Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cele 10 întrebări. Scrisoare deschisă către creștinii care se simt persecutați pentru că nu au acces la moaștele Sfintei Parascheva

Protest moaște

Foto: Liviu Chirică/ Inquam Photos

Dragă creștinule,

După cum știm cu toții, întreaga umanitate trece printr-o perioadă destul de grea și de confuză: ne luptăm cu un virus, cu instabilitatea economică, cu fake news-urile, cu radicalizarea tot mai multor tabere ș.a. Pe lângă toate aceste lucruri, tu, care te declari creștin-ortodox practicant, te simți persecutat pentru că nu poți să mergi în pelerinaj la Sfânta Parascheva. Poate că ai și motive sau poate că ai o înțelegere superficială asupra propriei credințe sau poate că pur și simplu ești habotnic fără să-ți dai seama. Îți propun un set de întrebări, ca să înțelegem împreună ce se întâmplă cu tine: 

  1. Ce sunt sfinții și cum și-au câștigat acest statut?
  2. În ce an s-a născut Sf. Parascheva?
  3. Care sunt minunile făcute de Sf. Parascheva?
  4. Ce sunt sfintele moaște și cum sunt cinstite acestea?
  5. Ce este dogma Sfintei Treimi?
  6. Vrei să mergi în pelerinaj pentru evlavia pe care o simți față de Sfântă sau te duci acolo ca la „un tonomat” de îndeplinit dorințe personale?
  7. Dacă îți alegi o altă zi din an în afara acestei perioadă din octombrie când se organizează pelerinajul, n-o să te mai simți la fel de apropiat de Sfântă? Ai un sentiment mai deosebit acum, în perioada 8-15 octombrie, față de ea pe care nu-l poți simți în altă perioadă a anului?
  8. Crezi că există un virus care s-a răspândit la nivel planetar și care ne face tuturor viața mai grea?
  9. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este „da” cum îi protejezi pe cei din jurul tău? Pe lângă credința pe care o ai în Dumnezeu, crezi că trebuie să-ți faci și tu datoria de Chip al lui Dumnezeu și să fii reponsabil față de cei din jur prin niște gesturi mici, dar foarte importante în această perioadă, precum purtarea unei măști (pe care n-o numești „botniță”), spălatul des pe mâini și păstrarea unei distanțe față de cei din jur?
  10. Ce le cerea Mântuitorul Iisus Hristos oamenilor înainte de a-i vindeca de diferite boli? 

În loc să-ți ceară buletinul, poate că jandarmii ar fi trebuit să-ți dea o foaie cu aceste întrebări, asupra cărora să stai să reflectezi câteva minute și să te convingi singur de ce ești acolo.

Faptul că tu vrei să mergi la Sfântă nu e cel mai important lucru. Important e de ce să vrei să mergi și cât de mult înțelegi din ce se întâmplă cu tine și în jurul tău.

Nu cred că putem să le punem aceste întrebări oamenilor care protestează acum la Iași, dar putem, fiecare dintre noi, să le adresăm cunoscuților care se simt persecutați că nu au acces la Sfânta Parascheva în aceste zile.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Pariez că majoritatea habotnicii pupători de ciolane nu vor știi nici măcar un răspuns la cele 10 întrebări.
    • Like 1
  • Eu cred ca se simt persecutati, ca nu au acces la moastele Sfintei Parascheva, doar CRETINII.
    • Like 5
  • Tu, scriitorule, cat de mult intelegi ce se intampla cu tine si ce este in jurul tau?Zip, nada, niente, nothing, rien. Nu este vorba de a te simti persecutat este acel ceva mai presus de "gut feeling" care transcede cunoscutele cai lumesti. In ceea ce priveste raspunsul la intrebari il poti gasi la o rugaciune distanta. Si tine minte: "Intelepciunea lumii este nebunie in fata lui Dumnezeu". Iar aceasta lume inteleapta sa adus prin voia ei in pragul extinctiei umane, atat este de inteleapta.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Dumneata prin vorbele " intelepciunea lumii este nebunie in fata lui Dumnezeu " ai inteles ca e cazul sa pocesti limba romana si sa fii antiteza omului educat ( intelept) asa cum lumea il percepe. Daca asta doresti sa stii ca-ti reuseste cu mare acuratete. Cu asemenea bagaj lingvistic si gramatical as fi mai rezervat sa afirm despre un abosolvent de teologie ca nu intelege ce este in jurul lui.
      Sau poate incerci sa demonstrezi ca prostia poate transcende limitele bunului simt . Si aici reusesti.
      • Like 5
    • @ Victorin Borsciov
      - nene, stii ceva ?? - multi vad, putini pricep, da platesc cu ochii inchisi !!
      • Like 0
  • Problema mai gravă stă în atitudinea conducerii bisericești în frunte cu patriarhul. Credincioșii ortodocși se pot ruga, închina și săruta racla sfintei Parascheva în orice zi a anului. Apoi am văzut în alți ani că după evlavia în fața raclei a urmat o îmbulzeală de nedescris la un blid de mâncare. Nu am văzut o reacție fermă a conducerii Bisericii la aberațiile înaltei fețe bisericești de la Constanța.
    • Like 8
  • Problema mai gravă stă în atitudinea conducerii bisericești în frunte cu patriarhul. Credincioșii ortodocși se pot ruga, închina și săruta racla sfintei Parascheva în orice zi a anului. Apoi am văzut în alți ani că după evlavia în fața raclei a urmat o îmbulzeală de nedescris la un blid de mâncare. Nu am văzut o reacție fermă a conducerii Bisericii la aberațiile înaltei fețe bisericești de la Constanța.
    • Like 0
  • Problema mai gravă stă în atitudinea conducerii bisericești în frunte cu patriarhul. Credincioșii ortodocși se pot ruga, închina și săruta racla sfintei Parascheva în orice zi a anului. Apoi am văzut în alți ani că după evlavia în fața raclei a urmat o îmbulzeală de nedescris la un blid de mâncare. Nu am văzut o reacție fermă a conducerii Bisericii la aberațiile înaltei fețe bisericești de la Constanța.
    • Like 2
  • Eu cred ca "pelerinajul" la Sf. Parascheva nu are nimic de a face cu credinta in Dumnezeu. Oamenii care vor sa ajunga acolo sunt credinciosi, fara doar si poate, dar activitatea asta e fix ca aia cu deschiderea unui nou magazin Lidl, cand se dau tigai cu 2 lei si ne trebuie sau nu, luam 5. Pelerinajul catre undeva presupune trairile si nevointele pe drumul ala. Implica solitudine ai introspectie. Implica legatura cu sfantul ala la nivel eteric. Mai mult, e ceva ce se desfasoara intre tine si sfant. Nu trebuia sa stie nimeni despre asta. Nu e nunta. Parascheva, ca mai toti martirii crestini, a renuntat la toate cele lumesti pentru a putea face bine semenilor. Pe credinciosi ii anima ideea ca face acest lucru si dupa trecerea in nefiinta. Atunci cum iti poti inchipui ca face lucrurile astea numai intr.o joi la 4!? In afara de asta, nu ar fi mai productiv ca toti cei care ii admira faptele sa incerce sa faca macar 1% din ce a facut ea? Sa dea de mancare si de imbracat unuia mai putin norocos si sa dedice aceasta fapta Sfintei. Ca si credincios, ar trebui sa fi incredintat ca ea vede aceste lucruri si POATE te va rasplati cand vei avea cu adevarat nevoie.
    Credonta ortodoxa nu are nimic de a face cu exhibarea fervorii credintei - ca sa vada altii cat sunt eu de credincios, am stat la coada si am atins moastele de 3 ori, nu odata. O sa am noroc si sanatate × 3.
    • Like 12
    • @ Calin Ungureanu
      - doua citate "teologice" de-o profunzime insondabila ---> - "e ceva ce se desfasoara intre tine si sfant." - " sa fi incredintat ca ea vede aceste lucruri" - ce multe stii !! - pe deasupra ai atins si moastele !! - de trei ori !! - si pentru asta o sa ai noroc si sanatate !! - mai bine joaca la loto .......
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Da, exista virus. Este puternic, insidios, ne pandeste cand suntem cu imunitatea mai slabita, cand avem si alte boli etc. Dar exista si viata, care trebuie sa mearga inainte. Nu ne putem baga in buncar, sub pamant, asteptand sa treaca boala asta. Cineva trebuie sa munceasca in tara asta, iar noi toti trebuie sa ne ducem viata cu demnitate, suspendand unele activitati, dar nu chiar pe toate, pentru ca atunci nu mai suntem oameni.
    In Franta, Paris, s-a instituit de ceva timp (cam 2 luni) obligativitatea de a se purta masca pretutindeni, inclusiv in aer liber. A scazut numarul de cazuri? Nicidecum, el creste pe fiecare zi ce trece. De ce? Pentru ca virusul nu poate fi cu adevarat stavilit. Ramane pe suprafete, deci inclusiv pe haine - acelea cum le dezinfectam?
    Personal, port masca si ma dezinfectez. O port la serviciu, desi uneori e greu sa lucrezi 7-8 ore cu ea pe fata, sa vorbesti etc.
    Genul de articole care ii incrimineaza pe altii pentru neglijenta, crima (!) etc, nu fac decat sa semene ura. Am inteles ca la Bucuresti, in metrou, un asiatic a fost luat la bataie pentru simplul fapt ca e asiatic. Iata intamplarea aici:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/revoltator-un-tanar-asiatic-a-fost-batut-si-dat-afara-din-metrou-de-suporteri-rapidisti-isterizati-de-teama-coronavirusului-1266411

    Cine e vinovat de toata isteria asta? De violenta? In buna masura presa + un discurs oficial puternic incriminatoriu.

    Sa urmarim marturiile a multor infectati. Inclusiv cineva a scris pe republica.ro. Multi afirma ca au respectat toate masurile de precautie. Si totusi s-au infectat! Si...au infectat si pe altii, au avut contacti pozitivi. Cum se face? Simplu - suntem neputinciosi in fata unui virus cu multiple strategii de transmitere, cu rezistenta in diferite medii etc. Nu reusim sa ne aparam de el (e ca si cum ai pune dop la Dunare), dar reusim sa ne dezbinam.
    • Like 1
    • @ Rucs
      catalin check icon
      Bună observația dar ce legătură are cu articolul?
      • Like 5
    • @ catalin
      Rucs Rucs check icon
      Articolul este tot o incriminare. Cum ar veni - ei (mereu alti ei, nu noi) care nu stiu ce fac, ei care ne primejduiesc sanatatea. Ei care se aduna nu stiu unde, ei care sunt inconstienti... Vorbim de un discurs general in media, pe diverse tonuri, de punere la zid, luandu-ne la rand unii pe altii ("ne"radem doct unii de altii, a tour de role).

      Daca ma voi imbolnavi (inca nu mi s-a intamplat), stiu la ce o sa ma astept de la stat si media, se pare: o palma ca nu am fost disciplinata. E o modalitate prin care statul se eschiveaza de la unele intrebari fundamentale:
      - avem medici buni si devotati?
      - avem o sansa la pat ati, in caz ca lucrurile se complica?
      - avem o schema de tratament cat de cat verificata/cat de cat eficienta?

      Asta trebuie sa i se spuna unui bolnav covid, nu sa i se dea o palma ca s-a imbolnavit si ca mai are si contacti pozitivi.
      Inca ceva - am in familie doi chirurgi (sora+cumnatul). Au aceeasi parere ca mine, ba chiar mai radicala putin referitoare la isteria asta, de multe ori abil incurajata, nu detaliez...
      • Like 1
    • @ Rucs
      Scuza-ma, draga mea, cred ca lucrurile din partea autoritatilor sunt cat de cat destul de clare, atat aici cat si in late tari (Franta, Spania, etc). Deci:
      - avem medici infectionisti si personal suport, unii mai buni, unii poate mai putin buni; aia pe care ii avem aia sunt si gata (ai vreo idee de unde sa vina altii? E nevoie de persona;l medical suplimentar in toata Europa, ai tu o solutie la asta? Chestia cu buni si devotati este puerila, toti suntem oameni si avem limitele noastre, am auzit in Franta un studiu facut printre infirmiere care tragea concluzia ca un procent important dintre ele se simteau extenuate
      - sansa la un pat ATI in caz ca iei virusul si ai nevoie de ventilare depinde de cati altii de imbolnavesc grav o data cu tine; cu cat acestia sunt mai multi, cu atat probabilitatea de a exista un pat ATI pentru tine este mai mica (pe vremea mea, probabilitatile de invatau la liceu, la mate, in clasa a 11-a). De aia se tot reitereaza pana la exasperare purtati masca si pastrati distantarea fizica, ca sa nu trezim cu un sfert din Bucuresti bolnav de COVID, ca atunci cel mai probabil oamenii vor muri in casa sau pe strada, singuri, fara a li se putea da un ajutor
      - tratamentul se face in functie de caz, unuia cu diabet nu i se prea pot da antiinflamatoare, de exemplu. Daca te referi la un vaccin, e clar, asta nu exista inca, hidroclorochina s-a dovedit periculoasa, singurul care mai merge este acel Remdesivir. Vrei ceva mai verificat sau mai eficient? Intra in cercetare in domeniu, vezi cum e, cine stie, poate esti tu acel geniu care va descoperi vaccinul.
      Si nu e vorba de nici o isterie, iar de incriminat, in articol se incrimineaza bigotismul, vecin bun cu prostia. Crezi ca daca mai exista Ceausescu, mai stia cineva de Sfanta Parascheva si de minunile ei, serios, pe bune? Aia care musai vor sa pupe moastele sfintei acum s-ar fi inghesuit sa il aplaude pe Ceasca.....
      • Like 8
    • @ andreea dragusin
      Rucs Rucs check icon
      `Multumesc pentru raspuns. Cu multe din afirmatiile tale sunt de acord. Nu mi se pare ca anuleaza ce am scris, dar e posibil sa ma insel.
      Doar ceva despre final as adauga. Sa nu punem egal intre evalavie la sfinti (si crestinism practicant) si ignoranta/simplitate/bigotism.
      Biserica a fost atacata dintotdeauna. De la primele secole, apoi la erezii, apoi la mari sisteme politice ideologice. Una din devizele celor ce o ataca, asta e - crestinii sunt niste babe, mosi simpli.
      Trebuie sa stim ca noi, ca popor, ne plasam in urma (si in mostenirea) unor mari domnitori si boieri crestini. In urma regelui Mihai, care spunea ca nu stie nicio alta carte, in afara de Biblie, care sa il fi format mai hotarator. In urma intregii familii regale, cu deviza "Nihi sine Deo" (unii si cu mari slabiciuni, dar crestini si sustinatori ai bisericii - crestini practicanti, cu duhovnic si participare la slujbe). Ca popor, ne sprijinim pe jertfa unor mari intelectuali crestini, precum Nicolae Steinhardt (trecut prin inchisori, convertit de la iudaism, devenit monah), D. Staniloae, Vasile Voiculescu. In prezent, marii intelectuali Sever Voinescu, H. R. Patapievici. Sunt acestia niste bigoti? Niste simpluti la minte? La coada la sfintele moaste vin si intelectuali - le ia vreodata presa interviu? le semnaleaza prezenta? sau doar cauta sa vada cui i s-a facut rau si cine s-a inghesuit, eventual?
      • Like 1
    • @ Rucs
      Poti sa fii om foarte inteligent si totusi sa ai si niste idei proaste. Daca i s-a intamplat lui Einstein, bag seama ca li se poate intampla si altora.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Rucs Rucs check icon
      Hei, Jonn, o surpriza sa va regasesc aici. Totusi, cam multa siguranta de sine, in a decreta ce e o idee proasta si ce e una valida. Constiinta singura e un detector, pe de alta parte: ne linisteste constiinta o decizie sau alta?
      Veniti in tara, cand veniti? Vizitati Putna. Sau Radu Voda din Bucuresti... Cercetati, dvs care sunteti asa de curios si daruit cu multa acuitate in perceptii, in asa multe alte directii. Este pariul pascalian. Sau in matematica, porniti de la presupunerea prin absurd. Vom vedea ca numai atunci totul se explica, se organizeaza, capata sens. Iertati, nu voi raspunde, nu vreau sa monopolizez cu un dialog in coada prea mare de replici.
      P.s. Romania va asteapta, macar in vacanta. Este in continuare de o frumusete extraordinar de cruda si frusta. Si are multe de oferit, inca, la capitolul de oameni calzi (si simpli, cel mai adesea), la capitolul de spiritualitate, de inedit, de piete pe care le poti vizita ca un sociolog (tocmai am fost azi in Obor), de mica intelegere balcanica, de mozaic si intrepatrundere de tot felul. Din Ro se pleaca in ultimul timp ori cu amintiri teribile (marturii de prieteni straini) ori cu dor de a reveni.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Pai mai uit la dovezi. Masurile de siguranta, daca sunt respectate si impuse la timp ajuta. Chiar Romania e un exemplu bun. La inceput, in starea de urgenta cand se iesea din casa doar cu declaratia, numarul de imbolnaviri era cat de cat sub control. Dupa ce "ne-am relaxat" s-a ajuns pe la 3000 de imbolnaviri pe zi. Acum restrictiile se intetesc, dar nu suntem in stare de urgenta, desi numarul de imbolnaviri e mai mare ca in starea de urgenta. In sfarsit...

      Da, o decizie poate sa ne linisteasca constiinta, daca e o decizie care sa aiba sens. "Am luat cea mai buna decizie in conditiile date, cu informatiile pe care le aveam la dispozitie" - asta e genul de gand care cred ca ar putea aduce liniste constiintei.

      Da, mai vin prin tara (cand se poate), am familia acolo, manastiri am vizitat ultima oara cand eram elev si crestin la vremea respectiva. Astazi sunt ateu asa ca... mai putine sanse, probabil. Pariul Pascalian nu ma impresioneaza. Nu vad de ce mi-as trai viata in frica. Incerc pe cat posibil sa-mi traiesc viata dupa norme morale care au sens pentru ca are sens sa-mi traiesc viata asa. O societate in care astfel de norme sunt respectate o duce mult mai bine pentru ca exista coeziune sociala puternica acolo. Daca Dumnezeu exista si ma trimite in iad doar pentru faptul ca n-am crezut (din lipsa de dovezi si probleme de logica, de altfel), atunci acela oricum nu este un zeu alaturi de care sa vreau sa-mi petrec eternitatea. Iar daca ajung in iad pentru ca am fost un netrebnic, atunci acela ar fi oricum rezultatul corect.

      Daca ma folosesc de matematica (si o cam fac), atunci cam multe chestii din biblie nu au sens logic sau sunt demonstrabil gresite.

      Lasand filosofia la o parte (nu ca n-ar fi frumoasa), discutia pornise de la niste lucruri destul de pragmatice - nu, aglomerarile in timpul pandemiei nu au sens. Ce are sens dupa parerea mea este sa stam cat mai mult in casa in perioada asta si sa muncim pe cat posibil tot de acolo. Iesitul din casa ar trebui sa se faca doar pentru lucrurile absolut esentiale (medicamente de exemplu, ca acelea mai greu se comanda pe net) si evident urgente medicale + munca, atunci cand nu se poate face din casa. Adunarile cu specific religios nu cred ca intra la lucruri esentiale, mai ales daca e vorba de aglomeratii. Idem pentru manifestatii publice de orice fel, concerte etc. Da, nu e comod, clar. E un sacrificiu, dar e necesar. Este timp acordat celor care lucreaza la vaccinuri si tratamente, inseamna mai putini bolnavi, posibil vieti salvate. Da, masurile de precautie nu garanteaza 100% ca nu ne imbolnavim (nici un sistem nu e perfect), dar scad semnificativ sansele de imbolnavire.

      Fie ca raspundeti sau nu, mie mi-a facut placere sa discut cu dvs., ca intotdeauna. Chiar daca nu cadem de acord de fiecare data :)
      • Like 3
    • @ Rucs
      - Rucs-ule, fara rautate la mine si fara suparare la tine - cu cat scrii mai mult, cu atata mai catastrofal .......
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult