - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

De bună seamă, o parte din societatea românească (și din cei ce vor să o reprezinte) nu înțeleg un lucru esențial despre restul societății. Că problema noastră nu e cu cine e în politică, ci cu cine nu e în politică.

Ei își imaginează că dacă, oh, dacă, numai dacă am reuși să punem condițiile perfecte (fără penali, fără dezaxați, fără incompetență, fără naiba mai știe ce), atunci totul ar fi perfect. Trăiesc cumva într-o formă iluzorie de negare a realității în care se mint că societatea suferă de un soi de infantilism și trebuie protejată de propria-i capacitate de a-și face rău. Unii probabil și-o imaginează ca pe un soi de meritocrație. Alții probabil își imaginează că viziunea lor despre lume ar fi câștigătoare doar-doar să nu îi mai chinuie alții cu zgomotul lor. Alții s-or crede mai deștepți decât o întreagă istorie în care atâția oameni au încercat să vină cu un sistem mai bun decât cel în care dreptul de a alege și a fi ales sunt sfinte, iar limitările absolut excepționale.

Pot înțelege nevoia de a scăpa de proști, de ticăloși și de hoți. O pot înțelege la nivel de societate și e super relevantă pentru demonii sau îngerașii pe care îi poate trezi politicul. Trist e însă când politicul ajunge să împartă “fără” în stânga și în dreapta. Pentru că îi mint pe oameni. Dincolo de limitări constituționale, posibile etichete puse și alte asemenea, e o minciună populistă. E un soi de soluție miraculoasă vândută pentru a hrăni o nevoie legitimă de dreptate sau o lehamite rezonabilă. Dar nu e o soluție reală.

Problemele țării și ale clasei politice nu se rezolvă punând condiții de intrare în politică. Cei care au făcut și fac cel mai mare rău României o pot face cu orice certificat psihologic vreți voi (luat pe bune), pentru că ticăloșia nu e o boală mentală. Cei care au furat și fură cel mai mult din Romania o pot face cu cazierul judiciar curat, pentru că, ghiciți ce?, își pot da legi pentru a-și dezincrimina furturile, pot nu da legi pentru a li se prescrie faptele sau pot îngenunchea sistemul de justiție pentru a nici nu se pune problema de etapele anterioare.

E o minciună să le spui oamenilor că problema e că intră unii în politică. Problema e că alții care fac pasul acolo nu sunt în stare să ofere soluții sau câștige suficient suport în societate pentru ca apucăturile celorlalți să devină irelevante. Faptul că parlamentari din noua generație au intrat în logica asta spune foarte multe despre cât de multe înțeleg despre țara în care trăiesc.

Eu nu zic că ne merităm soarta șoșocească, însă e trist, al naibii de trist, să ne mai imaginăm că suntem aici doar pentru că i-am lăsat pe unii să ajungă la putere. Undeva, pe drum, cei buni au renunțat să mai încerce să intre la putere. Sau cei decenți au ajuns să fie prea puțini. Poate nu ne e încă atât de rău. Sau poate că pur și simplu am ajuns în punctul în care putem supraviețui cu ce e la putere, făcându-ne, fiecare, o viață dincolo de ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cand vezi ca o parte o societatii - din ce in ce mai mare - care considera ca astfel de comportamente sosocesti si/sau simionesti sunt virtuti aici este marea problema si ca dialogul si logica nu isi au rolul intr-o societate, ci cel care latra mai tare.
    • Like 1
    • @ Nume
      Da si din pacate sunt din ce in ce mai multi cei ce caineaza sosoaca si haita lui simion. Nivelul lor de pregatire este minim spre deloc, dar sunt multi si ce-i mai rau, au drept de vot.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Absolut corect! Acesta democratie are si multe reguli tampite!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult