Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bașcana din Găgăuzia s-a întâlnit cu Putin. Cei trei pași din planul Kremlinului de a destabiliza Moldova

Bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guţul, s-a întâlnit cu Putin. Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Republica Moldova se află în fața unei provocări majore în ceea ce privește independența, integritatea sa teritorială și organizarea scrutinelor democratice. Dezvăluirile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) arată o schemă complexă a Federației Ruse de a destabiliza și influența situația politică și socială din țară. Analizând aceste informații, putem identifica modul în care Rusia încearcă să își atingă obiectivele în Republica Moldova și să anticipăm acțiunile necesare pentru a contracara aceste manevre.

Să explicăm pas cu pas cum Rusia încearcă să destabilizeze Moldova, să o controleze, având scopul final de a nu pierde Chișinăul din zona sa de influență, dar și de a crea, de exemplu, un impediment în război pentru Ucraina. Primul pas a fost intervenția în alegerile locale din 2023, unde s-au înregistrat fraude electorale și fragmentarea comunităților prin instalarea unor primari pro-rusi. Al doilea pas constă în imixtiunea în alegerile prezidențiale, cu scopul de a obține victoria unui candidat susținut de Rusia sau a unuia cu tendințe moderate anti-ruse, deși momentan alegerea unui astfel de candidat este puțin probabilă. În plus, Rusia încearcă să influențeze rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Aici, miza Kremlinului este ca acest referendum să nu treacă pragul de prezență de 33% și să nu adune peste 50% de voturi în favoarea aderării, condiții necesare pentru a fi validat.

Al treilea pas constă în influențarea alegerilor parlamentare prin facilitarea accesului în Parlament a forțelor politice pro-ruse sau împiedicarea forțelor cu viziune europeană în formarea unei majorități parlamentare. Această acțiune are o probabilitate mai mare de reușită, având în vedere posibilitatea unei coalizări între toate forțele care susțin apropierea de Rusia și Uniunea Vamală Euroasiatică și care se opun vectorului pro-european.

Primul pas: Ingerința în alegerile locale din toamna lui 2023

Prima acțiune evidentă a Rusiei în cadrul planului său de destabilizare a Moldovei a fost ingerința în alegerile locale din 2023. Această intervenție s-a manifestat prin fraudarea voturilor și fragmentarea comunităților locale, dar și prin instalarea unor primari pro-ruși deschiși ori agenți locali de influență. Aceste acțiuni au avut ca scop crearea unui climat favorabil intereselor rusești la nivel local și subminarea guvernului central.

Amintesc că, în timpul alegerilor locale din noiembrie, SIS a descoperit intervenția Federației Ruse, care a inclus finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și campanii de dezinformare. Aceste acțiuni au fost menite să submineze procesele electorale, iar pentru a contracara aceste amenințări, au fost luate măsuri ferme, inclusiv blocarea participării candidaților afiliați echipei lui Ilan Șor (Partidul Șansa) la alegerile locale, cu doar două zile înainte de scrutin.

Al doilea pas: Imixtiunea în scrutinele din toamna lui 2024

Următorul pas în planul Rusiei este imixtiunea în alegerile prezidențiale și în referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. În contextul alegerilor prezidențiale din 2024, Rusia ar putea încerca să obțină câștigarea scrutinului de către un candidat favorabil intereselor sale sau să promoveze un candidat cu tendințe moderate anti-ruse. Scopul este să se reducă șansele candidaților pro-europeni și, în același timp, să se sporească popularitatea unui candidat prezentat drept independent, care poate fi mai ușor influențat, dar care ar putea face campanie împotriva referendumului.

În același timp, referendumul pentru aderarea la UE este considerat o amenințare pentru Rusia. Tocmai de aceasta ar putea încerca să îl discrediteze și să scadă prezența la vot prin diverse tactici de manipulare și dezinformare, cu scopul de a obține un rezultat negativ, nelegitim ori o prezență slabă prin anunțarea unui boicot general.

Al treilea pas sau miza cea mare: parlamentarele din 2025

Ultima etapă a planului rusesc constă în influențarea alegerilor parlamentare din 2025, aceasta fiind, de fapt, miza cea mare, unde rușii pot fi cei mai eficienți în a bloca aderarea la Uniunea Europeană.

În acest context, Rusia își propune să sprijine intrarea în Parlament a forțelor politice pro-ruse prin intermediul corupției politice. Vorbim aici despre coruperea alegătorilor, prin oferirea de beneficii materiale, manipularea electorală, prin utilizarea sondajelor și a studiilor false, dar și despre finanțarea ilegală, prin transportul de bani în numerar din Rusia în Moldova.

Prin obținerea unui număr semnificativ de locuri în Legislativ, aceste forțe ar putea promova agenda rusă și ar putea submina eforturile de integrare europeană a Moldovei. În acest moment, deputații neafiliați (foștii deputați ai Partidului Șor), dar și reprezentanți ai BCS sunt actori politici cu viziuni pro-rusești care sunt, deocamdată, în minoritate în Parlament. Este incert dacă aceste forțe ostile Republicii Moldova vor avea un număr mai mare de reprezentanți.

Boicotul referendumului - unealta Kremlinului cu cel mai mare potențial de impact

Îndemnul la boicotarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, lansat din partea partidelor pro-ruse din Moldova, ar putea avea mai multe consecințe semnificative. Și asta pentru că ar determina o scădere a prezenței la vot, ceea ce ar putea afecta legitimitatea rezultatului. Rata de participare este adesea interpretată ca un indicator al angajamentului civic și al susținerii pentru procesele democratice. Dacă un număr mare de alegători urmează apelul la boicot, acest lucru ar putea fi folosit pentru a contesta legitimitatea referendumului, indiferent de rezultatul acestuia.

Un boicot reușit ar putea afecta negativ percepția Uniunii Europene și a altor parteneri internaționali cu privire la angajamentul Moldovei față de parcursul său european, ceea ar putea încetini sau complica procesul de aderare. De asemenea, este evident că un asemenea apel, promovat de actorii de influență pro-ruși, nu poate fi interpretat altfel decât încă o dovadă a ingerinței continue a Rusiei asupra politicii interne a Moldovei. Mizele Moscovei sunt foarte mari în raport cu Republica Moldova, pentru că, prin controlul celor care dețin puterea la Chișinău, își poate urmări unele dintre obiectivele din războiul din Ucraina.

Pentru a contracara influența externă și pentru a asigura integritatea proceselor democratice din Republica Moldova, este important ca statul să întreprindă acțiuni ferme și coordonate. Iar cetățenii pot ajuta prin simplul fapt că participă la toate aceste scrutine electorale, fiindcă doar așa planurile rusești pot fi dejucate.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Rusia mizeaza foarte mult pe prostia alegatorilor care pentru un mic castig de moment accepta un viitor in saracie si coruptie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult